Voorbeschouwing G.V.V.V. – De Treffers

8 mei 2018

De voorlaatste thuiswedstrijd van het tweede seizoen Tweede Divisie is aanstaande en daarmee het slotstuk van seizoen 2017 – 2018. Zaterdagmiddag komt De Treffers uit Groesbeek op bezoek, daarna zal de reis moeten worden ondernomen naar de Duin- en Bollenstreek waar Rijnsburgse Boys gastheer zal zijn. En tenslotte volgt op zaterdag 26 mei het definitieve slot op de competitie deur, wanneer het Noordwijkerhoutse VVSB de blauwe zijde van het sportpark Panhuis met een bezoek komt vereren.

Eerder bepaalde de KNVB dat bij de laatste twee competitieronden alle duels om 18.00 uur zouden moeten beginnen, maar daar is nu vanaf gestapt. De uitwedstrijd tegen de ‘Uien’ begint nog wel op die tijd, maar tegen VVSB wordt er om 15.30 uur afgetrapt, wat uiteraard ook geldt voor de overige acht ontmoetingen, dit alles om mogelijke competitie vervalsing te voorkomen.

Onvoorstelbaar
De onze gasten uit Groesbeek zich nu nog zorgen moeten maken om hun hachje direct te gaan redden zullen insiders van deze competitie vooraf onvoorstelbaar hebben geacht. De overall beste zondag amateurploeg aller tijden, die daarom ook vaak wordt vergeleken met IJsselmeervogels, kent om het eufemistisch uit te drukken, niet haar allerbeste seizoen.


Sterker nog, zelden of nooit, kwam de bijna 100 jaar oude voetbalclub - op 1 augustus volgend jaar is dat eeuwfeest - in gevaar om van het hoogste amateurpodium af te duikelen, sinds de invoering van de zondag hoofdklasse in 1974. De laatste keer dat er een kleine vorm van paniek was, was in jaargang ’13 – ’14, maar die schrik werd ruim voor het einde van de zondag topklasse competitie de kop ingedrukt. De toen uiteindelijk ingenomen elfde plaats was dan wellicht wat tegenvallend, maar gevaar voor degradatie of nacompetitie was niet aan de orde.  

 

Nee, deze eeuw noteerde De Treffers, op dit seizoen na dan, louter en alleen de posities 1, 2, 3 en 4 achter haar naam. De topklasse in 2010 werd bereikt via een kampioenschap en voor promotie naar deze Tweede Divisie was een vierde plek ruim voldoende. Met die plaats werd ook vorig seizoen het debuut afgesloten achter de ongenaakbare kampioen Jong AZ, Kozakken Boys en Katwijk en dus waren De Treffers opnieuw het ‘beste jongetje’ van alle voormalige zondagclubs.

Penarie
Maar waar Kozakken Boys en Katwijk nu op herhaling zijn gegaan en onderling gaan uitmaken wie als opvolger van Jong AZ mag worden aangemerkt, moeten de pupillen van trainer Anton Janssen echt op haar tellen gaan passen. Op doelsaldo wordt nu nog de net veilige veertiende plek ingenomen. Met acht punten voorsprong op ASV De Dijk, en op de laatste speeldag de onderlinge confrontatie met de Amsterdammers, lijkt directe degradatie praktisch onmogelijk. Maar strijden om behoud via de nacompetitie ligt nog steeds op de loer en daar zit niemand die De Treffers lief heeft op te wachten.

 

Het hoe en waarom aanvoerder Pim Balkenstein c.s. zo in de penarie zijn geraakt is moeilijk voor ons als buitenstaanders in te schatten. De start was nog alleszins redelijk, maar eind oktober, begin november volgden vier nederlagen op rij en werd een tiende plek ingeruild voor die net boven de rode lantaarndrager. Met tweemaal winst, waaronder die tegen koploper Katwijk, leek men op sportpark Zuid weer boven Jan voor de winterstop. Het bleek ijdele hoop, want in 2018 startte men opnieuw met een reeks van drie nederlagen.


De eerste competitiewedstrijd ooit tussen G.V.V.V. en De Treffers werd gespeeld op 3 september 2016. Robin Mulder heeft de 2-1 gemaakt en is duidelijk in z'n nopjes. Frank Tervoert maakte de andere twee en Kenny Leemans die voor De Treffers, waardoor het duel in 3-1 eindigde.
 

Nieuwe krachten
Er was door de technische commissie ondertussen al wel geconstateerd dat men intrinsieke kwaliteit te kort kwam. Geluk bij een ongeluk kon men van plaatsgenoot Achilles ’29, wat toen de definitieve financiële nekslag had gehad, maar liefst drie spelers overnemen, al duurde dat door toedoen van de curator langer dan gewenst. Maar uiteindelijk werden Boy van de Beek (broertje van onze doelman Bart), Niels Wouters en Niek Versteegen ingelijfd. Daarnaast kwam Cendrino Misidjan over van FC Dordrecht, en Mees Siers terug uit IJsland om in Groesbeek aan de slag te gaan. Alle vijf de tussentijdse versterkingen hebben ondertussen al tussen de 10 en 13 wedstrijden meegespeeld, helaas nog steeds zonder concreet resultaat.

 

Wel werden de nederlagen op rij uitgebannen, maar het totaal van viermaal winst, eenzelfde aantal nederlagen, en vijfmaal een puntendeling zette te weinig zoden aan de puntendijk om de weg omhoog te vinden, men bleef zitten waar men zat, net boven de gevaarlijke streep.
Om aan die benarde positie te ontsnappen mag G.V.V.V. dan ook verwachten dat een tot op het bot gewapend De Treffers op bezoek komt, die met alles wat ze in zich hebben zullen gaan knokken om met drie punten terug te keren naar Groesbeek. Want het kan toch niet zo zijn dat een zo gerenommeerde voetbalclub het vege lijf moet gaan redden via de nacompetitie.Voorbereid
Dat aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen, die trouwens zelf voorafgaande aan dit duel zal worden gehuldigd vanwege zijn 250ste officiële wedstrijd in het blauwe tenue vorige week in Hardenberg, hier vrijwillig aan mee gaan werken mag niet worden verondersteld. Want zij hebben wel nog wel het een en ander recht te zetten voor eigen publiek.


Onvoorbereid zullen ze ook niet zijn want ongetwijfeld heeft analist Danny Huijtink een sterkte en zwakte analyse gemaakt van De Treffers en dat samen met de gehele staf en de selectie besproken. Daaraan willen wij ook ons kleine steentje bijdragen. Want het blijkt dat onze gasten zo’n dikke dertig procent van de in totaal 46 gescoorde goals maakten uit standaardsituaties (corners en vrije trappen). Daarmee voert De Treffers het lijstje aan van alle concurrenten. Daarnaast zal G.V.V.V. ook beducht moeten zijn op het veroorzaken van strafschoppen, want daarin doen De Treffers haar naam alle eer aan. Acht penalty’s kregen ze al te nemen, die allen feilloos werden benut. Alleen Katwijk kreeg er één meer in haar voordeel, maar die misten er twee.
 
Triviale weetjes: Tot nu toe werden er in deze competitie 85 strafschoppen gegeven, daarvan werden er 10 gemist. ASV De Dijk kreeg de meeste elfmetertrappen tegen, maar liefst 15 stuks en kreeg er zelf maar eentje, net als Achilles ’29, in haar voordeel, die er overigens wel in gingen. Alle overige clubs kregen allemaal twee of meer strafschoppen te nemen. Kozakken Boys heeft met vier gemiste penalty’s de twijfelachtige eer om daarin koploper te zijn.

Plumpudding
Gelukkig kent de ploeg van trainer Niek Oosterlee niet zulke problemen als onze die van onze gasten, maar dat het de laatste weken niet echt crescendo gaat is een understatement van de eerste orde. Slechts een schamel puntje uit vijf duels is er op het conto van de Veense blauwen bijgeschreven. Verliezen hoort er gewoon bij in een competitie, maar nu lijken de gastheren een beetje op een ietwat mislukte plumpudding.


Je weet wel, zo’n mooi versierd toetje wat er na het fabriceren echt geweldig uitziet. Het gaat daarna de koelkast in waar de pudding moet opstijven. Maar je schrikt je een hoedje als je na enkele uren de frigo opent. Het is een ingezakt geheel geworden, wat er niet echt mooi uitziet. Aan de smaak is niets mis, maar het oog wil ook wat. Deze metafoor geeft nu precies aan de fase waarin G.V.V.V. verkeert, en om in deze beeldspraak te blijven.


Tot voor ruim een maand geleden was iedereen die had meegeholpen, of van afstand als toeschouwer had meegekeken, uiterst tevreden over wat de koks met hun ingrediënten hadden gedaan. Er stond een geweldige mooie plumpudding te pronken op het aanrecht die nog moest stollen om er een mooi solide geheel van te maken. Onderzoek naar de oorzaak van het ‘misbaksel’ bleek de elektronische weegschaal te zijn waarop de gelatine was afgewogen, de batterij was zo goed als leeg. Daarom was net iets te weinig van dat bindmiddel toegevoegd, met als resultaat de ingeklapte lekkernij.

 

De kookkunstenaars weten dan dat er op korte termijn, voordat het diner gaat plaatsvinden, geen tijd meer is om opnieuw te beginnen. Nee, het wordt een kwestie van zo goed en mooi mogelijk opkalefateren. Met een dikke laag slagroom en wat vers fruit kan de vorm en het uiterlijk worden gecamoufleerd naar het oorspronkelijk bedoelde eindproduct.


Hopelijk zijn die camouflage artikelen ruim voorradig zodat aan het einde van het diner kan worden gezegd: Het smaakte al met al toch best lekker.


Hopelijk kan Roy Terschegget zaterdag ook op de schouders worden genomen. Niet alleen vanwege zijn 250 caps, maar bovenal als de winst in de achterzak is gestopt. Het zou een fantastisch cadeau zijn voor de jubilerende aanvoerder.

G.V.V.V. – De Treffers begint komende zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. I.G.M. Oostrom uit Oudewater. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. E. Koopman en Dhr. P.J. Inia. Vierde official is Dhr. D. Karacaoglan.


Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto’s: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen