Vooruitblik trainingskamp en oefenduel tegen Hoek

21 juli 2016

De ploeg van trainer John de Wolf maakt zich op voor het jaarlijkse trainingskamp in de voorbereiding op het seizoen 2016 – 2017 waarin dus de tweede divisie een soort van herstart zal krijgen. Want deze afdeling in het Nederlands voetbal bestond al van 1956 t/m 1971. In dat laatstgenoemde jaar stierf deze divisie een zachte dood door de sanering in het betaald voetbal, maar is nu anno 2016, weer tot leven gewekt.

Zomer in Zeeland
Voor trainingskampen heeft G.V.V.V. twee favoriete provincies, namelijk Zeeland en Drenthe. Waar vorig jaar de tenten werden opgeslagen in de kop van Drenthe, in het brinkdorp Roden, heeft de staf er dit keer voor gekozen om op Walcheren domicilie te kiezen. Niet in Zoutelande waar men al vaker verbleef, maar het ietwat noordelijker gelegen Oostkapelle, met als buurplaats het waarschijnlijk bekendere Domburg, kreeg de voorkeur.
In deze provincie, met sowieso gemiddeld de meeste zonne-uren van heel Nederland, zal het komend weekend ongetwijfeld goed toeven zijn want de weersvooruitzichten zijn meer dan uitstekend te noemen.
 
In- en ontspanning
In zo’n trainings/teambuildingskamp is het natuurlijk de kunst van de staf en de begeleiding om het nuttige met het aangename te verenigingen, anders gezegd, in- en ontspanningen moeten in de juiste verhoudingen worden gedoseerd. De inspanningen zijn onderdeel om fit aan de start te staan wanneer de competitie op 13 augustus gaat beginnen. De ontspanning om als groep elkaar nader te leren kennen, niet alleen als voetballer, trainer, verzorger etc. maar ook in het sociale verkeer. En dat laatste zal voor Frank Tervoert, Robin Mulder, Caifano Latupeirissa, Daimy Rijnsburger, Kevin Rijnvis, en Jelmer Nijburg als nieuwe spelers, en Albert van der Sleen (nieuwe keeperstrainer) wellicht wel een speerpunt zijn.
Voor hoofdtrainer John de Wolf en z’n hulptroepen een mooie uitdaging om er via sport en spel een onvergetelijk weekend van te maken.

Bekende tegenstander, toch een primeur
Een onderdeel van de inspanningen is de gebruikelijke oefenpot. Deze zal niet zoals de voorgaande twee jaren al op vrijdag (vorig jaar Jong SC Cambuur, en daarvoor Be Quick 1887) plaatsvinden, maar gewoon op zaterdag. Waar bovengenoemde twee sparringpartners voor G.V.V.V. een ongeschreven blad waren, staat er nu een behoorlijk bekende tegenstander te wachten. Want zo mogen we H.S.V. Hoek, wat als tegenstander gaat dienen, echt wel betitelen.

Reeds in 1985 maakte G.V.V.V. kennis met deze roemruchte Zeeuws Vlaanderse voetbalclub (toen nog tweede klasser) in het kader van de KNVB beker. Een dik lustrum later toen de Hoekenezen zich definitief had gevestigd in de top van het amateurvoetbal volgden 24 duels op het niveau van eerste-, hoofd- en topklasse.
Maar oefenen deden de Zeeuwse wit-blauwen en de Veense blauw-witten nog nooit tegen elkaar, dus staat er zaterdag toch een primeur op het programma.

Gevestigde orde
Na het debuut in de toenmalige eerste klasse in 1989, die gevolgd werd door directe degradatie, keerde men in 1992 terug op het hoogste amateurniveau en stond die, tot aan de geboorte van de topklasse, nooit meer af. Het hoogtepunt kende de club in 1996, het laatste jaar van de eerste klasse, door een kampioenschap. Dus was men automatisch deelnemer aan de nieuw gevormde hoofdklasse. Daarin waren de beste prestaties viermaal een runner-up positie (1999 – 2003 - 2005 en 2009). Logisch was dan ook dat Hoek in 2010 via een vierde plek een plaats in de nieuwe topklasse met gemak veilig stelde en zich daarmee onder de gevestigde orde schaarde.

