Voorbeschouwing Achilles Veen – G.V.V.V.

17 augustus 2017

Na de donderdagavond training wacht zaterdagmiddag alweer de laatste en zesde oefenwedstrijd voor de pupillen van trainer Niek Oosterlee in de aanloop naar het nieuw seizoen 2017 – 2018. De ouverture daarvan zal op woensdagavond 23 augustus haar beslag krijgen op het sportpark Panhuis, wanneer zondag derdedivisionist Magreb ’90 op bezoek komt in het kader van de tweede kwalificatie ronde van de KNVB beker.

Deze laatste sparringspot zal plaatsvinden in het Brabantse dorp Veen, op het behoorlijk nieuwe sportpark De Hanen Weide – voor het eerst bespeeld in de winterstop van ’13-’14 en officieel geopend half mei 2014 – en mag dus worden beschouwd als een soort van generale repetitie voor ons vlaggenschip.
Tegenstander is de plaatselijke voetbaltrots en huidig zaterdaghoofdklasser Achilles. Dat deze hoofdpersoon in de Griekse mythologie en afkomstig uit de Ilias van Homerus, heel veel later een icoon werd om een voetbalclub naar te vernoemen is niet zo vreemd. Want Homerus beschrijft Achilles als de schoonste, de dapperste, sterkste en verhevenste van alle helden.
Misschien is deze vernoeming wel de meest gebruikte in het voetbalwereldje, want er bestaan maar liefst zes voetbalverenigingen met die naam, die zich dus moeten onderscheiden door een toevoeging van oprichtingsjaar of plaats van herkomst.

Tweemaal Achilles Veen
Het ‘eerstgeboorterecht’ op deze naam heeft Achilles 1894 uit Assen, gevolgd door Achilles ’12 uit Hengelo en Achilles Reek dat ook in 1912 werd opgericht. Achilles Enschede ontstond in 1924 en onze huidige competitiegenoot Achilles ’29 uit Groesbeek dus vijf jaar later. Al met al is oefenpartner Achilles Veen, wat is opgericht op 7 juni 1944, dus de jongste loot aan de stamboom van deze mythologische figuur. Deze ‘Achilles junior’ was met wat geluk al wat ouder geweest, want reeds in 1932 werd in het dorp Veen een club met die naam opgericht. Helaas ging deze in 1939 weer ter ziele, wat kwam door de crisistijd waardoor de Veense voetballers ver buiten het dorp werk moesten zoeken of in de werkverschaffing terecht kwamen, en daardoor vaak zes weken of meer van huis waren en er dus van een potje voetbal niets terecht kwam.  
Maar goed ondanks de oorlogstijd in 1944 besluiten een aantal jongens die onder aan de dijk een balletje trappen, en die ook nog gevoel voor traditie hebben, om de club te heroprichten en sindsdien is Achilles Veen een bloeiende dorpsclub.

De hoogste trede
Na vele decennia van districtsvoetbal naar de lagere KNVB klassen, en omgekeerd, te hebben gespeeld, komt aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw sportieve ambitie tevoorschijn in Veen, die ook nog eens in daden wordt omgezet. Nabijgelegen clubs als Roda Boys en Altena, die met wisselend succes op het hoogste zaterdagniveau acteerden, zijn daarvoor wellicht inspiratiebron geweest
In 1994 wordt de eerste klasse bereikt, toen de hoogst mogelijke trede. En Achilles Veen is geen eendagsvlieg, maar speelt zeven jaar achtereen op dat niveau, wat in ’96-’97 werd omgedoopt tot hoofdklasse. Uit die tijd staan dan ook tien competitie ontmoetingen met G.V.V.V. in de geschiedenisboeken, waarin onze gastheren zich overall gezien de sterkste toonden zoals uit bijgaand plaatje blijkt.

Op het nippertje
De terugval in 2001 wordt twee seizoenen later weer goedgemaakt, maar helaas duurt het hoofdklasserschap slechts een jaargang. Na zes jaar een goede middenmoter te zijn geweest in de eerste klasse is er in 2011 weer succes. Het kampioenschap in 1C brengt de Veners weer terug naar de hoofdklasse, maar door de wijziging in de voetbalpiramide, met de komst van de topklasse, is dat dan de een na hoogste trede. Die terugkeer is geen onverdeeld genoegen want zowel in ’11-’12 als ’12-’13 is er een elfde plek ranglijst niet voldoende voor directe handhaving. Maar Achilles Veen toont het karakter van haar naamgever en sluit de vier nacompetitie wedstrijden in twee seizoenen tegen respectievelijk FC Rijnvogels, VVGZ, LRC Leerdam en Spijkenisse alle winnend af en handhaaft, weliswaar op het nippertje, zich daarmee.
In ’13-’14 hebben ze hun lesje goed geleerd en is een zesde positie in de eindrangschikking van de hoofdklasse B hun deel.

