Voorbeschouwing G.V.V.V. - USV Hercules

6 februari 2018

Voor G.V.V.V. staat er aankomende zaterdag geen wedstrijd op het programma. Omdat ons vlaggenschip in de pas loopt met het wedstrijdschema is er dus geen actie op het veld gewenst in dit inhaal weekend. Dit betekent dat de liefhebbers van carnaval zich in het feestgedruis kunnen storten, en de haters van dat volksfeest een lekker relaxt weekeinde voor de boeg hebben.
Maar om het wedstrijdritme niet kwijt te raken en ook niet geheel onbeslagen ten ijs te komen bij de thuiswedstrijd tegen lijstaanvoeder Katwijk volgende week zaterdag, is er een donderdagavond een oefenduel gepland tegen zondag derdedivisionist USV Hercules uit Utrecht.  

 

Met deze ‘oude dame’ op bezoek, want de club werd in 1882 opgericht, wordt er een vervolg gegeven aan een prille traditie. In de laatste 10 jaar troffen de Domstedelingen en G.V.V.V. elkaar al zevenmaal eerder tijdens een oefenduel en ook staat in die periode een districtsbekerontmoeting in de annalen van de beide clubs.
Sterker nog, in de voorbereiding op dit lopende seizoen troffen de beide ploegen elkaar al op de thuishaven van Hercules, sportpark Voordorp. Op 15 augustus jl. kwam er geen winnaar uit de bus. Fouad Belarbi en Jeffrey Vlug (vanaf de elfmeterstip) zorgden voor de 1-0 en 2-1, Danny de Leeuw en Jeremy de Graaf waren respectievelijk de makers van de 1-1 en 2-2.

Blinkend visitekaartje
Zonder ook maar enigszins te overdrijven mag je stellen dat de 135-jarige omnivereniging in het laatste anderhalf decennium met haar voetbalvlaggenschip flink aan de weg timmert.
Met vier promoties, via kampioenschappen of de nacompetitie, en slechts eenmaal een stapje terug, baanden ‘de zebra’s’ zich een weg naar de Derde Divisie.
Via een geweldige eindsprint werd vorig seizoen het debuut daarin uiteindelijk met een vierde positie afgesloten en was en passant ook de derde periodetitel een prooi voor de Utrechters. Dat gaf recht op deelname aan de nacompetitie waarin uiteindelijk Spakenburg over twee duels, maar krap aan (2-1 in Utrecht en 4-2 in Spakenburg) de sterkste bleek, maar het al blinkende visitekaartje kreeg daarmee nog een extra glanslaagje.

De tol van de roem
De tol van die vooruitgesnelde roem betaalde Hercules nu, net als in wat grijzer verleden weer. Waar eerder o.a. Youssef el Jebli (De Graafschap), Christiaan van Hussen, Achraf Nejmi en Marciano van Leijenhorst (IJsselmeervogels), Aderrahim Loukili (FC Lienden), Richie Steinmann (SteDoCo) Solace Uyi-Olaye (Magreb ‘90), Matthijs Blijham (Spakenburg, nu weer terug) en Nathan Bijl (via Spakenburg naar FC Lienden) sportpark Voordorp verlieten, werd er aan het begin van dit seizoen noodgedwongen afscheid genomen van een compleet elftal, en dus moest het uitstekende scoutingsapparaat weer vol aan de bak.
Twaalf min of meer wat ervaren spelers en twee jonge talenten werden begroet in Speelziek’s selectie. Een greep daaruit: Matthijs Blijham (Spakenburg), Lars Willemse (FC Lienden, maar ondertussen vertrokken naar de USA), Marinho Defares (Jong De Graafschap), Mitchell Bolck (VVSB), Christy Bonevacia (OFC), Bilal Laoikili en Leroy Oehlers (Huizen) en Alfred Mensah en Guytho Mijland die beide van stadsgenoot Magreb ’90 de overstap waagden.
Gelukkig voor Hercules kwamen daar na de winterstop nog twee spijtoptanten bij. Loed Keizer die was vetrokken naar FC Lienden maar daar zeer weinig speeltijd kreeg keerde terug op het oude nest, evenals Gilbrano Plet die op de rode zijde van het sportpark Panhuis z’n draai niet kon vinden.
 


De hoofdmacht van USV Hercules in vol ornaat. Fotobron: website USV Hercules

Op naar een derde seizoen Derde Divisie
Met deze behoorlijk vernieuwde selectie was de start dit seizoen alleszins bemoedigend te noemen. Want na twaalf duels waren er 18 punten veroverd wat een keurige achtste plek opleverde. En ook in de ‘grote beker’ deed de Speelziek formatie van zich spreken. ACV en Dongen werden aan de zegekar gebonden alvorens in het stadion Galgenwaard FC Groningen met 2-4 te sterk was. Een logische maar wel zeer eervolle uitschakeling.
Maar eind oktober kwam de klad in de prestaties. Er volgden drie gelijke spelen en vier nederlagen op rij en dat zet nu eenmaal geen zoden aan de puntendijk en dus kelderde captain Jeffrey Vlug c.s. op de ranglijst.
Met de 2-1 winst op HSC ’21 en opnieuw tweemaal een ‘unentschieden’, afgelopen zondag tegen HBS (0-0) en een week eerder 3-3 uit tegen Blauw Geel ’38 herpakte Hercules zich enigszins, en vind zich daarom nu terug aan de onderkant van de grote middenmoot op een elfde plek.
Gevaar is er nog niet direct maar het zal wel duidelijk zijn dat de ingeslagen weg een vervolg moet krijgen en dat verdere kuilen en gaten vermeden moeten worden om gemakkelijk een derde seizoen Derde Divisie te gaan spelen.  
Als dat lukt zal dat gaan gebeuren onder een nieuw leiderschap. Want Edenaar Eric Speelziek, die nu aan zijn derde seizoen coachschap bezig is, vertrekt naar Sparta Nijkerk in ’18-’19. Maar de technisch verantwoordelijken van Hercules hadden daarop hun antwoord snel klaar. Jochem Twisker, nu nog oefenmester bij ASV De Dijk, werd gestrikt om Speelziek op te volgen. In onze ogen een uitstekende keuze om de deskundige en sympathieke Bussumer aan te trekken.
 

Weerzien
Hoewel Guido Janssen maar één seizoen in dienst speelde van Hercules, hij kwam van FC Utrecht JO19 in het seizoen ’16-’17 naar sportpark Voordorp, zal hij nu in blauwe Veense dienst vast een beetje uitkijken naar het spelen tegen zijn oude ploeg. Die veranderde zoals hierboven reeds aangegeven flink, maar Loed Keizer, Gilbrano Plet, Mart Stokkers, Jeffrey Vlug, Tyron Fonville, Fons Mulder, Colin Broers, Roy Kelder en Kevin Ligtermoet waren toen wel speelmaten en daarvan zullen er ongetwijfeld een flink aantal zijn die hun opwachting gaan maken in dit oefenduel. Dat wordt dus een weerzien met wellicht wat sentimenten in het veld, als Guido tenminste speeltijd krijgt van coach Oosterlee.
Maar gezien de schorsing van Wilco den Hartog, die sowieso geldt voor het competitietreffen met Katwijk ongeacht de uitkomst van het beroep tegen de straf, lijkt het ons niet onlogisch dat er dit sparringpotje alvast wordt geoefend met Janssen en Hulsbos als centraal duo.
Maar uiteraard maken wij die keuze niet, dat moeten en kunnen we overlaten aan de deskundige staf die daar voor door heeft geleerd. Hoe dan ook zullen er uiteraard best wat handen worden geschud tussen Janssen en zijn oude ploegmakkers, maar een onderlinge strijd in het veld is natuurlijk het allerleukste.

Papieren favoriet
Bijna net als onze gasten kent G.V.V.V. een flinke dip, althans wat betreft het punten veroveren. Qua voetbal ziet het er meestal prima uit en wordt niet ondergedaan voor de opponenten, maar is het gebrek aan goals de boosdoener. Daarom hebben onze favorieten al vijf duels op rij niet gewonnen in de competitie. Driemaal gelijk en twee nederlagen staan op het conto.
Daarom zou het zoet van een overwinning, ook al is dat dan maar in een oefenwedstrijd, best lekker smaken in de aanloop naar het treffen met de gedoodverfde kampioenskandidaat Katwijk.  Uit de geschiedenis weten we, al is dit geen enkele garantie voor het komend treffen met USV Hercules, dat uit de tien eerder gespeelde duels – 7x oefen en 3x ‘kleine beker’ – G.V.V.V. zich zevenmaal de sterkste toonde tegenover de Utrechters tweemaal. De allerlaatste eindigde dus gelijk zoals aan het begin van deze voorbeschouwing al beschreven en daarom mag de thuisploeg zich de papieren favoriet noemen, dit ook nog vanwege het verschil in divisie en niet te vergeten het thuisvoordeel.
De laatste ontmoeting in Veenendaal dateert van 20 oktober 2016 toen de Speelziek brigade op bezoek was op het sportpark Panhuis. Na negentig minuten spelen gaf het scorebord toen 4-1 aan door goals van Martin van Eck, Patrick Heesakkers 2x, en Frank Tervoert, terwijl Gilbrano Plet de eer redde voor Hercules.
Geen van de doelpuntenmakers aan blauwe zijde kan zijn kunstje van toen herhalen. Van Eck ziet zich gehandicapt door loopgips om zijn gebroken middenvoetsbeentje te laten helen, en de beiden anderen heren spelen elders. De teruggekeerde Plet zou dit in Utrechtse dienst wel kunnen doen, maar er is geen enkele Veense fan die daar op hoopt. Nee, nul houden en zelf scoren zal de opdracht zijn om zodoende met goed vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken.  

Dit oefenduel op sportpark Panhuis begint om 20.00 uur.