Voorbeschouwing FC Lisse – G.V.V.V.

1 november 2017

Voor de tweede keer dit seizoen gaan de spelers- en supportersbus komende zaterdag richting Duin- en Bollenstreek. Na Katwijk is nu sportpark Ter Specke in Lisse de bestemming om aldaar door gastheer en plaatselijke trots FC Lisse te worden ontvangen, waarna de vlaggenschepen van de beide clubs hun robbertje voetbal gaan uitvechten. En zeg nu zelf, dat is toch vele malen leuker, nu de FC weer terug is op het hoogste podium, dan bezoeken aan de talenten van Vitesse, AZ of FC Twente!! 

Hoewel G.V.V.V. binnenkort haar 70-ste verjaardag gaat vieren, 15 november is het officieel zover, is de club op de keper beschouwd het groentje van alle huidige deelnemende clubs aan de Tweede Divisie. ASV De Dijk (1999), HHC Hardenberg (1954) en gastheer FC Lisse (1981) hebben weliswaar een ‘geboortedatum’ die later ligt dan de 1947 van G.V.V.V., maar alle drie zijn fusieclubs en kenden hun oorsprong veel eerder, in respectievelijk 1921 (Rood Wit-A), 1937 (HVC) en 1922 (RKVV Lisse, later Sportclub Lisse).
Maar goed als we de officiële oprichtingsdatum van FC Lisse, 17 maart 1981 – toen Sportclub Lisse en Lisser Boys samengingen - in ogenschouw nemen zou er met een beetje fantasie, in voetbalgeschiedenistermen althans, gesproken kunnen worden van een ontmoeting tussen een tiener en een jong volwassene als FC Lisse en G.V.V.V. elkaar zaterdag gaan treffen.
Maar ondanks hun relatieve jonge leeftijd hebben de beide kemphanen in hun geschiedenis al flink aan de weg getimmerd op het hoogste amateurniveau in Nederland en daarom is het ook meer dan uitstekend en toe te juichen dat Lis, zoals het in eigen kring vaak wordt aangeduid, weer terug is op de plaats waar het thuishoort.

Nieuw avontuur
Want waar de bezoekers in ’15-’16 op het nippertje de promotie naar de Tweede Divisie veilig stelden, moesten de buren van de Keukenhof hun hachje zien te redden om in de Derde Divisie te kunnen uitkomen. Een voorlaatste plaats betekende nacompetitie spelen tegen de periode kampioen van de hoofdklasse C, Staphorst. Ze slaagden daarin door een 1-0 opgelopen achterstand in Staphorst op het eigen Ter Specke ondubbelzinnig goed te maken. Aan de hand van de teruggehaalde maestro Kevin Winter stond er na negentig minuten spelen 6-1 op het scorebord.
Voor de ploeg van coach Robbert de Ruiter, die na zes duels in dat seizoen Arjen van de Laan was opgevolgd, die bij de Oranje Dames aan de slag ging, was dat de opmaat om met positieve energie aan een nieuw avontuur te beginnen in Derde Divisie.

Net niet
Het werd een fantastisch jaar voor geel-blauwen, vooral de start was adembenemend goed. Elf wedstrijden op rij zonder nederlaag zorgden ervoor dat de eerste prijs in de vorm van een periodetitel werd binnen geharkt en daarmee dus sowieso de nacompetitie. Maar uiteraard was het kampioenschap behalen, en daarmee promotie, het hoofddoel. In maar liefst 18 van de 34 ronden voerde de Bollenclub de ranglijst aan, maar de eindsprint van IJsselmeervogels (lees Berry Powel) kon niet worden gepareerd en dus kwam het opnieuw op de nacompetitie aan. Nu niet om het vege lijf te redden, maar om het verloren gegane terrein terug te veroveren.

Apotheose
Zondag equivalent Dongen werd zonder pardon aan de kant geschoven, met tweemaal een overtuigende winst (2-5 en 2-1). In de finale wachtte Harkemase Boys die eerst op het eigen Ter Specke mocht worden bestreden. Het werd een teleurstellende 1-2 nederlaag en weinigen gaven de Lissenaren nog een kans om in Friesland te gaan promoveren.
Toch slaagde de FC erin om het kunststuk te volbrengen. De 0-2 voorsprong leek tot zeven minuten voor tijd daarvoor voldoende, maar Harkema scoorde een tegentreffer en een verlenging leek nabij. Daar dachten Rowdy van der Putten en Murat Önal anders over, want voordat de negentig minuten verstreken waren scoorden beide een treffer en was de stand 1-4.
Op een ijzersterk karakter sleepte de ‘vechtploeg’ van De Ruiter dus de kolen uit vuur en dat veranderde bij thuiskomst in Lisse ongetwijfeld in een heel groot vreugdevuur.
De ploeg maakte de weeffout uit seizoen ’15-’16 dus direct goed en daarmee willen op deze plaats alsnog onze hartelijke felicitaties over uitspreken aan het adres van FC Lisse en al haar supporters en sympathisanten.


Op 12 december 2015 vond de laatste ontmoeting plaats tussen FC Lisse en G.V.V.V. De bezoekers wonnen met 1-3, door goals van Roy Talsma, die op deze foto de 0-1 maakt, Olivier Pilon en Patrick Heesakkers. Koen Fokkema redde de eer van Lis. Laatstgenoemde behoort nog steeds tot de selectie van FC Lisse. De doelpuntenmakers van G.V.V.V. vlogen allen uit naar respectievelijk DUNO, Spakenburg en De Treffers. Foto: Paul van de Lustgraaf.

Consolideren
Dat de terugkeer geen Abc’tje zou worden daar was FC Lisse van overtuigd. En ook dat de tijden van Niek Oosterlee, die drie jaar leidsman was op Ter Specke (2006 t/m 2009) en in 2008 met zijn ploeg alle prijzen won die er maar te winnen waren, van afdelingskampioen tot supercup, niet meteen een herhaling zou krijgen, was ook volkomen duidelijk.
Nee, realiteit viert hoogtij bij de club, die onlangs door de ‘penaltysoap’ in de KNVB-beker wereldnieuws werd en voorzitter Leon Anokkee bombardeerde tot BN-er.
Het beleid is er dit seizoen op gericht om zonder al te veel stress de verworven status te consolideren.

Bewapend
Dat dit met ups en downs zal gaan is hoogstwaarschijnlijk ingecalculeerd. Zo’n ‘downer’ was er afgelopen zaterdag toen tegen directe concurrent in de staart van de ranglijst, Achilles ’29, een lange numerieke meerderheid niet kon worden uitgebuit. Sterker nog, in de slotminuten kregen ze in Groesbeek het deksel op de neus, en bleven de drie punten bij de gastheren. Mede daardoor houden de verzamelde punten gelijke tred met het aantal wedstrijden, negen uit negen.
Maar nu met drie thuiswedstrijden voor de deur, in volgorde van opkomst G.V.V.V., Katwijk (inhaalduel) en Kozakken Boys, zal ongetwijfeld door coach Robbert de Ruiter worden gehamerd op “vechten tot je er bij neervalt”, want dat is een kwaliteit die FC Lisse al vaker heeft vertoond. En geen enkele tegenstander is onverslaanbaar, dat bleek maar weer afgelopen zaterdag toen de ongenaakbare koploper Katwijk voor de eerste keer dit seizoen haar meerdere moest erkennen in Excelsior M.
FC Lisse zal G.V.V.V. dan ook tot de tanden aan toe bewapend tegemoet gaan treden om voor de eerste keer dit seizoen (ze hebben pas drie thuis- en al zes uitbeurten gehad) de drie punten in eigen huis te gaan houden.   

Wel of geen Oosterlee?
Tot grote vreugde van de familie Oosterlee en zijn vrienden/kennissen werd Niek gisteren ontslagen uit het ziekenhuis na de plotsklaps opgelopen bacteriële infectie. Diezelfde vreugde heerst uiteraard ook in het G.V.V.V.-kamp, maar eveneens in Bollenstreek, waar de sympathieke Alphenaar in zijn 10-jarige trainerscarrière bij Rijnsburgse Boys en FC Lisse, veel meer vrienden dan vijanden maakte, en met FC Lisse goudomrande bladzijden schreef in de geschiedenis van de club en zijn cv. De vele beterschapswensen uit die regio waren hartverwarmend en geheel oprecht. Maar of Oosterlee zaterdag al terug zal keren op vertrouwde grond is de vraag. Want zo’n infectie gaat niet in de koude kleren zitten, dus zijn aanwezigheid op sportpark Ter Specke om zijn pupillen te coachen, die momenteel door de prachtige behaalde resultaten op een roze wolk zitten, blijft nog in het ongewisse.

Nonovember
Wat niet ongewis is, is het feit dat de maand november is aangebroken. En juist die maand, ook wel slachtmaand genoemd, kreeg voor G.V.V.V. de laatste seizoenen die letterlijke betekenis. Want de diehard G,V,V,V, supporters/volgers zal dat nog helder voor de geest staan. In november ontstond er vaak een flinke dip in de prestatiecurve. Na een aantal jaargangen leek het wel een soort van ‘self fulfilling prophecy’ te worden.
Dit bracht uw redacteur op het idee om die vaststelling maar eens definitief te bevestigen, of liever nog, te ontkrachten. Maar om een reëel beeld te krijgen moeten, ons inziens, daar dan wel de resultaten van de laatste tien seizoenen op worden losgelaten. Want een keer is toeval, twee keer opmerkelijk, drie keer opvallend, vier keer bijzonder, vijf keer buitengewoon etc., en pas bij tienmaal zou je mogen spreken van een patroon. Dat onderzoek levert onderstaande tabel op.Hoewel in januari de gemiddeld behaalde punten nog matiger zijn, moeten we toch helaas vaststellen dat er weinig tegenin valt te brengen, dat november een maand is die G.V.V.V. absoluut niet ligt. Zeker ook omdat de kans in november, met veel meer wedstrijden dan in januari, hoger is om toch wat meer punten in de knip te kunnen schieten.
Bij radiostation Arrow hebben ze rocktober, de antirooklobby heeft stoptober, analoog daaraan zouden we dan ook willen voorstellen om november om te katten naar nonovember. Zodat ons keurkorps die ‘slachtmaand’ uit het onderbewuste laat verdwijnen en alleen maar kan denken dat er geen maand november bestaat en daarmee kan voortborduren om de fraaie serie van zeven ongeslagen competitieduels op rij een passend vervolg te geven.

De wedstrijd tussen FC Lisse en G.V.V.V. op sportpark Ter Specke, Spekkelaan 1, 2161GH te Lisse begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. M. Pérez (Helmond), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. N. van Kampen en Dhr. D.D. Adriaans. De vierde official is Dhr. M.F.M.G. Eijgelsheim