Voorbeschouwing G.V.V.V. – FC Lisse

7 maart 2018

Gezien de barometerstand en de deskundige interpretatie daarvan door de weermannen/vrouwen hoeven we ons geen zorgen te maken over gesteldheid van het hoofdveld aan de blauwe zijde van het sportpark Panhuis komende zaterdag. Dus kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid er vanuit gaan dat de tweede thuiswedstrijd op rij, waarin FC Lisse op bezoek komt, doorgang zal vinden. Business as usual daarom, behoudens voor trainer Niek Oosterlee die zijn ‘oude liefde’ terug zal zien, wat zeker met de nodige sentimenten gepaard zal gaan. 

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar FC Lisse, is op ASV De Dijk (1999) na, de jongste deelnemer aan de huidige Tweede Divisie. De geel-blauw geklede voetbalvereniging ontstond in maart 1981 toen Sportclub Lisse en Lisser Boys fuseerden.
Begonnen in de tweede klasse - het toen één na hoogste amateurniveau - werd in 1989 door een kampioenschap de hoogste trede bereikt en daar is men sindsdien, op jaargang ’15-’16 na, altijd een speler van meer dan grote betekenis geweest. Daardoor werd een illuster imago gekweekt en in die relatief korte tijd bouwde FC Lisse een palmares op om u tegen te zeggen.


Gevestigde naam
Langzamerhand en zorgvuldiger bouwden de buren van de Keukenhof aan de huidige reputatie. Driemaal een vice kampioenschap, van ’93 t/m 96, zorgde in 1997 voor de eerste hosanna kreten op sportpark Ter Specke. De eerste titel in de nieuw ingestelde hoofdklasse A werd binnengesleept ten koste van Scheveningen en Noordwijk. Toen ook maakte G.V.V.V. voor het eerst kennis met de kracht van de bollenstreekbewoners. Want ook de Veenendalers werden in dat seizoen kampioen van de hoofdklasse B. En dus ging men samen met VVOG, wat de titel in C wegkaapte, aan de slag in de strijd om het algehele zaterdagkampioenschap.
Voor G.V.V.V. een nacompetitie die snel nergens meer om ging, na drie nederlagen waaronder 0-4 thuis tegen FC Lisse en 2-1 op Ter Specke. Omdat onze gasten en VVOG elkaar in evenwicht hadden gehouden, beide wonnen hun uitwedstrijd, kwam het aan op het laatste duel tussen G.V.V.V. en VVOG. De Harderwijkers moesten winnen met drie doelpunten verschil om de zaterdagtitel te veroveren. En precies dat gebeurde, want na negentig minuten stond er 2-5 op het scorebord en dus stond FC Lisse met lege handen, maar was haar naam wel gevestigd.


Continuïteit
Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis werd vier jaar later geschreven toen in 2001 opnieuw het kampioenschap in de hoofdklasse A een feit werd. Door ervaring kundiger en wijs geworden werd nu wel de zaterdagtitel gepakt ten koste van ASWH en Be Quick ’28. Helaas was de algehele amateurtitel een brug te ver want zondagkampioen De Baronie was in twee duels beide keren te sterk. Maar als je kijkt waar deze tegenstanders nu spelen ASWH (derde divisie), De Baronie (hoofdklasse) en Be Quick ’28 is nu nog slechts tweede klasser, dan mogen de Lissenaren zich best op de borst kloppen over de continuïteit die de club al langere tijd uitstraalt.
Dat alles resulteerde dan ook in het absolute hoogtepunt in het seizoen ’07-’08, van de club tot nu toe.Op 23 april 2016 vond de laatste ontmoeting plaats op het Panhuis tussen G.V.V.V. en FC Lisse. De 0-0 op het scorebord bleef onaangetast en daarmee werden de punten gedeeld. Roy Terschegget klaar voor een vrije trap zal dat kunstje niet kunnen herhalen vanwege een wedstrijd schorsing.

Alles is voor Niekkie c.s.
In de twee voorgaande seizoenen was het net weer niet gelukt om een prijs te pakken in de hoofdklasse, tweemaal tweede. Die laatste runner-up positie werd behaald onder leiding van de nieuwe trainer Niek Oosterlee, die Said Ouaali – nu hoofd jeugdopleiding bij Ajax – in seizoen ’06-’07 was opgevolgd. Als prijs werd wel de districtsbeker West II veroverd. Maar in zijn tweede jaar schreef de inwoner van Alphen aan den Rijn en huidig coach van ons vlaggenschip, ultieme geschiedenis met zijn FC Lisse selectie. Alle prijzen die er te winnen vielen werden een prooi voor de geel-blauwe formatie.

