Voorbeschouwing G.V.V.V. – OFC

6 augustus 2017

Ja, het zijn drukke tijden voor ons vlaggenschip, haar staf en begeleiding. Nauwelijks bekomen van twee weken intensieve training, een trainingskamp in Zeeland, en twee oefenwedstrijden, of de derde en vierde sparringpartner staan al weer te wachten om de krachten te meten.
Want aanstaande dinsdagavond komt zondag derdedivisionist OFC het sportpark Panhuis met een bezoek vereren, en zaterdagmiddag is G.V.V.V. gastheer voor SC Genemuiden wat uitkomt in de hoofdklasse B.
Geweldige sportieve progressie
Waar sportclub Genemuiden een tegenstander is, waar de onzen al menigmaal een voetbalrobbertje tegen uitvochten, is OFC een volstrekt onbekende opponent. Niet zo verwonderlijk natuurlijk omdat de Oostzaanse Football Club van oorsprong een zondagclub is. Maar ook vanwege het feit, met alle eerbied gesproken uiteraard, dat zij als dorpsclub eigenlijk vanaf de oprichting in 1932 voornamelijk in de kantlijn speelden, d.w.z. vijfde, vierde en derde klasse was het niveau waar OFC normaliter op uitkwam.
De race omhoog in de vaart der voetbalvolken dateert van de laatste 10 jaar en is niet geheel onomstreden (zie samengevat artikel hieronder uit Het Parool van december 2014).
Maar in Nederland is het gelukkig nog steeds zo, dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. En voor zover we hebben kunnen nagaan zijn er geen verdere lopende gerechtelijke onderzoeken aan de gang, zodat OFC op voorhand naar eer en geweten kan zeggen dat zij mede dankzij een 'suikeroom' een geweldige sportieve progressie hebben geboekt, wat het op het bijgaande plaatje van voetbalnederland.nl treffend in beeld is gebracht.  

Amateurclub OFC naar de top dankzij dubieuze geldschieter

Hoofdsponsor Marwan K. (Jordanië, 1968) van amateurclub OFC betaalt zijn voetballers al jaren flinke bedragen. Die kunnen oplopen tot 1500 euro per maand, bevestigen verscheidene (oud-)spelers.
Hoe hij aan dit geld komt, is in nevelen gehuld. Volgens de politie is K., die een crimineel verleden heeft, een 'windhapper': iemand met amper inkomen, maar een luxe levensstijl.

K. is in 2000 tot een celstraf van drie jaar veroordeeld omdat hij een bende leidde die tientallen miljoenen verdiende met het op de markt brengen van illegale cd's. Medio jaren negentig raakte K. betrokken bij een conflict in de onderwereld, waarbij een zakenpartner werd geliquideerd. Zelf overleefde K. twee aanslagen: een bom in zijn Bentley en een beschieting door een kikvorsman vanuit een sloot achter zijn huis.

Hoofdklasse
OFC kwam in 2008 nog uit in de vijfde klasse, maar is na een flinke opmars opgeklommen tot de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Spelers met ervaring in het betaalde voetbal of de top van het amateurvoetbal komen graag bij OFC voetballen. Ook van het roemruchte Türkiyemspor kwamen voetballers over. Betrokkenen melden dat K. ook enige tijd verbonden was aan Türkiyem, de Amsterdamse club die jaren achtereen kampioen werd doordat spelers werden betaald met crimineel geld van de later geliquideerde Nedim Imac.

Het bestuur van OFC ontkent dat de vereniging betalingen doet. 'Wij betalen geen enkele speler. Dat is ons beleid.' Over de rol van K. zegt de secretaris: 'Hij is onze hoofdsponsor. Als hij spelers heeft betaald, is dat iets tussen hen. Daar weet ik niks van.' Volgens diverse (oud-)spelers heeft K. reiskosten, winstpremies en een maandelijkse toelage betaald.   

Het volledige artikel is te lezen via deze link
https://wesleymeijer.files.wordpress.com/2015/03/ofc-clubliefde-uit-dubieuze-geldbron.pdf
In mei 2016 volgde in inval van de FIOD http://www.crimesite.nl/actie-om-amateurclub-hoofdklasse/ waarop de sponsor van OFC als volgt reageerde http://www.nhnieuws.nl/nieuws/185587/Marwan-Khairi-OFC-reageert-na-FIOD-inval-Alles-naar-eer-en-geweten-gedaan  

Architecten
De architecten achter deze raketachtige opmars zijn de trainers Ale van der Zee en Imdat Ilguy. Eerstgenoemde, die later ook bij huidig competitiegenoot van G.V.V.V. het Amsterdamse De Dijk verantwoordelijk was voor de successen van die club, zette de toon. In drie seizoenen onder Van der Zee werden er twee promoties bewerkstelligd, beide keren werd via de nacompetitie de derde klasse bereikt.
Opvolger Imdat Ilguy deed het nog beter, want onder zijn bewind werd OFC in 2014 hoofdklasser, via twee kampioenschappen en wederom een barrageronde. Daar aangeland waren de prestaties nauwelijks te verbeteren en besloot de clubleiding om Martin de Groot, voormalig trainer van ADO ’20 voor de groep te zetten. Die samenwerking werd geen succes en in januari 2015 werd Imdat Ilguy, die bij Zeeburgia aan de slag was gegaan, terug gevraagd. De succestrainer kwam opnieuw, zag en overwon. Want OFC eindigde in ’14-’15 als vierde in de zondag hoofdklasse A. Diezelfde positie werd ook veroverd in het seizoen daarop en daardoor mocht de geel-zwarte formatie zich in jaargang ’16-’17 derdedivisionist noemen.
Het kostte bloed, zweet en tranen, maar uiteindelijk speelde OFC zich veilig als nieuwbakken club op het vierde niveau in Nederland, een tiende stek was hun deel. Vanwege die magere resultaten werd er in april van dit jaar in onderling overleg afscheid genomen van ‘wondertrainer’ Ilguy. Jan de Haze, trainer van de zaterdagtak van De Dijk, mocht van die club op interim basis de honneurs waarnemen bij de ‘buren’. Het deed dat samen met z’n schoonvader, en dat is niemand minder dan ‘IJzeren’ Rinus Israël, een legende uit de geschiedenis van Feyenoord.

Nieuwe leidsman
In de zoektocht naar een nieuwe leidsman kwam OFC verrassend genoeg uit bij Yuri Rose. De 38-jarige voormalig prof van FC Volendam, Heracles, Heerenveen, Sparta, De Graafschap en SC Cambuur, sloot in 2013 zijn betaalde carrière af met een kampioenschap bij de Leeuwarders, na in totaal 406 duels en 100 goals. Na het beëindigen van zijn profloopbaan ging de robuuste middenvelder nog twee seizoenen aan de slag bij de amateurs van Ajax wat hij combineerde met het behalen van enkele trainersdiploma’s. Met Ajax promoveerde Rose in 2014 naar de topklasse via een bizarre nacompetitie met Noordwijk. Op de eigen Toekomst won Ajax met 6-1 en leek er geen vuiltje aan de lucht, maar op sportpark Duinwetering in Noordwijk bleef het tot laatste seconde spannend met als eindresultaat een 6-2 stand, waardoor de amateur Godenzonen met één doelpunt verschil de stap omhoog maakten.
Op dat niveau nam Rose in mei 2015 definitief afscheid als actief amateurspeler, maar deze keer veel minder glorieus dan na het beëindigen van zijn profbestaan, want Ajax redde het niet in de topklasse en degradeerde samen met Sparta Nijkerk en SC Genemuiden.
In de afgelopen twee seizoenen bouwde Yuri Rose aan zijn trainersloopbaan en dat deed hij bij onze competitiegenoot AFC, waar hij respectievelijk JO17-1 en JO19-1onder zijn hoede had om dus nu voor het eerst aan het ‘grote’ werk te beginnen als hoofdverantwoordelijke bij een club die haar ambities niet onder stoelen of banken steekt. Want de Oostzaners willen maar wat graag in de voetsporen treden van De Dijk en zo snel mogelijk promotie maken naar de Tweede Divisie.


Opvallend genoeg speelde Yuri Rose, naar eigen zeggen, een van zijn beste wedstrijden als prof tegen Ajax. Als Spartaan won hij in 2009 met 4-0 van zijn latere werkgever. Klik op het plaatje om een korte samenvatting te zien.

Veel vers bloed

Oostzaan een klein vlekje op de Noord-Hollandse kaart

Voor de kersverse coach Rose staat er dus een meer dan uitdagende taak te wachten, want door het anonieme seizoen in de Derde Divisie, zijn er van de twaalf nieuwkomers in ’16-’17 nu slechts twee overgebleven, Nick Kramer en Hassan Aanzi. Vers bloed was dus nodig en daarom voegde OFC maar liefst 14 nieuwe spelers aan de selectie toe, waaronder niet de minste met Tweede- en Derde Divisie ervaring.
O.a. Donny Verdam en Martijn Tjoen-A-Njoek kwamen over van Rijnsburgse Boys, Jimmy Spruit en Tom Noordhoff speelden vorig seizoen voor Jong FC Almere City en Soufian Reclaoui en Tolga Demirci deden dat voor Magreb ’90. Henry Opoku kwam van Quick Boys, Edip Biberoglu van AFC en Jeffrey Sam-Sin van Kon. HFC. Maar voor laatstgenoemde zal het helaas nog wel even duren voordat hij zijn eerste minuten kan gaan maken in het geel-zwart tenue, want Sam-Sin liep een zware kruisbandblessure op en is daarmee maanden uitgeschakeld.
Van de oudgedienden is doelman Atam Koroglu zonder twijfel de meest bekende voor ons als zaterdagvoetbal liefhebbers. De ondertussen 38-jarige sluitpost speelde zes seizoenen voor Katwijk nadat hij in 2016 voor OFC koos en daar dus nu aan z’n tweede jaargang is begonnen.
Met deze nieuwe of vernieuwde selectie oefende OFC ondertussen al driemaal en staat er vanmiddag het vierde duel tegen hoofdklasser Leonidas te wachten.
OFC verloor in die oefencampagne met 1-4 van Almere City FC, maar won met dezelfde cijfers van hoofdklasser Hollandia, en ook Antwerpen moest er met 0-1 geloven.

Sportieve revanche?
Het is te hopen dat spelers, staf en begeleiding van ons vlaggenschip gedurende het afgelopen trainingsweekend in Zeeland meer lol hebben gehad dan toen ze gisteren de oefenwedstrijd tegen zondag hoofdklasser VC Vlissingen speelden. Want in dat duel moest G.V.V.V. al vroeg in de wedstrijd tegen een opgelopen achterstand opboksen. En dat werd nog erger toen de gastheren nog voor de rust op 2-0 kwamen. Captain Terschegget deed na de thee wel wat terug met de aansluitingstreffer, maar verder dan dat kwamen onze favorieten niet. Een nederlaag is sowieso meestal slecht te verteren, maar tegen een vereniging die twee klassen lager speelt is dat extra zout in de wonden. Waarom en hoe deze nederlaag tot stand kwam, al dan wel of niet verdiend, kunnen we verder niet oordelen omdat geen van drie schrijvende webredactieleden in de gelegenheid was om af te reizen naar Vlissingen om het duel te volgen en er een verslag van te maken.
Zeker zal wel zijn dat die nederlaag ons vlaggenschip niet lekker zal zitten en dat ze erop gebrand zullen zijn om op eigen terrein sportieve revanche te nemen, waar OFC dan maar slachtoffer van zal moeten worden.

De oefenwedstrijd G.V.V.V. – OFC gaat op dinsdagavond 8 augustus om 20.00 uur van start op het sportpark Panhuis, waarbij de toegang zoals gebruikelijk gratis is.

Fotobronnen: Website OFC, Wikipedia en Rob van Vliet (Ajax am.)