Voorbeschouwing BVV Barendrecht – G.V.V.V.

5 april 2018

Voor captain Roy Terschegget en zijn mannen, staat er na de fraaie winst, afgelopen zaterdag op titelkandidaat Kozakken Boys (2-1), opnieuw een zware exercitie te wachten in de volgende speelronde. Ze moeten afreizen naar sportpark De Bongerd in Barendrecht alwaar de plaatselijke trots BVV, zoals die ploeg in eigen gelederen vaak kortweg wordt genoemd, volgaarne een poging zal willen ondernemen om G.V.V.V. een kopje kleiner te maken, en daarmee de derde plek van de Veenendalers te belagen.

Continuïteit

Van de negen voormalig zaterdagploegen in deze huidige Tweede Divisie jaargang springen er twee uit voor wat betreft continuïteit in de laatste acht seizoenen. Dat zijn HHC Hardenberg en onze gastheren BVV Barendrecht. Want waar de vermaarde clubs uit de vissersdorpen Spakenburg en Katwijk, en de Bollenstreek, tussendoor nog wel eens een steekje lieten vallen, door niet vertegenwoordigd te zijn in de Topklasse of Tweede Divisie, was dat bij de Sallanders en Rijnmondclub niet aan de orde. In al die acht seizoenen bliezen zij hun partijtje mee. De ene keer wat frivoler dan de andere keer, maar wel altijd op het hoogste amateurniveau en dat is absoluut een groot compliment waard voor deze sympathieke opponenten. Zeker ook met de wetenschap dat een negende jaargang op topamateurniveau alweer aanstaande is.

Middenmoters
Via een vijfde plek in de eindrangschikking in seizoen ’15-’16 plaatste de pupillen van de toen debuterend trainer Adrie Poldervaart zich moeiteloos voor de spiksplinternieuwe Tweede Divisie. Door de samenvoeging van beloftenteams, met zaterdag- en zondagclubs was het voor iedere deelnemer vooraf een moeilijk in te schatten karwei. Hoe zouden de verhoudingen komen te liggen tussen deze verschillende bloedgroepen uit het Nederlands voetbal?


Het werd uiteindelijk toch wel een beetje een vreemde mix. Een belofteteam dat er kop en schouders bovenuit stak (Jong AZ) en twee bloedbroeders (Jong Vitesse en Jong FC Twente) die het moesten afleggen tegen de concurrentie en direct afdaalden.


Daarnaast dus zowel een zondag- als een zaterdagvereniging (UNA en Spakenburg) die hetzelfde deden, alleen dan via de nacompetitie. Alle verdere veilige plekken werden zo’n beetje om en om verdeeld tussen de traditionele zondag- en zaterdagclubs met Jong Sparta als witte raaf daar nog tussen.


De beide kemphanen van komende zaterdag ontliepen elkaar in puntenverzameling niets en veroverden er 47 uit 34 wedstrijden. Datzelfde deden ook Jong Sparta en VVSB, maar op grond van het doelsaldo werd de volgorde: 7. Jong Sparta (+7), 8. Barendrecht (0), 9. VVSB (-2) en 10. G.V.V.V. (-12)  


Robin Mulder (l.) schoot afgelopen zaterdag vanaf elfmeter de 2-0 binnen tegen Kozakken Boys. Joey Jongman, captain van Barendrecht, bepaalde in Amsterdam bij de ASV De Dijk de 1-3 en ook was hij in Veenendaal bij de 2-3 winst voor zijn ploeg doeltreffend.

Lesje geleerd
Maar de middenmoters van toen lijken op voorhand hun lesje te hebben geleerd.


De Poldervaart-equipe veroverde begin december van het vorig jaar, door vier winstpartijen op rij, de vijfde positie. Was nog eenmaal derde, maar staat nu, door een reeks van zes ongeslagen wedstrijden (4x winst, 2x gelijk) op rij, keurig op een redelijk vaste vierde stek en kijken met een schuin oog omhoog naar nog meer.


De discipelen van coach Niek Oosterlee begonnen hun opmars al een tijdje eerder. Van begin oktober t/m begin december ’17 was men zelfs runner-up. Maar een reeks van vijf wedstrijden zonder winst (3x gelijk, 2x verlies) wierp de Veense blauwen terug naar plek vier.
Gelukkig kon G.V.V.V. zich vlot herpakken, en nu zes wedstrijden later, die allen de volle winst opleverde is de ‘bronzen plak’ aan het eind van de rit binnen handbereik.


In onderstaande grafiekjes ziet u de puntenontwikkeling door de loop van dit seizoen van de beide opponenten.Het Poldervaart effect
Maar een echte sportman wil altijd meer en zal het hoogst mogelijke doel nastreven, en juist daarom is het duel tussen Barendrecht en G.V.V.V. er een van jager en gejaagde. De thuisploeg jaagt en aast op de huidige derde plek van de gasten, en de gasten zelf jagen en azen op de tweede plek die nu nog wordt ingenomen door Kozakken Boys.


Hoewel er dus geen ereprijs meer is te winnen voor zowel Barendrecht als G.V.V.V., lijstaanvoerder Katwijk is in de praktijk buiten bereik, zal bovenstaande motivatie toch vast de insteek worden van de beide teams en mag erop worden gerekend dat er volop gestreden voor de winst zal gaan worden.


Afgaande op de voorgaande laatste vijf wedstrijden is de thuisclub daarbij op voorhand favoriet. Want waar G.V.V.V. eerder in deze eeuw een zogenaamde ‘angstgegner’ was voor de wit-rode formatie (10x winst en 2x gelijk) is dat sinds de komst van coach Adrie Poldervaart volledig omgedraaid. Op sportpark De Bongerd dolf G.V.V.V. al tweemaal het onderspit (3-2 en 2-0), en in eigen huis gebeurde dat ook al tweemaal (0-1 en 2-3). Slechts eenmaal was er een 0-0 puntendeling in Veenendaal.


