Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – G.V.V.V.

14 mei 2018

De laatste uitwedstrijd van deze competitiejaargang is aanstaande en dus zal ook voor de laatste keer de touringcar voorrijden op het sportpark Panhuis, die spelers, staf en begeleiding naar een mededinger gaat brengen in deze Tweede Divisie. De bestemming is sportpark Middelmors in Rijnsburg, alwaar de plaatselijke Boys, bijgenaamd de Uien, gastheer zullen zijn.

De buschauffeur kan met een gerust hart de wegenkaarten en/of navigatie systeem thuislaten, want er zit een leidsman in de bus die, waarschijnlijk zelfs met een voorgebonden blinddoek, de weg feilloos weet te vinden naar de Noordwijkerweg 49 in Rijnsburg.


Niek Oosterlee stuurde namelijk zijn voiture vanaf begin augustus 2009 t/m eind mei 2016 drie of viermaal per week naar dat adres om zijn functie van trainer/coach bij Rijnsburgse Boys uit te oefenen.

Goede banden
We weten het niet zeker, maar misschien wordt dit wel Oosterlee’s eerste terugkeer bij zijn oude liefde sinds hij bijna twee jaar geleden daar zijn laatste voetstappen heeft gezet.

Hoe het ook zij, we weten zeker dat onze huidige oefenmeester op De Middelmors met alle egards zal worden ontvangen. Want dat er nog steeds goede banden zijn tussen hem en de club werd wel duidelijke op de heenreis naar het trainingskamp afgelopen januari in Marbella. Een bestuursdelegatie van de Uien zat in het zelfde vliegtuig en dat werd langdurige en aangename conversatie, dat was voor de meevliegers overduidelijk. Gelukkig kan het ook zo als er een scheiding plaatsvind tussen club en trainer en is, en was, er geen sprake van slaande deuren, modder smijten enz.


Voormalig voorzitter van Rijnsburgse Boys Cees Driebergen (r.) in gesprek met voormalig trainer Niek Oosterlee. Rodny Hofman en Caifano Latupeirissa spelen luistervinkjes.

Door een ringetje
Ondanks het feit dat onze gastheren pas in 1979 het toenmalig hoogste niveau van de eerste klasse bereikte, zijn ze al jaren een zeer gerenommeerde en gerespecteerde voetbalvereniging in het zaterdagvoetbal. De vijf afdelingstitels in 1984, 1990, 2006, 2007 en 2009 spreken daarbij boekdelen. Daarvan werden er twee (1990 en 2009) omgezet in het zaterdag kampioenschap, helaas ontbreekt de algehele amateur titel op het palmares. Wel staan er twee districtsbekers in de prijzenkast te pronken, die in 2008 ook nog de landelijke beker opleverde.


Treurnis was er in 1995 toen de eerste klasse, door een dertiende plaats, moest worden ingeruild voor de tweede klasse. Maar die omissie werd direct rechtgezet, een runner-up positie achter kampioen Excelsior Maassluis was ruim voldoende om niet naar de eerste klasse terug te keren, maar naar de hoofdklasse, die in 1996 haar geboorte kende.

 

Het cv van de geel-zwarte formatie daarin is er een om door een ringetje te halen. Want naast de al genoemde drie kampioenschappen, werd op twee jaargangen na, altijd geëindigd in het zogenaamde linkerrijtje.

Het kan verkeren
De derde plek in 2010, het eerste seizoen onder Niek Oosterlee volstond ook ruimschoots om de hoofdklasse in ruilen voor de nieuw ingestelde topklasse. Daarna volgden nog zes seizoenen onder de hoede van de Alphense trainer en die leverde dit rijtje 3, 2, 5, 5, 7 en 8 aan eindposities op, die meer dan gezien mogen worden. Alleen deed die laatste eindpositie het meeste zeer in Rijnsburg en ommelanden. Iedere geel-zwarte fan zal zich herinneren dat het op de laatste speeldag niet lukte om op het sportpark Panhuis in Veenendaal directe concurrent G.V.V.V. op de knieën te krijgen om zo de laatste strohalm te grijpen en daarmee te promoveren naar de nieuwe Tweede Divisie.

 

Nee, tot zeer grote vreugde van alles wat Veenendaals blauw was, werd de 0-1 door Danny van der Vijver, ongedaan gemaakt door twee goals van ‘good-old’ Simon Brouwer, die toen net terug was van zeer lang knieblessureleed, en daarmee werd het laatste ticket gepakt voor de Tweede Divisie. Een sof voor Niek Oosterlee en zijn pupillen, die toen hoogstwaarschijnlijk niet had kunnen bevroeden dat hij veertien maanden later voor de groep van de toenmalige ‘vijand’ zou staan. Ja, het kan verkeren in voetballand zo blijkt maar weer.


