Vooruitblik KNVB bekerduel Scheveningen – G.V.V.V.

22 augustus 2016

Er wacht de A-selectie van onze club een drukke voetbalweek met ook nog aardig wat busreistijd in het verschiet. Want naast de gebruikelijke trainingen op maandag- (dinsdagavond krijgen ze vrijaf) en donderdagavond, moet er woensdag aan het begin van de avond, worden aangetreden in en tegen Scheveningen in het kader van de tweede kwalificatieronde van de KNVB beker. Daarna staat er dan zaterdagmiddag alweer het competitietreffen tegen de amateurlandskampioen en supercup winnaar Excelsior Maassluis op de programmarol. Tenslotte volgt dan op maandagavond 29 augustus in eigen huis een oefenwedstrijd tegen Jong RKC Waalwijk, dit als voorbereiding op het treffen met De Treffers op zaterdag 3 september as. op het sportpark Panhuis. Kortom de heren voetballers, maar ook de fans, kunnen hun hart ophalen met zoveel voetbalminuten in aantocht.

Een heet avondje?
Als we de weersvoorspellers mogen geloven staat er voor komende woensdag een heerlijk strandweertje te wachten met temperaturen van om en nabij de 30° C. Dus uitstekend geschikt om op de Scheveningse Boulevard, Pier en/of stranden vertier en vermaak te zoeken. En wellicht zullen enkele supporters dat ook wel gaan doen, eerst een dagje flaneren met een drankje en hapje en daarna zorgen dat ze om iets voor 18.00 uur op sportpark Houtrust in dezelfde badplaats aanwezig zijn. Maar het gros van de blauwe aanhangers zal omstreeks 16.00 uur in de supportersbus of eigen voiture stappen om op tijd aanwezig te zijn, dus voor hen geen ‘polonaise’ op de Strandweg.
Een stranduitje gaat natuurlijk al helemaal niet op voor de spelers en staf want die moeten, zoals het zich nu laat aanzien, grondig voorbereiden op een letterlijk heet avondje met de verwachte temperatuur. En dat zal in figuurlijke zin ook zo zijn, want gastheer Scheveningen zal G.V.V.V. zonder twijfel het vuur na aan de schenen gaan proberen te leggen om een ronde verder te komen in deze zogenaamde ‘grote beker’. Dat is niet alleen op sportief vlak de uitdaging, maar het is ook nog eens lucratief voor de penningmeester, want met iedere ronde verder wordt de clubkas gespekt.


Ontlading bij interim coach Jan Diepeveen (l.) na de 1-2 winst in Scheveningen op 17 oktober 2015. Foto: Dick Gijsbertsen.

Eerste optreden
Net als G.V.V.V. plaatste voormalig topklasser, en huidig Derde divisionist Scheveningen, zich direct voor deze tweede kwalificatieronde en dat betekent dat het voor de beide kemphanen het eerste optreden wordt in seizoen ’16-’17 in de KNVB beker. En dat niet alleen, het is ook de eerste ontmoeting in de geschiedenis van beide clubs in dit verband. Want nog nooit eerder stond er een bekerwedstrijd tussen Scheveningen en G.V.V.V. of vice versa in de annalen.
Waar in het verleden bij uitschakeling nog wedstrijden volgden in de strijd om de districtsbeker is het nu bij verlies gelijk over en uit met de koopman. Want om die ‘kleine beker’ wordt nu, met de invoering van de Tweede- en Derde divisie, uitsluitend gestreden door alle hoofdklassers en lager. Dit alles met de achterliggende gedachte dat er op de volle speeldagenkalender, er worden sowieso 34 competitie wedstrijden gespeeld in de beide divisies, te weinig speelronden overbleven om daar nog districtsbekerduels in te kunnen plannen.

Bekende
Hoewel dit bekertreffen dus uniek is, zijn de gastheren absoluut geen onbekende tegenstander voor captain Roy Terschegget en z’n kornuiten. Door een kampioenschap in 2012 in de hoofdklasse B plaatste Scheveningen zich voor de topklasse, en toonden aan geen eendagsvlieg te zijn. Met een respectievelijke 11de, tweemaal een 9de en vorig seizoen een 13de stek in de eindstand, handhaafde groen-zwarten zich eigenlijk probleemloos in de topklasse, die nu is omgedoopt tot Derde divisie.
In die vier seizoenen volgden in totaal dus acht onderlinge ontmoetingen, waarbij de balans in het voordeel is van de Veenendalers. Zij wonnen er vijf, eenmaal werden de punten gedeeld en in twee potjes moesten zij hun meerdere erkennen in de Houtrustbewoners, die op eigen terrein beide keren met 4-2 wonnen. Natuurlijk is zo’n wedstrijd in de beker een aparte en eenmalige gebeurtenis en kent die zo z’n eigen wetten, dus zeggen die nederlagen niet zo heel veel. Maar het zal G.V.V.V. wel duidelijk zijn dat spelen in en bij Scheveningen niet even een appeltje eitje is.

Goede start
Met een van de meest loyale trainers in het amateurvoetbal aan het roer, want gerekend over twee periodes, is John Blok nu net aan zijn 13de jaargang begonnen, was de start in de Derde divisie meer dan prima. Met het maximale aantal punten uit twee duels zijn de Scheveningers samen met Harkemase Boys, Rijnsburgse Boys en FC Lisse gedeeld koploper.
Gezien de oefenwedstrijden, waarin tweemaal werd verloren (TEC en Westlandia beide 1-0) en tweemaal werd gewonnen, (Leonidas 5-0 en Prestige Sports 7-1) is voor een outsider die toppositie misschien wel verrassend. Maar John Blok, die gepokt en gemazzeld is in het amateurvoetbal zowel als speler als trainer, weet als geen ander dat uitslagen in zo’n voorbereiding niets zeggen. Hij moest door diverse mutaties in zijn selectie weer op zoek naar de ideale opstelling en lijkt die met o.a. de nieuwkomers Rensy Barradas (RVVH), Jesper Leerdam (Excelsior Maassluis), Mitchell de Vlugt en Ricardo Samoender (beide HBS) en Angelo Vyent (Xerxes/DZB) voorlopig gevonden te hebben. Niet alleen qua voetbal, maar ook in wilskracht. Want afgelopen zaterdag werd een 2-0 achterstand bij SteDoCo alsnog omgebogen in 2-3 winst en dat is ook een kwaliteit. Die onverzettelijkheid toonde Scheveningen ook al een aantal malen aan in de voorgaande vijf bekerseizoenen, wat in onderstaande tabel duidelijk wordt.

Seizoen:

Wedstrijden:

 

 

Uitsl:

Bijzonderheden:

’11-‘12

Hollandia

-

Scheveningen

0-1

 

’11-‘12

Scheveningen

-

ADO Den Haag

1-3

 

’12-‘13

UNA

-

Scheveningen

3-4

Na verlenging waarin Scheveningen met 10 speelde.

’12-‘13

Scheveningen

-

FC Oss

2-1

Na verlenging.

’12-‘13

FC Dordrecht

-

Scheveningen

2-1

Voormalig G.V.V.V. speler Adnan Alisic speelde toen voor Dordrecht.

’13-‘14

Scheveningen

-

VVSB

2-1

 

’13-‘14

Kozakken Boys

-

Scheveningen

3-0

 

’14-‘15

ADO ‘20

-

Scheveningen

0-1

In een groot deel van de wedstrijd speelde Scheveningen met 10 man.

’14-‘15

Scheveningen

-

FC Lisse

4-1

 

’14-‘15

SC Cambuur

-

Scheveningen

2-0

Na verlenging waarin Scheveningen met 10 man speelde.

’15-‘16

Blauw Geel ‘38

-

Scheveningen

0-1

 

’15-‘16

Telstar

-

Scheveningen

0-0

Na verlenging waarin Scheveningen weer met 10 man speelde won Telstar na strafschoppen.    

Cupfighter?
Het is wel interessant om voor G.V.V.V. ook zo’n staatje te maken, wat de bekerresultaten waren in het afgelopen decennium. Want op voorhand zullen de blauwen door de buitenwacht misschien wel als KNVB cupfighter worden gezien. Dat is dan op basis van de het bereiken van de kwartfinale in het seizoen dat G.V.V.V. debuteerde in de topklasse (’11-’12). Maar dat zijn prestaties die ‘once in a lifetime’ van een amateurclub voorkomen. IJsselmeervogels stond in 1975 in de halve finale en zo’n succes werd pas vorig bekerseizoen geëvenaard door VVSB. Het is dan ook al een zeldzaamheid als een achtste- of kwartfinale wordt bereikt door een amateurclub als de BVO’s zijn ingestroomd. Dat is niet anders voor de Veenendalers, want voor en na het hierboven omschreven eclatante succes was het meestal na één of twee ronden uit met de pret. Dit alles neemt niet weg dat ‘onze jongens’ toch al een aardig aantal ontmoetingen met de betaalde broeders op hun CV hebben staan. En dat soort wedstrijden zijn toch een beetje de krenten in de pap, ondanks dat het in 95%, of meer, van de gevallen op een nederlaag uitloopt. Maar ook andere amateurs versperden G.V.V.V. al eens eerder de weg in de eerste of tweede ronde, dus om ons zelf te afficheren als cupfighter is volstrekt overdreven, dat laat deze tabel overduidelijk zien.