 


Danny de Leeuw, beste speler van het afgelopen seizoen bij G.V.V.V., hier aan de bal tegen H.S.V. Hoek op 24 januari 2015 op sportpark Denoek. Beide teams slaagden er toen niet in om het net te vinden en dus eindigde de laatst gespeelde ontmoeting tussen de beide kemphanen in een dubbelblanke stand.

Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet?
Maar daarna deed de kop boven deze alinea opgeld. De Nederlands/Belgische voetbalformatie, want gezien haar regionale ligging heeft Hoek al heel veel jaren spelers en/of trainers die bij onze zuiderburen vandaan komen binnen haar gelederen, kon het niet bolwerken in deze eliteklasse en moest roemloos afscheid nemen met de rode lantaarn in haar handen.
Het duurde drie seizoenen voordat de Zeeuwen opnieuw in de topklasse mochten gaan optreden, een kampioenschap in de hoofdklasse B in ’13-’14 was hier ‘debet’ aan. Het werd een ietwat beter optreden dan bij het debuut, maar meer dan een 13de plek zat er niet in. Dat zogenaamde ongeluksgetal werd weer eens bewaarheid. In de nacompetitie die volgde om het vege lijf te redden werden eerst nog wel onze ‘rode overbuurman’ aan de kant geschoven (0-0 in Veenendaal en 3-1 in Hoek), maar in de finale was RVVH met 3-1 te sterk en dus moest er weer een stap terug worden gedaan.

Ambities
Afgelopen seizoen kwam de ploeg maar moeizaam op gang, lang verbleef Hoek in de gevarenzone, maar een flinke eindsprint zorgde voor de uiteindelijke 8ste plek waarmee het hoofdklasserschap werd veilig gesteld.
Maar aan ambities heeft het op sportpark Denoek nooit ontbroken en daarom zal met een tamelijk ongewijzigde selectie, en een paar gerichte nieuwe ‘aankopen’, komende jaargang opnieuw een poging worden ondernomen in de hoofdklasse A om het verloren gegane terrein terug te veroveren.
Afgelopen zaterdag begon Hoek onder leiding van de Belgische trainer Jannes Tant met de voorbereidingen daarop en werd de eerste oefenwedstrijd woensdagavond in Biervliet tegen SV Damme met 3-1 gewonnen. Dat oefenduel werd in Biervliet gespeeld omdat Hoek eindelijk haar lang gekoesterde wens in vervulling zag gaan, namelijk een kunstgrasmat op haar hoofdveld. Daar wordt de komende weken de laatste hand aangelegd en daardoor is spelen op het eigen sportpark Denoek niet mogelijk.

Daarom zal ook het oefenduel tegen G.V.V.V. plaatsvinden op een andere accommodatie, te weten die van zondag hoofdklasser VC Vlissingen die is gelegen aan de Irislaan 239 te Vlissingen.
Aanvang van het duel is 13.30 uur.
   

Naast al de in- en ontspanning krijgen de selectie en de staf ook mogelijk de gelegenheid om al wat ‘spionagewerk’ te verrichten. Want op dezelfde locatie waar H.S.V. Hoek en G.V.V.V. elkaar treffen wordt om 16.00 uur de wedstrijd gespeeld tussen thuisploeg VC Vlissingen en BVV Barendrecht. De Zuid-Hollandse formatie van trainer Adrie Poldervaart is namelijk op 20 augustus te gast op het sportpark Panhuis voor het allereerste thuisduel van de Veense blauwen in de spiksplinternieuwe tweede divisie.

Bij voorbaat wensen wij de A-selectie, staf, begeleiding en alle andere aanwezigen een heel aangenaam trainingskamp toe, waarbij humor, lol en gezelligheid de boventoon voeren en hopen we dat zondag iedereen zal zeggen: ‘Hè jammer dat het alweer voorbij is’.