Voorbeschouwing HHC Hardenberg – G.V.V.V.

2 mei 2018

Komende zaterdag wordt het relatief vroeg reveille voor de coach Niek Oosterlee met z’n staf en pupillen, want de reis naar het fraaie sportpark De Boshoek in Hardenberg beslaat zo’n 130 buskilometers. HHC Hardenberg is daarmee de opponent die het verst weg woont t.o.v. alle overige 16 concurrenten.

Maar ook dat is de consequentie van het spelen in de Tweede Divisie, en met centraal gelegen Veenendaal mag er zeker niet geklaagd worden, want onze gastheren moet bijna iedere veertien dagen bij de uitwedstrijden geregeld nog veel grotere afstanden afleggen.


Ondanks het feit dat onze vereniging niet kan bogen op heel veel sportief succes in het Salland komen ‘we’ er graag. Want HHC heeft in de loop der jaren heel veel sympathie veroverd in de meeste blauwe harten, door haar altijd positieve spelopvatting, de grote trouwe en meestal zeer sportieve aanhang, en bij het bezoek aan de Boshoek de hartelijke en gezellige ontvangst. Dat blijkt ook nu weer, want de supportersbus was aan het begin van de week al volledig volgeboekt.

Geen vat
De Sallandse oranjehemden zijn weer helemaal terug van bijna weggeweest. Want u weet dat het vorig seizoen maar een haartje had gescheeld of Hardenberg Heemse Combinatie had een stapje terug moeten doen naar de Derde Divisie.


Joseph Oosting, die de succesvolle trainer Marcel Groninger – hij werd  full-time assistent-trainer bij FC Groningen - had opgevolgd kreeg op de een of andere manier geen vat op z’n selectie. Want na tien duels droeg HHC de rode lantaarn met nul overwinningen en slechts vier punten op zak. Dat was de reden voor de beleidsverantwoordelijken in Hardenberg, en een noodzakelijk kwaad waar men absoluut niet trots op was, om afscheid te nemen van Oosting. Dezelfde coach die nu met Jong Vitesse op het punt staat om via een kampioenschap in de zondag Derde Divisie terug te keren. Het kan verkeren en soms passen trainer, spelers en club gewoon niet bij elkaar.

Uniek
Hoofd jeugdopleiding en coach van het beloftenteam Gert Jan Karsten kreeg na het vertrek van Oosting een kans om HHC naar veilige haven te laveren. De inwoner van Nunspeet en HHC pasten bij elkaar als een paar goed zittende handschoenen en al vrij vlot werd het interim coach schap omgezet in een vast dienstverband en tevens een contract voor dit seizoen.


Het werd onder Karsten’s leiding alsnog een zware bevalling, maar op de laatste speeldag volgde de ultieme beloning, door rechtstreekse concurrent UNA in eigen Veldhovens huis te verslaan en daarmee op doelsaldo de nacompetitiedans te ontspringen. Daarmee zijn de Hardenbergse voetballers, samen met Barendrecht, uniek. Want van de huidige negen voormalig zaterdagclubs in deze divisie zijn zij de enige twee die altijd vertegenwoordigd waren in de topklasse, en nu dus in de Tweede Divisie, waar opnieuw een jaargang bijkomt.

Meer mogelijk
De Oranjehemden laten dit seizoen opnieuw zien, dat de magere prestaties vorig jaar, de uitzondering was die de regel bevestigd. Dat bewijst naast staande lijst waarin de eindposities staan aangegeven sinds HHC in 2004 de hoogste trede van de amateurladder betrad, want zo jong zijn de uitmuntende resultaten van de club dan weer wel.


De uitslagen die aanvoerder Glenn Kobussen c.s. in de afgelopen dertig wedstrijden behaalden waren gemiddeld goed voor een vijfde plek op de ranglijst, met uitschieters omhoog een derde-, en als laagste klassering een negende positie. De praktijk wijst uit, mede door slechts een eenmalig verlies in de laatste zes wedstrijden, dat er nog meer mogelijk is in de slotfase van deze competitie. Want de gasten uit Veenendaal hebben nog slechts 1 punt voorsprong en bij winst in eigen huis gaan ze over hen heen.


Tevens zou met wat meeval in de dan nog resterende drie duels, en wat pech voor Barendrecht, ook nog een gooi kunnen worden gedaan naar de ‘bronzen medaille’. Je mag er dan ook op rekenen dat de Karsten-formatie daar zeker voor 100% voor zal gaan, om zodoende de erg doffe glans van het vorig seizoen meteen volledig weg te poetsen, en weer in volle glorie te gaan shinen, zoals HHC Hardenberg dat toch eigenlijk wel aan haar stand en trouwe schare fans verplicht is.

