Voorbeschouwing G.V.V.V. – HHC Hardenberg

14 december 2017

Aanstaande zaterdag staat de laatste competitiewedstrijd van kalenderjaar 2017 op de programmarol. En het toeval wil dat het op de kop af precies een jaar, minus een dag, geleden is, dat HHC Hardenberg toen ook op bezoek kwam op het sportpark Panhuis.
In tegenstelling tot onze Sallandse gasten, kan de Oosterlee equipe na dat treffen de voetbalschoenen nog niet in het vet zetten, want op dinsdagavond 19 december wacht nog lekker toetje in de vorm van de KNVB bekerstrijd in Leeuwarden tegen plaatselijke trots SC Cambuur.


Vorig jaar was het dus 17 december toen captain Glenn Kobussen en zijn kornuiten Veenendaal met een bezoek vereerden en was het ook de laatste competitie wedstrijd voor het kerst/nieuwjaarsreces, uitslag 0-0. Alleen zat toen de eerste competitiehelft er al op, en was het de eerste zogenaamde terugwedstrijd. Want HHC Hardenberg versus G.V.V.V. was op 13 augustus 2016 (uitslag 1-2 en tevens de eerste winst ooit in Hardenberg, met ook nog het allereerste doelpunt van de Tweede Divisie van de voet van Robin Mulder) de ouverture van de toen nieuwbakken Tweede Divisie. Maar omdat de competitie in deze jaargang pas startte op de laatste zaterdag van de maand augustus zit de helft er voor G.V.V.V. pas op nadat de eerste wedstrijd uit tegen VVSB, op 13 januari 2018 is gespeeld.

Niet meer weg te denken
Hoewel de in 1954 geboren fusieclub Hardenberg Heemse Combinatie niet meer weg te denken is in de top van het amateurvoetbal, zal het de outsiders toch wellicht verbazen als we vertellen dat ze pas sinds 2004 op het hoogste niveau acteren. Toen werd de stap gemaakt naar de hoofdklasse. Daarvoor was veelal de eerste-, tweede- en zelfs derde klasse hun domicilie.
Maar in die veertien seizoenen hebben de Oranjehemden, mede door hun sympathieke en over het algemeen zeer sportieve aanhang, zoveel indruk gemaakt dat we de Hardenbergse club nu bijna scharen in het rijtje: Katwijk, IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, FC Lisse, Barendrecht enz. Voetbalbolwerken die al vele jaren aan de weg timmeren, en als je daar in relatief korte tijd in een adem mee genoemd wordt, dan is dat iets om meer dan trots op te zijn.
Die bijzondere prestaties krijgen nog wat meer cachet als je weet dat van de huidige negen, van oorsprong zaterdagclubs in de Tweede Divisie, er maar twee zijn die deze eeuw altijd op de hoogste trede stonden. Dat zijn namelijk Barendrecht en…. juist ja, HHC Hardenberg.
Bovendien onderstreept onderstaande top tien opgemaakt na zes seizoenen topklasse de klasse van onze komende opponent.Prachtig cv
Maar alle nauwkeurige volgers van de voormalige topklasse, nu dus Tweede Divisie, weten dat we vorig seizoen bijna afscheid hadden moeten nemen van HHC Hardenberg. Een soort van Katwijk scenario dreigde, het ene jaar kampioen, het jaar daarop degradatie. Nu was HHC net geen kampioen geworden in het laatste topklasse seizoen ’15-’16, maar veel scheelde dat niet. Zelf versloegen ze in de allerlaatste wedstrijd van dat seizoen het weer teruggekeerde Katwijk met 0-1, maar Excelsior Maassluis maakte in Spakenburg geen fout en won met dezelfde cijfers en werd daarmee de laatste topklasse kampioen.
Dit alles betekende, dat de Oranjehemden met de runner-up positie, geheel voldeden aan de verwachtingen. Namelijk dat op overtuigende manier de promotie naar de bovenste trede van de nieuwe voetbalpiramide werd gemaakt, en dat er progressie was qua eindposities. Want in de jaargangen daarvoor stonden respectievelijk een vierde- en tweemaal een derde plek op het al prachtige cv van de Hardenbergse voetballers.

