Voorbeschouwing G.V.V.V. – Koninklijke HFC

17 januari 2018

De eerste thuiswedstrijd na de winterstop is er een met allure, want niemand minder dan de Haarlemsche Football Club, de oudste voetbalclub van ons land, is te gast op het sportpark Panhuis. Naast UD uit Deventer en HC&VV uit Den Haag behoort HFC tot de enige drie voetbalclubs in ons land die het predicaat Koninklijk mogen voeren. Dit is en blijft uniek want deze eretitel wordt niet meer vergeven aan sportverenigingen.

Het wordt tevens het derde treffen tussen de Veenendalers en de Haarlemmers dit seizoen. Want op 21 oktober van het vorig jaar troffen zij elkaar al in Haarlem in competitieverband (0-2), en drie dagen later schakelde G.V.V.V. (1-0) in eigen huis de ploeg van trainer Ted Verdonkschot uit voor de KNVB beker.


Ook moeten we nu een kleine maand wachten voordat de Oosterlee-brigade opnieuw in actie gaat komen op eigen vertrouwde grond. Want na deze clash volgen twee uitduels tegen respectievelijk Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels. Daarna is er op 10 februari een inhaalprogramma, waarvoor G.V.V.V. niet is ingeroosterd, en pas op 17 februari komt Katwijk op bezoek.

Schitterende traditie
Dat onze gasten in het verleden al naam verwierven dankten zij lange tijd aan de traditionele nieuwjaar wedstrijd tegen de oud-internationaals. Net als het skispringen in Garmisch Partenkirchen en het nieuwjaarconcert van de Wiener Philharmoniker, waren dit jarenlang ijkpunten op de televisie op nieuwjaarsdag. Maar waar de muziek en het skispringen de traditie op de kijkbuis overleefden, legde het voetbal het loodje, omdat sinds 2009 werd gekozen om deze traditionele wedstrijd te spelen op de eerste zaterdag na nieuwjaarsdag.


Uitzending of niet, afgelopen 6 januari was het weer zover en stond de 85ste editie op het programma. Zo’n 2500 mensen kwamen af op het spektakel en zagen de Oranjemannen met o.a. Frank en Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonk, Aron Winter en Rob Witschge in de gelederen, onder leiding van de coaches Sjaak Swart en Bennie Wijnstekers, met 2-5 winnen tegen HFC. Dat was samengesteld uit voormalige eerste-elftalspelers, een enkel aanstormend talent en enige geroutineerde zaterdagvoetballers. Een schitterende traditie die door de Koninklijke ongetwijfeld in ere zal worden gehouden.

Sportief cachet
Maar sinds 2010 kreeg de naam van de Koninklijke HFC ook sportief cachet. Want waar voorheen het vlaggenschip van de Haarlemmers ietwat in de kantlijn van het amateurvoetbal acteerde, dit varieerde nog al eens van vierde- tot tweede klasse, werd in dat jaar via de nacompetitie de eerste klasse bereikt. Op twee seizoenen na aan het begin van deze eeuw, toen HFC daar ook in uitkwam, een grote mijlpaal sinds de jaren zeventig.


De cultuuromslag van recreatie- naar prestatievoetbal bij de ‘traditionsverein’ werd een overwegend groot succes. Want de promotie naar de zondag hoofdklasse duurde slechts een seizoen, en via een twaalfde, zevende en eerste plaats werd in 2014 het hoogst haalbare, de topklasse bereikt. En ook daarin bleek de ploeg van toenmalig trainer en architect achter de opmars, Pieter Mulders, geen eendagsvlieg te zijn.


Debuterend met een zeer knappe zesde plek in jaargang ’14-’15 bleef het sprookje voortduren. Want in het seizoen daarop, toen de promotie naar de Tweede Divisie op het spel stond, verbeterden de Haarlemse voetballers zich nog maar eens. De bronzen medaille in de zondag topklasse achter kampioen FC Lienden en runner-up TEC was ruim voldoende voor het bereiken van de nieuwe hoogste trede.

 

Conclusie: Een gigantische prestatie die met relatief bescheiden middelen werd bereikt.


Op 1 oktober 2016 scoorde Robin Mulder (l.) met een zeer fraaie lob de 2-0.

De tol van de roem
Roem eist ook vaak haar tol, een begrip waaraan HFC niet ontsnapte. Succesvol trainer Mulders werd weggeplukt door Rijnsburgse Boys en ook in de selectie vielen ‘de nodige gaten. O.a. Donny Verdam en Hidde Prijs volgden de trainer naar de ‘Uien’, en Mike van den Ban ging in Katwijk bij de gelijknamige ploeg aan de slag. Volop werk aan de winkel voor de technische commissie.

 

Uiteindelijk slaagden die erin om de gepokt en gemazzelde Haarlemmer Ted Verdonkschot – o.a. eerder in dienst bij Quick Boys, Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg en Telstar – aan zich te binden. En op het vlak van de spelers werden onder meer de ervaren Kevin de Visser, Jacob Noordmans en Kevin Sterling aangetrokken. Met nieuw elan werd dus begonnen aan het eerste seizoen Tweede Divisie met als opdracht klassenbehoud.

 

Verdonkschot c.s. slaagden uiteindelijk, achteraf gezien, toch nog redelijk gemakkelijk in die missie. Na een zwakke start begon in november 2016 de klim omhoog, die alleen nog even afgelopen februari in gevaar kwam. Maar een serie van negen wedstrijden daarna, die slechts één nederlaag, 3x gelijk en 5x winst opleverden, bleken ruimschoots voldoende om de degradatiedans te ontspringen en dus was de opdracht van de nieuwe leidsman en zijn pupillen geslaagd te noemen.

Beste zondagsjongetje
Met slechts enkele mutaties, Daniel van Son kwam van Volendam, Steven Olsthoorn van FC Lisse (maar die is ondertussen verkast naar vv Capelle), en Carlos Opoku die vertrok naar Rijnsburgse Boys, werd dit seizoen gestart met de intentie om zich wat makkelijker te handhaven dan vorig seizoen.

 

Op voorhand wordt ruimschoots voldaan aan dat gestelde doel. Sterker nog, van alle voormalig zondagclubs in de huidige Tweede Divisie is Kon. HFC voorlopig het beste jongetje van de klas, met haar zesde positie. Of daar de hand van coach Verdonkschot aan ten grondslag ligt is veel eerder een bevestiging dan een vraag. De inwoner van Haarlem haalt het beste in zijn spelers naar boven met regelmatige glansrollen voor: revelatie en topscorer Roy Castien (12 treffers), captain Kevin de Visser, flankverdediger André Morgan, aanvaller Kevin Sterling (6 goals) en niet te vergeten good-old Gertjan Tamerus (5 doelpunten), die met zijn 37 jaar een van de oudste spelers is in deze competitie.

Verlies en winst
Naast Olsthoorn vertrok in de tussentijdse transferperiode ook verdediger en vaste waarde Michael Timisela, die de voorkeur gaf aan het ontwikkelen van zijn maatschappelijke loopbaan. Daartegenover stond de komst van de ervaren middenvelder/verdediger Benjamin van den Broek, die afgelopen zaterdag in en bij Rijnsburg (1-1) al zijn debuut maakte. De 30-jarige Benjamin met Nieuw Zeelandse roots van moederskant speelde o.a. voor NAC, HFC Haarlem en FC Den Bosch, maar was ook actief als prof in Engeland en Roemenië. Bij zijn laatste club Telstar had hij een moeizame relatie met trainer Mike Snoei en kwam weinig aan spelen toe en dus koos hij voor Kon. HFC. Deze club uit Velsen, waarmee HFC een samenwerkingsverband heeft, had grote interesse voor het tussentijds overnemen van clubtopscoorder Roy Castien, die ook al diverse keren meetrainde met de profs. Maar begin deze week werd duidelijk dat de beide verenigingen er onderling niet uitkwamen en dus blijft, tot grote opluchting van allen die de Koninklijke een warm hart toe dragen, Castien in ieder geval tot einde van dit seizoen in dienst van HFC.


Danny de Leeuw (15) zal voorafgaande en na het duel worden gehuldigd door respectievelijk de technische commissie en businessclub Vallei & Rijn voor zijn 100ste officiele wedstrijd in het blauwe tenue. Die mijlpaal bereikte hij voor de winterstop in de thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg.

Sportieve revanche   
Helaas voor Kon. HFC zal aan het einde van dit seizoen de samenwerking met Ted Verdonkschot gaan eindigen, want begin van deze week werd bekend dat de trainer dan gaat verkassen naar de boorden van IJsselmeer om aldaar ‘De Vogels’ onder zijn hoede te gaan nemen en een nieuwe bladzijde in zijn al indrukwekkend cv te gaan schrijven.

 

Maar Verdonkschots karakter inschattend zal dit absoluut niet betekenen dat er nu bij zijn club niets meer te winnen valt. Nee, hij zal ongetwijfeld Kon. HFC fier willen achterlaten door de huidige positie te handhaven, of nog liever te verbeteren. En de eerste die van die dadendrang last zal krijgen is G.V.V.V. Want reken er maar op dat zowel coach als spelers er op gebrand zullen zijn om sportieve revanche te nemen voor de reeds eerder gememoreerde nederlagen dit seizoen tegen de Veense blauwen.


Dat dit geen onmogelijkheid hoeft te zijn bewijzen de voorgaande resultaten in de uitduels van deze competitie. Want daarin zijn aanvoerder De Visser c.s. al zeven duels op rij ongeslagen (3x winst en 4x gelijk), alleen de allereerste uitwedstrijd van dit seizoen bij HHC Hardenberg ging verloren.

Mineur
Dat onze favorieten het nieuwe jaar 2018 in mineur begonnen hoeft geen verder betoog. De 2-0 nederlaag tegen VVSB was geen juiste afspiegeling van het spelbeeld, maar als je niet scoort zei wijlen onze befaamde nummer 14 al, dan kun je sowieso ook niet winnen. En precies dat gebeurde, terwijl de Noordwijkerhouters zeer effectief met de beperkte kansen omsprongen en daarmee de winst in eigen huis hielden.


Een wedstrijd die dus maar snel moet worden vergeten, maar waar ook lering uit moet worden getrokken door rücktsichloser en effectiever met de gecreëerde kansen om te gaan. Nu is dat op papier opgeschreven natuurlijk veel makkelijker, dan dit in de praktijk waar te maken, dat zal een ieder snappen. Maar ongetwijfeld zullen deze hiaten in de afgelopen trainingen zijn aangestipt door de technische staf en gaan we maar hopen dat de lessen afwerken aanstaande zaterdag haar vruchten gaat afwerpen.
 

Bart Hulsbos (l.) zal opnieuw  op de (straf)bank moeten plaatsnemen.

Wat is statistisch voordeel waard?
Op voorhand kun je G.V.V.V. toch wel wat statistisch voordeel toe bedelen. In de vijf voorgaande wedstrijden tegen de Kon. HFC leden de blauwen nog geen enkele nederlaag. In de competitie was er tweemaal winst (3-1 en 0-2) en eenmaal een gelijkspel (1-1). In de districts- en KNVB beker was G.V.V.V. beide keren in eigen huis de sterkste (4-2 en 1-0).


Daarenboven presteert de ploeg van Niek Oosterlee op het eigen vertrouwde Panhuis aanzienlijk beter dan op vreemde bodem. Thuis werden er uit acht duels 17 punten veroverd, en werd slechts een nederlaag geleden. Op vreemde bodem staat een rijtje van 4 – 1 – 4, en dat betekent dus 13 punten uit negen ontmoetingen.


Maar zoals hierboven al is vastgesteld is Kon HFC aardig bedreven in duels buitenshuis, dus biedt dit soort cijferwerk weinig houvast. Nee, captain Terschegget en zijn mannen zullen het beste in zichzelf moeten bovenhalen om het goede trackrecord tegen deze opponent een vervolg te geven en daarmee aan aansluiting te houden bij de subtop. Hopelijk zijn de vorig week met griep afgehaakte Jeremy de Graaf, en de met zijn enkel tobbende Robin Mulder, weer zodanig fit dat zij beide weer speelminuten kunnen maken en dan tevens trefzeker zijn, want goals zijn nu eenmaal de krenten in de voetbalpap.


Bart Hulsbos zit de laatste van twee wedstrijden schorsing uit. En toeval of niet, ook vorig seizoen moest de centrale verdediger deze wedstrijd aan zich voorbij laten vanwege een plaatsje op de strafbank.  

G.V.V.V. – Koninklijke H.F.C. begint komende zaterdagmiddag om 15.30 uur op het sportpark Panhuis en wordt rechtstreek uitgezonden op Fox Sports. Het treffen zal onder leiding staan van Dhr. C. Mulder uit Uithuizen, die ook al het eerdere KNVB beker treffen floot. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. E. Koopman en Dhr. D.D. Adriaans. Vierde official is Dhr. J.C. Jensch.