Voorbeschouwing AFC – G.V.V.V.

6 december 2017

Geen rondvaart in de grachten, een bezoek aan het Rijks-, Stedelijk- of Van Gogh museum, en ook het Anne Frankhuis wordt overgeslagen, door G.V.V.V. en haar aanhang bij het bezoek aan onze hoofdstad komende zaterdag. En daar zullen de binnenstadbewoners maar wat blij mee zijn, want het is al druk en overvol genoeg met al die toeristen.
Nee, het doel van bestemming is het sportpark Goed Genoeg in Amsterdam Zuid, waar AFC gastheer zal zijn voor een potje voetbal in de Tweede Divisie.


De Amsterdamse Football Club, opgericht in 1895, is de oudste, grootste (ca. 2000 leden) en sportief meest succesvolle amateurvoetbalclub van Amsterdam. Daarnaast is de club volgens het blad De Voetbaltrainer ook dit jaar weer de nummer 1 op de ranglijst van alle amateurclubs in Nederland, en dat al voor het vierde jaar op rij.
Tevens ziet de toekomst van de voetbalvereniging er rooskleurig uit, want er is al een begin gemaakt om het sportpark een ware metamorfose te geven, en om dit in te passen tussen alle prestigieuze kantoren van de Zuidas, waar diverse multinationals hun domicilie hebben of krijgen. Dit alles moet in 2019/2020 haar beslag hebben gekregen.

 
Dit is een artist impression van het nieuwe domicilie van AFC. Als u op het plaatje klikt ziet u een prachtige pdf-presentatie van de club in het verleden, heden en toekomst. Bron: Gemeente Amsterdam en de website van AFC.
 

Harde feiten
Maar naast al deze positieve geluiden, kent AFC helaas sportief gezien op dit moment een flinke dip, althans als we het vlaggenschip in ogenschouw nemen. Want alle selectie jeugdteams blazen hun partijtje meer dan goed mee in de diverse competities. En ook het zaterdagelftal, wat vorig seizoen zeer knap kampioen werd in de eerste klasse, en nu haar debuut maakt in de hoofdklasse, staat op dit moment met een 12de stek boven de gevaarlijk streep.
Dat kunnen de mannen van trainer André Wetzel niet zeggen, want zij zijn momenteel rode lantaarndrager, en hoewel dat wel past bij de bijnaam The Reds, kan dat natuurlijk nooit de bedoeling zijn, van de overall één na beste zondagclub aller tijden in de hoofdklasse en de nummer vier van zes seizoenen topklasse. Maar de harde feiten zijn niet anders.

Trainersperikelen
Dat de gepokt en gemazzelde coach André Wetzel, die al meer dan 30 jaar dit vak uitoefent, nu voor de groep staat is een noodgreep. Ton du Chatinier die aan het begin van dit seizoen aan zijn zevende jaar begon in Amsterdam – verdeeld over drie perioden – wierp op 21 oktober jl. de handboek omdat er: “Met drie kettingzagen aan mijn stoelpoten wordt gezaagd”, zoals hij dat erg plastisch uitdrukte en vervolgde met: “Ik ben een Utrechts jochie. Prima als je kritiek hebt, maar zeg het me dan recht in m’n porem. En als ik ze er dan op aanspreek, ontkennen ze het glashard in m’n gezicht. Ik word doodziek van dat huichelachtige gedrag. Ik zit volgende week niet meer als trainer van AFC op de bank tegen FC Lienden”.  
De aanleiding daarvoor was zijn al eerder aangekondigde vertrek aan het einde van dit seizoen en de vier nederlagen op rij, waardoor ‘De Chat’ de indruk kreeg dat de ‘vijfde colonne’ van de club achter zijn rug om al bezig was om een opvolger te vinden die het roer tussentijds kon overnemen.
Al met al natuurlijk een situatie die alleen maar verliezers kende. In Het Parool stond een aantal dagen later onderstaande reconstructie, die zoals het een kwaliteitskrant betaamt, alle betrokken partijen aan het woord liet. Lees en oordeel zelf! Nog geen opstanding
Onder leiding van Wetzel kon het tij, in zes duels tot nu aan toe, nog niet worden gekeerd. Drie nederlagen werden gevolgd door 1-2 winst in de Amsterdamse derby tegen het eveneens in problemen verkerende ASV De Dijk. Het 2-2 gelijke spel tegen het net iets oudere Kon. HFC gaf de Amsterdamse AFC-burger een beetje moed, maar afgelopen zaterdag werd het zogenaamde zespuntenduel tegen FC Lisse met 2-0 verloren en is er dus van een opstanding nog geen sprake.
Deze vormdip tekende zich, achteraf gezien, al af in de vorige jaargang. Tot aan de winterstop ging het crescendo met captain Magid Jansen c.s. Uit 18 duels werden 32 punten veroverd. Daarmee stond AFC ex aequo tweede met Katwijk. Na de verplichte weken pauze werden uit het restant van 16 wedstrijden slechts 14 punten behaald. Deze werden nog verder geminimaliseerd door één strafpunt vanwege  het niet voldoen aan de licentie-eisen. Het leverde net achter G.V.V.V. de 11de plek op.  

Problemen aan de ‘voorkant’
Met een sterk gewijzigde selectie, twaalf man vertrokken waarvan een zestal sterkhouders, en acht nieuwkomers heeft AFC het lek dus nog niet boven kunnen krijgen. Je hoeft daarbij geen helderziende te zijn om het probleem, om maar in voetbaltermen te blijven, te tackelen. Dat ligt overduidelijk aan de ‘voorkant’ zoals dat in trainerstaal heet. Met slecht elf treffers uit veertien ontmoetingen is AFC, op drie na, de minst productieve ploeg van alle divisies en hoofdklassen deelnemers, en dat zijn totaal 118 clubs. Defensief mankeert er weinig tot niets aan, want als hekkensluiter hebben de Amsterdammers 23 goals tegen, en dat doen maar liefst 10 mededingers, waaronder echte subtoppers, (veel) slechter.

Doelpunten kopen/huren?
Om het probleem ‘voorop’ op te lossen verschenen er onlangs berichten in de media  om de bij Kozakken Boys in ongenade gevallen topschutter Raily Ignacio tot het einde van het seizoen te huren/kopen. Deze all-time topscorer van de topklasse – in vijf seizoenen trof Ignacio 87x het net – zou dan worden verenigd met coach Wetzel die hem bij Westlandia al onder zijn hoede had en er mede voor zorgde dat de inwoner van Den Haag in 2009 naar ADO Den Haag verkaste.
Via FC Dordrecht, Spakenburg, Rijnsburgse Boys – waar hij dus ook pupil was van Niek Oosterlee – kwam de nu 30-jarige goalgetter in 2016 naar Kozakken Boys. Het lijkt voor beide partijen een win-win situatie, dus zullen de plooien in de komende dagen/weken wel worden gladgestreken. Of Ignacio hetzelfde effect zal kunnen sorteren, als voormalig collega en spits Berry Powel, die vorig seizoen in de winterstop van de Werkendammers naar IJsselmeervogels verkaste en daar met zijn goals een groot aandeel had in het kampioenschap van de Spakenburgers, wordt nog even afwachten. Want als alles in kannen en kruiken komt zal Raily Ignacio pas na de winterstop speelgerechtigd zijn voor AFC om zijn (doelpunten) kunstjes te vertonen.


Op 8 april jl. opende Caifano Latupeirissa (l.) de score, zoals hierin beeld. Koen Bosma zorgde nog voor rust voor de 1-1 eindstand. Foto: Dick Gijsbertsen.

Slaat de kat in het nauw toe?
Net als AFC kende ook G.V.V.V. vorig seizoen haar ups en downs, waarbij de laatste kwalificatie vooral na de winterstop zijn beslag kreeg. Daarin zijn namelijk veel gelijkenissen te trekken met de prestatiecurve van de gastheren. Want tot aan 17 december 2016 werden 31 punten veroverd in achttien duels, daarna bleef de teller steken op 16 uit zestien. Vooral het slot van de competitie met zeven ontmoetingen zonder winst was teleurstellend.
Maar gelukkig lieten onze blauwen zich niet kisten en onder leiding van de nieuwbakken coach Niek Oosterlee is de A-selectie bezig aan een tot nu toe puik seizoen. Alleen zal het de kunst worden om dat voort te zetten, zeker tot aan de winterpauze, maar natuurlijk ook daarna.
We weten ondertussen dat standen op de ranglijst geen enkele indicatie geven over een individuele uitslag van een wedstrijd. Een aantal weken geleden verloor G.V.V.V. toen van laagvlieger FC Lisse, en afgelopen zaterdag deed het onderaan de ranglijst bivakkerende De Treffers de trotse lijstaanvoerder Katwijk, in eigen huis nog wel, de das om. Dat zegt voldoende.
In AFC treffen de Veenendalers een tegenstander, die vorig seizoen vijf punten afsnoepte. Hoewel de 1-3 op het sportpark Panhuis ‘gestolen’ was, daar waren vriend en vijand het over eens, telden de punten wel. In Amsterdam op 8 april jl. kon iedereen vrede hebben met de 1-1 puntendeling. Dat is dan al een eerste waarschuwing, daarnaast is AFC momenteel dus de bekende kat in het nauw, en iedereen weet dat die soms hele rare en verrassende sprongen kunnen maken. Ook geven de cijfers duidelijk aan dat buitenshuis aanzienlijk meer punten worden verloren dat op het eigen Panhuis. Daar staat dan weer tegenover dat AFC thuis het minst presteert van alle 18 deelnemers. Zeven duels leverden 1x winst en 1x een gelijkspel op, de overige werden verloren. V.w.b. het spelen op natuurgras, want daar is sportpark Goed Genoeg mee uitgerust, is de stand in evenwicht voor de Oosterlee brigade. Tweemaal winst (TEC en Kon. HFC), en tweemaal verlies (De Treffers en FC Lisse).

Brede selectie
G.V.V.V. zal het in dit duel in ieder geval moeten doen zonder de revelatie van dit seizoen. Want Mart de Jong, overgekomen van DTS ’35 Ede, miste tot op heden nog geen minuut en ontpopte zich tot de geruisloze stofzuiger, met een heel groot bereik, op het middenveld. Geruisloos had hij ook eigenlijk afgelopen zaterdag moeten zijn in de slotminuut toen Jong Sparta de gelijkmaker binnenschoot. Maar zijn commentaar daarop bij de leiding bezorgde hem een gele kaart en dat was de vijfde, wat een schorsing van één wedstrijd betekent. In diezelfde wedstrijd moest captain Roy Terschegget na een half spelen noodgedwongen naar de kant omdat hij zeer onbenullig door Dobson in de rug werd geraakt. De kneuzing aan rug en ribben valt mee, maar het meespelen van de aanvoerder komende zaterdag is zeer twijfelachtig. Het missen van één, of wellicht twee, middenvelders is natuurlijk een flinke aderlating, maar het is aan de vervangers om te bewijzen dat G.V.V.V. in de breedte een kwalitatief gelijkwaardige selectie heeft die dat gemis kan ondervangen.

Vierde ster?
Voor aanvalsleider Jeremy de Graaf ligt er in dit duel een extra uitdaging te wachten om ploeggenoot Robin Mulder naar de kroon te steken. Want Mulder behaalde onlangs in de wedstrijd tegen FC Lienden, volgens de website www.voetbalnederland.nl, zijn vierde ster.
Eén ster krijg je als je 25 competitiegoals hebt gemaakt in een standaardelftal. De Graaf scoorde volgens deze site 25 treffers voor ASV Dronten, 68 voor VVOG, en 1 voor Spakenburg. Bij G.V.V.V. staat zijn teller op vijf en dat maakt gezamenlijk 99 goals. Nog een erbij dus en dan is vierde ster binnen voor de 27-jarige goalgetter. Hopelijk gaat dat lukken komende zaterdag, want een Cruiffiaanse wijsheid zegt dat je ieder geval moet scoren om te kunnen winnen, en sowieso één meer dan je tegenstander. Da’s logisch’.
 

Deze wedstrijd op sportpark Goed Genoeg, Boelenlaan 50, 1082LR te Amsterdam begint 14.00 uur en staat onder leiding van Dhr. P. van de Pol uit Zwolle. De assistenten zijn Dhr. J.R. Waleveld en Dhr. D.J. Kempinga. De vierde official is Dhr. G. Marees.