Voorbeschouwing G.V.V.V. – Kozakken Boys

27 maart 2018

Na een ijzig koud optreden veertien dagen geleden in Groesbeek bij het plaatselijke Achilles ’29 en een lekker weekje van rust gaat de competitie voor de pupillen van trainer Niek Oosterlee verder onder hopelijk lenteachtige temperaturen. En waar de laatste vier gewonnen wedstrijden tegenstanders behelsde uit het zogenaamde rechterrijtje, zijn de komende twee er van een heel ander kaliber. Komende zaterdagmiddag krijgen we gedoodverfd kampioenskandidaat Kozakken Boys op bezoek wat haar schitterende zegereeks zal willen voortzetten om koploper Katwijk te blijven belagen, en volgende week zaterdag is Barendrecht op het eigen sportpark De Bongerd gastheer wat aast op de huidige derde plek van G.V.V.V.
 

Danny Buijs de architect achter het sussesvolle Kozakken Boys.

Danny Buijs kwam, zag en overwon
Een hoofdstuk met deze titel zou zo maar eens een waarheid kunnen worden aan het einde van deze competitie jaargang in de Tweede Divisie als de huidige coach van de Werkendammers na vier seizoenen trainerschap het stokje overdraagt aan Jasper de Muijnck, om zelf samen met de gepokt en gemazzelde Hennie Spijkerman bij FC Groningen te gaan debuteren als coach van een BVO.


De geboren Dordrechtenaar, met profclubs als Excelsior Rotterdam, FC Groningen, Feyenoord, ADO Den Haag, Kilmarnock FC en Sparta Rotterdam op z’n cv, sloot zijn actieve voetballoopbaan in ’13-’14 af op sportpark De Zwaaier. Met zijn ploeg als tweedejaars topklasser was een zevende plek uiteindelijk het resultaat en gingen de voetbalschoenen in de wilgen, om daarna samen met Arie Schep en Ton Cornelissen voor de groep te gaan staan.


Deze zogenaamde stromanconstructie, omdat Buijs toen nog niet over het juiste trainersdiploma beschikte, riep zo af toe de toorn op uit de Zeisterbossen, maar die plooien werden in de loop der tijd gladgestreken en deerden Buijs en zijn ploeg in het geheel niet. Want na 30 competitie wedstrijden ging de vlag in top in Werkendam en schreef de nu 35-jarige trainer in zijn allereerste seizoen gelijk geschiedenis met een kampioenschap. De kers op taart ontbrak helaas, want in de strijd om de amateurtitel was FC Lienden tweemaal te sterk.


In het seizoen erop, toen promotie naar de Tweede Divisie het grote doel was, deed Kozakken Boys opnieuw lang mee om de titel, maar bleek Excelsior Maassluis uiteindelijk de sterkste en was een vierde plek haar deel. Maar de stap omhoog was probleemloos gemaakt.


En ja, vorig jaar was niemand opgewassen tegen Jong AZ en was uitsluitend een runner-up positie een doel op zich. Hier beet de Buijs-brigade zich stevig in vast en via een ijzersterke eindsprint mochten de Werkendammers zich uiteindelijk kronen tot de beste amateurclub van Nederland.


En noblesse, oblige ook dit seizoen speelt de wit-rode formatie een rol van grote betekenis en is zij samen met Katwijk gewikkeld in de strijd om de tweede titel in deze Tweede Divisie. En mocht dat gaan lukken dat zou dat een geweldig rijtje resultaten zijn voor deze veruit jongste trainer in deze klasse. Die zal daar zelf direct aan toe voegen dat dat niet alleen zijn verdienste is, maar ook het technisch hart, bestuur en iedereen die dichtbij Kozakken Boys 1 betrokken is, daarin willen benoemen. Succes kent bijna altijd meerdere moeders en vaders.

Schitterende zegereeks
Vorig seizoen kenden captain Gwaeron Stout c.s. van eind november tot eind januari een flinke winterdip wat ze op de zesde plek deed belanden, maar toen de schwung er eenmaal weer in kwam ging het crescendo richting ‘best of the rest’. In deze jaargang was er een stroeve start, maar die werd snel uitgepoetst, wat een derde positie opleverde. Met twee nederlagen in oktober en november duikelden onze gasten weer naar beneden. Maar met de 5-2 winst op Achilles ’29 eind november vorig jaar werd een beginpunt gezet van een geweldige reeks. In maar liefst tien duels op rij werd de maximale winst behaald. TEC onderbrak die serie (1-1), maar het laatst gespeelde thuisduel tegen Excelsior Maassluis (1-0) leverde opnieuw drie punten op, waardoor de Buijs discipelen al twaalf wedstrijden onafgebroken ongeslagen zijn en daarmee, het vanaf dag één koploper zijnde, Katwijk gevaarlijk blijft belagen.


