Voorbeschouwing VVSB – G.V.V.V.

13 maart 2017

Ons keurkorps was tot begin februari gevrijwaard gebleven van afgelastingen en liep dus volledig in de pas. Daar kwam op 11 februari jl. een eind aan toen een groot deel van ons land ‘s morgens te maken kreeg met een flinke laag sneeuw, die ook sportpark De Boekhorst in Noordwijkerhout onbespeelbaar maakte.

Normaliter zou dat inhaalduel dan op zaterdag 25 februari in het carnavalsweekeinde zijn gespeeld, omdat de KNVB daar een inhaalronde had ingeroosterd. Dit mede vanwege het feit dat VVSB rondom de Paasdagen (15 en 17 april), waarin ook inhaalwedstrijden zijn gepland, al was opgezadeld met een dubbelprogramma vanwege eerder afgelastte wedstrijden tegen AFC uit, en FC Lienden thuis. Maar omdat Noordwijkerhout een carnavalesk dorp is kwam het verzoek van VVSB of G.V.V.V. akkoord kon gaan met het verplaatsen van de onderlinge confrontatie naar donderdagavond 23 februari. Dat verzoek kreeg het fiat, maar een plots haar kraag opstekende storm, met code oranje als gevolg, zorgde er opnieuw voor dat het inhaalduel ging doorgang kon vinden. Omdat verdere inhaalronden op zaterdag uitgeput waren zat er niets anders op dan dat er wederom op een doordeweekse avond moet worden ingehaald.
Komende woensdagavond wordt er dus de derde keer poging gewaagd, en laten we hopen dat dit ook scheepsrecht is, dat Voetbal Vereniging Sint Bavo voor de allereerste keer in haar geschiedenis bezoek krijgt van haar Veense equivalent, de Gelders Veenendaalse Voetbal Verening. Het lijkt er in ieder geval op dat het voorspelde lenteachtige weer geen kinken in de kabel zal gaan veroorzaken.

Streek bekend, terrein niet
Voetballen in de Duin- en Bollenstreek is voor G.V.V.V. zeker geen onbekend fenomeen. De afgelopen vijf seizoenen was viermaal een reis die richting op, eerder regel dan uitzondering, met Katwijk, FC Lisse, Rijnsburgse Boys, en Noordwijk als tegenstanders. In een nog iets verder verleden waren bezoekjes aan Quick Boys, FC Rijnvogels en Ter Leede ook aan de orde.
Kortom voornoemde streek is een voetbalbolwerk van jewelste. Van de 16 clubs die worden gecoverd door de bekende website www.voetbalindebollenstreek.nl spelen er 9 op zaterdag en 7 op zondag. Met Katwijk in de Tweede- en FC Lisse, Quick Boys, Rijnsburgse Boys en FC Rijnvogels in de Derde Divisie, en daarnaast Noordwijk en Ter Leede in de hoofdklasse, mag je gerust stellen dat de meest gerespecteerde en gerenommeerde voetbalclubs, voornamelijk uitkomen in het zaterdagvoetbal.
Des knapper is het dat VVSB, ondanks al deze conculegae, de eer van de zondagsclubs als enige  sinds 2005 meer dan hoog houd. Want in dat jaar promoveerde onze gastheren, die tot aan de eeuwwisseling veelal uitkwamen in de tweede t/m vierde klasse, naar het walhalla van de zondagamateurs, de hoofdklasse. En daarna werden de stappen naar de Topklasse en Tweede Divisie ook moeiteloos genomen en mag er dus gesproken worden van een raketachtige opmars (zie bijgaand plaatje).
Daarom voor G.V.V.V. dit keer geen Middelmors, Ter Specke of De Krom als eindbestemming, maar sportpark De Boekhorst in Noordwijkerhout.

Succescoach
Mede verantwoordelijke voor die snelle vlucht omhoog waren o.a. de in zaterdagkringen bekende coaches, Robbert de Ruiter (nu FC Lisse), John Blok (nu Scheveningen) en Thijs Schipper (sinds kort Spakenburg). Je zou dus kunnen zeggen dat toen huidig oefenmeester Wilfred van Leeuwen in 2013 aantrad, die daarvoor al succesvol was geweest bij Westlandia en Quick Boys, en ook bij ADO Den Haag en Sparta Rotterdam diverse functies vervulde, in een gespreid bedje terecht kwam.
Maar zoals het gezegde luid: ‘Er komen is één, er blijven is twee’, dat was het kunstje wat Van Leeuwen en zijn ploeg toch maar flikte. Want onder zijn leiding werd er tweemaal een ‘bronzen plak’ veroverd en de vijfde positie vorig seizoen was ruim voldoende om opnieuw een stap omhoog op de voetballadder te maken. Daar kwam dan vorig seizoen ook nog bij het behalen van de halve finale van de KNVB beker, wat een amateurploeg sinds 1975, toen IJsselmeervogels die stunt uithaalde, niet meer was gelukt. Dat FC Utrecht de Noordwijkerhouters daarin met 3-0 de baas was, deerde niemand die de paars-gelen een warm hart toedroeg, want er was goudomrande geschiedenis geschreven. Al die successen leverde Wilfred van Leeuwen vorig jaar de Rinus Michels award op als beste amateurtrainer van Nederland. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat de club en trainer hun samenwerking onlangs opnieuw met een seizoen verlengden en de succescoach dus volgend seizoen aan zijn lustrum jaar gaat beginnen.

Warme vereniging
Dat die successen niet alleen op het conto van de trainers kan worden geschreven mag duidelijk zijn, want hoe je dat ook wendt of keert, het zijn en blijven voorbijgangers. Nee, de technische leiding heeft gezorgd voor een behoorlijke portie continuïteit in de selectie. En zoiets gaat niet vanzelf, daar is de warmte die de gehele club uitstraalt zeker debet aan. Mede daarom is een redelijk groot deel van de selectie al vijf tot zeven seizoenen verbonden aan de vereniging, met als uitschieters, Frans van Niel die al negen jaar het paars-gele tenue draagt, en ook al voor een tiende jaar bijtekende, en Vladimir Jozic. De 32-jarige captain gaat volgend seizoen aan zijn 15de jaargang bij VVSB beginnen. Waar vind je nog zo’n clubtrouw in het hedendaagse amateur voetbal op het hoogste niveau?
Daarnaast wordt er, indien nodig, gericht aangekocht en is het bij VVSB niet het kopen om het kopen, zoals je tegenwoordig wel ziet gebeuren in de top van het amateurvoetbal.
Bovendien siert het de club dat normen en waarden boven chauvinisme gaan. Want iedere beetje volger van de Tweede Divisie weet dat de topscorer van VVSB, Giovialli Serbony, onlangs zijn congé kreeg omdat hij t.o.v. de vereniging in de fout was gegaan. En dat ging zover dat in de ogen van het bestuur en de technische leiding het vertrouwen in de speler verdwenen was. Dus geen mantel der liefde, want je raakt bijna zeker toch een aantal doelpunten kwijt, nee consequent ingrijpen en wegwezen was het pandoer.
Dat de besturen van VVSB en Rijnburgse Boys daarna overeenkwamen dat Serbony voor ‘De Uien’ mocht gaan spelen onderstreept nog eens de menselijke maat van de vereniging en dat rancune niet in het woordenboek van VVSB voorkomt.


Op 15 oktober was Martin van Eck het goudhaantje, hij scoorde beide goals in de thuiswedstrijd tegen VVSB. Foto: Dick Gijsbertsen.

Negen op een rij
Ook op dit nieuwe niveau speelt VVSB gewoon een rol van betekenis mee. Op de keper beschouwd hebben onze gastheren minder verliespunten dan de huidige nummers twee t/m zes en dus zal een plaats als ‘the best of the rest’, want bijna iedere volger van deze Tweede Divisie zal Jong AZ als kampioen bestempelen, het loffelijk streven worden.
Begonnen met twee nederlagen bij de start van de competitie, herpakte VVSB zich snel en steeg tot de derde plek. Maar met de wedstrijd op 15 oktober jl. in Veenendaal, die G.V.V.V. zakelijk en efficiënt door twee treffers van Martin van Eck in een 2-0 winst omzette, kwam de klad er een beetje in. Uit de volgende vier duels sleepte VVSB slechts 1 punt in de wacht. Eind november werd er een punt gepakt bij en in Barendrecht en dat zorgde voor een hernieuwde revival, want sindsdien is de Van Leeuwen brigade in negen wedstrijden ongeslagen gebleven. Drie thuisduels (tegen HHC, Excelsior M. en Kon. HFC) werden allen in winst omgezet. Alleen De Treffers pakte met een spectaculair 4-4 gelijkspel een punt mee uit Noordwijkerhout. Uit werd TEC tussendoor met forse cijfers (0-6) aan de zegekar gebonden en moesten Kozakken Boys en Spakenburg, in hun eigen vertrouwde omgeving, genoegen nemen met een puntendeling.
Afgelopen zaterdag deed VVSB opnieuw van zich spreken door op sportcentrum Papendal in Arnhem Jong Vitesse met 0-4 aan de zegekar te binden.


