Voorbeschouwing Kozakken Boys – G.V.V.V.

11 oktober 2017

Na het treffen met de voor G.V.V.V. relatief onbekende zondagclubs TEC, Achilles ’29, De Dijk en De Treffers, en de uiteraard wat meer bekende zaterdagverenigingen Excelsior Maassluis, Katwijk en Rijnsburgse Boys, staat in speelronde acht de eerste onvervalste klassieker op de programmarol in dit nog prille seizoen ’17-‘18. TV-zender Fox Sports voelde dat haarfijn aan en zal daarom live verslag doen van de in totaal 51ste onderlinge ontmoeting tussen Kozakken Boys en G.V.V.V.

Klassieker

In de geschiedenisboeken van de beide kemphanen staat genoteerd dat zij op het hoogste zaterdagniveau, wat loopt van tweede klasse tot en met tweede divisie, reeds 24 seizoenen bij elkaar waren ingedeeld. Dat alles levert 48 matches op. In het seizoen ’84-’85 toen Kozakken Boys de beste was in de eerste klasse A, en G.V.V.V. hetzelfde presteerde in B, kwamen daar nog twee duels bij in de strijd om de zaterdagtitel - die overigens na een beslissingswedstrijd tussen Kozakken Boys en Spakenburg een prooi werd voor laatstgenoemde – dit alles brengt het totaal dus op 50x Kozakken Boys versus G.V.V.V., of omgekeerd. Daarom is de titel klassieker zeker niet overdreven.

Evenwicht
Het onderstaande totaalbeeld van die 50 duels geeft aan dat ons vlaggenschip daarin net iets beter presteerde dan onze gastheren van komende zaterdag. (Het puntenaantal is gebaseerd op de twee punten per gewonnen wedstrijd voor seizoen ’95-’96, en drie punten daarna).

Totaal

Aantal

Winst

Gelijk

Verlies

Punten

Voor

Tegen

G.V.V.V.

50

22

11

17

68

80

77

KOZAKKEN BOYS

50

17

11

22

55

77

80

Thuis

25

12

4

9

35

40

34

Uit

25

10

7

8

33

40

43


Maar u weet ook dat uitslagen uit het verleden geen enkele garantie bieden voor de toekomst. Dat geldt ook voor de uitslagen in de topklasse, waar Kozakken Boys in ’12-’13, een jaar na G.V.V.V., in debuteerde, en de tweede divisie. Maar dat geeft toch wel een iets reëler beeld als je een prognose zou moeten maken voor dit 51ste treffen. En daaruit blijkt dat de beide clubs bijna volledig in evenwicht zijn, en dat er van thuisvoordeel ook al geen sprake is, alleen het doelsaldo is één goaltje in het voordeel van de bewoners van sportpark De Zwaaier (14-15).

 

G.V.V.V. thuis

G.V.V.V. uit

12-'13 (topklasse)

1-1

0-2

13-'14 (topklasse)

0-2

3-0

14-'15 (topklasse)

5-0

4-0

15-'16 (topklasse)

1-2

0-0

16-‘17 (tweede divisie)

2-1

2-3


Crème de la crème
Hoewel G.V.V.V. dus vorig seizoen de beide duels wist te winnen, de 2-3 in Werkendam op 19 november 2016 was verdiend te noemen, de 2-1 op 4 maart jl. was geheel tegen de verhoudingen in en werd op het tandvlees door de Veense blauwen over de streep getrokken, presteerde Kozakken Boys overall genomen behoorlijk wat beter dan haar bezoekers van aanstaande zaterdag. Wat heet?
De ploeg van trainer Danny Buijs, die aan zijn vierde en tevens laatste seizoen is begonnen zo kondigde de ex-prof van Feyenoord en ADO Den Haag in september al aan, mocht zich achter de ongenaakbare kampioen Jong AZ kronen tot beste amateurclub van Nederland. Hoewel die titel concreet niets oplevert staat zo’n prestatie uitstekend op het cv van de club en coach.
Over dat cv hoeven beide zich sowieso al niet te beklagen, Want Buijs, die zelf ook het Kozakken shirt droeg in jaargang ’13-‘14, werd als debuterend trainer in ’14-’15 met zijn ploeg direct kampioen in de topklasse. En in ’15-‘16 loodste hij ze ook met een vierde plek in de eindrangschikking gemakkelijk naar de tweede divisie, gevolgd dus door bovengenoemde eretitel. Kortom Kozakken Boys behoort sinds haar terugkeer op het hoogste voetbalamateurniveau tot de crème de la crème.

Rustige transfermarkt
De runner-up positie van vorig seizoen kwam pas na de winterstop tot stand, want toen die inging stonden de Kozakken op een achtste plek. Bijzonder natuurlijk ook nog dat juist in die periode klasbak en topschutter Berry Powel werd verhuurd aan IJsselmeervogels, en daar aan de boorden van IJsselmeer werd hij min of meer persoonlijk verantwoordelijk voor de terugkeer van ‘de rooien’ op de hoogste trede. Het gemis van de goalgetter deerde de Buijs brigade dus in het geheel niet, want via 9x winst, 2x gelijk en 4x een nederlaag stoven ze omhoog naar plek twee.
Alle reden dus om de vertrouwde selectie zoveel mogelijk intact te houden. Daarom was het zeer rustig op de Werkendamse transfermarkt met slechts vijf nieuwkomers, en met Powel meegerekend, ook vijf vertrekkers.
Op doelman Richard Arends na, die overkwam van Spakenburg en direct een basisplaats veroverde, moeten de andere nieuwe gezichten, Sven van Ingen (TEC), Julian Agatowski (RVVH), Aschwin Bakema (Rijsoord) en Berry Sonnenschein (RKTVV) het voorlopig doen met invalbeurten en/of plaatsen op de reservebank.  


Rodny Hofman (l.) zal zijn kunstje van 19 november 2016, toen hij de 1-2 op het scorebord zette door een schitterende vrije trap achter de pas 17-jarige doelman Djordi van der Wiel te schieten, niet kunnen herhalen. Want door een kruisband operatie is de rechtervleugelverdediger hoogstwaarschijnlijk dit hele seizoen niet inzetbaar. Foto's: Dick Gijsbertsen.

Ongeslagen thuisstatus
Met de erkende namen van o.a. Gwaeron Stout, Quentin Jakoba, Juriën Gaari, Wesley Pollemans, Leon Bot en bekende schutters zoals Everton Pires Tavares, Raily Ignacio, Ahmed el Azzouti en Ahmad Mendes Moreira, was de start niet al te florissant. Want de eerste drie duels leverde slechts 1 punt op. Maar sindsdien is Kozakken Boys ongeslagen via drie winstpartijen en een gelijkspel (1-1), vorige week uit tegen Excelsior Maassluis. En net als G.V.V.V. leed het op eigen bodem in de drie tot nu toe gespeelde duels nog geen nederlaag. Ook stuntte de ploeg in de KNVB beker door De Graafschap op sportpark De Zwaaier op 1-1 te houden, de verlenging te overleven, en uiteindelijk via strafschoppen, waarbij keeper Nils den Hartog de held werd door er twee te stoppen, de volgende ronde te bereiken. Daarin is PEC Zwolle op 24 oktober as. gastheer.
Daarmee zal duidelijk zijn dat Kozakken Boys het er erg aan gelegen zal zijn om die status te handhaven en dat natuurlijk het liefst met winst tegen de bezoekers uit Veenendaal om zo lekker in te lopen richting de top van de ranglijst.  

Spelen om te winnen
Op de keper beschouwd kende de ploeg van nieuwbakken trainer Niek Oosterlee eenzelfde soort van start als die van de gastheren. Want ook bij G.V.V.V. waren de resultaten van de eerste drie wedstrijden in deze tweede jaargang tweede divisie niet geheel vlekkeloos te noemen. Tweemaal een 2-0 nederlaag tegen huidig koploper Katwijk en De Treffers deden zeer, alleen smaakten de drie punten die tussendoor werden veroverd tegen Oosterlee’s voormalige werkgever Rijnsburgse Boys (2-1) daarom wel extra zoet.
Maar daarna kregen aanvoerder Roy Terschegget c.s. de voetbalgeest en stonden ze geen punt meer af, door vier winstpartijen op rij en daarmee het behalen van het maximaal aantal punten van twaalf op het eigen sportpark Panhuis. Eigenlijk is de Oosterlee equipe al vijf ontmoetingen op rij ongeslagen, als je ook het duel tegen FC Dordrecht (1-0) voor de KNVB beker meetelt.
Doordat G.V.V.V. nog niet gelijkspeelde en Kozakken Boys dat al wel tweemaal deed maakt dan ook het huidige verschil van vier punten op de ranglijst tussen de gastheren en de bezoekers. En die afstand zullen de Veense blauwkousen maar wat graag in stand willen houden. Een gelijkspel zou dan volstaan. Maar als coach Oosterlee zijn visie trouw blijft, en waarom zouden we daaraan moeten twijfelen, dan gaan de Veenendalers volop voor de winst. Want in de presentatiegids gaf Niek Oosterlee aan: “Ik wil spelen om te winnen en niet om een nederlaag te voorkomen.” En dat credo lijkt de leidsman er tot nu aardig hebben ingepompt bij zijn pupillen.
Collega Buijs lijkt ons inziens daar een weinig afwijkende mening over te hebben en daarom mogen we dan ook een open duel verwachten, met hopelijk veel sportief spektakel zodat deze 51ste klassieker die classificatie zal gaan waarmaken.

Het duel op sportpark De Zwaaier, Nieuwe Kozakken Stoep 1, 4251PN te Werkendam begint om 15.30 uur en staat onder leiding van de zeer ervaren scheidsrechter Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R. Westenberg en Dhr. R.S.H. Beijer. Vierde official is Dhr. D. Serik.