Voorbeschouwing G.V.V.V. – Rijnsburgse Boys

31 augustus 2017

Het is weer zover. De allereerste thuiswedstrijd in de tweede jaargang van de Tweede Divisie gaat komende zaterdag op de vertrouwde blauwe zijde van sportpark Panhuis van start.

Pikant tintje

De echte ouverture, vorige week zaterdagavond in Groesbeek, tegen de plaatselijke trots De Treffers, was helaas geen onverdeeld genoegen voor ons vlaggenschip. Want ondanks een flink veldoverwicht wist geen enkele discipel van de nieuwe oefenmeester Niek Oosterlee het doel te treffen. De opponent slaagde daar wel tweemaal in en dus moest G.V.V.V. haar eerste optreden bekopen met een nederlaag. Zaterdagmiddag volgt de kans om het beter te doen tegen het gepromoveerde Rijnsburgse Boys. En dat is nu juist de club waar trainer Niek Oosterlee zeven seizoenen lang aan de touwtjes trok, voordat hij na een noodgedwongen sabbatical, bij G.V.V.V. belandde als opvolger van de plotsklaps naar Spakenburg vertrokken John de Wolf. Voor de inwoner van Alphen aan den Rijn wordt dit dus een treffen tussen zijn nieuwe en oude werkgever, en dat geeft natuurlijk toch wel een pikant tintje.

 

Felicitaties
Allereerst willen op deze plaats de totale voetbalclub Rijnsburgse Boys en hun aanhang van harte feliciteren met de terugkeer op het hoogste (semi)amateurniveau in ons land. Overduidelijk een plek waar, gezien de geschiedenis van de ‘De Uien’- zoals de bijnaam luidt - thuishoren. Want reeds in 1979 werd het walhalla van het amateurvoetbal bereikt, de toenmalige eerste klasse. En op twee seizoenen, ’95-’96 en afgelopen jaar na, acteerde de geel-zwarte formatie altijd op die hoogste trede. Daarin waren ze ook nog eens zeer succesvol. Want er werden vijf afdelingstitels veroverd, waarvan tweemaal gevolgd door het algemeen zaterdag kampioenschap. Ook staan er twee district bekers in de prijzenkast te pronken, die in 2008 ook nog de landelijke beker opleverde. Kortom een prachtig CV wat afgelopen mei nog verder werd opgefleurd door het bewerkstelligen van de promotie naar de Tweede Divisie, via een periodetitel en de daarop volgende nacompetitie.


Op Bakhuys-achtige wijze scoorde Simon Brouwer op 14 mei 2016 de gelijkmaker tegen Rijnsburgse Boys.

 

In de penarie
De kenners of insiders weten allemaal dat G.V.V.V. de schuldige was aan het dipje op de conduitestaat van onze gasten van zaterdagmiddag. Want op de allerlaatste speeldag van seizoen ’15-’16 was er nog één plek te vergeven in de nieuw in te stellen Tweede Divisie. En toevalligerwijze troffen de nummer zeven G.V.V.V., en de nummer acht Rijnsburgse Boys, elkaar op het sportpark Panhuis met ieder 43 punten uit 29 duels. De winnaar zou dus koopman zijn en bij een gelijkspel volgde er een beslissingswedstrijd. Zover kwam het gelukkig niet voor G.V.V.V. De toen net weer een paar weken geheel fitte oudgediende Simon Brouwer, zette de 0-1 achterstand, met twee goals om in 2-1 winst en dus promotie. Maar dompelde tegelijkertijd Rijnsburgse Boys daarmee, toen nog onder leiding van Niek Oosterlee, in diepe rouw en in de penarie.  

 

Uit de penarie
Dit echec voor de Bollenstreekclub was niet de aanleiding voor het vertrek van leidsman Oosterlee, dat was al maanden eerder in onderling overleg besloten. Als opvolger werd Pieter Mulders aangetrokken die de Koninklijke HFC in zes seizoenen tijd van de eerste klasse naar Tweede Divisie leidde. Met een dozijn nieuwe spelers en de nieuwe coach werden er in samenspraak met de clubleiding plannen gesmeed om binnen een paar jaar tijds het verloren gegane terrein terug te veroveren. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het er vorig seizoen lang op leek dat de terugkeer niet gelijk ongedaan zou worden gemaakt.
Zoals aan haar stand verplicht streden captain Wesley Goeman c.s. wel ruimschoots mee in de bovenste helft, maar een direct kampioenschap zat er eigenlijk nooit in. Sterker nog, pas half maart van dit jaar kwam de geest uit de fles op sportpark De Middelmors. Met een serie van 6x winst, 4x gelijk en slechts één nederlaag werd de vervangende derde periodetitel veroverd en dus een plaats in de nacompetitie.
Ook daarin startte de pupillen van trainer Mulders niet al te florissant. Regiogenoot Westlandia uit Naaldwijk was op De Middelmors met 1-2 de sterkste. De zware opgave om dat verlies in het uitduel recht te zetten, bleek uiteindelijk toch een kolfje naar de hand van het ontketende Rijnsburgse Boys. De Naaldwijkers moesten en met 1-5 aan geloven en daarmee was gelijk de toon gezet voor het tweeluik met Spakenburg, wat zeer verrassend op een nacompetitie plaats was beland in de Tweede Divisie, en die op haar beurt Hercules had terug verwezen in de eerste ronde van de nacompetitie.
En wat Simon Brouwer voor G.V.V.V. deed, deed Jeffrey Jongeneelen dubbelop voor zijn ploeg. Want zowel in Spakenburg, als in eigen huis, nam hij iedere keer twee goals voor zijn rekening en legde daarmee de basis voor de 2-1 en 2-3 winst en de promotie na een jaar afwezigheid. Dat Jongeneelen c.s. daarmee voor een uniek feit zorgden, want Spakenburg degradeerde nog nooit in haar geschiedenis, zal ze absoluut worst zijn geweest. De vreugde om uit de penarie te zijn voerde ruimschoots, geheel terecht natuurlijk, de boventoon.

 

Verheugd
Natuurlijk is het jammer dat grootmacht Spakenburg er nu niet meer bij is, maar stiekem zal er zo hier en daar, bij de liefhebbers van het amateurvoetbal van de bovenste plank, ook wel gegniffeld zijn, met in het achterhoofd de gedachte, ‘hoogmoed komt een keer voor de val’. Daarom zijn we dan ook verheugd dat grootmacht Rijnsburgse Boys en hun equivalenten FC Lisse en IJsselmeervogels nu weer terug zijn van weggeweest. Want dit soort ontmoetingen zijn toch vele malen interessanter en sfeervoller dan spelen tegen de beloften van BVO’s. 
Rijnsburgse Boys liet vorige week direct al zien dat ze garant staan voor spektakel. Een 0-2 achterstand in de pauze tegen Barendrecht werd in een tijdsbestek van twintig minuten omgebogen tot 3-2. Daarna kon het alle kanten op volgens de media, maar o.a. dankzij sluitpost Van Nieuwkoop die een paar fabuleuze reddingen verrichte, werd het de eindstand en kon er een flinke strik om het heroptreden van ‘De Uien”.


Als deze eindstand nu op het bord zou komen te staan, zien we ongetwijfeld een veel vrolijker gezicht van Niek Oosterlee, nu hij in dienst is van G.V.V.V.

 

Prognose
Jammer genoeg kon G.V.V.V. de goede generale tegen Magreb ’90 (7-0) in de KNVB beker, waardoor het nu op 19 sept. in eigen huis mag uitkomen tegen FC Dordrecht in het hoofdtoernooi, geen vervolg geven bij De Treffers in Groesbeek. Het gebrek aan scherpte voor het vijandelijke doel brak de ploeg van Oosterlee uiteindelijk op, want De Treffers maakte wel gebruik van de enkele defensieve slippertjes waardoor er 2-0 op het scorebord stond. En juist daarop zal G.V.V.V. attent moeten zijn. Want Rijnsburgse Boys was met 84 goals na Jong AZ (85) vorig seizoen de meest scorende divisionist. Erkende schutters als Tillema (17) en Jongeneelen (13) zorgden daarvoor. En met nieuwkomers Van Ooijen (Katwijk) en Opoku (Kon. HFC) is dat scorend vermogen nog groter geworden. Daartegenover stond dan wel weer dat ‘De Uien’ de op drie na meest gepasseerde defensie (62) hadden van de Derde Divisie. Maar dat is geschiedenis, voor een prognose, voor wat het waard is, geeft het heden wellicht iets meer inzicht. En daarin ontlopen de beide kemphanen elkaar niet veel. Beide speelden tot nu toe 8 oefen- beker- en competitieduels. Onze gasten veroverden daarin 12 punten (4x winst en 4x verlies), tegen G.V.V.V. 11 (3x winst, 2 gelijk en 3x verlies. Het doelsaldo van de Mulders-equipe is 15-12, tegen dat van onze formatie 18-12. Voorzichtige conclusie hieruit, een gelijkspel?

 

De wedstrijd tussen G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys op sportpark Panhuis begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van het onderstaande arbitrale kwartet.
Scheidsrechter: Dhr. S.P.M. Teuben (Aarle-Rixtel).
Assistent-scheidsrechters: Dhr. T. Krijt en Dhr. R.H. Langeland.
Vierde official: Dhr. M. Oosting.


Foto's: Dick Gijsbertsen