Voorbeschouwing FC Lienden – G.V.V.V.

22 november 2017

Normaliter gezien is in een competitie een wedstrijd tussen de nummers twee en drie te bestempelen als een topper. Maar in de huidige Tweede Divisie gaat die vlieger niet op. Want de zowat ongenaakbare koploper Katwijk staat een straatlengte voor op gastheer FC Lienden en haar bezoekers van komende zaterdag, G.V.V.V. Wat dan overblijft om dit affiche vooraf extra glans te geven is de kwalificatie subtopper, en het feit dat er sprake is van een heuse streekderby.

Dit soort regioderby’s kent met de komst van FC Lisse en Rijnsburgse Boys in de Tweede Divisie haar hoogtepunt in de Duin- en Bollenstreek, want daartoe behoren ook Katwijk en VVSB. Maar met FC Lienden, s.v. T.E.C. en G.V.V.V. is de Betuwe en de Utrechtse heuvelrug een goede tweede. Want daarnaast heb je nog de Rijnmond ontmoetingen tussen Barendrecht en Excelsior Maassluis, en de Groesbeekse onderonsjes van Achilles ’29 en De Treffers.
Voor Fox Sports voldoende redenen om deze derby FC Lienden versus G.V.V.V. live uit te zenden. En daarmee komt er een herhaling van zetten, want ook vorig seizoen werd op 10 september deze wedstrijd op sportpark De Abdijhof in z’n geheel uitgezonden op die sportzender.
De uitgangspositie was toen vooraf ook zo dat de bezoekers één puntje meer hadden dan de gastheren, 4-8 tegen 4-7. De 1-2 winst zorgde er toen voor dat G.V.V.V. op gelijke hoogte kwam met de latere kampioen Jong AZ en de gedeelde koppositie innam. Zo’n scenario is nu niet aan de orde, maar iedere aanhanger en/of sympathisant van de ploeg van trainer Oosterlee zal op voorhand willen tekenen voor zo’n herhaling.

Als een raket
Zo is de snelheid omhoog van de kleine dorpsclub FC Lienden in deze eeuw te duiden. Spelend in de 4de klasse F in ’99-’00 werden er in zeventien jaar tijd maar liefst zes treden beklommen richting derde niveau van de vaderlandse voetbalcompetitie. Natuurlijk waren daar twee ‘kunstwerk’ treden bij, want zo zou je de instelling van de topklasse in 2010, en vorig seizoen de Tweede Divisie, kunnen omschrijven en was kans op promotie groter. Maar ook daarvoor moest aan de norm worden voldaan. En dat deed de Betuwse club meer dan overtuigend. Een tweede plek in de eindrangschikking in seizoen ’09-’10 in de zondaghoofdklasse, en een tweede kampioenschap op rij, in mei 2016, in de topklasse getuigen daarvan.
Voor die tijd waren drie kampioenschappen en winst in de nacompetitie, na het veroveren van een periodetitel, de wapenfeiten die FC Lienden als een raket omhoog stuwden in de vaart der voetbalvolken.

Topprestaties ondanks rooftocht
Al die meer dan uitstekende resultaten zorgde ervoor dat FC Lienden zich over zes seizoenen zondag topklasse overall kampioen daarvan mag noemen. Een topprestatie van zo’n relatief klein dorpsclubje, dat vorig seizoen in de nieuwbakken Tweede Divisie een vervolg kreeg, wat je ook zou kunnen verwachten. Maar tussen verwachten en waarmaken kan nog wel eens een groot gat gapen. Zo niet voor de Betuwenaren, die keurig op de zesde plek eindigden.
Extra bewonderenswaardig is het goede presteren als je weet dat in bijna ieder voorgaand seizoen een ware rooftocht volgde op de sterkhouders uit de selectie door concurrerende voetbalclubs. ‘Roofgoederen’ waren o.a. Christiaan van Hussen, Ralph Dua, Robby Holder, Ralph Hovestad en Sabir Achefay die voor aanvang van vorig seizoen vertrokken. En daar kwamen voorafgaande aan deze jaargang Tom van der Neut, Abderrahim Loukili, Guido van Rijn, Arjan Goorman en Mike Vreekamp nog bij. En ook G.V.V.V. maakte zich schuldig daaraan en plukte Mo Ajiach weg uit Lienden.


Aderrahim Loukili (r.), hier in een gevecht om de bal met Laurens van der Voort, was dit seizoen een van de vertrekkers (ASV De Dijk) bij FC Lienden. Foto: Orange Pictures

