Voorbeschouwing G.V.V.V. – BVV Barendrecht

15 november 2017

Op de kop af, op de dag dat deze voorbeschouwing wordt gepubliceerd op de website, viert G.V.V.V. haar 70ste verjaardag. Het kleine buurtclubje, wat opgericht is op 15 november 1947, is in die 70 jaar uitgegroeid tot een landelijk bekende top-amateurvereniging met meer dan 1000 leden. G.V.V.V. is vooral door zijn sportieve prestaties een begrip, niet alleen in Veenendaal en omstreken, waar het de hoogst spelende voetbalvereniging is, maar in heel Nederland.
 

Vandaag staat er dan ook een uitgebreide feest- en activiteiten dag voor alle jeugdleden geprogrammeerd, gevolgd door een heuse jubileumavond aanstaande vrijdag voor alle leden, vrijwilligers, donateurs en sponsoren. Een heus comité ‘G.V.V.V. 70 jaar’, wat achter de schermen al maandenlang bezig is geweest en heel veel uren daarin heeft gestoken om voor ieder wat wils te organiseren, beloofde spektakel. We gaan er dan ook vanuit dat de blauwe zijde van het sportpark Panhuis de komende dagen een bruisend geheel zal zijn.
Op deze plaats willen we dan ook dit comité bij voorbaat heel hartelijk danken voor hun vele inspanningen. Maar ook willen we van deze gelegenheid gebruik maken om G.V.V.V. in al haar geledingen te feliciteren met de 70ste verjaardag en hopen we natuurlijk dat er nog vele decennia in goede gezondheid en (sportief)geluk mogen volgen.

Orde van de dag
Maar ook al gaat er flink gefeest worden, de orde van dag roept ook, en die zegt dat ons vlaggenschip komende zaterdagmiddag het veld zal moeten betreden om BVV Barendrecht partij te geven in speelronde 12 van de Tweede Divisie. Dit is tevens de laatste ronde van de eerste periode. Voor beide kemphanen sowieso van nul en generlei waarde, want die periodetitel – die enkel het overslaan van de tweede kwalificatieronde in de KNVB beker oplevert – is reeds een prooi voor de tot nu toe ongenaakbare koploper Katwijk.
Daarom zal de thuisploeg zich gaan opmaken om te proberen via winst ietwat in het spoor te blijven van de kustbewoners, en opponent Barendrecht heeft de winstpunten hard nodig om haar middenmoot positie niet in gevaar te brengen. Kortom dus zeker een duel waar wat op het spel staat.  

Ouwe getrouwe
Vorig jaar op 12 februari was het in Barendrecht feest want toen bestond de club 90 jaar, daarmee is het dus sowieso de baas over G.V.V.V. Opgericht als D(oor) E(endracht) T(ot) O(verwinning), wat een samenvoeging was van EDO en Excelsior die al langer ‘in het wild’ speelden, kreeg de club in 1930 haar huidige naam. Na een aantal omzwervingen op diverse terreinen werd in 1976 het huidige sportpark De Bongerd betrokken. En daar ontwikkelde de club zich tot een vaste waarde in het zaterdagvoetbal, maar ook tot de grootste in de regio Rijnmond. Met ruim 2000 leden staat de voetbalclub ook in de top twintig van geheel Nederland.

Vallen, opstaan en weer doorgaan
BVV, zoals deze club in eigen gelederen vaak wordt aangeduid, had deze eeuw wat vallen en weer opstaan nodig om haar veroverde status te continueren, het bijgaand staatje laat dat zien.
Maar daaruit blijkt ook dat Barendrecht in het afgelopen decennium haar naam meer dan hooghield. Onder leiding van Jack van den Berg – nu ASWH - die maar liefst negen seizoenen ( van ’06 t/m ’15) aan het roer stond werd eerst de hoofd- en later de topklasse bereikt. Die plaats bij de elite troepen van de zaterdagamateurs kwam nauwelijks in gevaar, op jaargang ’11-’12 na. Want toen waren de zes minuspunten vanwege het opstellen van een niet gerechtigde speler, volgens de mannen uit de Zeister bossen, gedurende een groot gedeelte daarvan een blok aan het been. Maar BVV overleefde en kwam gelouterd en gesterkt terug met een runner-up positie, in het seizoen daarop, achter kampioen Katwijk als gevolg. Met een elfde en een vierde plaats nam de trouwe coach Van den Berg afscheid van de club, en was het aan zijn opvolger om daar een mooi vervolg aan te geven.

Poldervaart de nieuwe Van den Berg?
Die opvolger werd gevonden in de persoon van Adrie Poldervaart. De voormalig trainer van o.a. Nieuwenhoorn, Spijkenisse en Zwaluwen Vlaardingen kwam naar de Bongerd met een mooie prijs op zak. Want in juni 2015 ontving hij de ‘Rinus Michels award’. Dit is een erkenning van collegae als je volgens hen de beste amateur trainer van Nederland bent.
En noblesse oblige, werd het eerste seizoen van de samenwerking tussen Poldervaart en Barendrecht, gelijk een succes. Want in de 30 wedstrijden die op programma stonden om een plaats te veroveren in de nieuwe Tweede Divisie kwam de promotieplaats, een plek bij de eerste zeven, geen moment in gevaar. De uiteindelijke vijfde positie op de ranglijst van de topklasse was ruim voldoende om de nieuwe trede te beklimmen, de doelstelling te halen en de club op koers te houden. Het leverde Barendrecht ook nog een record op, want zij waren met 68 goals het meest scorende team.
Het optreden in de spiksplinternieuwe Tweede Divisie was er een met weinig hoogtepunten, maar ook dieptepunten bleven uit en daarom eindigden captain Joey Jongman c.s. nog net in het linkerrijtje met een achtste plek.
Al ruim voordat vorig seizoen de winterstop intrad spraken vereniging en trainer het vertrouwen in elkaar uit en werd het contract, van de in het dagelijks leven zijnde fysiotherapeut van Excelsior Rotterdam, met twee jaar verlengd. En dus staat Poldervaart ook in principe volgend jaar voor de groep en treed hij dus al een klein beetje in de voetsporen van zijn illustere voorganger.   

