Vooruitblik G.V.V.V. – Jong sc Heerenveen

27 november 2016

IJs en weder dienende, en er vanuit gaande dat het keurkorps van coach John de Wolf vanavond bij de terugkeer uit Tiel na het competitietreffen met plaatselijke trots s.v. T.E.C., niet wordt geplaagd door blessures en/of pijntjes, staat aanstaande dinsdagavond een oefentreffen te wachten met het beloften team van sc Heereveen.
Zo’n sparringspotje wordt door de staf ingepland om eens wat andere spelconcepten uit te proberen, en/of te experimenteren met de opstelling, en spelers die nog niet zoveel speelminuten hebben gemaakt een kans te geven. Want je kunt in onderlinge partijtjes tijdens de training best het een en ander aan spelsituaties simuleren, maar gewoon elf tegen elf, waarbij de tegenstander ongeveer gelijkwaardig, of misschien wel sterker, mag worden verondersteld, is veel praktischer en leerzamer.
 

Sympathie
We overdrijven vast niet als we stellen, dat heel veel voetballiefhebbers in Nederland voor deze Friese betaald voetbal organisatie behoorlijk wat sympathie kunnen opbrengen. Want als schrijver dezes in zijn omgeving vraagt aan b.v. Ajax, Feyenoord, FC Utrecht of Vitesse fans, welke andere profclub op de tweede plaats komt, volgt er heel vaak als antwoord, Heerenveen. Nu is dat wellicht niet helemaal een representatieve steekproef, maar op diverse fora wordt die opinie wel bevestigd.
Een voetbalclub met een landelijke, sympathieke uitstraling en met een sterke regionale binding. Nuchter, solide, ambitieus, maar realistisch. Zo kun je sc Heerenveen kenschetsen”, lazen we ergens, en in dat beeld zullen vele sympathisanten zich vast wel herkennen.
Zonder andere sc Heerenveen liefhebbers/medewerkers/vrijwilligers/bestuursleden/supporters etc. etc. een ziertje te kort te willen doen, mogen we toch gerust stellen dat bestuurder/ondernemer Riemer van der Velde en trainer Foppe de Haan daar de grondslag voor hebben gelegd. Beide geboren Friezen stuwden in de laatste decennia hun club op tot wat het nu is; een meer dan volwaardige eredivisie deelnemer wat speelt in een prachtig en vaak uitverkocht Abe Lenstra stadion, daar ook vaak attractief voetbal laat zien. Maar daarnaast staat er in Heerenveen ook een uitstekende jeugdopleiding, die wordt gevoed door een scoutingsteam wat door den lande al ruimschoots naam en faam maakte, maar ook daarbuiten.
Van dat laatste genoemde team werd G.V.V.V. als eens ‘slachtoffer’, want iedere rechtgeaarde blauwe weet dat de aanvoerder van ons vlaggenschip, Roy Terschegget, een groot deel van zijn jeugdopleiding genoot getooid in het fraaie blauw-witte shirt met de pompeblêdden, nadat hij zijn eerste voetbalstappen had gezet op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Dus ook voor Terschegget zal gelden dat hij nog steeds sympathie koestert voor zijn voormalig werkgever, maar dat natuurlijk in de onderlinge confrontatie met de talenten uit Friesland niet in de praktijk zal willen laten zien, want niets is zo leuk om tegen je oude club te winnen.
 

Een tegenstander van kaliber
Maar winst voor G.V.V.V. zal op voorhand sowieso niet vanzelfsprekend zijn en al helemaal geen gemakkelijke taak worden. Want Jong sc Heerenveen is in haar poule A van de beloften competitie voorlopig onbetwist koploper, met ook nog eens een doelsaldo wat tot de verbeelding spreekt. Dat maken bijgaande plaatjes meer dan duidelijk.
Daarnaast werd er in de eerder gespeelde oefenwedstrijden, wat zij dus met enige regelmaat doen omdat de competitie een beperkt programma kent, ook al viermaal gezegevierd. G.V.V.V.’s competitiegenoot Jong FC Twente ging met 3-0 over de knie en Jupiler League deelnemers Jong FC Utrecht en FC Volendam werden met respectievelijk 3-1 en 2-1 aan de kant geschoven. En dat scoren een van de specialiteiten is werd ook nogmaals bewezen in een treffen met Jong Schalke ’04 dat met een 5-1 nederlaag op zak naar Duitsland werd teruggezonden.

Een mix van
De jonge Friese voetballers staan onder leiding van trainer Johnny Jansen. De voormalig verdediger van sc Heerenveen, ADO Den Haag en Germinal Ekeren is daarnaast actief als assistent van hoofdcoach Jurgen Streppel.
Vaste waarden in zijn team zijn o.a. Rannick Schoop, Rewan Amin, Willem Huizing, Michel Vlap, Jordy Bruijn, Joris Voest, Wouter van der Steen, Stefan Gartenmann, Jair Oosterlen, Jan Bekkema en Caner Cavlan. Deze jongemannen worden dan met een zekere regelmaat aangevuld met A-selectie spelers zoals Luciano Slagveer, Simon Thern, Morten Thorsby, Mitchell te Vrede, en niet te vergeten Henk Veerman. De geboren Volendammer scoorde dit seizoen in 14 officiële wedstrijden vijf treffers voor de hoofdmacht van de Friezen. In het beloften team loopt Henkie, zoals hij liefkozend door supporters wordt genoemd, bijna twee op één. Want in zes van de tien duels (6x competitie en 4x oefen) waarin de lange spits uitkwam scoorde hij maar liefst 10 treffers. Mede daarom klinkt vaak in het Abe Lenstra stadion: “We willen Henkie zien” en “Alle ballen op Henkie”.
Daarnaast krijgen ook talenten uit de JO-19 hun kansen om zich te bewijzen bij het beloften team. Want Dennis Johnsen, Younes Namli, Zohair Labyad, Jizz Hoornkamp en Vanja Drkusic maakten allen in competitie en/of oefenverband deel uit van de selectie van trainer Jansen.
Met welke namen Jong sc Heerenveen naar Veenendaal komt, weten we uiteraard nu nog niet, maar dat er een team op bezoek komt dat veel kwaliteit herbergt, staat buiten kijf.

Ongeslagen
Waar G.V.V.V. haar ongeslagen reeks in de competitie eind september al moest opgeven met het verlies bij Jong Vitesse (4-1), is het in de oefencampagne nog steeds ongeslagen. Sterker nog, van de negen tot nu toe gespeelde sparringspotjes eindigden er acht in winst en was het enige gelijkspel te noteren in de wedstrijd tegen Jong Go Ahead Eagles (2-2).
Het zou dus een mooi streven zijn om die serie een vervolg te geven, maar ook om de kater van het 4-2 verlies van hedenavond tegen s.v. T.E.C. uit de hoofden te spelen in de aanloop naar de volgende competitie wedstrijd.
Maar het zal ook duidelijk zijn dat winnen voor de staf niet het belangrijkste aspect is in dit treffen. Nee, het gaat erom dat in zo’n plaatsvervangende trainingsavond wat kan worden geëxperimenteerd in opstelling, en waarbij ook selectiespelers die nog niet zoveel minuten hebben gemaakt speeltijd krijgen, en/of geblesseerden of geschorsten hun opwachting kunnen maken. Dat laatste zou van toepassing kunnen zijn op Danny de Leeuw en Wilco den Hartog, het eerste geldt voor Ayoub Boubakari, Paddy John, Joey Steenbergen, Mourad Marbouh, Daimy Rijnsburger en Kevin Rijnvis.
Het zal kortom wel een mix worden waar de technische staf voor zal kiezen in de voorbereiding op de competitie wedstrijd van aankomende zaterdag in eigen huis tegen runner-up v.v. Katwijk.

Oude doos
We moesten bijna 25 jaar terug in de tijd om een eerder treffen tussen Heerenveen en G.V.V.V. te vinden in de archieven. Dit was een wedstrijd in het oude stadion van Heerenveen in het kader van de tweede ronde in de KNVB beker, waar uiteraard het vlaggenschip van de Friezen tegenstander was op 29 september 1992.
Leeroy Echteld, Erik Regtop, Gerrie Schaap, Erik Tammer, Marco Roelofsen, Michel Doesburg en Maarten de Jong scoorden voor de thuisploeg voordat, de helaas veel te vroeg overleden, Wim van Brenk drie minuten voor tijd de eretreffer verzorgde. Het werd dus een 7-1 nederlaag voor de amateurs, die zich daarvoor natuurlijk niet hoefden te schamen, mede omdat sc Heerenveen dat jaar tot de finale reikte van de ‘grote beker’. Onder leiding van Foppe de Haan en met Gertjan van Verbeek in de basis verloren ze in de Rotterdamse Kuip met 6-2 van Ajax, waar toen Louis van Gaal aan het roer stond.
Namen van de G.V.V.V. selectie, onder leiding van Frans Koenen, uit die tijd waren naast Wim van Brenk o.a. Johan de Man, Gerard van de Pavert, Wim van Oudbroekhuizen, Marco en Jelle van de Pol, Edwin Kampert, Marco van de Lagemaat, Harry Epskamp, Louis Laan en Dick van de Steeg.

Bent u benieuwd welke spelers er gaan optreden in deze oefenpot, dan bent u aanstaande dinsdagavond, 29 november, van harte welkom op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis alwaar om 20.00 uur zal worden afgetrapt. De toegang is gratis.

Fotobronnen: website sc Heerenveen