Kortom het Poldervaart effect heeft Barendrecht geen windeieren gelegd in de duels tegen de Veense blauwen en dat zal deze trainer samen met zijn pupillen maar wat graag willen voortzetten om de derde plaats te belagen en tevens de koppositie in de derde periode te verstevigen.

Verjaardagscadeau voor Wilco den Hartog?

Wilco den Hartog bij zijn huldiging voor z'n 250ste cap.

Maar met zo’n zelfde doel in gedachte zal de Oosterlee brigade de bus in gaan richting Barendrecht. Want samen met de gastheren en Jong Sparta behoort G.V.V.V. tot de drie ploegen die in de drie wedstrijden van die laatste periode nog geen punt hebben laten liggen. En natuurlijk zullen aanvoerder Roy Terschegget c.s. er ook op gebrand zijn om de fraaie reeks van acht wedstrijden zonder nederlaag een vervolg te geven. Dat alleen al zou voldoende motivatie moeten geven om vol voor de winst te gaan.


Ook sportieve revanchegevoelens voor de zeer magere resultaten in de voorgaande duels zullen in het achterhoofd van de blauwe acteurs ongetwijfeld een rol spelen. Daarnaast zou een driepunter een zeer welkom verjaardagscadeau zijn voor Wilco den Hartog, die aanstaande zaterdag zijn 30ste verjaardag gaat vieren. In de verloren thuiswedstrijd (2-3) op 18 november jl. werd zijn feestje al verstoord, hij werd voorafgaande daaraan gehuldigd voor het spelen van 250 officiële duels in het blauwe tenue. Dat een tweede keer laten gebeuren zou opnieuw een smetje zijn.

Puzzelen
Al deze voornoemde ingrediënten lijken voldoende om een uiterst spannende clash te mogen verwachten, waarbij de beide trainers ook vooraf nog wat te puzzelen lijken te hebben.


Adrie Poldervaart zal hoogstwaarschijnlijk een van zijn topscoorders moeten missen. Want Ramy Salem al goed voor 9 goals – aanvoerder Joey Jongman heeft er ook 9 achter zijn naam staan - viel in de paaszaterdagwedstrijd uit tegen de De Dijk (1-3) en moest de thuiswedstrijd op tweede paasdag tegen Jong Sparta (2-2) ondersteund door krukken vanaf de kant bekijken vanwege een flinke knieblessure. En in die thuiswedstrijd viel ook Daniël Esajas uit, die dit seizoen vijfmaal trefzeker was. Wellicht komt voor hem ook deze wedstrijd nog te vroeg.


Niek Oosterlee kan geen beroep doen op rechtervleugelverdediger Laurens van der Voort, die vanwege zijn vijfde gele prent opgelopen in de wedstrijd tegen Kozakken Boys, één wedstrijd moet toekijken. En omdat juist die positie niet dubbel bezet is in de selectie, zal er wellicht een omzetting, of wel meerdere, moeten plaatsvinden. Want helaas is Rodny Hofman, die naar eigen zeggen wel flinke vooruitgang boekt in de revalidatie van z’n kruisbandscheuring, nog niet inzetbaar. Wel verheugend was dat Martin van Eck naar acht weken van afwezigheid vanwege een middenvoetsbreuk afgelopen zaterdag weer enkele minuten kon maken bij de hoofdmacht.
Hoe het ook is, zowel Poldervaart als Oosterlee zullen zonder twijfel een elftal samenstellen en die de opdracht meegeven om vol voor de winst te gaan.      

BVV Barendrecht  – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag door de live Tv-uitzending van Fox Sports om 15.30 uur op het sportpark De Bongerd, Dierensteinweg 6 te Barendrecht, en zal onder leiding staan van Dhr. A. Bos uit Elburg die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R. Miedema en Dhr. A.H. van Rijnsbergen. Vierde official is Dhr. R. van Dee.

Opmerkelijk!!
Hoewel sport en politiek in ons pluriforme landje twee geheel verschillende entiteiten zouden moeten vormen lijkt daar in de gemeente Barendrecht geen sprake. Want bij de op 21 maart jl. gehouden gemeenteraadsverkiezingen won de lokale EVB (Echt voor Barendrecht) maar liefst vijf zetels en kwam daarmee op 14 van de in totaal 29 te vergeven raadszetels. Een bijna absolute meerderheid en daarom een prestatie van groot formaat.


Drijvende krachten daarachter waren o.a. een drietal zeer gewaardeerde leden en trouwe aanhangers van BVV Barendrecht. Dirk Vermaat, voorganger van huidig voorzitter Martin Seltenrijch van BVV Barendrecht, is de oprichter van de partij. En hij ‘ronselde’ prominent lid van de vijfde colonne van de club, Piet van der Linden als penningmeester en vice voorzitter van de EVB. Van der Linden op zijn beurt bracht met zoon Lennart, ook voormalig penningmeester van BVV, een politiek zwaargewicht in. Want Van der Linden jr. was net als oprichter Vermaat in de afgelopen vier jaar wethouder. Het gevoerde beleid wierp dus prachtige vruchten af en daarmee staat BVV Barendrecht niet alleen voetballend op de Nederlandse kaart, maar ook politiek spreken ze een meer dan flink woordje mee. Proficiat heren!!!

  V.l.n.r. Dirk Vermaat, Piet en Lennart van der Linden.


Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen en website EVB