Om dat te blijven doen zullen de Werkendammers dan ook ongetwijfeld met winstoogmerk naar het sportpark Panhuis komen, ondanks het dubbelprogramma voor hen in het paasweekeinde, want maandag moeten ze op bezoek bij De Treffers. De eerstvolgende wedstrijd is altijd de belangrijkste en daarom mag G.V.V.V. erop rekenen dat een tot op het bot gemotiveerd Kozakken Boys gaat aantreden.


Robin Mulder (16) was op 4 maart 2017 het goudhaantje door de 2-1 te scoren. Terwijl Mulder op weg lijkt naar de camera, want ook die wedstrijd was toen live bij Fox Sports, kijkt doelman Nils den Hartog met een verbaasde blik van, 'wat overkomt mij nu'!!

10 aanknopingspunten
Ondanks een reeks van zeven ongeslagen duels in het begin van de competitie (6x winst, 1x gelijk) en het bijna herhaalde kunstje in de laatste zeven ontmoetingen (5x winst, 2x gelijk), waren de resultaten van G.V.V.V. tussendoor, niet voldoende om het vuur na aan de schenen te leggen bij zowel Katwijk als Kozakken Boys. Alleen zeer pessimistische supporters van deze twee titelkandidaten zullen nog gevaar zien in de directe achtervolgers.


Daarentegen zullen ook de meest positief ingestelde blauwe fans er nog nauwelijks in geloven dat er meer mogelijk is dan de huidige derde plek. Dat alles neemt niet weg dat er nog voldoende aanknopingspunten zijn om in de negen nog te spelen wedstrijden voor te strijden, te beginnen met het duel tegen Kozakken Boys.

1. Derde worden zou gewoon een prima prestatie zijn, die weinig insiders vooraf voor mogelijk hielden.


2. Zo’n derde positie levert, als Katwijk of Kozakken Boys kampioen wordt, sowieso een plaatsvervangende periodetitel op, omdat beide die al in hun bezit hebben.

 

3. Het voordeel daarvan is dat je gelijk bent geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB beker.


4. Zelf strijden om die derde periode, waarin G.V.V.V. nu de ranglijst aanvoert samen met Barendrecht en Jong Sparta, is ook een mooie stimulans.

 

5. Vorig seizoen stond de teller na 34 wedstrijden op 47 punten, die zijn nu bereikt na 25 stuks, dus alle reden om dat puntentotaal op te voeren.

 

6. Koploper Katwijk werd in eigen huis al verslagen (1-0), dus waarom niet voor de tweede keer reuzendoder worden.


7. Doelman Johan Jansen heeft samen met z’n defensie al driemaal achter elkaar in de laatst gespeelde duels, en in totaal al tienmaal een ‘cleansheet’ laten noteren, dus op naar vier en elf.


8. Als de voorwaartsen dan doen, wat ze in de laatst gespeelde zes ontmoetingen deden, namelijk scoren, dan kan het niet mis gaan.


9. Vorig seizoen won de thuisploeg – weliswaar onverdiend dat moeten we eerlijk toegeven – met 2-1 door goals van Martin van Eck (die afgelopen zaterdag na z’n voetbreuk weer speelminuten maakte in het tweede elftal, en dus gelukkig op de weg terug is) en Robin Mulder. Daar een vervolg aan geven is dan ook nu de uitdaging. Verdiend of onverdiend dat zal de blauwe aanhang echt worst wezen.


10. En als laatste zou winst, of anders minimaal een onbeslist, een prachtig en welverdiend cadeau zijn voor de jubilaris Simon Brouwer die voorafgaande aan het duel zal worden gehuldigd vanwege zijn 250ste officiële wedstrijd (competitie en beker) in het blauwe tenue.  Kortom deze 52ste klassieke kraker zal hoogstwaarschijnlijk, zoals eerder, bol staan van de spanning, passie, inzet, strijd, sensatie en hartstocht. Dat kunt u hieronder zelf aanschouwen als u de compilatie bekijkt van eerdere clashes gemaakt door collega redacteur Jeroen van Barneveld. Voldoende redenen lijkt ons om zelf live aanwezig te zijn.

G.V.V.V. – Kozakken Boys begint komende zaterdagmiddag vanwege de live Tv-uitzending van Fox Sports om 15.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. L.J. Gerrets uit Rotterdam. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. H.M. Kucukerbir en Dhr. D.J. Kempinga. Vierde official is Dhr. G. Stegeman.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen
Infographic: Jeroen van Barneveld