Seizoen:

Wedstrijden:

 

 

Uitsl:

Bijzonderheden:

’06-‘07

DOTO

-

G.V.V.V.

1-0

 

’08-‘09

G.V.V.V.

-

Deurne

1-1

G.V.V.V. wint na strafschoppen

’08-‘09

G.V.V.V.

-

NAC Breda

1-3

 

’09-‘10

G.V.V.V.

-

WKE

1-0

 

’09-‘10

ASWH

-

G.V.V.V.

2-1

 

’10-‘11

WKE

-

G.V.V.V.

6-1

 

’11-‘12

G.V.V.V.

-

Nemelaer

5-1

 

’11-‘12

Zwaluwen ‘30

-

G.V.V.V.

1-2

 

’11-‘12

Excelsior R’dam

-

G.V.V.V.

0-3

Dennis van Meegenburg was tweemaal trefzeker.

’11-‘12

Sparta R’dam

-

G.V.V.V.

1-1

Na verlenging en strafschoppen (4-5) bereikte G.V.V.V. de kwartfinale

’11-‘12

AZ

-

G.V.V.V.

2-1

 

’12-‘13

G.V.V.V.

-

FC Groningen

1-2

 

’13-‘14

G.V.V.V.

-

ADO Den Haag

0-3

 

’14-‘15

JVC Cuijk

-

G.V.V.V.

1-2

Laitupeirissa, nu speler van G.V.V.V., scoorde uit een strafschop voor JVC.

’14-‘15

G.V.V.V.

-

AZ

0-5

 

’15-‘16

WKE

-

G.V.V.V.

3-0

 


Favorietenrol waarmaken?
Op voorhand zal de ploeg van coach De Wolf door de buitenwacht de favorietenrol worden opgedrongen, dit mede vanwege het verschil in klasse. Maar dat is voorlopig alleen nog maar op papier zo. De scheiding der geesten tussen Tweede- en Derde divisie zal zich in de praktijk eerst nog maar eens moeten uitwijzen. Wat misschien daarin ook meespeelt is het feit dat de beide laatste competitie ontmoetingen, zowel in Scheveningen (1-2) als Veenendaal (3-0), een prooi waren voor de blauwen. Vooral de overwinning in de uitwedstrijd op 17 oktober 2015 zal één man zeker nooit vergeten. Want assistent-trainer Jan Diepeveen was loyaal aan de club en nam toen voor de tweede, en tevens laatste keer, de honneurs waar voor de ontslagen Erik Assink. Tegen RVVH thuis (0-2) lukte het niet om de neerwaartse spiraal om te buigen, maar in de badplaats was de clubtrouwe assistent tot tranen toe geroerd toen na 90 minuten de buit binnen was. Dit was tevens de wedstrijd waarin John de Wolf als aandachtig toeschouwer zijn nieuwe club aan het werk zag, want twee dagen daarvoor was hij rond gekomen met G.V.V.V. om het dirigeerstokje van Assink over te nemen per 19 oktober.
Onder zijn leiding vocht G.V.V.V. zich langzamerhand omhoog met promotie als prachtig resultaat en daarin telden de drie punten die op 20 februari jl. werden veroverd tegen de mannen van voornaamgenoot Blok keihard mee. ‘Onze John’ verloor dus nog niet van die andere John en hij zal dat graag zou willen houden en de opgedrongen favorietenrol daarbij graag voor lief nemen.
Maar het is, zoals eerder al vastgesteld, een eenmalig bekerduel en daarin zijn met een zekere regelmaat verrassingen niet van de lucht. Voor zijn ploeg dus zaak om volledig bij de les te zijn en vanaf acquit geen ruimte te laten aan de tegenstander en zelf iets scherper te zijn voor het vijandelijke doel dan afgelopen zaterdag in de 0-0 wedstrijd tegen Barendrecht.

Dit KNVB bekerduel wordt gespeeld op sportpark Houtrust, Laan van Poot 38c, 2566EC  te Den Haag en begint om 18.00 uur. De leiding is in handen van Dhr. C. Ruperti uit Capelle aan den IJssel.