Voorbeschouwing De Treffers – G.V.V.V.

24 augustus 2017

Nieuwe ronden, nieuwe kansen. Het spel is weer op de wagen. Game on! Geen wedstrijden om des keizers baard. Zomaar wat voetbal clichés, ook nog eens van de bovenste plank, om er nog maar een uit die clichékast te trekken, die alle aanduiden dat er een nieuwe competitie jaargang aanstaande is. Komende zaterdag is het inderdaad zover, dan gaat de tweede jaargang van de Tweede Divisie beginnen, met voor ons keurkorps gelijk een zeer pittige opgave. Want op sportpark Zuid in Groesbeek is De Treffers gastheer, een voetbalvereniging met een unieke reeks achter haar naam in het amateurvoetbal in ons land.

Unieke reeks
Winnen is ondertussen een eerste natuur geworden bij deze bijna 100 jaar oude vereniging, op 1 augustus 2019 staat het eeuwfeest op de rol. Want de liefhebbers van het topamateur voetbal weten ongetwijfeld dat wat IJsselmeervogels is voor het zaterdagvoetbal, zijn De Treffers voor het zondagvoetbal. Beide kennen, qua overall resultaten, hun gelijke niet in Nederland. Maar waar ‘De Vogels’ uit Spakenburg vorig seizoen de boot misten voor deelname aan de Tweede Divisie, nu wel weer goedgemaakt door een kampioenschap in de Derde Divisie, acteerde De Treffers gerekend vanaf 1970 altijd op het hoogste amateurniveau.
Alleen de blauwen uit Spakenburg konden tot en met afgelopen seizoen zo’n zelfde conduitestaat overleggen. Maar u weet Spakenburg kon, via de nacompetitie, haar vege lijf niet redden en moest een stapje terug doen. Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor De Treffers om als enige amateurclub in Nederland te kunnen zeggen dat de hoogste trede op de voetballadder haar habitat was, en nog steeds is.
Een unieke reeks van bijna een halve eeuw voetbal bij de amateurs, die dus minimaal zo zelfde tijd nodig heeft om verbroken te worden, maar waar de Groesbekers zonder enige twijfel niet aan mee gaan werken. Sterker nog, ze zullen er alles doen om de reeks nog unieker te maken, te beginnen met een goede start tijdens de competitie ouverture tegen G.V.V.V.

Een likkebaardend cv
Op een heel klein schoonheidsfoutje na, een elfde plek in seizoen ’13-’14 waarmee net de degradatiedans werd ontsprongen, is de conduitestraat die ze in deze eeuw hebben opgebouwd, al ruimschoots veelzeggend. Want, op bovengenoemd seizoen na, eindigde De Treffers gerekend vanaf het jaar 2000 altijd bij de eerste vier op de ranglijst.
Zo ook afgelopen seizoen, waarbij alleen kampioen Jong AZ, Kozakken Boys en Katwijk voorrang kregen, was plek vier hun deel waarbij en passant ook de tweede periodetitel werd overgenomen van Jong AZ. Daardoor had de ploeg van trainer Anton Janssen geen KNVB beker verplichtingen deze week, maar stromen ze direct in bij het hoofdtoernooi.

Naast deze ingenomen eindposities staan op de erelijst van De Treffers:
Kampioen Hoofdklasse B in 1981, 1986, 1988, 1990, 1991.
Kampioen Hoofdklasse C in 1998, 2005 en 2010.
Landskampioen zondagamateurs in 1988, 1991 en 1998.
Algeheel landskampioen in 1991 en 1998.
Winnaar KNVB districtsbeker Oost in 1994 en 2013

Op herhaling?
Vorig seizoen was in eerste instantie de doelstelling een plaats in het linkerrijtje. Maar toen bleek dat rood-zwarten voor alle concurrenten een meer dan geduchte tegenstander was en ze op de helft van de competitie ruimschoots voldeden aan de prognose werd die bijgesteld, naar een plek in de top vijf. En ook dat lukte de formatie van Anton Janssen. Alle reden dus om voor het derde seizoen verder te gaan met de 54-jarige trainer, en ex-profvoetballer bij onder meer NEC en PSV, die al eerder leiding gaf aan FC Oss, Gemert en NEC. Met die laatste club werd Janssen i.v.m. gebracht, om daar opnieuw aan de slag te gaan, maar die brandende ambitie heeft de oud-prof niet meer, hij voelt zich heel senang in Groesbeek. En dat zal andersom ook van toepassing zijn.
Hoewel nog nergens uitgesproken te lezen, verwachten we dat de Janssen equipe als doelstelling heeft om op herhaling te gaan, dus een plaats in de top vijf.
 

Mutaties & Prijs

Heeft Patrick Heesakkers ondertussen zijn eigen sportkledinglijn?

Het goede presteren bleef niet onopgemerkt bij BVO’s en die pikken dan graag de krenten uit de pap. Topscorer Robert Mutzers (17 treffers) werd ingelijfd door FC Dordrecht, en rots in de branding Frenk Keukens, die vorig seizoen maar enkele minuten miste in de 34 duels, verkaste naar FC Oss. Daarnaast vertrok Wesley Meeusen (16 goals) naar z’n oude liefde OJC Rosmalen. Datzelfde deed ook Twan Smits, naar Juliana ’31, en daarnaast vertrok Remy Raterink naar DFS en ging Hafid Sarkouk naar JVC Cuijk.
Al met al een flinke aderlating, vooral aan de voorkant met de twee doelpuntenmakers die beide in de top vijf van de topscorerslijst stonden, en bijna de helft van de totale doelpuntenproductie (70) voor hun rekening namen.
Verse krachten waren gewenst, en met het aantrekken van Cedric Badjeck (Excelsior R’dam), Tom van Beissel (Telstar), Wouter op den Camp (Juliana ’31), Dyon Gijzen (MVV), en Eef van Riel (Achilles ’29) voldeed de TC daaraan. En natuurlijk mogen we onze voormalig supersub en pinchhitter Patrick Heesakkers niet vergeten. In de twee seizoenen dat de boomlange targetman in het Veense blauwe tenue speelde, kwam hij in 51 officiële duels in actie en scoorde daarin 10 goals. De liefde bracht hem naar Groesbeek en zijn voetballiefde zal hij nu voor De Treffers gaan proberen te tonen. In de voorbereiding lukte dit Heesakkers al aardig, want met vier treffers moet hij alleen zijn meerdere erkennen in, ook nieuwkomer Cedric Badjeck, die er eentje meer maakte.
Met deze vernieuwde selectie zette De Treffers de volgende oefenuitslagen neer:
De Treffers – Jong NEC 1-2, PSV (mix van jong en eerste elftal) – De Treffers 4-0. Daarna speelde onze gastheren uitsluitend thuiswedstrijden tegen respectievelijk Gemert 3-1, FC Oss 0-1, Al Jazira (Abu Dhabi) 2-3, Silvolde 4-1, JVC Cuijk 4-1 en Umm-Salal (Qatar) 1-0.
De laatste twee wedstrijden waren in het kader van de Gerrit Langeveldcup en door de beide winstpartijen bleef die cup op sportpark Zuid, waarmee de eerste prijs van dit seizoen binnen was, want voor heel veel ‘smiling faces’ zorgde zoals u hieronder kunt zien.Underdog
Op basis van het vorige seizoen, toen G.V.V.V thuis verdiend met 3-1 won, maar uit kansloos met 4-0 verloor, is de underdog positie misschien wat overdreven en niet helemaal reëel. Maar is u weet dat G.V.V.V. en De Treffers voordat ze competitiegenoten werden, een behoorlijk aantal oefenpotjes tegen elkaar speelden en ook tweemaal tegenover elkaar stonden in de ‘kleine beker’ en dat onze favorieten slechts 3x wonnen, en 1x gelijkspeelden, en er negen verloren is die veronderstelling niet zo gek. Zeker als daarbij bedacht wordt dat 10 van de onderlinge ontmoetingen op sportpark Zuid werden gespeeld en dat daarbij de verhouding is: 1x winst, 1x gelijk en 8x verlies. Dan mag je toch wel spreken dat de thuisbasis van De Treffers voor G.V.V.V. voelt als een soort van kerkhof.

Maar goed, het verleden telt niet, ook de competitie ouverture begint gewoon op 0-0, en dus ligt er  voor de Oosterlee brigade een moeilijke maar mooie uitdaging te wachten om de negatieve balans een beetje in de goede richting te duwen en zo de eerste gulden een daalder waard te laten zijn.
Met de heerlijke winst 7-0 winst op Magreb ’90 in de broekzak en daarmee het bereiken van de lucratieve hoofdronde van de KNVB beker, zal het gevoel vast een positieve boost hebben gekregen en zal vol goede moed worden afgereisd naar Groesbeek om de strijd aan te binden met deze toch ook wel angstgegner. Maar angst is een slechte raadgever, dus gewoon fris van de lever er in knallen en dan maar zien of het schip al dan niet zal stranden. Wie daar geen bijdrage aan zal kunnen leveren is captain Roy Terschegget. Hij liep in de laatste wedstrijd van het vorig seizoen tegen Jong Sparta zijn vijfde gele kaart en dat betekent dat hij een schorsing van 1 duel zal moeten uitzitten.   

De wedstrijd tussen De Treffers en G.V.V.V. op sportpark Zuid, Nijerf 1 te Groesbeek begint om 18.00 uur. Het arbitrale kwartet is op het moment van publiceren nog niet bekend.

Janssen, Janssen en Janssen versus Janssen en Jansen.
Janssen of Jansen is in Nederland een nogal veel voorkomende achternaam, maar dat er in dit duel mogelijk vier in het veld staan en een langs de kant is waarschijnlijk tamelijk bijzonder. Voor de verslaggevers van dienst helemaal een crime want dan moeten ze, om onderscheid te maken, ook de voornaam erbij noemen. Voor hen dus hieronder alvast een hulpje om de juiste voornamen te leren. V.l.n.r. Robin, Joris, Anton, Johan en Guido. En of het nu Jansen of Janssen is, die extra ‘s’ hoor je toch niet.Fotobronnen: website De Treffers en www.hetgeldersvoetbal.nl (waarvoor hartelijk dank)