Voorbeschouwing ASV De Dijk – G.V.V.V.

21 februari 2018

Voor de tweede keer dit seizoen gaan de mannen van trainer Niek Oosterlee, en natuurlijk niet te vergeten de trouwe blauwe aanhang, komende zaterdag op reis naar de hoofdstad van ons land. Waar eerder AFC in het zuidelijk gedeelte van die stad tegenstander was, wacht nu als gastheer en opponent ASV De Dijk op sportpark Schellingwoude in Amsterdam-Noord.

Booming

Dit deel van de hoofdstad kreeg ooit in een ver verleden in onbebouwde toestand de weinig glorieuze naam van ‘galgenveld’, verdere uitleg overbodig lijkt ons. Later toen de bebouwing kwam werd Noord gezien als een soort van wormvormig aanhangsel, dat niet echt tot de stad behoorde vanwege het IJ wat ‘in de weg lag’.
Eind jaren zeventig verscheen er zelfs een protestlied van de band Drukwerk, met Harry Slinger (zelf jongerenwerker in dat stadsdeel) als frontman, met als onderwerp dat er helemaal niets te doen was in Amsterdam-Noord. Het lied op de muziek van Bob Dylan’s  ‘A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ kreeg de veelzeggende titel ‘Ik Verveel Me Zo (in Amsterdam-Noord)’. Het tweede couplet en het refrein zeggen voldoende.

Ze noemen mij een vandalist 
Maar als een ieder toch een wist 
Wat het is om in noord te wonen 
Het kost veel tijd om in de stad te komen 
Weinig kroegen, geen bioscopen 
Alleen een telefooncel, die zullen wij slopen 

Want ik verveel, ik verveel, ik verveel, ik verveel 
En ik verveel me zo in Amsterdam-Noord 


Maar om nogmaals Bob Dylan te citeren: ‘Times They Are Changin’’. Want in de laatste decennia groeide Noord uit tot de laatste plek binnen de A10-ring waar je nog authentieke Amsterdammers kon vinden, en inmiddels is de opwaardering van dit stadsdeel in volle gang. Filmmuseum Eye en de Amsterdam Toren, met de grote schommel op het dak, zijn de eerste blikvangers vanaf de pont over het IJ achter het centraal station. Maar daarnaast kwamen er nieuwe huizen die nog enigszins betaalbaar waren voor de middenklasse, en werden oude huizenblokken gerenoveerd, gevolgd door de komst van hippe tentjes, goede koffie, kroegjes, boetiekjes, restaurants, bedrijfsgebouwen etc. en zelfs een nevenvestiging van poptempel Paradiso werd er geopend.
Kortom Amsterdam-Noord is heden ten dage zeer ambitieus en booming!


De kroonjuwelen van Amsterdam-Noord, filmmuseum Eye en de Amsterdam toren.

Kroon
In analogie daarvan ging ook het voetbal in dat stadsdeel meedoen in die ambities, met als exponent ASV De Dijk. Deze voetbalclub ontstond in juni 1999 door een fusie, met als basis Rood

De opmars van ASV De Dijk weergegeven in dit staafdiagram.

Wit-A en ASV Schellingwoude die beide al in 1921 waren opgericht.
Het begin van de nieuwe club was er een in de kantlijn, d.w.z. men kwam met het vlaggenschip uit in de derde en vierde klasse van het zondagvoetbal. Maar zo omstreeks 2009 werd het roer definitief omgegooid er werden zelfs plannen gesmeed om na Ajax, ook in Noord in de toekomst betaald voetbal te gaan spelen.
Dat voormalig keeper van de club Heino Braspenning, en later zeer geslaagd zakenman, daar een heel grote hand in had is geen geheim. Mede door zijn pecunia kreeg de selectie en technische staf in de loop der jaren geweldige kwaliteitsimpulsen en dat alles resulteerde erin dat slechts in acht jaar tijds de Tweede Divisie werd bereikt.
Kroon op al die inspanningen en investeringen was natuurlijk het kampioenschap vorig seizoen in de zondag afdeling van Derde Divisie. Op 23 april 2017, drie wedstrijden voor het einde van de competitie, werd de platte wagen uit de schuur gehaald en kon de tour door Noord gaan beginnen. De 83 punten behaald in 34 duels met een doelsaldo van 91-42 zegt alles over de overmacht waarmee die titel werd veroverd.


Subtop
De tol van de roem werd helaas voor de Amsterdammers wel betaald met het vertrek van topschutter Dennis Kaars naar FC Den Bosch, hij was met 40 goals dus bijna voor de helft verantwoordelijk voor de totale productie. Al met al een flinke aderlating.
Maar met ‘zwaargewichten’ als Tony Tol, Kevin Westmaas, Robert Verschraagen, Maarten Woudenberg, Harry Zwarthoed, Ahmed Ahahaoui, Nick Kuipers en Nabil el Gourari die allen gepokt en gemazeld waren bij de voetbalgrootmachten zoals IJsselmeervogels, Spakenburg, Rijnsburgse Boys, Quick Boys en DOVO, stond er nog steeds likkebaardende selectie ter beschikking van coach Jochem Twisker, die de architect was van voornoemd kampioenschap. Daarnaast zag de voormalig leidsman van Spakenburg Jack Tuyp (FC Volendam), Aderrahim Loukili (FC Lienden), Raymond Baten (Quick) en Jerghinio Sahadewsing (Quick Boys), toch ook zeker niet de minste namen, zijn ploeg komen versterken.
Reëel zoals trainer Twisker in het leven staat, mocht niet direct gedacht worden aan opnieuw een strijd om titel, maar meedoen met de subtop zou met wat meeval zeker tot de mogelijkheden moeten behoren met zijn equipe. Insiders beweerden zelfs dat de Twisker brigade wel eens tot de outsiders zou kunnen gaan behoren om de titelrace.
De zienswijze van de oefenmeester werd bewaarheid en ging ook op tot half november van het vorige jaar, toen ASV De Dijk keurig op een achtste plaats bivakkeerde. 

Voetbalsoap
Maar daarna ontstond er een voetbalsoap, die de beste en meest fantasievolle scenarioschrijvers graag tot hun domein hadden willen rekenen. ‘Suikeroom’ Braspenning gaf per direct de brui eraan omdat hij zeer teleurgesteld en gekwetst was in diverse ego’s binnen de club, en daardoor het te volgen beleid mijlenver uiteen kwam te liggen. Lijmpogingen volgden, maar ook die brachten geen soelaas en dus was de breuk definitief. Wel met nog de garantie dat de sponsor zijn verplichtingen tot het einde van dit seizoen zou voldoen.
Wat daarna volgde vergde vele hoofdstukken die in willekeurige volgorde als titels zouden kunnen hebben:

 • Bestuur per direct opgestapt
 • Bedreiging reden opstappen
 • Vier spelers uit selectie gezet
 • Verhoeven stopt per direct
 • Twisker: ‘Ben het gelul spuugzat’
 • Bestuurlijke D-Day voor De Dijk
 • Twisker volgend seizoen coach bij USV Hercules
 • Twee besturen moeten de club weer vlottrekken
 • Opgestapte spelers keren terug
 • De Dijk ontslaat Jochem Twisker
 • Jack Tuyp en staf solidair met Twisker
 • Ontslag Jochem Twisker terug gedraaid
 • Sahadewsing en Loukili vertrekken
 • El Gourari houdt het opnieuw voor gezien bij De Dijk
 • Doelman Roy Pistoor en Damien Menzo sluiten aan bij De Dijk
 • Robert Verschraagen stopt, Kevin Westmaas en Nick Kuipers vertrekken

En hiermee zou nog niet eens de volledige soap zijn beschreven. Kortom het was vanaf half november vorig jaar tot nu toe chaos troef op sportpark Schellingwoude en daarom niet meer dan logisch dat ook de sportieve prestaties daar flink onder te lijden hadden, waardoor de ambitieuze ploeg zich nu terugvind in de indirecte gevarenzone.

Hulde
Niettemin verdienen de ‘laatste der Mohikanen’ van spelers en staf alle hulde dat zij nog steeds alles geven wat in hun mogelijkheden ligt om ASV De Dijk te behoeden voor een stap terug. Mede door die teamspirit werd afgelopen zaterdag Kon. HFC in Haarlem (1-2) aan de zegekar gebonden en zijn de Amsterdammers dan wel geslagen door alle voornoemde gebeurtenissen, maar zeker nog lang niet verslagen. Daarom zal G.V.V.V. echt geen zogenaamd ‘makkie’ staan te wachten aanstaande zaterdag. Nee, de mannen van de zeer deskundige en sympathieke coach Twisker, zullen zeker door hem worden geïnstrueerd om de huid zo duur mogelijk te gaan verkopen.

Oase van rust
Ondanks de wat mindere start in 2018 is het bij G.V.V.V. gelukkig een oase van rust t.o.v. van opponent ASV De Dijk. Natuurlijk viel er zo af en toe best eens een onvertogen woord van spelers, staf en/of supporters als het niet gelukt was om het vaak toch redelijk tot prima spel om te zetten in winst. Die oprispingen worden dan geuit in een paar momenten van teleurstelling, maar zijn ook snel weer vergeten en vergeven.
Afgelopen zaterdag zagen we het omgekeerde, toen was de feestvreugde, hosanna en euforie alom aanwezig bij het blauwe deel van de toeschouwers op het sportpark Panhuis. Want eindelijk na vier wedstrijden zonder winst in dit kersverse jaar mocht er een driepunter worden bijgeschreven.
De 1-0 zege op koploper Katwijk was niet alleen belangrijk voor het zelfvertrouwen van de Oosterlee pupillen, maar zeker ook de manier waarop die tot stand kwam. Beide ploegen maakten met het vertoonde spel voluit reclame voor het tweede divisionisten voetbal. Daar waren vriend en vijand het hartgrondig over eens.
Dat het evenwicht in de balans nu met een klein half grammetje verschil doorsloeg in het voordeel van de gastheren mocht ook wel eens een keer, want te vaak gebeurde dit in sommige eerder gespeelde wedstrijden dit seizoen andersom.
Zonder dat G.V.V.V. zichzelf door die winst kon rijk rekenen, was het in ieder geval wel verantwoordelijk voor de terugkeer van de spanning in de race om het kampioenschap doordat Kozakken Boys geen misstap maakte en op drie punten afstand kwam van Katwijk.


Jeremy de Graaf in extase na z'n eerste competitie doelpunt tijdens de thuiswedstrijd tegen ASV De Dijk. Gaat de aanvalsleider in Amsterdam op herhaling?

Opnieuw winst in de hoofdstad?
Nu zal het komende zaterdag zaak worden om het geluksgevoel van de thuiswinst ook in Amsterdam te continueren. Het eerdere bezoek aan de hoofdstad op 9 december jl. viel in zeer vruchtbare aarde, want toen werd AFC met 0-4 afgetroefd. Een herhaling daarvan zou uiteraard prachtig zijn, maar het maken van goals gaan captain Roy Terschegget c.s. heden ten dage wat moeilijker af, dus is de wens de vader van de gedachte.
Maar de ‘nul’ houden en er zelf minimaal eentje maken levert ook drie punten op en daar is het allemaal om begonnen bij ons edele spelletje. Goed en aantrekkelijk voetballen is prachtig, maar de te behalen wedstrijdpunten zijn nu eenmaal bepalend en daarom het allerbelangrijkste.
Afgaande op het feit de onze gastheren de laatste zeven thuiswedstrijden allemaal teloor zagen gaan, ze veroverden in eigen huis pas zes punten, tegenover vijftien op vreemde bodem, uit ieder tien duels, zou dit geen onoverkomelijk probleem moeten opleveren.
Maar u weet ook, dat statistisch gezien: hoe langer zo’n negatieve reeks voortduurt, hoe groter de kans dat die een halt wordt toegeroepen, en resultaten uit het verleden zijn geen enkele garantie … enz.

Uit de impasse?
In de thuiswedstrijd tegen ASV De Dijk op 16 september jl. duurde het tot het tweede bedrijf voordat het 3-0 verschil werd gemaakt. Nadat Wilco den Hartog – die zaterdag zijn laatste van twee wedstrijden schorsing moet uitzitten – na een klein uur spelen de toon had gezet met de openingstreffer via een fraaie pirouette, maakte Jeremy de Graaf toen zijn eerste en tweede treffer in competitieverband voor zijn nieuwe club.
Hopelijk kan ‘onze’ spits zo’n kunstje, in ieder geval eenmaal herhalen, want zijn laatste treffer dateert alweer van 16 december jl. in de thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg (2-2).
Een aanvalsleider die langere tijd droogstaat, begint vaak steeds meer aan zichzelf te twijfelen, en dat is een slechte raadgever. Daarom zou scoren voor De Graaf wellicht voor hemzelf, en natuurlijk zijn ploegmaten, een goede remedie zijn om uit die impasse te geraken.

ASV De Dijk – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 16.00 uur op het sportpark Schellingwoude, Schellingwouderdijk 220 te Amsterdam en zal onder leiding staan van Dhr. J.J.M. de Vries uit Bunde die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. S.R. de Groot en Dhr. P. Otten. Vierde official is Dhr. R. Wiedijk.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Gemeente Amsterdam, Wikipedia, website ASV De Dijk en Dick Gijsbertsen.