Jubileum
Voor aanvoerder Roy Terschegget is dit sowieso een memorabele wedstrijd, want als hij zaterdag in actie komt, en wie zou daaraan twijfelen, dan wordt het zijn 250ste officiële wedstrijd in acht seizoenen in het blauwe tenue. Het zou heel mooi zijn als de captain die mijlpaal samen met z’n ploegmaten ook nog eens zou kunnen vieren met winst. Maar dat dat een hard gelach gaat worden is op voorhand zo klaar als een klontje. De uit- en de thuisstand hieronder maakt al het een en ander duidelijk. Beide teams verzamelden overduidelijk thuis veel meer punten dan uit, en HHC heeft dus het thuisvoordeel tevens op het eigen vertrouwde natuurgras.
HHC trefzeker
Daarnaast slaagde G.V.V.V. er slechts eenmaal in, vorig seizoen 1-2, om te winnen in de voorgaande zes ontmoetingen. Driemaal werden de punten gedeeld, en tweemaal dolven de blauwen het onderspit. Ook het totaal doelsaldo van 16-9 in de wedstrijden op De Boshoek spreekt een voordelig woordje mee bij de gastheren.

 

Tevens heeft HHC in de heren Van der Leij (15), Hemmink (10), Gouriye (9), Van Benthem (9) en Werkman (8) dit seizoen doelpuntenmakers in overvloed en daarmee zijn ze ook met in totaal 69 treffers het meest scorende team van deze divisie. Dat alles spreekt dus duidelijk in het nadeel van de bezoekers, zeker ook vanwege het feit dat die zelf in de laatste vier wedstrijden hun niveau niet haalden en met een gemiddelde van drie doelpunten tegen per wedstrijd hun mooie doelsaldo zagen verdwijnen als sneeuw voor de zon.


Aanvoerder Roy Terschegget is met uitgestoken hand op weg naar goudhaantje Robin Mulder (16) die G.V.V.V. naar de eerste winst ooit schoot in Hardenberg op 13 augustus 2016.

Houvast
Is dan helemaal geen houvast te vinden voor een ietwat positieve prognose? Toch wel, want ondanks de mooie thuisstatistiek, slaagde HHC Hardenberg er niet in om de laatste drie wedstrijden op eigen grond winnend af te sluiten. Tegen IJsselmeervogels en Excelsior Maassluis werden de punten gedeeld, en VVSB ging, weliswaar dik onverdiend, toch met de 1-2 winst aan de haal. Ook lijkt de defensie zo nu en dan kwetsbaar, want van het zogenaamde linkerrijtje hebben de Oranjehemden, op Rijnsburgse Boys na, de meeste tegentreffers moeten incasseren.


Daar zal dan nu wel van geprofiteerd moeten worden, door de Oosterlee equipe, want ook die schoten er in het laatste kwartet wedstrijden slechts vier in. Hopelijk kan Jeremy de Graaf, als hij weer hersteld is van de forse bloeduitstorting opgelopen bij Jong Sparta, of Soufiane Laghmouchi, die thuis bij de einduitslag van 2-2 trefzeker waren, op herhaling. Ook is dat te hopen voor Robin Mulder, die al sinds eind maart ‘droog’ staat. Mulder heeft goede herinneringen aan zijn allereerste competitie wedstrijd voor G.V.V.V. Hij was eerste doelpuntenmaker van deze Tweede Divisie ooit. Op 13 augustus 2016 in Hardenberg liet hij al na drie minuten het net bollen, een kwartiertje later gevolgd door z’n tweede goal die voldoende waren voor de eerste winst ooit tegen HHC Hardenberg.


ZIen we zaterdag opnieuw zo'n tafereel op sportpark De Boshoek?

Hoge hoed
Waar aanvaller Jeremy de Graaf dus een vraagteken is, keert vleugelverdediger Taoufik Adnane terug na een wedstrijd schorsing. Maar dat staat defensief weer tegenover dat Wilco den Hartog centraal in de defensie dit duel aan zich voorbij moet laten gaan, vanwege een schorsing van 1 duel. We zullen dus gaan zien welke opstelling coach Niek Oosterlee uit de hoge hoed gaat toveren om zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen, en om te proberen de negatieve reeks te stoppen.


We vermoeden dat de meeste blauwe aanhangers op voorhand hun handtekening zouden willen zetten voor een puntendeling in deze als zwaar te kwalificeren wedstrijd. Maar het uitgangspunt van de beide kemphanen zal ongetwijfeld zijn; vol gaan voor de winst en dan maar zien of het schip al dan niet gaat stranden.

HHC Hardenberg - G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark De Boshoek, Hessenweg 74 te Hardenberg en zal onder leiding staan van Dhr. L.P.S. Cairo uit  ‘s-Hertogenbosch. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J. van der Waaij en Dhr. R.S.H. Beijer. Vierde official is Dhr. B.J. Fikkert.   

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto's: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen