Voorbeschouwing Achilles ’29 – G.V.V.V.

14 maart 2018

Voor de mannen van trainer Niek Oosterlee worden het trio van eerstvolgende zaterdagen er drie van uitersten. Eerst komende zaterdag op sportpark De Heikant in Groesbeek spelen bij degradatie kandidaat Achilles ‘29, daarna een week rust vanwege een inhaalronde waarin geen actie wordt verlangd van G.V.V.V., en dan komt op zaterdag 31 maart kampioensgegadige Kozakken Boys op bezoek in Veenendaal.

Louter hoogtepunten
Op 31 juli 2012, aan de vooravond van het eerste Vallei & Rijn toernooi, met Achillles ’29, FC Lienden, W.H.C. en natuurlijk G.V.V.V. als deelnemers, schreven we onderstaande tekst op deze website:

Zonder de reputatie van de andere deelnemers te kort te willen doen moeten we Achilles ’29 toch inschatten als grote favoriet om dit eerste Vallei & Rijn toernooi te winnen. Want onder leiding van trainer Eric Meijers die in 2002 aantrad, toen de Groesbekers net weer waren gepromoveerd naar de hoofdklasse, hebben ze een jaloersmakende reeks resultaten neergezet. Driemaal vice-kampioen en driemaal kampioen met daarnaast, op één seizoen na, altijd eindigen in het zogenaamde linkerrijtje is een prestatie van formaat. Bovendien werden in een tijdsbestek van een jaar ook nog eens de amateurbeker, supercup en het Nederlands amateur kampioenschap aan het cv toegevoegd en daarmee mag je zonder twijfel stellen dat het keurkorps van Achilles ’29 op dit moment het beste amateurvoetbalteam van dit land is.

Het Veense toernooi werd overigens gewonnen door W.H.C., maar die voorbereiding van Achilles’29 op seizoen ’12-‘13, toen onder leiding van Jan Deinsen - die Meijers was opgevolgd die naar Helmond Sport was vertrokken - was wel de opmaat naar een nieuw seizoen, die opnieuw werden gevuld met prijzen.
Begonnen werd met het winnen van de supercup ten koste van Leonidas, en daarmee waren De Heikanters de eerste club die dit zowel als landskampioen of bekerwinnaar deed.
Ook prolongeerde men in dat derde seizoen Topklasse op 21 april 2013 de afdelingstitel, alweer een unieke mijlpaal voor de witzwarten in het amateurvoetbal. De tweede ster op de borst, die je krijgt bij een landskampioenschap, bleef uit want zaterdagkampioen Katwijk was over twee duels toen de sterkste.


Achilles '29 in heel wat betere tijden dan nu.

Eerste Divisie
Zowel Katwijk als Achilles '29 hadden in een eerder stadium aangegeven niet geïnteresseerd te zijn in een vrijwillige promotie naar de Eerste Divisie, maar door de faillissementen van AGOVV en SC Veendam bestond deze Jupiler League nog maar uit 16 ploegen. De KNVB wilde dit oplossen door de (licentie-)eisen te versoepelen en zowel Achilles ’29 als Katwijk al vanaf het seizoen 2013/14 door te laten stromen naar het betaald voetbal in een pilot die twee jaar zou gaan duren. 
Bij Katwijk leverde die optie tweespalt op binnen de vereniging, maar werd er uiteindelijk besloten niet in te gaan op het verzoek uit de Zeisterbossen. De voetbalvereniging Achilles ‘29 deed dit wel - of moet er gesproken worden van de beleidsbepalende familie Derks die promotie wel zag zitten? - waardoor het de eerste amateurclub was die gebruik maakte van het promotierecht in de Topklasse en betaald voetbal ging spelen. De Jupiler League zou verder worden aangevuld tot 20 ploegen met de belofteteams van Jong Ajax, Jong FC Twente en Jong PSV. 
Jan van Deinsen liet weten niet als hoofdcoach met Achilles mee te gaan naar de Jupiler League, hij werd opgevolgd door François Gesthuizen.

Martelgang
Het lijkt ons – achteraf gezien natuurlijk altijd makkelijk te concluderen, zeker door buitenstaanders - niet teveel gezegd als we de vier seizoenen Jupiler League die de Groesbekers daarna speelden kort samenvatten als een martelgang met sportieve en financiële misère.
Na de twee pilot jaren met een laatste en een achttiende eindpositie op de ranglijst, werd besloten toch door te pakken en een officiële BVO te worden. Succescoach Eric Meijers werd opnieuw ingehuurd, er moest een raad van commissarissen komen, een BV worden opgericht waarin de spelers werden ondergebracht, een beloften- en vrouwenteam opgericht, en het eisenpakket werd vele malen groter, etc, etc.
Kortom een klus van jewelste die na een vijftiende plaats in ’15-’16 vorig seizoen volledig in duigen viel door degradatie uit de Jupiler League en men op sportpark De Heikant weer terug bij af was.

Zwarte bladzijden
Maar nog was en is de gifbeker niet leeg, de financiële sores meegenomen uit het betaald voetbal veroorzaakten vanaf vorig jaar september al voldoende inspiratie om een kloek boek te schrijven wat hoofdstukken met de volgende titels zou kunnen hebben en veel zogenoemde zwarte bladzijden.

 1. Staking spelers Achilles op het nippertje voorkomen
 2. Spelers weer op het veld na staking
 3. Achilles ’29 verwacht deze week miljoenenlening te innen
 4. Financiële zorgen voorlopig verdwenen, salaris achterstand ingelopen
 5. Braziliaanse miljoenenlening nog steeds niet binnen
 6. Harrie Derks stapt na twintig jaar op als voorzitter
 7. Achilles kampt opnieuw met salaris betalingsachterstand
 8. Faillissement aanvraag wordt overwogen
 9. Betaald voetbal tak Achilles failliet verklaard
 10. We hebben fouten gemaakt
 11. Eric Meijers stopt per direct als trainer
 12. Spelers weigeren massaal nog te spelen voor de club
 13. Arbitragezaak VVCS tegen Achilles
 14. VVCS wint arbitragezaak, spelers mogen vertrekken
 15. Selectie gigantisch uitgedund, negen spelers hebben nieuwe club
 16. Achilles moet punt inleveren
 17.  Selectie lijkt af en toe op duiventil
 18. Arno Arts keert terug bij jeugdliefde als coach
 19. Achilles ’29 zet streep door sportieve ambities

Als je zo objectief mogelijk en tussen de regels door alle deze hoofdstukken over Achilles ’29 in die onstuimige periode leest kun je zeggen dat er sprake is van twee spreekwoorden die opgeld doen:
‘Hoogmoed komt voor de val’ en ‘Hoog van de toren blazen’, maar daar dient gelijk een derde aan toegevoegd te worden, want ook ‘Waar er twee vechten, hebben er twee schuld’ is buiten kijf van toepassing. Want de KNVB heeft op geen enkele manier een reddingsboei uitgegooid, nee ze hebben de gerenommeerde voetbalclub eigenlijk een extra duwtje gegeven om kopje onder te gaan.
Hopelijk kan het interim bestuur wat sinds kort het beleid voert, en wat met instemming van de ledenvergadering is goedgekeurd, nu de tering naar de nering gaan proberen te zetten. En met het slagen van die doelstelling daarmee over niet al te lange tijd een twintigste slothoofdstuk aan dat boek toevoegen met als titel:

20. Eind goed, al goed, Achilles ’29 blijft onverwoestbaarKat in het nauw

Of de overlevingsmodus van de Groesbekers, want dat is nu nog de enige optie in de Tweede Divisie, gaat slagen is natuurlijk met veel vraagtekens omgeven. De sterk uitgedunde selectie van trainer Arno Arts, die voordat hij bij o.a. NEC, Willem II en FC Twente prof was, in de jeugd en het eerste elftal van Achilles speelde en Eric Meijers tussentijds opvolgde, heeft het zeer moeilijk. De laatste 10 duels gingen allemaal teloor.
Niet zo verwonderlijk omdat er nu, qua spelers, voor een flink deel geput moet worden uit de selectie van Jong Achilles, want in de hoofdklasse speelt, en wellicht ook uit de jeugdteams.
Afgelopen zondag deed zich al het merkwaardige feit voor dat de wedstrijd van Jong Achilles werd afgelast omdat er niet voldoende mankracht voorhanden was, de meesten daarvan moesten op dezelfde tijd meedoen met de Groesbeekse derby tegen buurman De Treffers.
Die dorpsderby werd geen onverdeeld genoegen voor onze gastheren want ze verloren op sportpark Zuid met 5-2. En daarbij werden alle treffers voor De Treffers ook nog eens gemaakt door de ‘overlopers’ Boy van de Beek (de jongere broer van G.V.V.V. doelman Bart) en Niek Versteegen die in de winterstop waren overgestapt van Achilles naar de grootste rivaal, en daarmee dus extra zout strooiden in de al flink opengereten wonden. 
Maar bij de Heikanters zullen ze zich nu maar vastklampen aan het idee, dat hoe langer zo’n negatieve reeks duurt, des eerder is er kans dat er statistisch gezien, toch weer punten worden gepakt. Bovendien gaat ieder zichzelf respecterende voetballer het veld in met de bedoeling om samen met z’n ploeggenoten de beste te zijn en daarom wacht G.V.V.V. een kat in het nauw. En zoals u weet kunnen die rare sprongen maken.

Profetie Jan Diepeveen
Hoewel de erelijst van G.V.V.V. een stuk korter is dan die van Achilles ’29 zullen er maar heel weinig tot geen blauwe aanhangers zijn die nu zouden willen ruilen. Nee, de Veenendalers kunnen hun tweede seizoen in de Tweede Divisie eigenlijk freewheelend uit gaan spelen. Handhaving zal geen enkel gevaar meer lopen en meedoen om de titel is alleen in theorie nog mogelijk, maar praktisch gezien onhaalbaar. Saai wellicht, maar toch altijd nog vele malen beter dan de situatie waarin de opponent verkeerd.
Je kunt wel jaloersmakend kijken naar wie het beter heeft of doet, maar je kunt ook gewoon tevreden zijn met wat er bereikt is, want er zijn er vele die het slechter doen of hebben. Dit geldt niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op sportief gebied.
Die tevredenheid heerst dan ook bij selectie, staf, bestuur in verder in alle geledingen van de club die volgers zijn van het vlaggenschip. Maar die gemoedstoestand betekent niet dat er nu maar verder op de lauweren gerust gaat worden. Nee, de ambitie is om de huidige derde positie met huid en haar te gaan verdedigen om daarmee de voorspelling van assistent-trainer Jan Diepeveen waar te maken. Want deze voormalig spits van onze club, en al negen seizoenen trouw in zijn huidige rol, sprak aan de vooravond van dit seizoen uit dat G.V.V.V. een plaats in de top vijf zou gaan veroveren. En voorlopig heeft Diepeveen dus het gelijk aan zijn zijde.


De thuiswedstrijd tegen Achilles '29 op 7 oktober jl. eindigde in 4-1. Martin van Eck (m.) maakte daarin, net als Robin Mulder, twee goals. Simon Brouwer (l.), ingevallen voor Jeremy de Graaf, en Mart de Jong komen Van Eck feliciteren met zijn tweede en tevens laatste treffer van dat duel. 

Valkuil
Maar er zijn nog tien speelronden te gaan en daarin zouden ook nog valkuilen kunnen worden aangetroffen. Achilles ’29 zou er daar een van kunnen zijn als er met teveel overmoed en/of gemakzucht zou worden aangetreden. Op voorhand ziet het daar niet naar uit, want na twee gelijke spelen en vier winstpartijen op rij, en een doelsaldo van 10-2 oogt de ploeg van Niek Oosterlee degelijk en welbewust van wat ze wel en niet kunnen. Die concentratie zal ook in Groesbeek tentoon moeten worden gespreid voor uitbreiding van die mooie reeks en om daarmee ook de concurrentie op afstand te houden.

Mijlpaal voor Simon Brouwer?
Ondanks de afwezigheid van de drie lang geblesseerden Bonke, Hofman en Van Eck gaf coach Oosterlee afgelopen zaterdag al aan, dat hij met een luxe probleem komt te zitten. Danny de Leeuw verving in het duel tegen FC Lisse de geschorste aanvoerder Terschegget meer dan uitstekend en was ook nog eens trefzeker. Nu de captain weer terug is moet hij opnieuw zijn keuze gaan afwegen.
Hopelijk gaat die keuze niet ten koste van ‘oude krijger’ Simon Brouwer, die steeds meer in vorm lijkt te komen na in totaal anderhalf seizoen blessureleed, en mag hij als basisspeler of als invaller gaan aantreden op sportpark De Heikant. Want dat zou voor Brouwer betekenen, die aan zijn elfde seizoen bezig is in het blauwe tenue, dat hij zijn 250ste officiële duel gaat spelen. Onlangs maakte de nooit aflatende aanvallend ingestelde middenvelder al zijn 100ste doelpunt en mede daarom gunt iedere rechtgeaarde G.V.V.V.-er Simon Brouwer deze mijlpaal.    

Achilles ’29  – G.V.V.V. begint komende zaterdagavond om 18.00 uur op het sportpark De Heikant, Cranenburgsestraat 33a te Groesbeek en zal onder leiding staan van Dhr. L.P.S. Cairo uit Den Bosch die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. P. van der Zwan en Dhr. R. Meints. Vierde official moet nog worden aangewezen.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen en de website van Achilles '29