Voorbeschouwing Jong Sparta – G.V.V.V.

18 april 2018

Komende zaterdag gaat G.V.V.V. een bezoek brengen aan een van de meest klassieke stadions die Nederland rijk is, om aan te treden tegen de junior kasteelheren. Sterker nog, ‘Het Kasteel’ in Rotterdam is het oudste stadion van ons land, het vierde op 1 oktober 2016 haar 100-jarig bestaan. Bespeler Sparta is daarbij ook nog eens de oudste betaald voetbalorganisatie van Nederland, op 1 april jl. werd de 130ste verjaardag gevierd, kortom hoeveel voetbalgeschiedenis wil je bij elkaar hebben.

Derde bezoek

Het wordt voor de Veense blauwen het derde bezoek aan dit knusse en sfeervolle stadion. Aan de beide vorige keren die zich in de maand december afspeelde bewaard G.V.V.V. zeer gemengde gevoelens, een van euforie, en een van deceptie.


Om met dat laatste te beginnen, op 10 december 2016 was er het eerste competitie treffen tussen de Veenendalers en de ‘jonge’ Rotterdammers. Op de verjaardag van toenmalig trainer De Wolf konden zijn pupillen niet zorgen voor een toepasselijk verjaardagscadeau. Na negentig minuten voetballen moest deemoedig het hoofd worden gebogen voor het talententeam van de Spartanen, dat zich veruit de beste toonde en met goals van Felicia, Alhaft en Chevreuil de dik verdiende zege veilig stelde, voordat Frank Tervoert in de slotminuut de spreekwoordelijk eer nog wist te redden (3-1).


Een kleine vijf jaar eerder, op 20 december 2011, iedere rechtgeaarde blauwe supporter zal zich deze doordeweekse avond ongetwijfeld herinneren, was de stemming om ca. 22.30 uur euforisch. Want in de strijd om de 1/8 finale van de KNVB beker versloeg G.V.V.V. toen het ‘grote’ Sparta op eigen grondgebied. Weliswaar na verlenging, waarin de 1-1 eindstand na 90 minuten geen beslissing bracht, maar de strafschoppen (4-5) dat wel deden. Dat maakte de prestatie alleen maar groter. Want ook in de ronde daarvoor had G.V.V.V. al gestunt door plaatsgenoot Excelsior Rotterdam in eigen huis uit te schakelen (0-3).  


Op het Kasteel waren Simon Brouwer en Johan Jansen toen de goudhaantjes. Brouwer door zijn openingsdoelpunt en sluitpost Jansen door het stoppen van twee strafschoppen, één in de reguliere speeltijd en één in de penalty-serie. Daarmee plaatste G.V.V.V. dus een heel kleine voetnoot in het zeer dikke geschiedenisboek van Sparta.

Herhaling van zetten
Maar dat is allemaal verleden tijd, wat nu geldt is het heden en daarom zal de ploeg van trainer Niek Oosterlee zich terdege moeten voorbereiden op flink wat weerstand die ongetwijfeld te wachten staat. Want de ploeg van trainer Frank van Kempen - die Ole Tobiasen opvolgde, en zelf komend seizoen wordt vervangen door huidig Excelsior Maassluis coach Jeroen Rijsdijk - lijkt bezig met een herhaling van zetten t.o.v. vorig seizoen.


Toen werd in begin februari de weg omhoog in gezet, nadat voordien de gevaarlijke zone veel dichterbij was dan een veilige plaats. Die tendens werd voortgezet en Jong Sparta eindigde als keurig en uitermate knap in het linkerrijtje als zevende.


Ook nu was de start van de competitie weinig florissant te noemen, ondanks een kleine opleving in november en december, waaronder het 2-2 gelijkspel op het sportpark Panhuis. Op 20 januari jl. stonden de rood-wit gestreepte formatie nog steeds op een nacompetitie plaats. Maar nu, negen ontmoetingen later, die zesmaal winst, tweemaal een puntendeling en slechts eenmaal verlies opleverden, met tevens een ongeslagen serie van zeven duels, mogen de jonge Spartanen zich veilig wanen en zullen ze vast gaan proberen de 47 veroverde punten van vorig seizoen te gaan evenaren, of liever nog te verbeteren, met in eerste instantie G.V.V.V. als slachtoffer.


Vooraanzicht van het zeer klassieke Sparta stadion.

Arsenaal aan spelers
Ook zal nu meespelen dat de technische staf van de Rotterdammers een nog grotere keuze heeft v.w.b. het uitzoeken van de selectie, die het G.V.V.V. moeilijk moet gaan maken. Want omdat zondag de KNVB beker finale wordt gespeeld hoeft Sparta 1 in het komend weekend niet in actie te komen en zullen er wellicht speelgerechtigde A-selecties spelers worden toegevoegd.


Die keuze is sowieso al niet gering, want trainer Van Kempen gebruikte in de tot nu gespeelde 27 wedstrijden maar liefst 43 verschillende spelers. Als we daar de twee van aftrekken, die maar eenmaal in actie kwamen als invaller, Oosterlen en Dos Santos (gezamenlijke speeltijd 93 minuten) dan staat dit nog steeds in geen enkele verhouding tot de 21 spelers die Oosterlee tot nu toe liet spelen in zijn keurkorps. Als we daar ook weer de eenmalige optredens van Rodny Hofman, Wouter Bonke, Robin Segers en Danny Stomphorst (gezamenlijke speeltijd 101 minuten) afhalen dan krijg je dus een verhouding van 41 staat tot 17. Waarmee we maar willen aangeven dat de Rotterdamse ‘visvijver’ vele malen groter is dan het Veense equivalent.

Improviseren
Dit wordt nog eens extra geïllustreerd door het feit dat coach Oosterlee en zijn stafleden Jan Diepeveen en Dennis van Meegdenburg weer een oplossing moeten gaan bedenken voor de invulling van de defensie. Dat moest al tegen Barendrecht toen Bart Hulsbos vanwege een blessure niet inzetbaar was en Guido Janssen zijn plaats in moest nemen. Ook Laurens van der Voort moest toen verstek laten gaan door een schorsing. Op zijn plek speelde Mourad Marbouh. Nu moet zo’n soort van zelfde probleem worden opgelost, want Wilco den Hartog is niet beschikbaar door zijn twee gele kaarten van afgelopen zaterdag, en dus een schorsing van één duel.

 

Normaliter zou Guido Janssen dan Wilco’s plek centraal in de defensie gaan innemen, maar het studentenbestaan van de verdediger schreef voor dat er een studiereis was in deze periode en daarom is Janssen, net als vorige week, ook nu niet beschikbaar. Maar waar Sparta in zo’n situatie een blik centrale verdedigers zou kunnen opentrekken, is dat bij de ‘onzen’ niet het geval, en dus zal er geïmproviseerd moeten worden door de heren die daar voor hebben doorgeleerd.


Symbolischer kan haast niet. Wilco den Hartog (r.) heeft rugnummer 8 en krijgt van scheidsrechter Blank in minuut 08:08 tegen FC Lienden zijn eerste gele kaart. In minuut 83 volgde nog zo'n prent en dat betekende voor Wilco één wedstrijd schorsing.

Thuisploeg favoriet
G.V.V.V. en vele ander competitie genoten prijzen zich gelukkig dat Jong Sparta de enig overgebleven witte raaf is in deze tweede jaargang van de Tweede Divisie. In de voorbeschouwing op de thuiswedstrijd die op 2 december jl. plaatsvond hebben daar al uitgebreid bij stilgestaan.


Daar hoeven we niet op terug te komen en is een voldongen feit, waar gewoon mee moet worden gedeald. Dit heeft wel als consequentie, als ‘onze jongens’ de derde plek, die ze sinds 17 febr. bezet hielden, en vorige week verloren aan Barendrecht, willen terug veroveren, dat winst op de gastheren pure noodzaak is. En dat is veel makkelijker opgeschreven dan in de praktijk uitgevoerd. Waarom?


Omdat Jong Sparta de ploeg in vorm is met die eerder genoemde fraaie ongeslagen reeks wedstrijden. En ook omdat ze precies twee derde van alle 36 punten op het eigen Kasteel veroverden. Daarmee zou je de Van Kempen brigade op voorhand toch wel licht favoriet mogen noemen.

Het moet beter
Maar ook omdat G.V.V.V. in de voorgaande onderlinge drie competitieduels, alleen thuis, en ook nog met de nodige pijn en moeite, één puntje uit het vuur wist te slepen. De gelijkmaker voor de jonge Spartanen viel dan weliswaar in blessuretijd, via het volgende scoreverloop: Jeremy de Graaf (1-0), Abdoulrahme Harroui (1-1), Martin van Eck (2-1) en Ioannis Bouras (2-2), maar was hogelijk verdiend omdat doelman Johan Jansen in de tussentijd een zeer hinderlijke sta-in-de-weg was geweest.

 

Daarnaast heeft de ploeg van Niek Oosterlee de afgelopen twee wedstrijden niet het beste in zichzelf omhoog weten te halen. Uit bij Barendrecht ontbrak het aan scorend vermogen en lekjes in de defensie. Thuis vorige week tegen FC Lienden was er veel te weinig creativiteit om voldoende gevaar te stichten. Al die facetten zullen dus sowieso beter moeten worden uitgevoerd om een kans van slagen te hebben om voor het eerst, in de kortlopende geschiedenis, drie punten mee te kunnen nemen uit het Kasteel.

De wedstrijd op 'Het Kasteel', Spartapark-Noord 1 te Rotterdam begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. D. Serik (Deventer), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M. Meijers en Dhr. Y.L. Weterings. Vierde official is Dhr. A.J.F. Midden.
 

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Website Sparta, Wikipedia en Dick Gijsbertsen.