Waardige opvolgers
Maar telkens weer slaagt de technische leiding van de club erin om waardige opvolgers te vinden die voldoende klasse hebben om de naam van FC Lienden hoog te houden. Topschutter Danny van den Meiracker kwam in de voorgaande winterstop al over van Spakenburg, en was met 11 goals in dertien duels direct zeer belangrijk. Die trefzekerheid zet de goalgetter nu gewoon voort, want hij loopt bijna 1 op 1. In twaalf duels staat zijn teller op 11 treffers en is daarmee samen met Marciano Mengerink van Katwijk aanvoerder van de topscorerslijst. Maar opnieuw moet Lienden de tol van de roem betalen, want Van den Meiracker gaf begin deze maand aan naar IJsselmeervogels te vertrekken in het nieuwe seizoen.
Van de nieuwe namen die de Abdijhofbewoners aantrokken blijken Jawad Bellahsen en Emilio Samsey (beiden Magreb ’90), Nathan Bijl (Hercules), Kenny Elders en Jop van Steen (beiden Achilles ’29), Serge de Vries (De Bataven) en Nick Hak (FC Dordrecht) al behoorlijk vaste waarden in het keurkorps van coach Kraay. Al had verdediger Van Steen de pech door een enkelblessure een dikke maand buitenspel te staan.
Samen met o.a. oudgedienden Jan Schimmel, Leon Broekhof, Mohammed Bendadi, Afghaans internationaal Milad Intezar, Jermo Wilsterman, Frank Wiafe Danquah en voormalig G.V.V.V.-er Erik van Eem, die aan een bijzonder sterk seizoen bezig is, zorgen deze nieuwkomers er in dit nieuwe seizoen voor dat de blauw-wit gestreepte een mooi vervolg geven aan de al reeds prachtige prestatiecurve.

Deelranglijstjes
Voor gastheer FC Lienden betekent de ontmoeting met G.V.V.V. dat zij voor de tweede keer op rij te maken krijgen met een streekderby. Want afgelopen zondag moesten ze op bezoek in Tiel bij s.v. T.E.C. en leden daar een gevoelige 3-1 nederlaag in het Betuwse onderonsje, na zes wedstrijden op rij ongeslagen gebleven te zijn, via drie winstpartijen en evenzovele gelijke spelen. Net als de opponent G.V.V.V. veroverden de Liendenaren thuis de meeste punten, 13 uit zes, tegen 8 uit zes. Ook aardig is dan eens om te bekijken hoe de voormalig zondag- en zaterdag topklassers tegen elkaar presteren, waarbij we voor het gemak Jong Sparta maar geschaard hebben onder de zondag.
Onderstaande deelranglijsten geven dan aan dat dit momenteel bij onze gastheren niet zo’n heel groot verschil maakt (drie punten), dit in tegenstelling tot G.V.V.V. De ‘onzen’ presteren tegen de gewezen zondagclubs, tot nu toe, een aardig stukje beter dan tegen de concurrenten die de zaterdag als vaste speeldag hebben.
Favoriet?
Met die wetenschap zou je kunnen zeggen dat G.V.V.V. wellicht als licht favoriet bestempeld kan worden. Maar daar valt dan weer tegenin te brengen dat de ploeg van trainer Niek Oosterlee buitenshuis al 11 verliespunten opliep, tegen thuis pas drie. Bovendien verloor de Kraay-equipe thuis tot nu aan toe pas eenmaal.  
Voor de Veenendalers is dit de tweede regioderby die buitenshuis gespeeld gaat worden. Eerder in het seizoen werd T.E.C. op het sportpark De Lok met 1-2 verslagen. Dat zou je dan ook als een pluspunt kunnen beschouwen in het voordeel van de bezoekers als er een prognose zou moeten worden afgegeven. Alsmede het feit dat vorig seizoen zowel uit als thuis beide duels 2-1 winst voor captain Terschegget c.s. opleverde. In Veenendaal was dat dik verdiend, maar in Lienden had het met de rust ook zomaar 2-0 kunnen staan i.p.v. 1-0. Die achterstand werd uiteindelijk pas in de laatste 10 minuten rechtgezet, mede door een eigen treffer van FC Lienden. Daarom was die zege wat meer geluk dan wijsheid.     

11-letterwoord
Iedereen die deze Tweede Divisie een beetje nauwkeurig volgt weet dat, op de duels van koploper na, het voorspellen van de rest van de wedstrijden eigenlijk hetzelfde betekent als koffiedik kijken. Die term wordt door het genootschap Onze Taal omschreven als:
‘Je zegt maar wat!', 'je weet helemaal niet genoeg om een serieuze voorspelling te doen!'
Met bovenstaande uitzondering die de regel bevestigd, blijkt dat iedere speeldag opnieuw. Stand op de ranglijst, eerder behaalde resultaten tegen elkaar, of ongeslagen reeksen, het zegt helemaal niets, iedereen kan van iedereen winnen. Daar weten de beide kemphanen van aanstaande zaterdag maar al te goed over mee te praten. Dus vergeet alle voorgaande bespiegelingen, want uw scribent is ook maar een ‘koffiedik kijker’, en laten we gewoon afwachten wat de nummers twee en drie van de ranglijst ons gaan voorschotelen.
Beide clubs zullen ongetwijfeld gebrand zijn om een nieuwe start te maken met een mooie serie uitslagen. Maar in eerste instantie zal de nu ingenomen positie worden verdedigd door G.V.V.V. of getracht worden te verbeteren door thuisploeg FC Lienden.
Tevens zal G.V.V.V. vooral willen bewijzen dat het voor hen vervelende 11-letterwoord – de insiders weten ongetwijfeld waar dat voor staat – naar het rijk der fabelen moet worden terug verwezen.

Deze wedstrijd op sportpark De Abdijhof, Molenstraat 18 te Lienden begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. S. de Brito Roque uit Capelle aan den IJssel. Langs de lijn zal hij worden geassisteerd door Dhr. J. van der Waaij en Dhr. R. Miedema. Vierde official is Dhr. L.P.S. Cairo.