Wisseling van de wacht
Zowel in Hardenberg en omstreken, als bij de zaterdagvoetbalkenners, waren de verwachtingen v.w.b. het nieuwe avontuur in de Tweede Divisie van de Oranjehemden dus hooggespannen. Met Joseph Oosting als nieuwbakken coach voor de succesvolle Marcel Groninger – die na drie seizoenen Hardenberg fulltime aan de slag ging als assistent van Ernest Faber bij FC Groningen – zou HHC haar partijtje flink mee moeten kunnen blazen, zonder dat hoog van de toren te doen. Want die laatste kwalificatie zijn de nuchtere en realistische Overijsselaars compleet vreemd. Meedoen in het linkerrijtje was de reële doelstelling, want naast de bekende zaterdagclubs werden nu ook de crème de crème van de zondagclubs, en niet te vergeten vier Jong BVO’s, tegenstanders.
Helaas werd het voor HHC een soort van overlevingstocht. Na tien duels waren er slechts vier punten veroverd. De bobo’s achten ingrijpen noodzakelijk, en dat weet je het wel wat er gebeurt. Joseph Oosting – nu coach van Jong Vitesse – kreeg zijn congé en hoofd jeugdopleidingen en trainer van het beloftenteam Gert Jan Karsten moest als interim het tij proberen te keren.

De dans ontsprongen
Dat ging de 38-jarige coach prima af want onder zijn leiding werden uit de volgende acht ontmoetingen veertien punten gepakt en was rechtstreekse degradatie in eerste instantie afgewend. Het vertrouwen tussen trainer, spelers en bestuur dat het alsnog goed ging komen  bleek afgelopen januari. Want het interim trainersschap van de inwoner van Nunspeet werd omgezet tot een vast dienstverband, waarbij tegelijk het contract door zou lopen tot en met het einde van dit seizoen.
Maar ondanks de rust in de tent v.w.b. het leiderschap kostte het nog behoorlijk wat bloed, zweet en tranen om het vege lijf te redden. Door teveel gelijke spelen kon de puntencarrousel maar niet op stoom worden gebracht en het duurde tot drie wedstrijden voor het einde van de competitie voordat de rechtstreekse degradatieplaatsen waren ontvlucht. De fraaie reeks van drie overwinningen op rij waren uiteindelijk voldoende om de dans te ontspringen.
En daarbij sprong natuurlijk de allerlaatste competitiewedstrijd op 13 mei jl. tegen UNA in het oog. De Brabanders zouden op eigen veld genoeg hebben aan een gelijkspel om de nacompetitie te ontlopen. Het werd een loeispannend duel. Al vroeg in de wedstrijd kwamen de Hardenbergers via een strafschop van Shkrodan Metaj op voorsprong, maar ook moesten ze na een klein half uur verder met 10 man door een veldverwijzing van Kevin Görtz. Tot tien minuten voor het einde hield de Karsten equipe de voorsprong levend, maar toen dompelde Jeroen Stottelaar met de gelijkmaker de Hardenbergse ploeg in rouw.
Tot geluk van heel Hardenberg, maar ook heel veel zaterdagvoetballiefhebbers want die zagen veel liever HHC behouden worden voor deze klasse, was het opnieuw de Kosovaars internationaal en ex-prof van o.a. FC Emmen en FC Groningen Metaj die in tweede minuut van de blessuretijd de winnende treffer binnenschoot. Een ontsnapping op het nippertje, en een klein deukje in het cv, maar daar zal geen enkele HHC-liefhebber achteraf om malen.

