Voorbeschouwing G.V.V.V. – SC Genemuiden

9 augustus 2017

Waar de mannen van coach Oosterlee in de eerste drie oefenduels louter tegenstanders troffen waar tegen voorheen nog niet eerder was gespeeld, komt aanstaande zaterdag, voor ons zaterdagvoetbalfans, een veel meer bekende en voormalige opponent het sportpark Panhuis met een bezoek vereren. Want SC Genemuiden, de sparringpartner, is sinds jaar en dag een gevestigde naam bij het zaterdagamateurvoetbal in ons land.

Meer toppen dan dalen

Het duurde even voor het in 1930 opgerichte SC Genemuiden de hoogste standaard had bereikt, maar vanaf 1950 t/m 1962 ging maar liefst 8x de vlag in top, waarvan zesmaal achtereen, in de toenmalige derde en tweede klasse. Onze rode buren waren in die tijd regelmatig een grote rivaal van de groen-witten. Aanbeland in de tweede klasse, het hoogste niveau toenmaals, handhaafde de Sportclub, zoals Genemuiden in de volksmond heet, zich veelal gemakkelijk.
Maar toen in 1970 de eerste klasse geboren werd pieste men in Genemuiden naast de pot. Sterker nog, in dat seizoen werd degradatie naar de derde klasse een feit. Het duurde tot 1982 voordat voetballers uit de tapijthoofdstad van Nederland zich hadden ontworsteld uit de kantlijn. In het seizoen ’82-’83 maakten de ‘groen-wit gestreepte formatie’ haar rentree op het hoogste zaterdagniveau, de toenmalige 1ste klasse. En tot en met 2013 zijn zij altijd daarin vertegenwoordigd geweest. Nooit degradeerde SC Genemuiden in die tijd. Sterker nog, in die 29 seizoenen die volgden eindigden ze, op zes jaargangen na, altijd in het zogenaamde linkerrijtje. Dat is op zich al een prestatie van formaat, maar daarnaast ging ook tweemaal de vlag in top op sportpark De Wetering, de thuishaven van SC Genemuiden. De eerste keer geschiedde dat in ’88-’89 en in het seizoen ’03-’04 herhaalde zich de geschiedenis. Beide keren werd de titel veroverd in de eerste- c.q. hoofdklasse C. Met de kampioenen uit A en B moest toen worden gevochten om de algehele zaterdagtitel. En toeval of niet, beide keren waren opnieuw onze rode buren rivalen, want zij veroverden toen de titels in de afdeling B. Maar zowel Genemuiden als DOVO slaagden er toen niet in om het kampioenschap extra glans te geven. Want de eerste keer ging Heerjansdam met de eer strijken en de laatste keer was Quick Boys de sterkste van de zaterdagamateurs.

Geen gelukkig huwelijk
Hoewel onze gasten in 2010 direct de nieuw ingevoerde topklasse bereikten door de barrage wedstrijden tegen ARC – de tegenstander die G.V.V.V. toen de weg versperde – winnend af te sluiten en zij zich via twee 7de plaatsen in eerste instantie zeer makkelijk handhaafden op het nieuwe topniveau, ging het in 2013 dus helaas mis. Een veertiende stek betekende directe degradatie naar de hoofdklasse. Lang getreurd werd er niet in de kop van Overijssel, de koppen werden bij elkaar gestoken en met nieuw elan werd er aan de slag gegaan om het verloren gegane terrein terug te veroveren. Dit lukte perfect want op de laatste speeldag, na een superspannend slot, mocht de platte kar uit de schuur worden gehaald en konden de Genemuider matadoren een ereronde door de stad maken, vanwege het kampioenschap en de terugkeer naar de topklasse.
Helaas bleek de topklasse en SC Genemuiden geen gelukkig huwelijk te vormen, want in mei 2015 droeg de ploeg van coach Hans van Dijkhuizen de rode lantaarn en dat betekende afdalen naar de hoofdklasse en afscheid nemen van de trainer.


De laatste ontmoeting op het Panhuis dateert van 13 september 2014. Ondanks dat Sherwin Grot hier de 1-0 maakt bij 'Mister Genemuiden' Albert Flier trok zijn ploeg met 2-3 aan het langste eind. Foto: Dick Gijsbertsen.

Een blauw tintje bij groen-wit
Onder leiding van Hennie in ’t Hof, die daarvoor DVS ’33 vijf seizoenen onder zijn hoede had gehad, zou worden geprobeerd om opnieuw een kunststukje uit te halen door direct weer te promoveren, hetzij rechtstreeks of anders via de omweg, want die ambities leefden zeker onder allen die Genemuiden een warm hart toe dragen. Maar op de een of andere manier boterde het niet tussen de oefenmeester en z’n pupillen en vielen de resultaten tegen. Begin december 2015 trok In ’t Hof zijn conclusie en leverde zijn contract in, wat de man siert want hij had ook kunnen wachten op ontslag om daarna nog doorbetaald te worden.
In de zoektocht naar een nieuwe trainer kwamen de verantwoordelijken uit, op een voor ons blauwen, zeer bekend gezicht. Het werd namelijk ‘mister G.V.V.V.’ Johan de Man, die zelf net het echec van het faillissement van VVA ’71 achter de kiezen had, waar hij aan zijn tweede jaargang als trainer bezig was.
De Man, die ruim 400 officiële duels in het G.V.V.V. tenue speelde en ook, voordat hij op eigen trainersbenen ging staan, nog vier seizoenen assistent-trainer was van de A-selectie, kon met zijn nieuwe ploeg ook geen potten meer breken, Genemuiden eindigde in een kleurloos seizoen als tiende in de hoofdklasse C.
Uit de wandelgangen vernamen we toen dat een vervolg er zeker in zat voor Johan de Man, maar dat hij logischerwijs vanwege de reisafstand, daar vanaf zag. Door een sabbatical was hij daardoor vorig seizoen met een zekere regelmaat te signaleren op het Panhuis om zijn oude club te volgen in de Tweede Divisie. Nu is Johan de Man begonnen aan zijn nieuwe klus bij SDV Barneveld.

Nog geen weg terug gevonden
Als opvolger van Johan Man kwam Jan van Raalte naar Genemuiden. Een gepokt en gemazzelde oefenmeester die zijn sporen al verdiende bij Flevo Boys, HHC Hardenberg, Drachtster Boys en Staphorst. Onder diens leiding kon Genemuiden vorig seizoen ook het verschil niet maken om de weg terug te vinden. Een gedegen 6de positie aan het einde van de competitie, meer zat er niet in, en ook een periodetitel behalen was geen moment aan de orde.
Wel werd de districtsbekerfinale gehaald, maar de cupfighter want zo mag de ploeg uit Overijssel gezien haar geschiedenis daarin, met een gerust hart worden genoemd, trok daarin met 0-1 aan het kortste eind. Ironisch genoeg geschiedde dat op het eigen sportpark De Wetering voor het oog van 3000 toeschouwers in de laatste minuut, waarin voormalig werkgever van Jan van Raalte, Staphorst de tegenstander was. Dat alles nam niet weg dat de samenwerking verder prima verliep en er dus een contractverlenging kwam en Van Raalte nu aan zijn tweede seizoen is begonnen, waarin ongetwijfeld de ambitie zal zijn om de Derde Divisie te bereiken.

In twee etappes
De voorbereiding van SC Genemuiden op dit komende seizoen begon al op 12 juni en duurde tot 1 juli. Die eerste trainingsperiode werd afgesloten met een thuisduel tegen PEC Zwolle, uitslag een zeer verdienstelijke 0-3. Het tweede blok begon op 31 juli en daarin werd afgelopen zaterdag het eerste oefenduel gespeeld. In Ermelo werd derdedivisionist en thuisclub DVS ’33 met 1-2 aan de zegekar gebonden. Gezien het spelbeeld niet helemaal terecht, maar de wonderschone 0-1 van Frank Kuurman was alleen de winst al waard. Klik hier om die afstandstreffer te zien.
En voordat SC Genemuiden naar ’t Veen komt speelden ze afgelopen dinsdagavond een thuiswedstrijd tegen de beloften van SC Cambuur. Nieuweling Arjen Hagenauw zorgde voor de enige treffer in die oefenpot waardoor de thuisploeg met het minimale verschil van 1-0 won en nog ongeslagen is in de korte tweede oefencampagne.

Al met al een mooie mix
Waar bij G.V.V.V. een achttal spelers rondloopt met 200 caps is dat in vergelijking met een aantal bekende en oudgedienden van SC Genemuiden peanuts. In volgorde van de huidige selectie opgesomd:

Naam:

Leeftijd:

Aantal seizoenen:

Aantal duels:

Albert Flier

36

14

488

Anne van der Kolk

30

11

302

Erik Rotman

31

10

284

Robert Boes

31

13

275

Jacco Riemens

26

10

274

Daarnaast zijn er nog een drietal spelers die nog niet zo heel lang geleden hun schoenen in de wilgen hebben gehangen t.w.

Martijn Jansen

32

13

374

Berry Halfwerk

32

14

364

Rainer Resokario

38

13

307


Dit alles zegt natuurlijk wel voldoende over het karakter van de club, want als je zoveel spelers zolang aan je vereniging weet te binden, ben je met recht een vereniging. Het zou helemaal prachtig zijn als doelman Albert Flier, die eenmaal een uitstapje van 1 seizoen maakte naar Be Quick ’28, dit seizoen zijn 500ste duels in Genemuider dienst zou kunnen gaan spelen. Want dat zou ongetwijfeld een record zijn wat in de afgelopen decennia nog niet is neergezet in het zaterdagvoetbal, want clubtrouw is tegenwoordig voor veel spelers een woord wat niet meer in het woordenboek voorkomt.
Flier krijgt wel te maken met een geduchte concurrent, want hoewel het op transfermarkt in Genemuiden zeer rustig was, kwam wel sluitpost Raymond Beukeveld (33) o.a. eerder in dienst bij HHC Hardenberg, SVZW en WKE, de gelederen versterken. Naast enkele beloftevolle jonge talenten uit de eigen opleiding die aan de A-selectie werden toegevoegd, kwamen Joran Pot (Excelsior ’31 en DVS ’33), Roelof de Jong (Staphorst) en Arjen Hagenauw (FC Emmen en ACV) naar de tapijthoofdstad. Tevens keerde Sijmon Eenkhoorn terug op het oude nest na een uitstapje bij Nunspeet. Al met al bestaat het Van Raalte keurkorps dus uit een mooie mix van een 7-tal jonkies tot 20 jaar, een 4-tal senioren van dertig plus, en een ruim elftal van tussen de 20 en 30 jaar oud. 

Doelpuntrijk
Op het hoogste zaterdagamateurniveau werkten G.V.V.V. en SC Genemuiden tot nu toe 12 competitieduels af, en eenmaal, heel lang geleden (’58-’59), troffen de kemphanen elkaar in het kader van de districtsbeker (2-2). Geoefend tegen elkaar werd er nog nooit en dus wordt er zaterdag een klein stukje nieuwe geschiedenis toegevoegd aan de annalen van de Veenendalers en de Genemuidenaren.
Zoals u kunt zien slaat, qua totaal resultaten, de balans uit in het voordeel van de gastheren. Wat daarbij opvalt is dat de laatste zes ontmoetingen, op topklasse niveau, op één uitzondering na, allen zeer doelpuntrijk waren en dat G.V.V.V. daarbij flink aan haar doelsaldo werkte (22-11). Nog opvallender, als dat verder gaat uitspitten, is dat vooral Simon Brouwer daarin een flink aandeel in had met 6 treffers, gevolgd door Dennis van Meegdenburg, Sherwin Grot en Maurice van der Wilt met ieder 3 goals, terwijl SC Genemuiden ook nog zo vriendelijk was om tweemaal in eigen doel te schieten. Van het trio doelpuntenmakers dat driemaal scoorde zal Genemuiden zaterdag geen last hebben, want Van Meegdenburg doet het nu als assistent-trainer van onze A-selectie alleen maar voor hoe er gescoord moet worden, en de beide andere goalgetters spelen nu voor respectievelijk IJsselmeervogels en TOV.
Maar gelukkig is Simon Brouwer aardig op de weg terug na meer dan een jaar afwezigheid vanwege een kruisbandblessure en speelde de in het verleden onvermoeibare kilometervreter afgelopen zaterdag alweer 35 minuten mee tegen VC Vlissingen en werd dat tegen OFC dinsdagavond alweer met 10 minuten meer uitgebreid.
Vandaar het motto voor komende zaterdag: alle ballen op Simon!!!!  


Is Simon Brouwer opnieuw een plaag voor SC Genemuiden, zoals hier op 13 oktober 2012, waarin hij koppend de 2-0 laat aantekenen? Foto: Dick Gijsbertsen.   


De Graaf versus Kavak, of gewoon G.V.V.V. – SC Genemuiden?
Nee, alle gekheid op een stokje, ook Simon’s ploeggenoten moeten in staat geacht worden om mogelijk het verschil te maken. En wie ze dan in het netje schopt is in het geheel niet belangrijk. Al zou het uiteraard lekker zijn voor het zelfvertrouwen Jeremy de Graaf, nu de nieuwbakken spits de ban heeft gebroken met zijn goal tegen OFC, als hij opnieuw een of meer treffers aan zijn oefenconto kan toevoegen.
Maar bij SC Genemuiden hebben ze ook zo’n doelpuntenmachine in dienst. Net als De Graaf er vorig seizoen bij VVOG 22 inschopte, deed Omar Kavak dat in zijn eerste seizoen voor Genemuiden. De voormalig SVZW-speler die daar onze ex-trainer Erik Assink als ‘baas’ had, werd daarmee achter Hielke Penterman, die er 24 maakte voor Excelsior ‘31, runner-up in de topscorerslijst van de beide hoofdklassen. Daarnaast maakte Kavak ook nog vijf goals in de race naar de finale van de districtsbeker.
Met dat in het achterhoofd moet de defensie van de Oosterlee-equipe meer dan gewaarschuwd zijn.

Kortom er staat komende zaterdag een mooi affiche te wachten op de ‘blauwe’ zijde van het sportpark Panhuis alwaar om 14.30 uur zal worden afgetrapt en waarbij de entree gratis is.

 

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen