Voorbeschouwing G.V.V.V. - Jong Sparta

30 november 2017

Aan de vooravond van Sinterklaasavond aankomende week, of wellicht zaterdagavond al bij diverse families, zijn de pupillen van trainer Niek Oosterlee op weg naar de winterstop, met daarin aan het begin van januari een trainingskamp/teamuitje in het Spaanse Marbella.
 

Na zaterdagmiddag volgen er nog twee competitieduels voor ons vlaggenschip. Te weten volgende week zaterdag een uitduel in de hoofdstad van ons land, alwaar een bezoek wordt gebracht aan AFC, gevolgd door een thuiswedstrijd op 16 december, waarbij HHC Hardenberg op het sportpark Panhuis op visite komt. Maar dan is de koek nog niet op voor 2017, want op dinsdagavond 19 december volgt dan nog een mooi toetje in de vorm van het KNVB bekerduel in Leeuwarden tegen SC Cambuur.
Maar zover is het nog niet, de orde van de dag is eerst het bezoek van Jong Sparta, waarbij G.V.V.V. hopelijk niet voor Sinterklaas gaat spelen door punten te schenken aan de jeugdige Rotterdamse voetbaltalenten.

Talententeam van oudste Eredivisieclub op visite
Op 15 november jl. vierde G.V.V.V. haar 70ste verjaardag. Een in het normale leven aardig respectabele leeftijd. Maar als voetbalclub is zo’n leeftijd relatief jong, zeker als je dat afzet tegen het geboortejaar van de voetbalvereniging die aanstaande zaterdag op het Panhuis op visite komt. Want Sparta Rotterdam is met haar oprichtingsjaar van 1888 momenteel de oudste Eredivisieclub.
Uiteraard komt niet het vlaggenschip van de Kasteelclub naar Veenendaal, want die spelen tenslotte in de Eredivisie, maar Jong Sparta. Dat zijn de aanstormende talenten van de Rotterdammers die na 1 januari 1995 geboren moeten zijn, mogelijk aangevuld met maximaal twee dispensatie spelers, qua leeftijd, die ook nog verder aan aanvullende voorwaarden moeten voldoen. Maar ongetwijfeld zal de staf van Sparta hier zeer alert op zijn, want een fout daarmee leverde Jong Vitesse vorig seizoen drie minuspunten op, en directe degradatie.
 


Koen Muller (l.) en aanvoerder Roy Terschegget in gevecht om de bal op 13 mei jl. Met 2-5 trok Jong Sparta toen aan het langste eind. Foto: Orange Pictures

Uitstekend debuut
Net als G.V.V.V. debuteerde Jong Sparta vorig seizoen in de nieuw ingestelde Tweede Divisie. Na een zeer zwakke start, met slechts twee winstpartijen uit 14 duels, werd daarna, eind november en december vorig jaar, de draad opgepakt, en was toen de winterstop inging een veilige twaalfde positie veroverd. Na die verplichte weken pauze werd de groeiende vorm alleen maar verder uitgebreid en verloren de Spartanen slechts tweemaal in 11 ontmoetingen. Daardoor stegen ze met stip op de ranglijst, wat uiteindelijk in een keurige 7de plek resulteerde. Dat krijgt nog meer cachet als je weet dat van de collegae BVO’s zowel Jong Twente als Jong Vitesse het niet konden bolwerken en degradeerden naar de Derde Divisie.
Opvallende feiten uit het vorig seizoen zijn dat Jong Sparta, op kampioen Jong AZ na, de meest scorende voorhoede had van de 18 deelnemende teams. Gemiddeld werd er iets meer dan tweemaal per wedstrijd doel getroffen, 74 treffers in 34 duels. Daar staat dan weer tegenover dat op Jong Vitesse en UNA na (79), de defensie, samen met TEC, de meeste tegentreffers om de oren kreeg, namelijk 67. Maar toch was dat voldoende om Barendrecht, VVSB en ons eigen G.V.V.V., die ook net als Jong Sparta ieder 47 punten bijeen sprokkelden, op doelsaldo voor te blijven.
Kortom een uitermate knappe prestatie van de ploeg van voormalig Deens internationaal, Ajax, MVV en Heerenveen speler, Ole Tobiasen. Deze coach combineerde zijn taken toen al met het assistent trainerschap bij Alex Pastoor, de ‘baas’ van Sparta 1. Maar is sinds het begin van dit seizoen dat fulltime gaan doen en dus kreeg Jong Sparta een andere kapitein op het schip.

Nieuwe kapitein
Die nieuwe kapitein luistert naar de naam Frank van Kempen en die had vorig seizoen Sparta JO19-1 onder zijn hoede. De 45-jarige geboren Noord Limburger is dan wellicht niet de meest bekende trainer in het voetbalwereldje, maar hij kan al wel bogen op een schat aan ervaring.
Want Van Kempen is al sinds zijn twintigste actief in het trainersvak. Hij begon als stagiair bij PSV en bleef in Eindhoven in verschillende functies tien jaar hangen. Daarna verkaste hij als hoofd jeugdopleidingen naar RODA JC, om vervolgens bij Helmond Sport als assistent- en beloften coach aan de slag te gaan. Voordat hij naar Rotterdam vertrok was hij eerst nog actief als video-analist bij eerste liefde PSV, en later bij VVV Venlo, alwaar Van Kempen ook trainer was van de beloften. Al met al dus een uitgebreid cv van deze, in verhouding, jonge trainer.

Op stoom
Met een groot deel, op papier althans, dezelfde selectie als vorig seizoen werd dus voor de tweede keer gestart in de Tweede Divisie. En net als in de vorige jaargang was die start niet om over naar huis te schrijven. De eerste negen duels leverde slechts een schamele drie punten op door evenzovele gelijke spelen en zes nederlagen. Maar nu lijkt het erop dat de jonge Spartanen eerder bij de les zijn dan vorig seizoen. Want de laatste vier ontmoetingen leverden maar liefst negen punten op, en daarom zou je kunnen spreken van een tijdige wake-up call. De 3-2 winst op de bijna ongenaakbare koploper Katwijk van afgelopen zaterdag  was zeker imponerend, maar ook de 5-1 zege op De Treffers, eind vorige maand, sprak tot de verbeelding.
G.V.V.V. mag er dan ook vanuit gaan dat er een ploeg op stoom en in vorm op bezoek komt die voor de winterstop nog even het kunstje wil herhalen van vorig seizoen, door via winst naar een veilige plek op de ranglijst te klimmen.

Gelijke monniken ….
Het zal niemand verbazen als we stellen dat Sparta gelukkig nu nog maar de enige BVO is met een talententeam in deze Tweede Divisie. Met de degradatie van Jong Vitesse en Jong Twente, en het kampioenschap met tevens promotie van Jong AZ, ging er zucht van opluchting door de gelederen van de Tweede Divisie. De argumenten daarvoor van de zondag- en zaterdagclubs met hun aanhang en sympathisanten zijn ten overvloede al in alle media ter berde gebracht. Dit werd de afgelopen dagen nog eens extra onderstreept door de voorzitter van DVS ’33 en trainer Blok van Scheveningen, die nu in de Derde Divisie zijn opgezadeld met deze Jong-teams van de diverse betaald voetbal organisaties. Het fulmineren van deze beide heren in de media, en zelfs een open brief aan de beleidsbepalers in de Zeister bossen, sloeg de spijker volledig op de kop. Want het spreekwoord luidt nu eenmaal: Gelijke monniken, gelijke kappen.
Mocht u de aanklachten gemist hebben bezoek dan maar eens de websites van Voetbal Op Zaterdag en Voetbal247 om deze te lezen.Egoïstisch
Natuurlijk valt de Kasteelclub niets te verwijten dat ze nu een unieke positie innemen als enige BVO in de Tweede Divisie. Zij maken gewoon geheel terecht gebruik van de reglementen van de KNVB en hebben zich tenslotte op sportieve gronden meer dan prima weten te handhaven in deze klasse. Het is aan de concurrenten, G.V.V.V. incluis, om daar verandering in aan te brengen.
Alle argumenten, die volledig houtsneden ten spijt, waarom Jong teams niet thuishoren in het ‘amateurvoetbal’, heeft G.V.V.V. nog een eigen egoïstische reden om daar groot voorstander van te zijn. Want de insiders weten dat aanvoerder Terschegget c.s. vorig seizoen in acht wedstrijden slecht eenmaal winst (Jong Vitesse 1-0), en eenmaal een gelijkspel (Jong FC Twente 1-1), uit het vuur wisten te slepen, de rest ging verloren in de ontmoetingen tegen de jonge profs.
Hoewel het van nul en generlei waarde is, zonder deelname van de BVO’s had de virtuele stand er als bovenstaand uitgezien, en dat staat toch heel wat beter dan de werkelijke tiende positie die de Veense blauwen op 13 mei jl. om ca. 20.00 uur innamen.

Als, dan …  
Maar daar hadden ‘onze jongens’ op die bewuste dag zelf ook voor kunnen zorgen dat die eindpositie er wat rooskleuriger uit had kunnen zien. Want het was de laatste speeldag van ’16-’17 en daarin kwam Jong Sparta op bezoek. Als G.V.V.V. die wedstrijd had gewonnen, dan was het op de vijfde plek geëindigd en zouden ze ook nog eens kampioen van de zaterdag- en zondagclubs zijn geweest.
Het liep allemaal anders, want geen moment konden de Panhuisbewoners toen aantonen dat ze op zoek waren naar revanche voor de op 10 december 2016 geleden nederlaag (3-1) op het Kasteel in Rotterdam. Nee, de thuisploeg kreeg een flinke oor wassing te verwerken en op het 2-5 verlies viel dan ook helemaal niets af te dingen. Daarmee was Jong Sparta, samen met Jong AZ en TEC, de enigen die er slaagden om G.V.V.V. alle punten afhandig te maken.

Krijgt het herpakken een vervolg?
Na de twee nederlagen op rij herpakten de blauwen zich afgelopen zaterdag meer dan uitstekend door de streekderby in en bij Lienden met 0-3 winnend af te sluiten. Waarbij vooral het spel in de tweede helft het aanzien meer dan waard was en zelfs kon rekenen op een groot compliment van Lienden trainer Kraay jr. Waarbij we er maar vanuit gaan dat hij dat serieus bedoelde en niet gebruikte om zijn eigen team te verontschuldigen voor het verlies.
Hopelijk is dat dan ook de opmaat voor een nieuwe serie zonder nederlagen. Maar bovenstaande geschiedenisles moet ook voldoende waarschuwing zijn dat de Oosterlee brigade aanstaande zaterdag flink op haar tellen zal gaan moeten passen om niet opnieuw tegen zo’n zeperd aan te lopen in de strijd met een talententeam.
Kortom een mooie uitdaging voor de gastheren om de bezoekers te stuiten in de opmars en de eigen runner-up positie te consolideren.

G.V.V.V. – Jong Sparta begint om 15.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. M.J. Nagtegaal (Hendrik Ido Ambacht), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M.C. Janssen en Dhr. H.D. Fikkert. Vierde official is Dhr. P. Raven.