Excelsior Maassluis, jeugdopleiding als levensader

27 september 2017

Een hoofdmacht op het hoogste amateurniveau en een jeugdopleiding die floreert, bij de komende tegenstander Excelsior Maassluis zit het wel goed.
 

In een achterland met bulkend talent draait de talentenfabriek van Excelsior Maassluis overuren. Liefst zeven spelers maakten deze zomer de overstap van de beloften naar de hoofdmacht, onder de bezielende leiding van trainer en voormalig topamateurvoetballer Jeroen Rijsdijk. Het is de belangrijkste reden waarom de club uit het voetbalminnende Rijnmondgebied de Rinus Michels Award voor beste amateurjeugdopleiding van Nederland won.

 

Fier prijkt die titel op de clubwebsite en wie geeft ze ongelijk. Bij het doorgaans bescheiden Excelsior Maassluis is de jeugdopleiding de levensader en de succesvolle hoofdmacht het kloppende hart. Waar de tricolores voorheen niet imponeerden met grootse prestaties op het hoogste amateurniveau, daar floreren ze nu, als nooit tevoren.

 

Kevin Ringeling, een van de vele zelfopgeleide spelers van Excelsior Maassluis, aan de bal. Foto: Orange Pictures

 

Sprookje

De nieuwe status van Excelsior Maassluis is vooral te danken aan een sprookje dat zich vervolmaakte in het voorjaar van 2016. Uit de eerste zes duels in het seizoen 2015/16 werden slechts drie punten gepeurd, en prompt, na de 2-1 zege op G.V.V.V. op 3 oktober 2015 begon de machine te lopen. Ondanks concurrentie van grootmachten Katwijk, HHC Hardenberg en Kozakken Boys legde Excelsior Maassluis voor het eerst in de historie beslag op het landskampioenschap bij de zaterdagamateurs.

 

De titel bleek geen incident. Excelsior Maassluis eindigde vorig seizoen op een knappe vijfde plaats in de Tweede Divisie en bleek ook daarin een ware angstgegner voor de Veenendaalse formatie, met een 1-4 zege op Panhuis en een 1-1 remise in Maassluis. Na een succesvolle week met drie zeges, op respectievelijk De Dijk (3-0), FC Dordrecht (1-0) en TEC (1-2), is het moment nu aangebroken om af te rekenen met die historie.

 

Robin Mulder controleert de bal, Daan Smith kijkt op gepaste afstand toe. Foto: Dick Gijsbertsen

 

Vechtmachine

Makkelijk zal dat niet worden. Excelsior Maassluis staat onder trainer Rijsdijk te boek als een vechtmachine, een stugge ploeg die bij vlagen masterclasses verdedigen geeft en loert op de uitbraak. De doelpuntencijfers onderstrepen die veronderstelling. Excelsior Maassluis scoorde in vijf wedstrijden slechts vier keer en incasseerde ook pas vijf doelpunten. Het zijn niet de cijfers van een hoogvlieger op het hoogste amateurniveau, maar dachten we dat ruim een jaar geleden ook niet? 

 

Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld