Vooruitblik oefenduel G.V.V.V. – Jong Go Ahead

9 oktober 2016

Met het in het leven roepen van twee oefenduels deze maand, en één in november, wil de technische staf er voor zorgdragen dat de A-selectie spelers die geen of weinig speelminuten hebben gekregen, of nog gaan krijgen, gedurende de competitie wedstrijden, toch ook hun wedstrijdritme op kunnen doen.
Maar ook voor de basisspelers, waarvan er ongetwijfeld een aantal in actie zullen gaan komen om een representatief elftal te formeren, is zo’n oefenpot een welkome afwisseling op de trainingen, en kan er wellicht ook aan andere spelconcepten worden gewerkt.


Hoewel trainen uiteraard aan de basis staat om goed beslagen ten ijs te kunnen komen, moet dit ook in de praktijk worden getoetst en dan het liefst tegen tegenstanders van een ongeveer gelijkwaardig kaliber. En daarin lijkt de begeleiding aardig te zijn geslaagd, met als opponenten in volgorde van opkomst; Jong Go Ahead Eagles dat aanstaande dinsdagavond 11 oktober naar het Panhuis komt, USV Hercules is op donderdagavond 20 oktober te gast en Jong Willem II sluit op dinsdagavond 22 november de rij, ook in een thuiswedstrijd.

Mes snijdt aan twee kanten
De beloften van, of zo u wilt Go Ahead Eagles 2, gaan dus het spits afbijten op de blauwe zijde van het Panhuis in dit trio sparringspotjes. Waar diverse andere, onder deze noemer ondergebrachte teams van betaald voetbal organisaties, uitkomen in de Eerste-, Tweede- of Derde Divisie, zijn er ook een aantal profclubs die daar niet aan mee konden, of wilde doen. De Deventer profclub is er daar een van.
Haar elftal in deze categorie speelt in de reserve competitie, poule B. Die bestaat uit in totaal acht teams, waaronder huidig koploper Willem II – volgende maand ook tegenstander van G.V.V.V. – NEC, Fortuna Sittard, RKC Waalwijk, Helmond Sport, FC Dordrecht en PEC Zwolle.
Het programma van de ‘Jonge Adelaren’ is dus daarmee ook redelijk beperkt en mede daarom gaven ze graag gehoor aan het verzoek van onze club om te komen oefenen, want daarmee snijdt het mes aan twee kanten.


Het prachtige authentieke toegangshek tot de Adelaarshorst.

Voorbereiding op de ‘kleine IJsselderby’
In die reserve competitie speelden de beloften van onze gasten tot nu toe driemaal, met alle mogelijke drie verschillende uitkomsten als resultaat. Verloren werd er van NEC (1-2), gelijkgespeeld (0-0) in Waalwijk bij RKC, en in de laatste ontmoeting op 28 september op de eigen Adelaarshorst werd FC Dordrecht met 1-0 verslagen. De in totaal vier veroverde punten zijn goed voor een

Trainer Marco Koorman.

vijfde stek op de ranglijst.
De eerstkomende competitiewedstrijd, op maandagavond 17 oktober, is de ‘kleine IJsselderby’, want dan moeten de pupillen van trainer Marco Koorman op bezoek bij PEC Zwolle.
De ‘grote IJsselderby’ vind trouwens op zondag 30 oktober plaats in Zwolle.
Voor onze gasten uit Deventer is dit vriendschappelijk onderonsje dus een mooie voorbereiding op die streekderby.
De vaste selectie bestaat uit Frans van Oldeniel, Mark Spenkelink, Steven van Dijk, Thijs Dekker, Marlo de Groot, Dennis Hettinga, Patrick Maneschijn, Isaï Marselia, Sefa Yildirim, Givan Werkhoven en Julian Wolf. Het team wordt telkens aangevuld met spelers uit de selectie van het eerste elftal en/of de JO19.

Speeltijd
Afgelopen week kregen de A-selectie spelers Jelmer Nijburg, Daimy Rijnsburger, Ayoub Boubakari, Joey Steenbergen, Mourad Marbouh, Laurens van der Voort en Patrick Heesakkers, die het tot nu toe alleen hebben moeten doen met inval en/of reservebeurten, onder toeziend oog van John de Wolf, al de gelegenheid om zich gedurende een hele, of een deel van een wedstrijd, te bewijzen. Dat gebeurde tijdens het treffen in de beloften competitie tegen buurman DOVO, die door een glaszuivere hattrick van Patrick Heesakkers uiteindelijk met 2-3 werd gewonnen.
Laatstgenoemde drie vielen gisteren ook in bij de eclatante 1-4 winst in Veldhoven tegen UNA. Samen met doelman Kevin Rijnvis, en de wellicht weer van een bovenbeen blessure herstelde Paddy John, zullen deze zeven man hoogstwaarschijnlijk in deze komende oefenwedstrijd de nodige speeltijd gaan maken. Voor de aan z’n enkel geblesseerde Wilco den Hartog zal het duel tegen Jong Go Ahead Eagles wel te vroeg komen.

Oude doos en dwarsverbandjes
Eerdere ontmoetingen tussen G.V.V.V. en Jong Go Ahead Eagles staan niet in de geschiedenisboeken. Wel speelden de blauwhemden ruim eenentwintig jaar geleden een KNVB beker wedstrijd tegen het vlaggenschip van de Deventenaren. In een poule van vier waarin een halve competitie werd gespeeld, samen met Top Oss en IJsselmeervogels, toonden de profs uit de koekstad, zoals ook mocht worden verwacht, zich de sterksten. Mede door een 3-5 overwinning op 30 augustus 1995 op het sportpark Panhuis, die het volgende scoreverloop kende: 11. Jan van Rabenswaay 1-0, 22. Jan Michels 1-1, 24. Victor Sikora 1-2, 25. Victor Sikora 1-3, 50. Bas Leferink 1-4, 75. Marco de Jager 2-4, 76. Frank van Twillert 2-5, 85. Dick van de Steeg 3-5.  
In het seizoen daarop plaatste G.V.V.V. zich opnieuw voor deelname aan de ‘grote beker’. Daarin kregen ze in de poule tegenstand van DOVO, Vitesse en FC Zwolle (nu PEC Zwolle). Door de

Alfred Knippenberg als speler en teammanager van Go Ahead Eagles.

andere onderlinge resultaten en via een 2-3 winst bij en op de rode buren, 0-3 verlies tegen Vitesse, zou in de laatste wedstrijd thuis tegen FC Zwolle een gelijkspel voldoende zijn voor het veroveren van de tweede plek, die de blauwen naar de KO-fase kon brengen. Tot de laatste minuut leek G.V.V.V. in die missie te slagen door twee goals van Berto Smit, waar FC Zwolle via Martin Reynders en Lucian Ilie telkens iets tegenover stelde. Maar in de slotminuut schoot Alfred Knippenberg die illusie, met een van hem bekende poeier, aan gort en gingen de Zwollenaren samen met Vitesse door naar de volgende ronde.
Ironisch genoeg pikte G.V.V.V., de aan het eind van zijn betaalde voetbalcarrière staande Alfred Knippenberg na dat seizoen in 1997 op, maar die trok, mede door blessureperikelen, slechts zevenmaal en geen doelpunten achter zijn naam, het blauwe tenue aan om na één jaar in Veenendaalse dienst de voetbalschoenen definitief aan de wilgen te hangen. De geblokte aanvallende middenvelder met de bijnaam ‘De Knip’ speelde naast FC Zwolle bij DS ’79 (nu FC Dordrecht), Heracles Almelo, Telstar en VVV Venlo, maar is in hart en nieren een ‘Adelaar’. Want reeds op 16-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut bij Go Ahead Eagles en speelde daar 89 duels van de in de totaal 227 in het betaalde voetbal. De publiekslieveling van de Adelaarshorst is sinds juni vorig jaar teammanager bij….. juist ja, Go Ahead Eagles 1.
G.V.V.V.’s huidig teammanager Bart Broeder maakte in ’97-’98 ook zijn debuut in Veenendaal en speelde dus nog met ‘De Knip’, maar gelukkig bleef de vleugelverdediger zeven seizoenen verbonden aan onze club en speelde in totaal 185 officiële duels voordat Bart in 2004 stopte als speler.
Het laatste dwarsverbandje is van veel recenter datum, namelijk het begin van dit seizoen. Want toen ging Olivier Pilon, weliswaar als speler van Spakenburg, maar vorig seizoen in dienst bij G.V.V.V., op stage bij de rood-gelen uit Deventer, maar de jonge Amersfoorter slaagde er niet in om een contract af te dwingen.De aftrap van G.V.V.V. – Jong Go Ahead Eagles staat om 20.00 uur gepland.  

Fotobronnen: website Go Ahead Eagles en Twitter @NietteKraken