Driemaal net niet, nu wel?
De sportieve ambities om hogerop te komen in het kleine drieduizend inwoners tellende Veen, dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van de gemeente Aalburg, blijven aanwezig bij Achilles en haar achterban. Want in de afgelopen drie seizoenen speelde de groen-witten telkens een rol van betekenis in de hoofdklasse A. Getuige daarvan zijn de drie veroverde periodetitels.
Maar evenzovele malen bracht de nacompetitie niet het gehoopte en gewenste resultaat. Onze rode buren troefden de Brabanders, evenals ODIN ‘59 af in ’14-’15. Weliswaar op doelsaldo, maar ook dat is een geldig resultaat, en in het jaar daarop was het nu weer gedegradeerde Huizen over twee duels de betere.
Afgelopen seizoen was Achilles Veen heel lang de gedoodverfde kampioenskandidaat, maar het wegvallen door blessures van enkele sterkhouders en een drietal doelmannen door werk of lichamelijke problemen, waren niet bevorderlijk voor de race om de top vol te houden. Het werd voor de derde keer op rij een vierde positie op de ranglijst. En in de p/d wedstrijd toonde derdedivisionist ODIN ’59 zich met 0-1 en 2-1 de sterkste.
Met die wetenschap zal het vast niet gek zijn dat de ploeg van trainer Clemens Bastiaansen, zelf ooit prof bij Willem II, RBC en FC Eindhoven, zich dit aankomende nieuwe seizoen zal rekenen tot de kanshebbers om een gooi te doen naar promotie naar de Derde Divisie.

Een mix van oud en nieuw
Met Sen Aerts (4 sz.), Ayden Kuijpers (5 sz.) Thijs van de Berg (5 sz.), Bas van Loon (6 sz.), Theo Martens (4 sz.), Ferdi Kwetters (4 sz.), Rowin van Zaanen (3 sz.) en Kees Schellekens en Sezer Sulun (beide 8 sz.) heeft Achilles Veen al behoorlijk wat oudgedienden in de ploeg. Toch vertrok er ook een elftal spelers. Daar kwamen ervaren krachten als Maarten Boddaert (o.a. RBC en FC Den Bosch), Joep van den Ouweland (o.a FC Oss en Go Ahead Eagles) en Brian Peters (TEC) voor in de plaats. Met nog enkele nieuwe jongens,  een tweetal eigen jonge talenten, en Sem van der Pijl die de overstap van Dongen, naar eerder bij Kozakken Boys gespeeld te hebben, completeerden het keurkorps. Met die selectie speelde Achilles Veen tot nu toe vier oefenduels met de volgende uitslagen:
Achilles Veen – Unitas (zo.) 2-1
UDI ’19 – Achilles Veen 3-1
Jong Helmond Sport – Achilles Veen 2-3
GRC ’14 – Achilles Veen 2-5

Het is een voor twaalf
Waar voor onze gastheren het seizoen op 2 september begint met de thuiswedstrijd tegen Argon, moeten ‘onze jongens’ dus komende woensdagavond officieel weer aan de bak. Want dan staat de uitdaging te wachten om een volgende, vaak lucratieve, zowel sportief als financieel, ronde van de KNVB beker te bereiken ten koste van derdedivisionist Magreb ’90 uit onze provincie hoofdstad. Maar tevens zal deze oefenwedstrijd gericht moeten zijn om goed beslagen ten ijs te komen als op zaterdag 26 augustus het tweede seizoen van de Tweede Divisie van start gaat. Sowieso kunnen we stellen dat dit geen makkie is en zeker niet nu De Treffers uit Groesbeek, wat vorig seizoen een vierde plaats innam, daarin gastheer zal zijn.
Voor coach Niek Oosterlee en zijn staf dus een laatste kans om in Veen nog eens te experimenteren met zijn opstelling om daarna een keuze te maken wanneer het om het echie gaat. Of gaan we in het Brabantse land al de contouren zien van de beoogde favoriete elf?
Duidelijk is wel dat het een voor twaalf is en er een keuzes zullen moeten worden gemaakt als het spelletje echt weer op de wagen gaat en de resultaten er dan wel toe doen, dit in tegenstelling tot de uitslagen in de oefencampagne.

Als u daar als G.V.V.V. supporter benieuwd naar bent zult u de reis moeten ondernemen naar sportpark De Hanen Weide, gelegen aan de Groeneweg 4 te Veen, alwaar om 14.30 uur zal worden afgetrapt.