Middenmoter
Met herboren moed, en zoals bij bijna alle teams gebruikelijk de nodige mutaties in de selectie, werd eind augustus begonnen aan de tweede jaargang op hoogste niveau. En tot vreugde van alles wat Hardenbergs Oranje een warm hart toe draagt toont hun ploeg zich nu tot het toppunt van gelijkmatigheid. Op de negende positie staan er uit veertien duels nu de volgende cijfers achter haar naam: 6 - 2 - 6   20   26-27
Gelijkmatiger kan bijna niet zou je haast zeggen, maar als je dat uitsplitst naar thuis- en uitwedstrijden ontstaat er een heel ander beeld. Op het eigen fraaie sportpark De Boshoek werden 15 punten veroverd, en buitenshuis dus pas 5. Opvallend is ook dat deze puntenverhouding exact ook opgaat v.w.b. het spelen tegen zondag- en zaterdagclubs. De ranglijsten hieronder maken dat duidelijk. Kortom gelijkmatig- en grilligheid vechten bij middenmoter HHC Hardenberg om voorrang.
Kapers op de kust
Waar de Hardenbergse fans nu hoogstwaarschijnlijk best tevreden zullen zijn over de prestaties van hun ‘helden’ na het vorige griezelseizoen, zijn de blauwe Veense supporters dat in hoge mate. Want er zullen maar weinig optimisten onder hen zijn geweest die hadden durven voorspellen dat G.V.V.V. zo net voor de winterstop runner-up zou zijn. Met daarnaast natuurlijk niet te vergeten het overleven van drie ronden in de KNVB beker, waardoor er aanstaande dinsdagavond in Leeuwarden gaat worden gestreden om een plaats bij de laatste acht, met als tegenstrever SC Cambuur. Je zou daarom de wedstrijd tegen HHC Hardenberg kunnen bestempelen als een generale repetitie.
Maar zo zullen de spelers en staf daar waarschijnlijk niet in staan. Die gaan zich eerst voor 100% concentreren op de wedstrijd tegen aanvoerder Kobussen c.s. om die tot een goed einde te brengen en dan pas gaat de blik op het duel tegen SC Cambuur, want dat is tenslotte een extraatje, de competitie zal absoluut voorrang hebben. Zeker nu, want ondertussen zijn Rijnsburgse Boys en Kozakken Boys als kapers op de kust verschenen om G.V.V.V. van haar zilveren troon te stoten.

Niet naast de schoenen
Dat ons vlaggenschip de afgelopen weken lof kreeg toegezwaaid voor haar spel, door Lienden trainer Kraay jr. en André Wetzel van AFC, is natuurlijk heel leuk om te horen, maar daarmee kun je niet op de lauweren gaan rusten of naast de schoenen gaan lopen van trots.
Zo’n zelfde spelopvatting zal ook getoond moeten worden tegen HHC Hardenberg om kans van slagen te hebben om als ‘vice herbstmeister’ de winterstop in te gaan. Daarnaast zal coach Karsten, die vanwege de afgelasting van HHC Hardenberg – Achilles ’29, afgelopen zaterdag aandachtig toeschouwer was bij de wedstrijd tegen AFC, ongetwijfeld een tactisch speelplan hebben bedacht om het spel van Oosterlee-brigade te ontregelen en zelf kans te maken om weer eens een uitwedstrijd in winst om te zetten.
Op basis van de eerdere zes wedstrijden in de topklasse en Tweede Divisie op het sportpark Panhuis tussen G.V.V.V. en HHC Hardenberg kan het alle kanten op. Want daarin is de balans in evenwicht, tweemaal winst voor de gastheren, tweemaal winst voor de gasten en tweemaal een puntendeling. Alleen het doelsaldo daarin is licht in het voordeel van de Sallanders 8-10.


Danny de Leeuw aan de bal, Glenn Kobussen captain van HHC Hardenberg probeert in te grijpen. Hopelijk zien we zaterdag zo'n zelfde duel, want daarmee zou De Leeuw zijn 100ste cap veroveren. Foto: Dick Gijsbertsen.

Een nieuw lid van de club van 100?
Zoals het er nu naar uitziet kan coach Niek Oosterlee, op uiteraard de lang geblesseerde Rodny Hofman en Wouter Bonke na, beschikken over een voltallige selectie, waarin ook Mart de Jong na zijn schorsing weer terugkeert. Alleen Simon Brouwer blijft vanwege zijn hamstringblessure een vraagteken. Maar ondanks dat toch keuze in redelijk ruime mate dus, of een luxe probleem zoals dat ook wel eens genoemd wordt. Voor Danny de Leeuw is het hopen dat zijn ‘baas’ hem sowieso speelminuten gaat gunnen, hetzij in de basis of als invaller. Want daarmee zou de aanvallende middenvelder een mijlpaal in zijn voetballoopbaan in het blauwe tenue kunnen bewerkstelligen. In zijn vierde seizoen op het Panhuis staat de teller van De Leeuw nu op 99 officieel gespeelde duels, dus zaterdag zou de 100 vol kunnen worden gemaakt. Als dat lukt zal de huldiging van de beste speler van ’15-’16, en runner-up van vorig seizoen, plaatsvinden bij de eerstvolgende thuiswedstrijd in het nieuwe jaar.

G.V.V.V. – HHC Hardenberg begint om 15.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. M.A. de Bruijn (Nootdorp), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J.B. van Dijk en Dhr. R. Westenberg. Vierde official is Dhr. J. Vredevoogd.