‘Project’ TEC moet de nieuwe trots zijn van Tiel

21 september 2017

In de stad van stripheld Flipje moet de Tielse Eendracht Combinatie een nieuwe trekpleister zijn. TEC klom in recordtijd uit de kelder naar de top van het amateurvoetbal en koestert zijn nieuw verworven status bij de semi-profs. Een voorbeschouwing.

 

Mocht u zich hebben verbaasd over de raketopmars van de vorige competitie-opponent De Dijk, dan kent u het opzienbarende verhaal van de Tielse Eendracht Combinatie nog niet. Een jaar sneller dan de Amsterdammers baande TEC zich een weg van de derde klasse zondag naar de tweede divisie, aan de hand van een groep loyale suikerooms, voetbaldieren en vrijwilligers. TEC kende een flink verval na de promotie naar de hoofdklasse begin dit deccenium.

 

De kiem van het succes van TEC wordt gelegd in 2010, het jaar waarin een vijfjarenplan op tafel komt om TEC van het predicaat grijze muis te laten afrekenen. De architect? Gery Vink, voormalig profvoetballer van het ter ziele gegane FC Wageningen en voormalig jeugdtrainer bij Vitesse en PSV. In zijn zoektocht naar spelers met meerwaarde teert de huidige eindverantwoordelijke van de A2 van Ajax op zijn grote netwerk en zijn knowhow.

 

Gery Vink, jeugdtrainer bij Ajax en een van de architecten van het succes van TEC.

 

Neus voor succes

Hij blijkt een neus voor succes te hebben. Via drie kampioenschappen en eenmaal de nacompetitie promoveert TEC in 2015 naar de topklasse. Het debuut op het hoogste amateurniveau levert direct succes op. Met een tweede plaats, slechts één punt achter kampioen FC Lienden, is promotie naar de nieuwe tweede divisie een feit.

 

Maar dan volgt de zwaarste krachtproef uit de clubhistorie voor de Tielse debutant. Handhaaft de ploeg van Frits van den Berk zich ook in de competitie met de doorgaans hoger aangeslagen zaterdagamateurs en de sterk wordende concullega’s uit het zondagvoetbal?

 

De huidige selectie van TEC Tiel.

 

Krachtproef

Het antwoord is ja, maar vraagt om een nuancering. Het abonnement op de tweede divisie dreigde in de winter in gevaar te komen. TEC had uit achttien wedstrijden slechts zestien punten verzameld, zes meer dan hekkensluiter Jong FC Twente en riep om een meedogenloze renovatie van de selectie. Die geluiden bleken niet aan dovemansoren gericht. Met de komst van een karrevracht aan oud-profs (onder wie voormalig FC Utrecht-speler Barry Maguire) bleek handhaving in de tweede seizoenshelft een relatief eenvoudige opgave, met 29 punten uit zestien wedstrijden, slechts zeven minder dan het superieure Jong AZ.

 

TEC wist zijn sterkhouders in de zomer te behouden en leek daarmee een serieuze gooi te doen naar het linkerrijtje in de tweede divisie. Een blik op de ranglijst leert dat TEC zijn aspiraties vooralsnog niet kan waarmaken. Twee punten uit vier wedstrijden is niet de competitiestart van een subtopper in de dop. Vooral de elf tegendoelpunten springen in het oog bij de doorgaans zo stugge selectie, met Migiel Zeller en Daan Disveld in het hart van de defensie.

 

Bart van Westerlaken is eerder bij de bal dan Taoufik Adnane in het met 4-2 verloren uitduel.

 

Zeperd mag geen herhaling krijgen

G.V.V.V. moet juist nu waken voor een opleving van TEC op het natuurgrasveld in Tiel. De Veenendalers worden daarbij gesterkt door de resultaten van vorig seizoen, waarin TEC tweemaal de baas (4-2 en 0-3) was over de blauwe equipe. Vooral de 4-2 nederlaag op De Lok eind november deed pijn aan de ogen en bleek de opmaat van een karige reeks. Met het extra opgedane vertrouwen uit de sensationele bekerzege op FC Dordrecht mag die zeperd geen herhaling krijgen.

 

Het competitietreffen tussen TEC en G.V.V.V. vangt om 18.00 uur aan op Sportpark De Lok in Tiel.