Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – G.V.V.V.

25 januari 2018

Wie de website van Excelsior Maassluis bezoekt kan er bijna niet omheen hebben gelezen, de voetbalclub is namelijk hard op weg om haar 100-jarig bestaan te gaan vieren. Het aftellen daarvoor staat namelijk pontificaal bovenaan de homepage. En met deze bijna eeuweling gaat ons vlaggenschip komende zaterdag de strijd aanbinden.

Ondertussen, nadat dit screenshot is gemaakt en u dit leest, is die teller uiteraard nog wat verder teruggelopen. De exacte datum waarop dit eeuwfeest haar beslag krijgt is aanstaande 1 juni. Met die zeer respectabele leeftijd komt Excelsior Maassluis op de vierde plaats van de oudste deelnemers van de huidige Tweede Divisie.

 

Koninklijke HFC (1879), Jong Sparta (1888) en AFC (1895) ontleenden hun bestaansrecht nog een eeuw eerder.

Dijkpolder
Jaap Cats was in 1918 de oprichter van de Tricolores die, zoals de geschiedenis vermeld, de eerste jaren moeite hadden om een geschikt veld te vinden. Door ruimtegebrek bestond het veld zelfs in de eerste jaren in de vorm van een driehoek. Kunt u zich in onze huidige tijd hier iets bij voorstellen?


Na wat omzwervingen in de gemeente Maassluis belandde de voetbalclub uiteindelijk op het huidige sportpark Dijkpolder aan de Lavendelstraat en daar speelde zich dus een heel groot deel van de geschiedenis af.

Vadertje Cats
Of de oprichter een afstammeling was van Jacob Cats, de beroemde Nederlandse dichter, jurist en politicus (1577 - 1660), vertelt het verhaal niet, maar het zou wel een mooie analogie kunnen zijn.


Want de roepnaam Jaap is afgeleid van Jacob, en de dichter werd in zijn tijd bekend als ‘Vadertje Cats’ vanwege de didactische elementen in zijn poëzie. Zijn dichtwerken behoorden toentertijd tot de meest gelezen boeken van Nederland. Het ‘gewone volk’ – een term die we heden ten dage ook weer te pas en te onpas horen – bezat vaak niet meer dan twee boeken, te weten een Statenbijbel en een dichtwerk van Cats.

 

Jaap Cats zouden we dus kunnen beschouwen als ‘Vadertje Cats’ van Excelsior. Want bij ons geliefde edele spelletje komt zeker ook een vorm van didaktiek om de hoek kijken, en dat voetbal van het ‘gewone volk’ is, hoeft eigenlijk geen verder betoog. Net zoals het feit dat de bijna 100-jarige vereniging ondertussen wijd en zijd bekend is in Nederlandse amateurvoetbalkringen.


Aanstaande zaterdag zullen we zo'n tafereel hoogstwaarschijnlijk niet zien, G.V.V.V.-supporters in hun blote bast.

Hoogtepunt 2016
Hoewel er op de evenementenkalender nog geen aankondigingen te vinden zijn over de festiviteiten vanwege deze ultieme verjaardag zal daar achter de schermen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk hard aan worden gewerkt. Want zo’n mijlpaal kan en mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Als buitenstaanders hebben wij uiteraard geen inzicht in alle historische climaxen van de vereniging die de aandacht verdienen bij zo’n feest, maar een ding weten we wel zeker dat het jaar 2016 als top van top zal worden gerubriceerd.


Want u weet het ongetwijfeld nog, in jaargang ’14-’15 werd het vege lijf in de topklasse net op tijd gered, mede door de tussentijdse komst van G.V.V.V.’s latere trainer John de Wolf. Een eindsprint waarin in negen wedstrijden slechts vijf verliespunten werden geleden was ruimschoots voldoende om boven de fatale streep te blijven. De komst van Jeroen Rijsdijk als nieuwe coach voor een nieuw seizoen was toen al beklonken. En onder leiding van de voormalig IJsselmeervogels en ASWH speler voltrok zich een ongekend sprookje, dat weliswaar in mineur begon. Want uit de eerste zes wedstrijden werden slechts drie punten behaald, maar daarna bleven de Tricolores maar liefst 24 wedstrijden op rij ongeslagen, een ongekend record, wat op de laatste speeldag het laatste kampioenschap van de topklasse opleverde.


Maar daarbij bleef het niet, want ook zondag kampioen FC Lienden moest eraan geloven in de strijd om het amateur landskampioenschap, en als klap op de vuurpijl werd ook nog eens de supercup ten koste van Staphorst veroverd. Drie hoofdprijzen in een seizoen, eigenlijk vier want ook de Tweede Divisie was daarmee bereikt, beter kan niet, en daarom staat 2016 goudomrand afgezet met edelstenen in de annalen van Excelsior Maassluis.

Ongeslagen thuisstatus
Zo’n kunststukje herhalen is zeer uitzonderlijk en slechts heel weinigen gegeven en daaraan kon de Rijsdijk-brigade dan ook niet voldoen toen vorig seizoen de Tweede Divisie van start ging. Gevaar was er geen enkel moment, maar meestrijden om de titel zat er niet in, eigenlijk gold dat voor alle concurrenten van de ongenaakbare kampioen Jong AZ. Dan maar zo hoog mogelijk eindigen was het pandoer, en met een vijfde plaats in de eindrangschikking konden allen die Excelsior M. een warm hart toedragen prima leven.


Nu halverwege de competitie aangekomen lijkt het reëel om datzelfde uitgangspunt te kiezen, want koploper Katwijk, en in iets minder mate runner-up Kozakken Boys, zijn op voorhand een klasse apart, en zullen moeilijk te achterhalen zijn.

 

Qua verliespartijen kunnen de Dijkpolderbewoners zich meten met deze twee, allen verloren tot nu toe slechts viermaal, maar doordat ze voorlopig kampioen zijn van de gelijke spelen (6 stuks) loopt het puntentotaal niet zo hard op en is een plaats in de hele brede middenmoot hun deel.  

 

Opvallend is wel dat onze gastheren als enige van alle 18 deelnemers in eigen huis nog geen nederlaag hebben geleden (4x winst en 4x gelijk), en dat ze er als eerste in slaagden om Katwijk na acht winstpartijen op rij te laten capituleren, het werd maar liefst 3-0 aan de Lavendelstraat.

 

Die ongeslagen thuisreeks zullen de discipelen van coach Rijsdijk heel graag in stand willen houden tegen G.V.V.V. en het liefst met een driepunter, want op die manier worden ‘onze jongens’ ingelopen en is er tevens sportieve revanche voor de op 30 september jl. geleden 1-0 nederlaag in Veenendaal.


Martin van Eck heeft zijn vuist gebald nadat hij op 27 augustus 2016 de score heeft geopend. Foto: Dick Gijsbertsen

IJzersterke defensie
Alle sportieve wensen voor 2018 ten spijt, het is G.V.V.V. in dit spiksplinternieuwe jaar nog niet gelukt om daar gestalte aan te geven. Twee nederlagen op rij tegen respectievelijk VVSB en Kon. HFC zijn daar debet aan. Mede daardoor zitten de pupillen van coach Niek Oosterlee in hetzelfde schuitje als de aanstaande gastheren. Een toppositie is op voorhand uit zicht en daarom zal ook in eerste instantie het vizier gericht moeten worden om zich dan maar als beste van de grote middenmoot, die uit acht teams bestaat, te kwalificeren.

De stand op de ranglijst geeft aan, zeker met nog vier concurrenten die nog een inhaalduel te goed hebben, dat om daar een begin mee te maken winst in Maassluis absoluut voor nodig is.


Dit opschrijven is een, maar om dat te realiseren is twee. Want de geschiedenis geeft aan dat G.V.V.V. daar in negen duels pas tweemaal in slaagde. Neem daarbij de improductiviteit van onze blauwe helden, met nul goals in de laatste twee wedstrijden, en ook het feit dat de Rijsdijk-brigade na Katwijk de minst gepasseerde defensie heeft, dan is dat een opgave die ongeveer gelijk staat aan het oplossen van de beruchte AIVD-puzzel, die de afgelopen weken tweemaal bij DWDD de revue passeerde.

Puzzelen
Puzzelen moet Oosterlee sowieso met zijn opstelling omdat aanvoerder Roy Terschegget tegen de Koninklijke HFC twee gele kaarten ontving en moet toekijken vanwege een wedstrijd schorsing. Ook gaf Robin Mulder vorige week aan bij RTV Utrecht dat deze wedstrijd vanwege zijn enkelblessure waarschijnlijk nog te vroeg te komt en dat hij zich richtte om er volgende week, uit in Spakenburg tegen IJsselmeervogels, weer bij te zijn.

 

Daartegenover staat dan weer dat defensiespecialist Bart Hulsbos zijn straf van twee wedstrijden heeft uitgezeten en daarom weer speelgerechtigd is.

 

Maar ook evenknie van Oosterlee, Jeroen Rijsdijk mist een twee aanstormende talenten in de defensie. Kevin Ringeling kampt met een hamstringblessure en de eveneens pas 19-jarige Tobias Kleijweg, die beide al eens wat belangstelling veroverden van profclubs, scheurde in de winterstop zijn kruisband. Wel keerde vorige week in de gewonnen wedstrijd tegen De Dijk (1-3) Sefa Kurt terug na een schorsing en was ook Daan Smith al bij het begin van de hervatting van de competitie na een blessure weer wedstrijdfit, zodat de keuze voor de verdediging wat ruimer was.

Geheime specerijen?
Doelpunten zijn gemiddeld ‘duur’ als Excelsior M. en G.V.V.V. elkaar treffen. De gastheren doen dat 1,5x, tegen de gasten 1,25x in bijna twintig onderlinge competitietreffen. Het bewijs daarvan was ook te zien in de laatste keer dat de beide kemphanen elkaar troffen op sportpark Dijkpolder. Op 27 augustus 2016 scoorde Martin van Eck de openingstreffer en maakte Daan Smith nog voor de rust de gelijkmaker en daar bleef het bij. Dit ondanks het feit dat G.V.V.V. gedurende 35 minuten met een man meer speelde door tweemaal geel voor Veiga Lopes.
De vraag is dan ook, zijn dit weer de ingrediënten die beide opponenten in de voetbalkookpot gaan gooien, of heeft een van beide chefs geheime specerijen weten te vinden die het voetbaleten een beetje pittiger gaat maken?  

De wedstrijd op sportpark Dijkpolder, Lavendellaan 1, 3142 NC Maassluis begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. F.R. de Winter uit Blaricum. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. M. Dal en Dhr. R.S.H. Beier. Vierde official is Dhr. S. van den Bergen.