 

Vertrouwd eigen terrein
Spelen op de eigen Boekhorst gaat VVSB beter af dan buitenhuis. Thuis 21 punten uit elf wedstrijden, en uit 16 in twaalf duels.
Wat ook opvalt is dat de van oorsprong zondagclub tegen voormalig concurrenten op die dag beter presteert dan tegen de zaterdagverenigingen. Uit acht wedstrijden werden 17 punten behaald, tegen 10 uit tien in de confrontaties met de zaterdagclubs. Van de jonge talenten van de BVO’s werden uit vijf duels 10 punten afgesnoept.
Als je nu de wedstrijden tegen de zaterdagclubs weer uitsplitst naar thuis en uit wordt het beeld bevestigd dat VVSB zich op het eigen terrein het beste thuis voelt. Thuis 4-7 tegen uit 6-3. Naast Jong AZ was alleen Kozakken Boys tot nu toe in staat alle punten mee te nemen vanaf sportpark De Boekhorst.

Statistiek
Tot nu toe presteert G.V.V.V. iets beter tegen voormalige zondag-,  dan tegen zaterdag topklasse clubs. Tien wedstrijden tegen zondagverenigingen leverde 21 punten op, en uit evenzovele duels tegen voormalig klassegenoten werden 18 punten gepeurd. De bottleneck zit hem in feit dat aanvoerder Terschegget c.s. vooral tegen de beloftenteams veel te veel punten hebben laten liggen, sterker nog, die vijf tot nu toe gespeelde ontmoetingen leverde slechts 1 schamel punt op.
Waar het tot ongeveer halverwege de competitie niets uitmaakte of G.V.V.V. uit of thuis speelde, 16 punten uit om 15 thuis, uit ieder negen duels, is daar heden ten dage danig de klad in gekomen. Want de laatste vijf wedstrijden op vreemde bodem eindigden allen in nederlagen, met als dieptepunt het treffen met De Treffers van afgelopen zaterdag. Vier goals om de oren en zelf niet gescoord betekende de grootste nederlaag dit seizoen. En het allervervelendste voor de De Wolf-equipe was, dat daar geen speld tussen viel te krijgen, want op alle fronten waren de Groesbekers de baas.Prognose
Ja, en wat zou je dan met die wetenschap moeten prognosticeren voor de wedstrijd VVSB versus G.V.V.V.? Vladimir Jozic en zijn kompanen zijn sowieso gebrand op sportieve revanche, want in Veenendaal liet zijn ploeg toen een prima indruk achter en deden ze echt niet veel onder voor G.V.V.V. Gaat het thuisvoordeel, wat dus aantoonbaar aanwezig is voor VVSB, en de fraaie ongeslagen reeks, dan ook de doorslag geven in het voordeel van de gastheren?
Of laten de Veenendalers zien dat ze juist tegen de zondagploegen meer dan gemiddeld goed uit de voeten kunnen? Ook mag je tevens verwachten dat het echec in Groesbeek voor een wake-up call heeft gezorgd bij alle blauwen, want een G.V.V.V. in die vorm en met zo’n wedstrijdinstelling zou zonder enige twijfel een makkelijke prooi worden voor het blakende vorm verkerende VVSB.
Maar als G.V.V.V. dezelfde strijdlust, inzet, conditionele inhoud en voetbalgogme laat zien zoals in de drie winstpartijen – tegen FC Lienden, UNA en Kozakken Boys - dan weten we zeker dat VVSB haar hakken zal moeten aanhalen om de drie punten op sportpark De Boekhorst te houden.
Winnen zou prachtig zijn voor de Panhuis bewoners met als resultaat een herovering van de voorlopige runner-up plaats, met tevens een bevestiging van het feit dat er bij De Treffers sprake was van een incident. Gelijkspelen wellicht wel de beste keuze voor de toto, maar strijdend ten onder gaan is ook facet wat je zo vaak als mogelijk wilt voorkomen, maar wat wel tot het voetbalmetier behoort.
U mag kiezen wat het wordt een 1, 2 of 3.

De wedstrijd op sportpark De Boekhorst, Dr. Schaepmanlaan 2, 2211AV Noordwijkerhout begint om 20.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. L.E. Cantineau uit Voorburg. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. I.P. van Galen en Dhr. J. Westhof. Vierde official is Dhr. M.J. Kloet.