Achilles '29: met een schone lei in de Tweede Divisie?

3 oktober 2017
Bij Achilles ’29 willen ze met een schone lei beginnen na een spraakmakend en roerig seizoen in de Eerste Divisie. Maar de spoken uit het verleden blijken nog niet verdreven te zijn.
 
Bij Achilles ’29 wil niemand meer herinnerd worden aan het seizoen 2016/2017. Sportieve malheur, een flink oplopende schuldenlast, spelerssalarissen die niet tijdig werden betaald, conflicten met voetbalbond KNVB, een geruchtmakende miljoenenlening die werd afgesloten in het Zuid-Amerikaanse Brazilië en een kort geding tegen puntenaftrek vormden de hoogtepunten van een jaargang die met een zwarte rand is omlijst.
 
Hoofdmacht in staking
Toch doemen er nieuwe problemen op in het nog prille seizoen in de Tweede Divisie. Het doorgaans goed ingevoerde dagblad De Gelderlander meldde maandag dat de spelers van de hoofdmacht weigerden te trainen. Reden voor de staking was het uitblijven van salarisbetaling over de maand augustus. De staking duurde tot dinsdagmiddag, maar moet voor trainer Eric Meijers en zijn staf de voorbereiding op het duel met G.V.V.V. ruw verstoord hebben. 
 
De selectie van Achilles '29 in het seizoen 2017/18. Foto: Achilles29.nl
 
Metamorfose na degradatie
De betalingsproblemen dienen zich op in een seizoen dat Achilles ’29 vol goede bedoelingen aanving. De selectie onderging met 21 vertrekkers een flinke metamorfose en moest de spoken uit het verleden verdrijven. Technisch directeur Frans Derks – een markant figuur – ving de leegloop op met jonge spelers die dromen van profvoetbal. Ondanks de roerige vier seizoenen in de Eerste Divisie heeft Achilles ’29 profvoetbal niet uit het hoofd gezet. De ploeg van trainer Meijers traint zes keer in de week en hoopt de concullega’s in de Tweede Divisie af te troeven op longinhoud. Een methode die tot dusver weinig effect heeft gesorteerd.
 
Was de seizoenstart met een klinkende 0-3 zege op AFC en een 1-1 remise tegen IJsselmeervogels nog als prima te bestempelen was, daar is het vervolg mager. Vooral de 6-1 nederlaag bij De Dijk en de 1-4 afstraffing in eigen huis tegen koploper Katwijk voorbije zaterdag rijmen niet met de uitgesproken ambities. 
 
Hoewel G.V.V.V. en Achilles '29 elkaar voor het eerst in competitieverband treffen, zijn de Groesbekers geen onbekenden. De amateurgrootmachten speelden diverse oefenwedstrijd tegen elkaar, zoals hier op 2 augustus 2012 (2-2). Foto: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen
 
Overlijden Twan Centen
Ook werden de Groesbekers onlangs opgeschrikt met het overlijden van keeperstrainer Twan Centen, die overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Centen was bijzonder geliefd op Sportpark De Heikant en al meerdere jaren de mentor onder de keepers. Langs deze weg wil G.V.V.V. Achilles ‘29 condoleren met dit grote verlies.
 
G.V.V.V. kan puike cijfers overleggen
Hoewel G.V.V.V. geen club is waar een hosanna-sfeer wordt getolereerd, verloopt de seizoenstart van de ploeg van Niek Oosterlee crescendo. De nieuwbakken trainer liet zich in de voorbereiding niet verleiden tot het uitspreken van een doelstelling en wenste in de winterstop de balans opmaken. Vooralsnog kan hij met zijn ploeg puike cijfers overleggen. Met twaalf punten uit zes wedstrijden en een vierde plaats op de ranglijst blijven de Veenendalers knap in het spoor van het ongenaakbare Katwijk. Met de bekerzege op de profs van FC Dordrecht meegerekend, won G.V.V.V. al vier duels op rij. Bij Achilles ’29 is de knappe bekerzege op NAC Breda (4-3) het enige positieve dat beklijft.
 
Niek Versteegen is bij Achilles '29 de clubtopscorer met vijf treffers. Foto: Orange Pictures
 
Niek Versteegen, lichtpuntje in duistere tijden
Maar ook in duistere tijden is er altijd een lichtpuntje te bespeuren. Bij Achilles ’29 is dat Niek Versteegen, een aanvaller met doelpunteninstinct. Versteegen kwam vorig jaar over van eersteklasser Venray en ontpopte zich in één seizoen tot smaakmaker van de Groesbeekse formatie. Aan de clubtopscorer (vijf goals) de schone taak om zijn ploeg naar de bovenste regionen te gidsen.
 
Anders krijgt hij wel hulp van aanvoerder Boy van de Beek, het jongere broertje van G.V.V.V.’s reservekeeper Bart. Of het tot een broedertwist komt, is niet bekend. Achilles ‘29 heeft dezer dagen ook wel andere zaken aan het hoofd.
 
Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld