Voorbeschouwing G.V.V.V. - IJsselmeervogels

25 oktober 2017

Hij is er weer, de voor G.V.V.V. oudste klassieker in deze huidige jaargang van de Tweede Divisie. Die van 14 dagen geleden in Werkendam tegen Kozakken Boys hoorde met de 51ste editie ook in dat rijtje thuis. Maar tegen IJsselmeervogels, tegenstander van aanstaande zaterdag, staat nummer 65 op de programmarol. Die geschiedenis begon in seizoen ’59-’60 in de toenmalige derde klasse voor vlaggenschepen van de Spakenburgers en de Veenendalers. Maar als we nog iets verder terug gaan in de tijd, vinden we in jaargang ’56-’57 nog twee ontmoetingen. Die waren in de eerste klasse van de U.(trechtse) P.(rovinciale) V.(oetbal) B.(ond) waar G.V.V.V. 1 toen in speelde en IJsselmeervogels met haar tweede elftal in uitkwam.
Tellen we daar de 13 ontmoetingen nog bij op in de districts- KNVB en NCRV beker, dan komt het totaal uit op 79 en staat dus zaterdag de 80ste officiële editie te wachten. Met deze gegevens dekt de kwalificatie klassieker dan ook volledig de lading.
   

Nachtmerrie
Wie halverwege augustus 2015 zou hebben durven beweren dat IJsselmeervogels in mei van het jaar daarop de nieuw in te stellen Tweede Divisie niet zou halen, zou vast, zoals cabaretier Herman

Frans Adelaar (l.) (van ’95 t/m ’97 in dienst bij G.V.V.V.) feliciteert Erik Assink (van ’94 t/m 2000 in dienst bij IJsselmeervogels) op 12 september 2015. G.V.V.V. pakte haar eerste overwinning van dat seizoen door met 2-0 van IJsselmeervogels te winnen, toen nog koploper. Het liep niet goed af voor de beide coaches in dat seizoen. Assink (nu Huizen coach) kreeg zijn congé begin oktober bij de Veenendalers. Bij Adelaar (nu trainer bij SteDoCo) gebeurde hetzelfde een maand later.

Finkers dat zo fraai omschreef, niet nozel zijn verklaard. Want die amateurvoetbalclub speelde al ruimschoots meer dan een halve eeuw zonder onderbreking op het hoogste platform en verzamelde in die tijd de grootste en meest uitgebreide prijzenkast van Nederland.
Toch kregen heel veel amateurvoetballiefhebbers dat door Finkers bedachte predicaat uiteindelijk opgeprikt. Daar was wel een wonder voor nodig. Want in de toen 83-jarige geschiedenis van de club gebeurde het zelden dat de rooien uit Spakenburg niet in de bovenste helft van de ranglijst belanden, en dat was toen juist nodig om de nieuwe trede van de Nederlandse voetbalpiramide te betreden. Toch geschiedde dat wonder, of beter gezegd nachtmerrie, voor IJsselmeervogels en haar grote en trouwe supportersschare.
Na een redelijke start volgde een val die niet gestopt kon worden. Ook Sandor van der Heide, die eind november 2015 de ontslagen Frans Adelaar was opgevolgd, bleek niet in staat om samen met zijn pupillen het beoogde doel, deelname aan de  Tweede Divisie, te bereiken. De twaalfde positie was het maximum en daardoor moesten de voetballers van de rode zijde van sportpark De Westmaat genoegen nemen, voor het eerst in de geschiedenis, met een plaatsje lager op de voetballadder. Het was een onomkeerbaar feit dat ongetwijfeld tranen met tuiten heeft opgeleverd. Maar IJsselmeervogels en haar aanhang was daardoor wel aangeslagen, maar zeker niet verslagen. Soms moet er een stap terug gedaan worden om er twee vooruit te zetten.

Terug van even weggeweest
Ondanks dat het Van der Heide, zelf voormalig ex-prof van SC Cambuur en clubicoon van ONS Sneek, niet lukte om ‘De Vogels’ naar de Tweede Divisie te loodsen, kreeg hij wel het vertrouwen van de leiding van de club, maar nog belangrijker ook van zijn pupillen, om het opnieuw te gaan proberen in seizoen ’16-’17. Met een kwaliteitsinjectie in de spelersgroep werd een gooi gedaan om het verloren gegane terrein direct terug te veroveren. Met een serie van achtmaal winst op rij werden de intenties waar gemaakt. Ondanks een wat mindere periode, van half november tot begin maart dit jaar, bleef een plaats in de top drie steeds in beeld. Met een geweldige eindspurt, 9x winst in 10 duels, werden mededingers FC Lisse en Rijnsburgse Boys op dood spoor gezet en kwam de verlossing in de vorm van het kampioenschap. Dat klasbak en topspits Berry Powel, die in het voorjaarse transferwindow werd gehuurd, en later werd overgenomen, van Kozakken Boys, met 19 goals in veertien duels, daar een groot aandeel in had is een open deur intrappen. Het bedrijfsongevalletje, want anders kan het missen het eerste seizoen Tweede Divisie niet worden omschreven, werd dus vorig seizoen direct goed gemaakt. Het 19de kampioenschap sinds 1969 werd een feit en daardoor keerde IJsselmeervogels terug op de plaats, waar het zonder enig voorbehoud thuishoort, de hoogste sport van de ladder. Dat zullen zowel vriend als vijand zonder dralen willen erkennen. Hoewel wat verlaat willen wij daar op deze plaats geheel IJsselmeervogels nog van harte mee feliciteren.

Oude rot
Maar voordat de eerste wedstrijd op het nieuwe hoogste niveau zou gaan plaatsvinden kreeg IJsselmeervogels een flinke klap te verwerken. De logische stap om met Sandor van der Heide aan een nieuw avontuur te beginnen werd ruw onderbroken. De Friese coach die zijn taak in Spakenburg al combineerde met het assistentschap bij De Graafschap, kwam tot het inzicht dat die combi vrat aan zijn energie en achtte het beter om een definitieve keuze te maken. Het werden de Doetinchemmers en dus zat IJsselmeervogels zonder coach aan het begin van de competitie. Maar in Spakenburg zitten zo maar niet voor een gat gevangen.
In een tijdsbestek van een week werd een nieuwe coach uit de hoge hoed getoverd. En wat voor een! De zeer ervaren en succesvolle 65-jarige Willem Leushuis werd aangetrokken, waarschijnlijk mede omdat hij al eerder bij de rooien actief was, en daarbij aan de basis stond van twee kampioenschappen op rij (2006 en 2007). Maar ook met Kozakken Boys en AFC behaalde de inwoner van Woudrichem de hoofdprijzen, daarnaast is zijn naam in Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Schotland, en bij Willem II, Helmond Sport en FC Eindhoven niet onbekend. Kortom een meer ervaren trainer en ‘oude rot in het vak’ was er nauwelijks te vinden.


Drukte voor het doelgebied van IJsselmeervogels, hopelijk zien we dat zaterdag veel….

Hoge ambities
Waar Van der Heide en de clubleiding voor aanvang van deze competitie spraken van de doelstelling ‘makkelijk proberen te handhaven’, stak de gepokt en gemazzelde Leushuis zijn ambitieuze visie niet onder stoelen of banken. Hij quote in de radio-uitzending van het LOS sportcafé halverwege september het volgende.
“Ik word onrustig bij doelstellingskreten als ‘handhaving’. Het is logisch dat het bestuur na promotie uitspreekt dat men niet in problemen wil komen. Maar kijk eens naar al die schalen en bekers in de bestuurskamer. Dan praat je toch niet over boven of onder de streep, of over middenmoot? Want dan hebben ze met mij de verkeerde trainer aangenomen. IJsselmeervogels moet altijd meedoen om de titel, in welke divisie men ook speelt.”  
Zijn discipelen starten ook prima en hadden na vier wedstrijden de koppositie al te pakken. Maar daarna kwam de klad er een beetje in, met drie puntendelingen op rij. Maar in de laatste twee duels, beide op de eigen Westmaat, ging het echt mis. Twee nederlagen deden ‘De Vogels’ afglijden naar de bovenkant van de middenmoot.
Maar goed de competitie is pas op een kwart van het totaal aangeland en dus heeft Leushuis en zijn kwalitatief meer dan uitgelezen selectie nog voldoende tijd om de door de trainer gestelde hoge ambities waar te maken. Een nieuw begin kan, als G.V.V.V. wordt verslagen, daar een mooie opmaat voor zijn.


… maar nog veel liever zien we zo’n vreugde dansje. Wilco den Hartog wordt bijna samengeperst door zijn maten nadat hij in de slotminuut de 2-0 heeft gemaakt op 12 september 2015. Martin van Eck was na 10 minuten spelen de maker van de 1-0.

Blijft de mooie reeks in stand?
Het palmares van onze gasten in de voorgaande 79 officiële ontmoetingen spreekt boekdelen over hoe normaliter de verhouding zijn geweest. Tweeëntwintig keer kwam er geen winnaar tevoorschijn, maar van het restant is de verhouding 2 : 1 in het voordeel van onze gasten. Dit betekent 38x winst voor de rooien tegen 19x voor de blauwen.
Gelukkig heeft de thuisploeg in de vijf topklasse seizoenen waarin ze tot elkaar ‘veroordeeld’ waren daar een hele kleine positieve draai aan kunnen geven. Want alleen dat in ogenschouw nemend, slaat de balans in 10 duels licht door in het voordeel van de Panhuisbewoners. Viermaal winst, driemaal gelijk en eenzelfde aantal nederlagen. Uitgesplitst naar de thuisduels is de verhouding driemaal winst, eenmaal gelijk en eenmaal een nederlaag.
Met die feiten in het achterhoofd en de wetenschap dat de Oosterlee brigade nu al zes competitiewedstrijden op rij ongeslagen is, thuis alle vier de wedstrijden won, zou G.V.V.V. als favoriet bestempeld kunnen worden. Daartegenover staat weer dat de mannen van coach Leushuis op vreemde bodem nog niet hebben verloren (3x gelijk en 1x winst).
Favoriet of niet, we mogen verwachten dat de runner-up achter koploper Katwijk er alles aan zal gaan doen om te proberen de mooie reeks ongeslagen duels in stand te houden. Maar het zal ook duidelijk zijn dat IJsselmeervogels er zeer op gebrand is om het ietwat geschonden blazoen op te poetsen in deze 65ste competitieklassieker.

G.V.V.V. – IJsselmeervogels begint komende zaterdagmiddag om 15.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. J.W.M. van der Laan uit Cuijk, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J.R. Waleveld en Dhr. S.R. de Groot. Vierde official is Dhr. M.G. Paarhuis.

Foto's: Dick Gijsbertsen