Voorbeschouwing G.V.V.V. – FC Lienden

11 april 2018

Nog maar zeven wedstrijden te gaan en dan zit de tweede jaargang van de Tweede Divisie er al weer op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat komende zaterdag de laatste van de zes streekderby’s gaat plaatsvinden voor de ploeg van trainer Niek Oosterlee.
Naast aanstaand opponent FC Lienden rekenen we ook s.v. T.E.C. uit Tiel, en IJsselmeervogels tot onze streekgenoten, en beide laatstgenoemde trof G.V.V.V. al thuis en uit, dus blijft het duel in eigen huis tegen de Betuwenaren nog over.

Voorbeeld

FC Lienden is een uitstekend voorbeeld van hoe het wel moet, als je als club intenties hebt, om in verhouding op relatief korte termijn, zo hoog mogelijk te willen gaan spelen. Diverse voetbalclubs gingen hen voor, maar bleken na een paar seizoenen eendagsvliegen geweest te zijn en duikelden weer terug in de anonimiteit, of erger, hielden zelfs op te bestaan.  


Meest recente voorbeeld hiervan is competitiegenoot ASV De Dijk die vanwege de veel te grote aangetrokken broek haar pretenties niet kan waarmaken. Abderrahim Loukili, vleugelflitser van deze Amsterdamse ploeg, keerde daarom in de winterstop terug op het oude vertrouwde nest in Lienden.


FC Chabab, WKE, Young Boys, Dijkse Boys, Vinkenslag, Turkiyemspor, en vul zelf maar aan, het is slechts een kleine greep van voetbalverenigingen die omhoog vielen, maar even hard weer neerdaalden, en waarvan de meesten nu zelfs niet meer bestaan.
Voetbalclubs met zulke snode plannen zouden eerst bij FC Lienden in de leer moeten gaan, hoe zo’n kunstje te flikken is. Wellicht een idee voor de plannenmakers en beleidsbepalers van de FC Lienden om daar eens een studieboek over te schrijven, dat levert wellicht ook nog extra inkomsten op. Deze tip is trouwens gratis!!

In een notendop
FC Lienden werd in 1930 opgericht, en het vlaggenschip voetbalde veelal, zoals bij vele kleine dorpsclubjes het geval is, in de uiteraard zeer gerespecteerde kantlijn van het Nederlandse voetbal. Want zonder dit soort voetbalverenigingen, waarvan er in ons land zo’n circa 2500 actief zijn, zou er ook geen topamateurvoetbal mogelijk zijn.


Maar zo rond de eeuwwisseling besloten enkele trouwe supporters met verstand van voetbal, maar misschien nog wel meer van zakendoen, uiteraard met instemming van de overige clubleden, dat FC Lienden moest worden opgestoten in de vaart der voetbalvolken.


Onder leiding van Veenendaler en oud DOVO-speler Rinie van Bruxvoort (3 seizoenen) en later Arthur van Soelen (2 seizoenen) werd het eerste gedeelte van die droom waargemaakt. De blauw-witte zebra’s promoveerden tweemaal en werden in 2004 zondag tweedeklasser.


Toen kwam huidig trainer Hans Kraay jr. in beeld en onder zijn zevenjarig bewind, met hulp uiteraard van de bedenkers, sponsors en leden van de club, werd de opmars voortgezet. Dat resulteerde erin dat de BN-er uiteindelijke ‘zijn’ club in 2011 achterliet als topklasser.


Onder leiding van opvolgers Jan Veldhuizen (huidig assistent trainer), André Paus en Hans van de Haar werd de kroon op al het werk, investeringen en inspanningen gezet. Tweemaal op rij was FC Lienden de allerbeste zondag topklasser. Ook een landstitel, de supercup en promotie naar de Tweede Divisie werden een prooi voor de dorpsclub, die zich daarmee meer dan nadrukkelijk op de Nederlandse voetbalkaart zette en veel lof oogstte voor het gevoerde beleid.
Coach Kraay jr. keerde vorig seizoen terug op zijn oude domicilie en onder zijn leiding behaalde de ploeg een keurige zesde plek. Hij tekende al weer bij voor twee seizoenen en is dus hard op weg om de eretitel ‘mister FC Lienden’ in de wacht te slepen, voor zover Kraay jr. deze al niet verdiende.

* Een voetnoot dient nog wel geplaatst te worden, want in 2013 leek het over en uit met zondag topvoetbal in Lienden. Men wilde overstappen naar de zaterdagcompetitie en zouden dan bijna helemaal van onderop opnieuw moeten beginnen. Het duurde even voordat dit drastische besluit, wat tegen heel veel zere benen aanschopte, werd teruggedraaid, maar met als fraai resultaat louter de hierboven al omschreven hoogtepunten in de geschiedenis van de club. Ja, soms heeft een heel goed boek, een minder leesbaar hoofdstuk, waar je jezelf doorheen moet worstelen, om bij de laatste letter te concluderen dat die inspanningen toch alleszins de moeite meer dan waard waren.

Goede start, vervolg minder
Met redelijk wat mutaties in de selectie, zoals veelal gebruikelijk bij onze bezoekers, concurrenten weten de weg naar sportpark De Abdijhof feilloos te vinden, maar ook andersom is FC Lienden een slimme club die oog heeft voor versterkingen van andere clubs, begon het deze tweede jaargang behoorlijk goed. Begin november bezette captain Leon Broekhof c.s. de derde plek. Maar met vier nederlagen op rij, waaronder de thuiswedstrijd tegen G.V.V.V. (0-3), werd een duikeling ingezet naar plek 10 voor de winterstop, en deze is men heden ten dage nog niet te boven gekomen.


Tegenover viermaal winst daarna, stonden zeven verliespartijen en een duel eindigde onbeslist, en dat was dik onvoldoende om de weg omhoog terug te vinden. Zorgen voor directe degradatie zijn er niet acuut, en ook plek voor de nacompetitie is nu nog niet ‘im frage’, maar er dienen nog wel wat punten veroverd te worden om de verwachtingen, een middenmoot plaats, waar te maken.


Mede daardoor haalde FC Lienden tussentijds twee voormalig Achilles ’29 spelers; t.w. middenvelders Omid Popalzay en Kürsad Sürmeli. Ook kwam in de winterstop verdediger Jordi Balk al over van het Ierse St. Patricks. Deze drie nieuwelingen namen, samen met de al eerder genoemde Loukili, de plaatsen in van de Nick Stienstra (terug naar RKHVV), Loed Keizer (terug naar Hercules), Nathan Bijl die met een gebroken knieschijf voor de rest van het seizoen uitgeschakeld lijkt, en Wouter de Vogel die al zeer vroeg in het seizoen zijn kruisband scheurde.  

 

Maar ondanks deze pech moet FC Lienden, wat in de zes topklasse seizoenen overall gezien het allerbeste jongetje van de klas was, toch voldoende kwaliteit in huis hebben om niet in de gevarenzone te geraken. Winst op G.V.V.V., en daarmee revanche op de thuisnederlaag, zal dan ook de inzet zijn van de Kraay-brigade en tevens wat lucht brengen in de afstand tot die gevarenzone.


Laurens van der Voort (l.) is weer terug van een schorsing en krijgt hoogstwaarschijnlijk in het veld te maken met een andere terugkeerder. Want Abderrahim Loukili (r.) draagt sinds de winterstop weer het hem zo vertrouwde blauw-wit gestreepte tenue.

Prikkels
Met de wetenschap dat G.V.V.V. de wedstrijd op sportpark De Abdijhof dit seizoen al won door goals van Robin Mulder, Jeremy de Graaf en Soufiane Laghmouchi, en het feit dat ze ook vorig seizoen beide duels met 2-1 naar zich toetrokken, zal de thuisploeg ongetwijfeld de favorietenrol opgespeld krijgen. Ook de stand op ranglijst wijst daar natuurlijk op.


Dat wordt daarnaast nog eens benadrukt als we de opsomming van het computerprogramma Ltrack hieronder weergeven.

 

G.V.V.V.

1.

Verloor één wedstrijd van de laatste 9

2.

Veroverde 20 punten van de laatst mogelijke 27

3.

Scoorde in de laatste 8 duels

4.

Won de laatste 4 thuiswedstrijden

  FC Lienden
1. Verloor de laatste 3 wedstrijden
2. Veroverde 7 punten van de laatst mogelijke 27
3. Scoorde niet in de laatste 3 ontmoetingen
4. Won uit niet gedurende de laatste 8 duels


Tevens zal de ploeg van coach Oosterlee twee topposities, en de huidige derde positie op de ranglijst, hoe triviaal ook, willen gaan handhaven, want er moeten tenslotte prikkels zijn om voor te blijven vechten. De vraag is dan ook worden de Veense blauwen kampioen van de streekderby’s en zijn ze aan het einde van de rit ook de baas in de deelcompetitie met alleen de voormalige zondagsclubs?
Eerherstel?
Hopelijk hebben aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen, de volledig onnodige 4-2 nederlaag tegen Barendrecht, daar waren vriend en vijand het hartstochtelijk over eens, naar de achtergrond verdreven en gaan ze weer fris en fruitig op zoek naar eerherstel. Ook is te hopen, zonder de zwarte piet te willen uitdelen aan de vervangers van de geschorste en geblesseerde spelers, want ook in aanvallend opzicht faalde G.V.V.V. behoorlijk op sportpark De Bongerd in Barendrecht, dat de hechte defensie weer in zijn oude gedaante kan gaan optreden.


Vleugelverdediger Laurens van der Voort die voor zijn schorsing tegen Barendrecht slechts 28 minuten speeltijd miste, is in ieder geval weer speelgerechtigd. Of centrale defensie specialist Bart Hulsbos alweer hersteld is van zijn forse bloeduitstorting in zijn kuit, opgelopen in het duel tegen Kozakken Boys, is op dit moment van schrijven nog een onzekere factor. Voor de rest kan Oosterlee, behoudens de twee langgeblesseerden Bonke en Hofman, en Guido Janssen (studiereis), beschikken over een complete selectie, want er zijn verder geen schorsingen of geblesseerden. Voor zowel Mohammed Ajiach, voormalig Liendenaar, als Erik van Eem, voormalig G.V.V.V.-er, is het als ze speeltijd krijgen van hun coaches, een speciale wedstrijd. Want spelen tegen je oude club heeft normaliter altijd iets bijzonders.

G.V.V.V. – FC Lienden begint komende zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. E. Blank uit Heerhugowaard. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M.C. Janssen en Dhr. N. Stuifzand. Vierde official is Dhr. J.A.B. Lensink.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen
Infographic: www.voetbalnederland.nl en Ltrack