Dubbele voorbeschouwing Koninklijke HFC – G.V.V.V. en vice versa

18 oktober 2017

Exclusief is het niet, want het zal vast wel eens een heel enkele eerder zijn gebeurt dat twee voetbalploegen elkaar binnen vier dagen tweemaal hebben ontmoet in officiële duels. Maar bijzonder is het wel.

Zeldzaam
In competitieverband is dat echt zelden, dat gebeurt hoogstens als er geen enkele ruimte meer is in het reguliere programma en er sprake is van een inhaalduel, wat nog gespeeld moet worden. En dan zit er ook nog vaak een week tussen. Met competitie- en bekerwedstrijden is zo’n gelegenheid iets minder ongebruikelijk, maar nog steeds zeldzaam. Die zeldzaamheid is dus komende zaterdag en dinsdag wel weggelegd voor Koninklijke HFC en G.V.V.V.
Want zaterdagmiddag staat in Haarlem het competitieduel in de tweede divisie op de rol, en dinsdagavond is het affiche omgekeerd. Dan komt de ploeg van trainer Ted Verdonkschot op bezoek in Veenendaal om de strijd in de tweede ronde van de KNVB beker aan te binden met de pupillen van collega Niek Oosterlee.

Geen handjeklap
Beide potjes voetbal zijn absoluut niet om des keizers baard. En er zal vooraf zeker geen handjeklap plaatsvinden om af te spreken dat de kemphanen beide genoegen nemen met ieder één winstpartij, waarbij om de verdeling te bepalen een muntje omhoog wordt gegooid. Zogenaamde herenakkoorden horen sowieso niet thuis in ons geliefde spelletje en dat zou de beide clubs ook hun eer te na zijn. Nee, het worden twee op zichzelf staande ontmoetingen tussen de Haarlemmers en de Veenendalers.

Beide teams in vorm
Het competitieduel mag zelfs de naam (sub)topper dragen want de gastheren ontvangen als nummer drie van de ranglijst, de Blauwen van sportpark Panhuis die nu als runner-up door het leven gaan en twee punten meer hebben veroverd. Bij winst van de ‘koninklijken’, die al zes wedstrijden op rij ongeslagen zijn, laten ze dus G.V.V.V. achter zich en delen ze wellicht een mentaal klapje uit in de aanloop naar het bekertreffen.
Andersom geredeneerd, als captain Terschegget c.s. erin slagen om de ongeslagen status van vijf competitiewedstrijden op rij te behouden, en deze voorzetten met winst aan de Emauslaan te Haarlem, schudden ze voorlopig een concurrent af. En met de wetenschap dat de Oosterlee brigade in eigen huis tot nu toe vier competitie- en twee bekerwedstrijden tot een goed einde brachten met de volle winst, zou het thuisvoordeel bij het KNVB beker duel een obstakel kunnen zijn voor de oudste voetbalclub van Nederland.


Martin van Eck, maakte tussen vier HFC-ers in de 0-1 op 25 maart jl. Koen Beeren zorgde voor de meer dan verdiende gelijkmaker. Foto: Dick Gijsbertsen 

Kon. HFC niet af te stoppen
Uiteraard is voor zowel de gasten als de gastheren de competitie speerpunt nummer één, daarin presteren brengt het meeste aanzien teweeg. Van G.V.V.V. mag je veronderstellen dat ze dat aanzien al hebben veroverd, want vanaf de begin jaren zeventig van de vorige eeuw, speelden de Veense blauwkousen, op zes jaargangen na, altijd op het hoogste amateurniveau. Wat dat betreft is het bijna dubbel zo oude Kon. HFC, opgericht in 1879 (al wordt dat jaartal door geschiedvorsers ietwat in twijfel getrokken), tegen 1947 voor G.V.V.V., een groentje.
Want de Haarlemmers traden pas in 2011 uit haar schaduw, toen werd via een kampioenschap in de eerste klasse, voor het eerst in de zeer lange geschiedenis de hoofdklasse zondag bereikt. Gewenning aan dat hogere niveau was nauwelijks nodig want drie jaar later werd opnieuw via een kampioenschap de hoogste trede, lees topklasse, bereikt. HFC was niet af te stoppen en denderde door. Via een zesde en derde positie werd de tweede divisie bereikt  Dit alles geschiedde onder leiding van coach Pieter Mulders. De successen van Mulders met zijn club bleef niet onopgemerkt, en Rijnsburgse Boys kaapte de coach voor de aanvang van vorig seizoen weg.

