Vooruitblik op IJsselmeervogels – G.V.V.V.

12 september 2016

Leidsman van de technische staf van G.V.V.V. John de Wolf liet kortgeleden in de media al doorschemeren dat zijn selectie gebaat zou zijn met het spelen van oefenwedstrijden tegen gerenommeerde, en hoog geklasseerde opponenten. Dit o.a. om spelers, die wat minder of nog geen minuten hebben gemaakt bij het vlaggenschip te testen op weerstand, en wedstrijdritme op te laten doen.

Want dat is echt nodig om in de 34 wedstrijden tellende Tweede Divisie goed beslagen ten ijs te komen, en vooral te blijven. Ook een factor die daarin meespeelt is om de onlangs twee nieuw aangetrokken spelers, t.w. Paddy John en Joey Steenbergen op korte termijn gelegenheid te geven om te laten zien wat zij in hun mars hebben.
Er werden dus snel spijkers met koppen geslagen, en de nog steeds beste amateurclub van Nederland, IJsselmeervogels, was zo bereidwillig om daaraan mee te werken. Dus gaan de Blauwen morgenavond een bezoek brengen bij de Rooien in Spakenburg – Bunschoten om de krachten te meten in een sparringspot.

Het mes snijdt aan twee kanten
We weten allemaal dat IJsselmeervogels vorig seizoen, tot teleurstelling van alles en iedereen die rood is in Spakenburg, de stap naar de Tweede Divisie niet wist te maken. De allereerste keer in de geschiedenis van deze bijna 85-jaar oude topclub dat ze er op het hoogste amateurniveau niet bij zijn. Zo hard kan het voetbalwereldje soms zijn.
Maar dat feit is onomkeerbaar. Bij de pakken neerzitten had en heeft geen zin en dus gaan de mannen van trainer Sandor van der Heide, die eind november vorig jaar de ontslagen Frans Adelaar opvolgde, nu met gedweeë spoed op weg naar eerherstel in de Derde Divisie.
Dat zal moeten geschieden met een bijna compleet nieuwe selectie. Er vertrokken veertien spelers en tien nieuwe gezichten kwamen daarvoor in de plaats. Dus ook onze gastheren hebben er baat bij dat er wordt geoefend tegen sterke tegenstanders om op elkaar ingespeeld te raken. Dat lijkt van buitenaf gezien ook broodnodig om weer mee te gaan tellen, want de competitiestart was met zeven punten uit vijf wedstrijden, nu niet iets om over naar huis te schrijven.


Op 7 mei jl. scoorde Dennis van Meegdenburg op de rode kant van De Westmaat zijn, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, allerlaatste doelpunt op het hoogste amateurniveau. Hij opende de score, Wouter de Graaf bepaalde even later de uiteindelijke 1-1 eindstand. Morgen zal Dennis als assistent-trainer aandachtig toeschouwer zijn hoe zijn opvolgers het er vanaf gaan brengen. Foto: Dick Gijsbertsen.

Oude bekende
Naast doelman Jaimy Schaap (FC Dordrecht) ooit ook in beeld bij G.V.V.V. voordat hij naar de ‘Schapenkoppen’ vertrok, Ali Akla (DVS ’33), Christiaan van Hussen en Ralph Hovestad beide (FC Lienden), en Mimoun Eloisghiri (Kozakken Boys) is natuurlijk Sherwin Grot de meest bekende nieuwkomer op sportpark De Westmaat voor ons blauwen. De kersverse vader van dochter Isaiah (geboren 24 aug. ’16) - waar we Sherwin en z’n partner nog van harte mee willen feliciteren - vertrok aan het einde van het seizoen ’14-’15, na twee jaar G.V.V.V., naar Kozakken Boys.
Het werd geen gelukkig ‘huwelijk’ tussen Grot en de Werkendammers, want nadat IJsselmeervogels hem in december 2015 al had vastgelegd, werd samenwerking eind februari jl. beëindigd.
Nu zal de pijlsnelle spits, die in Veenendaal in twee jaar tijd goed was voor in totaal 38 officiële doelpunten, maar wat graag zo’n zelfde visitekaartje, of wellicht nog meer opgefleurd, willen afgeven aan alle IJsselmeervogels fans. Het begin daaraan is alvast gemaakt, want in vier competitieduels staan evenzoveel doelpunten achter zijn naam. Grot miste een duel vanwege een rode kaart, maar de geëiste zes wedstrijden schorsing werd later door de tuchtcommissie van de KNVB geseponeerd.

Logisch
Omdat IJsselmeervogels en G.V.V.V. elkaar al 64x in competitie- en 13x in bekerverband troffen is het wel logisch dat zelden tegen elkaar is geoefend. In ons archief troffen we slechts sparringspartijtje aan. In seizoen ’89-90 troffen de kemphanen elkaar op het sportpark Panhuis. De bezoekers trokken met 2-3 aan het langste einde. Ook dat is gezien de onderlinge geschiedenis logisch, want in meer dan een driekwart van de onderlinge partijen die ergens om gingen toonde IJsselmeervogels haar meesterschap.
Nu zal de uitslag morgenavond de beide oefenmeesters en hun assistenten weinig boeien, het gaat er hen veel meer om wat er speltechnisch en tactisch op de kunstgrasmat zal worden gelegd, en dat is vanuit het gezichtspunt van Van der Heide en De Wolf c.s. ook logisch.

IJsselmeervogels – G.V.V.V. op de rode zijde van sportpark De Westmaat kent een aanvangstijd van 20.00 uur.