Kroon met parels en diamant
Ondanks drie minuspunten – vanwege wanordelijkheden in de derby tegen Ter Leede, die er zelf vier strafpunten aan over hield – was de Oosterlee equipe grote concurrent Rijnsburgse Boys aan het einde van de rit, met zes punten meer, de baas, en mocht het de kampioenskroon opzetten.
In de strijd om de zaterdagtitel moesten Spakenburg en HHC Hardenberg er ruimschoots aan geloven, alleen Spakenburg wist in eigen huis een draw af te dwingen en de overige drie duels werden allen in winst omgezet, en dus was daar de eerste parel op de kroon. Het tweede sieraad op die hoofdtooi volgde door de winst op zondagkampioen Hollandia (nu hoofdklasser), weliswaar op doelsaldo – thuis 2-3 en uit 1-3 – maar uiteraard geen enkele Lisse fan die daar om maalde, een prijs is een prijs, en wat voor een!
Maar opnieuw was de juwelier nog niet klaar met zijn klusje, er moest ook nog een diamant worden gezet. Die kreeg FC Lisse door het winnen van de Supercup. Een traditionele wedstrijd tussen de amateurkampioen en de landelijke districtsbeker winnaar die aan de vooravond van een nieuwe seizoen wordt gespeeld. Niemand minder dan buurman en grote rivaal Rijnsburgse Boys werd daarin met 0-1 aan de kant gezet. Al met al werd jaargang ’07-’08 dus een goudomrand seizoen voor FC Lisse en uiteraard ook voor de architect van het geheel, Niek Oosterlee, die zijn cv een flinke boost gaf en de hemel werd in geprezen door allen die FC Lisse liefhebben.   Ook in zijn actieve voetballoopbaan in dienst van ARC werd Niek Oosterlee kampioen. Op deze foto (3 mei 1986) was de titel een feit na de winst van ARC op Spirit (0-1) en promoveerden de Alphenaren naar de eerste klasse, het toenmalige hoogste niveau. Voor de puzzelaars onder de lezers van deze vooruitblik een opgave om de huidige G.V.V.V. trainer te herkennen. Oplossing onder aan de pagina.

Bedrijfsongevalletje
Dit enorme succes kon de bollenstreekclub daarna, met nog een seizoen Oosterlee aan het roer voordat hij verkaste naar ‘De Uien’, niet meer herhalen. FC Lisse bleef haar partijtje meeblazen, haalde ook nog moeiteloos de topklasse, maar ook niet meer dan dat. Aanspraak op een titel zat er niet in, maar ook gevaar voor degradatie, het andere uiterste, bleef ver weg. Wel werd in 2011 opnieuw de districtsbeker West II in de prijzenkast gezet.

Totdat seizoen ’15-’16 aanbrak en er gestreden moest worden om een plaats in de nieuw te vormen Tweede Divisie. Het werd bijna een rampjaar voor Lis, zoals de ploeg liefkozend door de eigen aanhang wordt genoemd. Men belandde op de voorlaatste plaats in de topklasse en dat betekende nacompetitie spelen om de plaats in de Derde Divisie, de opvolger van de topklasse, veilig te stellen. Tegenstander daarin werd Staphorst dat thuis met 1-0 won, maar op het eigen Ter Specke werd met een 6-1 score ondubbelzinnig aangetoond dat het team thuishoorde op het een na hoogste amateurniveau. En tevens was dat voldoende motivatie om dat ‘bedrijfsongevalletje’ in het nieuwe seizoen te gaan proberen ongedaan te maken.

Via de omweg terug
Het lukte bijna, want lang leek FC Lisse op de titel, en dus promotie, af te stevenen, liefst 19 ronden werd de ranglijst aangevoerd, maar tegen de enorme eindsprint van IJsselmeervogels was de geel-blauwe formatie niet opgewassen. De veroverde eerste periodetitel bracht soelaas om via de omweg van de nacompetitie alsnog weer te belanden op de plaats waar een gerenommeerde club als Lisse thuishoort.

De eerste horde daarin, Dongen, werd moeiteloos genomen door tweemaal een overtuigende winst. Het tweede obstakel, Harkemase Boys, leek het struikelblok te worden, want op eigen grond werd het 1-2. Maar op sportpark De Bosk in Harkema-Opeinde nam de ploeg coach Robbert de Ruiter revanche. Tot zeven minuten voor tijd leek de promotie al in kannen en kruiken door een 0-2 voorsprong, maar door een tegentreffer van de Friezen was een verlenging niet ver weg. Goals van Rowdy van der Putten en Murat Önal zorgde in dat korte tijdsbestek voor de 1-4 en de enorme feestvreugde. FC Lisse was na een seizoen weer terug van weggeweest.

Veilig spelen, eerste vereiste
Met oefenmeester Robbert de Ruiter, die nu aan zijn derde seizoen bezig is, en niet zo lang geleden voor nog eens twee jaar bijtekende, aan het roer wordt er gezocht naar de geleidelijke weg omhoog. Dat houd nu in eerste instantie in dat zijn ploeg zich, liefst zo gemakkelijk mogelijk, moet gaan handhaven in deze klasse.

Op voorhand gaat ze dat heel aardig af, want vanaf november vorig jaar blijft de gevaarlijk streep aardig uit het zicht. Er was zelfs in januari en februari een serie van vier ongeslagen partijen (3x winst, 1x gelijk) op rij. Maar ook uit de twee nederlagen die daarop volgden tegen VVSB (0-1) en Katwijk (2-1) konden aanvoerder Rik Vermeulen en z’n mannen voldoende aanknopingspunten vinden om te weten dat ze op de goede weg zijn, want tegen deze hoger geklasseerde opponenten was het verlies gezien het spelbeeld niet terecht. Vorige week zag FC Lisse haar thuiswedstrijd tegen De Treffers afgelast worden en dus zullen ze tegen G.V.V.V. het ritme weer willen oppakken om zich zou spoedig mogelijk veilig te spelen, en daarbij is winst natuurlijk de beste remedie.


Maakt Danny de Leeuw deel uit van de basis, net als de laatste keer dat FC Lisse op bezoek was? 

Geen nachtkaars
Op 4 november jl. liet FC Lisse al zien dat stand op de ranglijst niets zegt. FC Lisse was toen voorafgaande aan de thuiswedstrijd tegen de Veenendalers de nummer 16, en de bezoekers stonden op de tweede plek en hadden 6x winst en 1x gelijkspel op rij achter hun naam staan. De thuisploeg won door passie, ijver, inzet en een beetje geluk met 2-0 van een G.V.V.V. dat meer klasse tentoonspreidde, maar dat niet in daden, lees goals, kon omzetten.
Daardoor zullen de mannen van trainer Niek Oosterlee nu extra alert moeten zijn om zoiets niet nogmaals te laten gebeuren. Want ook nu heeft G.V.V.V. weer een aardige serie van ongeslagen duels neergezet, niet zo goed als bij het uitduel, maar toch staan er al weer vijf stuks op het cv van de Veense Blauwen.

Een voortzetting van die reeks zal dan ook de intentie zijn. Want hoewel een titel, praktisch gezien, niet meer haalbaar is, zal er in de resterende elf wedstrijden wel voor moeten worden gezorgd dat dit seizoen niet uitgaat als een nachtkaars, zoals dat in de vorige jaargang gebeurde. Dat iedereen van de spelers en de staf daarop in zal gaan zetten, willen we geloven op hun mooie blauwe, bruine of groene ogen, maar dat waarmaken is een tweede.


‘Wiens brood ….
Hoewel Niek Oosterlee ongetwijfeld nog steeds sympathie heeft voor zijn voormalig werkgever en ook nog wel vele handjes van bobo’s, fans en spelers zal gaan schudden, zal hij toch nu al zijn deskundigheid gaan aanwenden om zijn huidige ploeg sportieve revanche te laten nemen voor de nederlaag in Lisse. Toen was Oosterlee net teruggekeerd uit het ziekenhuis van een vervelende virusinfectie en misschien net niet helemaal okselfris, maar dat is hij nu zeker wel. En het is ook ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’ dus zal er geen medelijden zijn van hem, noch van zijn pupillen, om FC Lisse mogelijk pijn te gaan doen.

De oefenmeester zal zijn aanvoerder en ‘dreh-und-angelpunkt’ Roy Terschegget niet kunnen opstellen, vanwege de schorsing van een wedstrijd. Voor de handliggend, als leken zouden we dan kunnen opperen, om Danny de Leeuw dan op het middenveld te posteren.
Maar we weten ook dat de gepokt en gemazelde Niek Oosterlee geen souffleurs nodig heeft om een geschikte opstelling te maken. Hij zal echt zijn eigen plan trekken om zijn huidige broodheer in de race om de subtop te houden.

G.V.V.V. – FC Lisse begint komende zaterdagmiddag op de gewijzigde aanvangstijd van 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. E.R. Bijl uit Hendrik Ido Ambacht. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M.A.S. Beijer en Dhr. H.D. Fikkert. Vierde official is Dhr. H. Noppers.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen en www.dehistorievansvarc.nl 

Oplossing van de fotovraag: Staande derde vanaf links