‘Angstgegner’ af
Met een zeer vertrouwde selectie, waarvan een elftal spelers al tussen de 4 en 7 jaar deel vanuit maken, aangevuld met een vijftal nieuwelingen is de start in deze eerste periode te kwalificeren als zeer wisselvallig. Twee nederlagen werden gevolgd door tien punten uit vier duels en daarmee leek Barendrecht weer boven Jan te zijn. Maar Kon. HFC, De Dijk en Katwijk deden de Rijnmonders daarna de das om, waardoor de gevaarlijke lijn in zicht kwam. Maar een gelijkspel tegen HHC Hardenberg en winst in de Rijnmond derby tegen Excelsior Maassluis bracht weer wat lucht. Daarom zal er Barendrecht alles aan gelegen zijn om die zuurstof in Veenendaal een extra boost te geven en daarmee de aansluiting bij de grote middenmoot te houden.
Dit zullen ze misschien moeten doen zonder de betrouwbare sluitpost Marc van Splunter, want die liep een spierscheuring tijdens de gewonnen derby. En het is dus de vraag of 14 dagen voldoende zijn voor het herstel. Ook een vraagteken is of aanvaller Daniel Esajas weer hersteld is van een blessure, want deze goaltjesdief staat al weken buitenspel.
Maar met o.a. sterkhouders als Jeffrey Aarts, Tim Eekman, Danny Monster, Max van Dijk, Donny Navajas Sanchez en aanvoerder Joey Jongman zal coach Poldervaart ongetwijfeld een team op de been brengen wat G.V.V.V. het vuur na aan de schenen gaat leggen. Bovendien heeft Barendrecht onder zijn leiding het juk van ‘angstgegner’ bij wedstrijden tegen de Veenendalers van zich afgegooid. Want tot zijn aantreden slaagde Barendrecht er in de topklasse niet in om in acht onderlinge duels te winnen. Slechts één gelijkspel geeft het scoresheet aan.
Maar daarna is het andersom geworden. Uit vier duels behaalde Barendrecht met Poldervaart aan het roer, driemaal winst en was één puntendeling.
Laat de discipelen van Niek Oosterlee daarmee gewaarschuwd zijn.


De laatste G.V.V.V. – Barendracht op 20 augustus 2016 eindigde doelpuntloos. Waar de bezoekers in het eerste bedrijf paal en lat troffen en G.V.V.V. dus van geluk mocht spreken dat ze niet op achterstand kwamen, was na de thee de thuisploeg heer en meester, maar kon dat ook niet uitdrukken in doelpunten. Beide clubs konden toen uiteindelijk ook wel leven met de puntendeling. Foto: Dick Gijsbertsen
 

Wie jarig is trakteert
De jarige vereniging heeft met bovenstaande feestjes al aardig uitgepakt, maar het zou de slagroom op de taart zijn als het keurkorps van onze club daar met winst tegen Barendrecht nog een extra schepje bovenop zou kunnen doen. We weten 100% zeker dat zo’n traktatie, in de vorm van drie (taart)punten, absoluut in de smaak zal vallen bij iedereen die G.V.V.V. een warm hart toe draagt.
Mocht dat lukken, dan blijft tevens de ongeslagen thuisstatus in stand. Want sinds het begin van deze competitie jaargang hebben captain Roy Terschegget c.s. op eigen grond in vijf competitieduels nog geen enkel punt verspeeld. Jammer was dat anderhalve week geleden, met het 2-0 verlies bij Lisse, een einde kwam aan een prachtige serie van 9 duels (incl. KNVB beker) ongeslagen te zijn.
Maar des te meer motivatie moet dat geven om dan voor eigen publiek die al neergezette mooie reeks te vervolgen, en daarmee in het spoor van koploper Katwijk te blijven.
Trainer Niek Oosterlee, die gelukkig na zijn bacteriële infectie toch weer redelijk snel de draad kon oppakken, lijkt op de langdurig geblesseerde Rodny Hofman na, te kunnen beschikken over een volledige selectie, er zijn geen schorsingen of blessures. Alleen blijft het natuurlijk afwachten wat er op de laatste training geschiedt en of feestgedruis van vrijdagavond niet als een loden last in de benen gaat zitten. Maar bij dat laatste zullen waarschijnlijk wel zoveel ‘blauwe watchers’ aanwezig zijn om hun helden daarvoor te behoeden, dat we daar geen bang voor hoeven te zijn.

G.V.V.V. – BVV Barendrecht begint komende zaterdagmiddag om 15.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. F.M.L. van den Elzen uit Berghem, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. P. van der Zwan en Dhr. T. Heuvelmans. Vierde official is Dhr. G.W.R. Poffers.


Wilco den Hartog speelde tegen FC Lisse zijn 250ste officiële duel in negen seizoenen in het G.V.V.V. tenue. Deze van jongs af aan rasechte blauwe maakte alleen in het seizoen ’09-’10 een uitstapje naar BVO Vitesse. Met deze mijlpaal treed hij als eerste deze eeuw in de voetsporen van clubiconen Johan de Man en Gerard van de Pavert die halverwege de jaren negentig zo’n jubileum vierden. Wilco zal daarom dan ook voorafgaande aan het duel met Barendrecht in het zonnetje worden gezet door het bestuur van G.V.V.V. Foto: Dick Gijsbertsen.