Missie geslaagd
Haarlemmer en gepokt en gemazzelde trainer Ted Verdonkschot (eerder succesvol in dienst bij o.a. Quick Boys, HHC Hardenberg en Rijnsburgse Boys) werd als opvolger aangetrokken.
In de opdracht Kon. HFC te behouden op de hoogste sport van de ladder, slaagden Verdonkschot c.s. uiteindelijk, achteraf gezien, toch nog redelijk gemakkelijk. Na een zwakke start begon afgelopen november de klim omhoog, die alleen nog even in februari in gevaar kwam. Maar een serie van negen wedstrijden daarna, die slechts één nederlaag, 3x gelijk en 5x winst opleverden, bleken ruimschoots voldoende om de degradatiedans te ontspringen en dus was de missie van de nieuwe leidsman en zijn pupillen geslaagd te noemen.

Aderlating
In tegenstelling tot vorig seizoen, toen er negen nieuwkomers waren, was het deze keer zeer rustig op transfermarkt in Haarlem. Twee vertrekkers – Carlos Opoku en Jeffrey Sam-Sin - en twee nieuwe namen – Daniël van Son (FC Volendam) en Steven Olsthooren (FC Lisse) slechts. Natuurlijk was de transfer van Carlos Opoku naar Rijnsburgse Boys een aderlating. Want de boomlange centrale verdediger stond eigenlijk als icoon voor de opmars van HFC. Opoku maakte in negen seizoenen alle hoogtepunten mee en was zelfs vorig seizoen met 14 treffers clubtopscoorder.

Revelatie
Maar het gemis doet zich nog niet voelen, sterker nog, de Verdonkschot equipe ontpopt zich voorlopig tot de revelatie van dit tweede seizoen tweede divisie. Na twee nederlagen kwam de schwung erin en volgden viermaal winst en twee gelijke spelen. Zonder andere selectiespelers ook maar een seconde tekort te willen doen, want voetballen doe je tenslotte met een elftal en niet individueel, staat toch de pas 20-jarige aanvallende middenvelder Roy Castien model voor de fraaie resultaten. Het kind van de club, wat na een jeugduitstapje bij ADO Den Haag, vorig seizoen terugkeerde op het oude nest, heeft maar liefst de helft van de doelpuntenproduktie voor zijn rekening genomen. In 540 minuten speeltijd maakte de jongeling al 9 treffers en voert daarmee de topscoorderslijst van de tweede divisie aan.
Samen met o.a. de 40-jarige doelman Gerard van Rossum en de 37-jarige aanvaller Gertjan Tamerus (voormalig prof bij Heracles en NAC), die beiden ook grotendeels de opmars meemaakten, heeft trainer Verdonkschot alles bij elkaar een mooie mix van jong en oud, waarbij momenteel alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen.


Sherwin Grot (l.) aangever en Fathi Ben Ahmed afmaker. Doelman Gerard van Rossum en aanvoeder Carlos Opoku kunnen de 2-1 niet voorkomen op 18 november 2014 in de tweede ronde van de districtsbeker die uiteindelijk in 4-2 winst eindigde voor G.V.V.V. Alleen goalie Van Rossum is clubtrouw gebleven. Foto: Dick Gijsbertsen.

Zware middag
Met die wetenschap mag je er dan ook vanuit gaan dat G.V.V.V., net als vorige week in Werkendam bij Kozakken Boys, een zware middag tegemoet gaat. Zeker ook als je weet dat het hoofdveld van de voetballers uit de stad aan het Spaarne bestaat uit echte grassprieten i.p.v. kunst. En het verleden heeft uitgewezen dat onze favorieten daar meestal toch wat moeilijker op uit de voeten kunnen. Voorbeeld daarvan was het treffen op 25 maart jl. toen G.V.V.V. voor het eerst in haar geschiedenis op bezoek kwam bij HFC. Het werd uiteindelijk 1-1, maar de gastheren hadden toen in grote delen van de wedstrijd de overhand en mochten het meeste aansprak maken op de winst. In de heenwedstrijd op 1 oktober 2016 op het sportpark Panhuis was daar absoluut geen sprake van, toen was de thuisploeg heer en meester en werd dat ook in de 3-1 score tot uitdrukking gebracht.

Favoriet
Beide defensies doen op voorhand niet voor elkaar onder, want samen met de ongenaakbare koploper Katwijk (3), schrijft het trio van de 18 deelnemers enkele cijfers (9 tegentreffers). Maar de voorwaartsen van de thuisploeg zijn trefzekerder, 18 goals tegen 14 voor G.V.V.V. En met het thuisvoordeel en de eigen echte grasmat is Kon. HFC dan ook licht favoriet. Of ze dat kunnen waarmaken en daarmee alvast een tikje uitdelen richting dinsdagavond, zal moeten blijken.

Koninklijke H.F.C. versus G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 15.00 uur op het sportpark aan de Emauslaan te Haarlem en zal onder leiding staan van Dhr. L.E. Cantineau uit Voorburg, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J. Westhof en Dhr. J.P. Been. Vierde official is Mevr. S. Shukrula.

KNVB beker
Deelname aan de zogenaamde ‘grote beker’, is zonder ooit uitzicht te hebben op de hoofdprijs, een zeer leuke sportieve, en voor de penningmeesters lucratieve, bijkomstigheid. Iedere ronde verder brengt duizenden euro’s in het laatje en de kans op een treffen met een BVO van naam en faam wordt steeds groter. G.V.V.V. kan daarvan meespreken want in seizoen ’11-’12 bereikte het over de ruggen van Excelsior- en Sparta Rotterdam de kwartfinale, waarna het in Alkmaar door AZ met 2-1 werd uitgeschakeld. Maar de revenuen daarvan zijn nog steeds zichtbaar, want van de opbrengsten onderging het clubhuis een grote metamorfose.

De weg naar ronde twee
Als tweede divisionisten stroomden zowel G.V.V.V. als Kon. HFC automatisch in de tweede kwalificatie ronde in. Onze gasten loten daarin een thuiswedstrijd tegen derde divisionist Westlandia. Het werd in Haarlem een simpele en gemakkelijke overwinning, want de ploeg uit Naaldwijk, huidig hekkensluiter in haar klasse, ging met 4-0 de bietenbrug op. Doorgaan naar de tweede ronde was een moeilijker opgave, want erkend cupfighter in het districtsvoetbal, hoofdklasser Staphorst, kwam als gastheer uit de bus. Het werd uiteindelijk wel een 2-3 overwinning maar dat kostte wel het een en ander aan bloed zweet en tranen.
Ook G.V.V.V. trof in de voorronde een derdedivisionist in eigen huis, Magreb ’90 kwam op bezoek. Het werd een zogenaamde ‘walk over’ want na 90 minuten gaf het scorebord 7-0 aan.
Met FC Dordrecht als tegenstander op eigen bodem in de eerste ronde, leek de kans op doorgaan vele tientallen procenten minder. Maar niets was minder waar, G.V.V.V. legde de profs haar wil op en won geheel terecht met 1-0, waarna dus de loting uitwees dat G.V.V.V. en Kon. HFC aan elkaar werden gekoppeld en er alweer een nieuw hoofdstuk in de beide geschiedenisboeken kan worden bijgeschreven. Want ontmoetingen in het kader van de ‘grote beker’ gebeurde nog niet eerder.
Wel was er in seizoen ’14-’15 een officieel duel in het kader van de districtsbeker West I. In de tweede ronde kwam HFC op bezoek in Veenendaal en dolf met 4-2 het onderspit. G.V.V.V. reikte in dat seizoen tot de finale die uiteindelijk na verlenging op de Spakenburgse Westmaat tegen thuisploeg IJsselmeervogels met 2-1 verloren ging.

Onvoorspelbaar
Of dinsdagavond het resultaat van zaterdagmiddag van invloed zal zijn is vooraf natuurlijk heel moeilijk in te schatten. Misschien kan de verliezer in Haarlem daar wel heel makkelijk overheen stappen en simpel met een blanco lei aan zo’n eenmalig bekeravontuur beginnen. Volgt er in de Spaarnestad een puntendeling, dan zullen de beide teams erop gebrand zijn om alsnog de ander af te troeven om daarmee kans maken op een mooi nieuw affiche in ronde drie.
Waar we veronderstellen dat G.V.V.V. in het competitieduel de underdog rol op zich gaat nemen, is het beetje logisch om dat dinsdag voor onze gasten te verkondigen. Dit vanwege de zes winstpartijen die de ploeg van Niek Oosterlee boekte in de vier gespeelde competitie- en twee bekerwedstrijden op het eigen vertrouwde sportpark Panhuis.
Maar u weet ook dat voetbal somtijds, en zeker bij een eenmalige krachtmeting, compleet onvoorspelbaar is.

G.V.V.V. – Koninklijke H.F.C. begint komende dinsdagavond om 19.45 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. C. Mulder uit Uithuizen, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. H.D. Fikkert en Dhr. F. Ozinga. Vierde official is Dhr. A. Bos.
      
PS
De Kon. HFC hunkert geheel terecht naar erkenning voor haar sportieve verrichtingen in het laatste decennia en zou graag veel meer publiek trekken bij de thuiswedstrijden. Een ludiek wervend artikel daarover verscheen op 10 oktober jl. op de website van de club.
Het is ons inziens zeker de moeite waard om dat te lezen. Klik hier en die pagina opent zich in een nieuw venster.