FC Dordrecht, cultclub aan de Krommedijk

18 september 2017
Ook de profs van FC Dordrecht kunnen bekersucces gebruiken. Na het spraakmakende avontuur in de eredivisie is de cultclub aan de Krommedijk verworden tot een grijze muis in de Jupiler League. Dinsdag gaat de ploeg van coach Gérard de Nooijer in de eerste ronde van de KNVB beker op bezoek bij G.V.V.V. (aanvang 19.45 uur) Een voorbeschouwing.
 
Een huiselijke mededeling van toenmalig Dordrecht-directeur Marco Boogers op 19 mei 2014. ‘Op teletekst verhuizen we van 830 naar 819’, verduidelijkt hij op zijn Twitter-account. Met een knipoog omschrijft hij wellicht de beste prestatie van FC Dordrecht uit de clubgeschiedenis. Met een minimaal spelersbudget en een bescheiden thuisbasis (4.235 plaatsen) promoveert Dordt na een 3-1 zege op Sparta van de eerste divisie (pagina 830) naar de eredivisie (819).
 
FC Dordrecht krijgt de lachers op de hand in voetbalminnend Nederland, niet in de laatste plaats door Boogers, een kleurrijk figuur. Hij is rechtlijnig, loyaal aan zijn club, maar vooral uitgesproken. Voetbal is geen wetenschap volgens hem, de voormalig speler van de Schapenkoppen – zoals de bijnaam van Dordrecht luidt - doet wat goed is voor de club en keert zich tegen voetbalbobo’s en voetbalbond KNVB, dat met allerlei regels op de proppen komt na de promotie. Met afkeuring reageert hij op de vraag ‘wat een clubje van dat kaliber te zoeken heeft op het hoogste voetbalniveau?’
 
Het besef dringt langzaam door bij Marco Boogers. Promotie naar de eredivisie is een feit.
 
Koning van de Krommedijk
Het boek Koning van de Krommedijk van Voetbal International-journalisten Marco Timmer en Stef de Bondt biedt een inkijkje in het Eredivisie-seizoen dat later te boek zal staan als hectisch, kansloos en geestig. Dordrecht degradeert direct met slechts twintig verworven punten, ziet Ernie Brandts zijn ontslag indienden, opgevolgd worden door Jan Everse en op de slotdag nog wel met 2-1 winnen van Ajax. De Amsterdammers zijn al uitgespeeld, na de 34ste landstitel uit de historie.
 
Dordrecht keerde daarmee terug op het niveau waar het gezien historie, achterban en begroting thuishoort. De club, die in 1883 oorspronkelijk was opgericht als de Dordrechtsche Cricket Club en acht jaar later een voetbaltak opzette, kende in totaal zes uitstapjes naar de eredivisie, maar wist daar structureel geen plaats te veroveren. Ook de vele naamwijzigingen (FC Dordrecht, DS ’79, SVV/Dordrecht’90) en de fusie met SVV uit Schiedam in 1991 brachten weinig soelaas.
 
Spelers van FC Dordrecht vieren de promotie.
 
Riemen zijn dun
De clubleiding (zonder Boogers, die in augustus opstapte) en huidig trainer Gérard de Nooijer moeten roeien met de riemen die voorhanden zijn. Die riemen zijn ook voor eerste divisiebegrippen dun, Dordrechts eerste prioriteit is het afwenden van degradatie naar de semi-profs in de tweede divisie. Vorig seizoen waanden de Schapenkoppen zich lange tijd veilig, tot Achilles ’29 FC Dordrecht aan het wankelen bracht. Wankelen werd geen buigen. De inhaalrace van de Groesbekers in het slotstuk van de competitie kwam uiteindelijk te laat, maar zal vast niet voor kennisgeving zijn aangenomen aan de Krommedijk.
 
Keepersschema
FC Dordrecht, deze zomer versterkt met onder meer Robert Mutzers van De Treffers, Anthony Biekman van Katwijk en Denis Mahmudov (voormalig goalgetter bij Excelsior’31), kent een redelijk competitiestart met vijf punten uit vijf wedstrijden, dankzij een 2-1 zege op Jong FC Utrecht en remises tegen FC Emmen (2-2) en Almere City (1-1), afgelopen vrijdag. Coach De Nooijer baarde vooral opzien met het nieuws zijn keepers Renze Fij en Nick Wolters tot aan de winterstop om beurten twee wedstrijden te laten keepen. Wolters keept volgens dat schema dinsdag op Panhuis.
 
FC Dordrechts laatste wedstrijd was die tegen Almere City: 1-1. Andreias Calcan scoorde namens Dordt. Foto: Orange Pictures
 
Geen onderschatting
De Nooijer liet zaterdag met zijn aanwezigheid bij de competitiewedstrijd tegen De Dijk zien de voormalig cupfighter G.V.V.V. serieus te nemen. De Zeeuw bekeek de gehele wedstrijd, ondanks eerdere berichtgeving van RTV Utrecht. Voor onderschatting is immers geen plaats aan de Krommedijk. Capelle bereikte er in 2015 de volgende ronde van de beker, in extra tijd. Dat echec mag geen herhaling krijgen.
 
Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld
Foto's: FCDordrecht.nl