Deze collage toont de vreugde toen G.V.V.V. op 14 mei 2016 met 2-1 won van Rijnburgse Boys en zich daarmee plaatste voor de Tweede Divisie.

Weer terug
Opvolger van Oosterlee, Pieter Mulders, die overkwam van Kon. HFC en daar aanzienlijke successen had geboekt, slaagde er vorig seizoen wel in om de Rijnsburgers weer naar het hoogste niveau te tillen. Dat gebeurde weliswaar via de omweg van de nacompetitie, waarin eerst zondag hoofdklasser Westlandia en later Spakenburg over de knie ging, maar logischerwijs was er geen enkele Ui die daar een traan om liet. Ja, vreugdetranen wellicht wel, want Rijnsburgse Boys was terug waar het thuis hoorde, het allerhoogste amateurniveau.

Pieken en dalen
De kennismaking als debutant in de Tweede Divisie was hard, want na zes speeldagen vond RBB zichzelf terug op een zestiende stek. Maar daarna kwam er een fantastische opleving, uit 10 duels werden maar liefst 27 punten veroverd met als gevolg een runner-up plek achter koploper Katwijk aan het begin van de winterstop.

 

Maar negen wedstrijden later, en slechts vijf punten rijker, duikelde captain Goeman c.s. eind maart naar de onderkant van het linkerrijtje.
Het besef dat dit niet des Rijnburgs was, kwam toch wel binnen en er volgde een flinke tussensprint met slechts vier verliespunten in de laatste zeven gespeelde duels. Dit bracht de Uien dus de huidige vijfde plek en daarmee is het veruit de beste debutant en is subtopper een terechte kwalificatie.

 

Want ASV De Dijk en Achilles ’29 zien al gezien, FC Lisse moet nog vechten voor behoud, en IJsselmeervogels is middenmoter. Vermoedelijk had een ieder die Rijnburgse Boys lief heeft voorafgaande aan deze competitie blindelings willen tekenen voor dit eindresultaat. En wellicht zit er, bij meer positieve resultaten in de laatste twee wedstrijden, nog meer in het vat en kan er worden achteromgekeken op een meer dan geslaagde terugkeer op de hoogste trede van de ladder ondanks een zeer wisselvallige prestatiecurve.




Leed
Hoewel die curve van G.V.V.V. wat meer is gladgestreken, u ziet hierboven de vergelijking, is daaruit ook duidelijk af te leiden dat Oosterlee’s pupillen nu in de hoek zitten waar de klappen vallen. Er is ook geen tot weinig excuus te verzinnen voor de geleden nederlagen, allen waren volkomen terecht. Geen scheidsrechterlijke dwalingen waarmee de das werd omgedaan, of een beslissende goal in blessuretijd bijvoorbeeld. Nee, de ploeg heeft het geheel aan zichzelf te wijten, er worden veel te weinig kansen gecreëerd, en als die er dan wel eens komen is de afwerking onder de maat. En als je dan aan de achterzijde ook nog wat cadeautjes uitdeelt zo af en toe dan is het leed snel geschiedt.


Koppen leeg en brandstof tanken
Het heilige vuurtje wat lang heeft gebrand is bijna op geraakt en de resterende reserve energie wordt op een verkeerde manier opgestookt, in elkaar, of op de leidsman als die een foute beslissing maakt.


Het probleem is nu om aan nieuwe brandstof te komen en de koppen geheel leeg te maken alsof er voorheen geen tegenslagen zijn geweest. Dat zo’n poging geen sinecure zal zijn tegen een ploeg in vorm, en waarvan in de topklasse pas een keer is gewonnen op vreemde bodem, is voor iedere blauw geaarde fan geheel duidelijk. Maar om de mat geworden glans wat op te poetsen aan het einde van deze competitiejaargang is dat wel noodzakelijk. Hopelijk weten Niek Oosterlee en zijn assistenten Jan Diepeveen en Dennis van Meegdenburg nog een jerrycannetje met inhoud en een aansteker te vinden om het vuurtje opnieuw te laten ontbranden.


Wellicht kunnen Oosterlee en Diepeveen vrijdagavond, als zij als duo aan de voetbalquiz gaan deelnemen bij G.V.V.V., nog wat raad vragen hoe ze aan dat soort attributen kunnen komen, want daar zijn tenslotte meer dan 100 voetballiefhebbers en kenners aanwezig.            

Rijnsburgse Boys - G.V.V.V. begint komende zaterdagavond om 18.00 uur op het sportpark Middelmors, Noorwijkerweg 49 te Rijnsburg en zal onder leiding staan van Dhr. M.J. Nagtegaal uit Hendrik Ido Ambacht. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. N.A. Vuvu en Dhr. T. Heuvelmans. Vierde official is Dhr. P. Henshuijs.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto’s: Bram Dekker en Dick Gijsbertsen