Voorbeschouwing SC Cambuur – G.V.V.V.

18 december 2017

Voor de laatste keer gaan de voetbalattributen in de sporttas, worden de spandoeken en blauwe mutsen in gereedheid gebracht, rijden de spelers- en supportersbussen voor, en gaan de A-selectie van G.V.V.V. en haar ca. 350 aanhangers zich opmaken voor het dessert in voetbaljaar 2017. Plaats van bestemming is de culturele hoofdstad van Europa in 2018, Leeuwarden. Plaats van handeling het Cambuurstadion, gelegen aan het Cambuurplein 44, en dan kan het niet anders zijn dan dat Sportclub Cambuur tegenstander is in de strijd om een plaats in de kwartfinale van de KNVB beker. Dit stadion, stammend uit 1936, lijkt haar langste tijd te hebben gehad, want er zijn vergevorderde plannen om in 2020 te verhuizen naar een spiksplinternieuw onderkomen.

Alle Cambuur adepten, alsmede de gehaaide en fanatieke voetbalquizspelers onder de lezers van deze vooruitblik, weten ongetwijfeld hoe onze tegenstander om de ‘grote beker’ aan haar toch wel aparte naamgeving is gekomen. Maar voor degene die dat niet weten, waaronder uw scribent, daarover toch eerst maar even een paar quotes uit de wikipedia pagina van deze echte Friese volksclub, met tevens nog een paar aardige weetjes en een piepklein stukje geschiedenis.

Naam en embleem
De naam SC Cambuur (door de supporters liefkozend ´SCC´ genoemd) komt voort uit de naam van de wijk waar het sportpark is gelegen: de Cambuursterhoek, ook wel het Cambuurkwartier genoemd. De wijk is op haar beurt vernoemd naar de middeleeuwse adelijke familie de Van Cammingha's, die hun burcht hadden op de plek waar nu ongeveer het stadion staat. Het clubembleem van SC Cambuur is een gemoderniseerde variant van het familieschild van de Van Cammingha's, verwijzend naar de rijke historie van zowel de naam als de locatie.
Het clubwapen is als volgt te omschrijven: een geel wapenschild met een liggend rood hert, de voorpoten uitgestrekt. Vergezeld met drie zwarte kammen met elk twee rijen tanden: twee kammen van boven en één kam van onderen. De kammen in het schild zijn zogenaamde sprekende wapens, oftewel wapens waarvan de afbeelding verwijst naar de naam van de drager ervan.
Clubkleuren
Het tenue van SC Cambuur bestaat uit een geel shirt, blauwe broek en witte kousen. Geel en blauw zijn de kleuren van de stad Leeuwarden. De Leeuwarder vlag bestaat uit vier horizontale banen: blauw, geel, blauw en geel.
Oorsprong
In 1964 werd SC Cambuur als profclub opgericht ter vervanging van het naar de amateurs (vanwege financiële nood, opm. red.) teruggekeerde VV Leeuwarden. Die club is opgericht op 14 augustus 1917 en is in 2013 met VV Rood Geel gefuseerd tot SC Leovardia. Die werkt haar thuiswedstrijden af op Sportpark Cambuur (gelegen naast het Cambuurstadion) en is tot op de dag van vandaag een van de amateurpartners van SC Cambuur.
Initiatiefnemer om een nieuwe club te stichten was Sietse Westra, die van 1964 tot 1969 ook de manager van de club was.
Te klein voor ….

Zoals uit bovenstaande grafiek blijkt is SC Cambuur door de jaren heen, met enkele uitzonderingen die de regel bevestigen, bijna altijd een trouw eerstedivisionist geweest. Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen: ‘te klein voor het tafellaken, maar te groot voor het servet’.
Diverse keren dicht bij de promotie naar de eredivisie, maar kon die stap net niet worden gemaakt, en op moment dat dit wel lukte, driemaal dus, was het na twee of drie seizoenen weer over en uit met de pret voor de Leeuwarders.
Positief punt is natuurlijk wel dat het de laatste keer drie seizoenen duurde voordat weer afscheid moest worden genomen van het hoogste podium en dat na die degradatie de draad direct weer werd opgepakt. Een derde positie in de eindrangschikking en de vierde periodetitel waren vorig seizoen voldoende voor een plek in de nacompetitie, met de kans dus op directe terugkeer. Het lukte niet, want MVV Maastricht trok over twee duels aan het langste einde.
Met die prestatie in het achterhoofd en onder leiding van de nieuw aangestelde trainer in de persoon van Marinus Dijkhuizen – die zelf in twee perioden 132 wedstrijden speelde voor Cambuur – zou dit seizoen een nieuwe poging moeten worden gewaagd om mee te strijden om promotie.

Schokeffect
Ondertussen weten we dat die ambitie voorlopig op een laag pitje staat, want de Friese voetballers kenden een voor hen, en de aanhang, zeer onaangename start in de Jupiler League. Door de magere resultaten was de staart van de ranglijst veel dichterbij dan de kop. Het kostte de nieuwbakken coach Dijkhuizen eind november de kop. De assistenten Sipke Hulshoff en Jan Bruin (met 79 goals aanvoerder van de overall topscorerslijst, en de ons bekende Sandor van der Heide met 66 treffers daarachter) nemen voorlopig de honneurs waar. Het ‘schokeffect’ betaalde zich in eerste instantie uit want met twee overwinningen op rij werd de brede middenmoot in de eerste divisie bereikt.

Wie volgt?
De aanstelling van een nieuwe leidsman zal wel over de winterstop heen worden getild, en zal hoogstwaarschijnlijk mede afhangen van de visie van de nieuwe technisch directeur, die per 1 januari zal gaan aantreden. Dat wordt namelijk geboren Leeuwarder Foeke Booij, die zijn voetbal-cv begin jaren tachtig van de vorige eeuw begon bij de club. Aan Booij en de bestuurders om een man te vinden die past in het illustere rijtje coaches die eerder in Leeuwarden werkzaam waren. Die namenlijst bevat o.a. Nol de Ruiter, Sandor Popovics, Rob Baan, Fritz Korbach, Gert Kruys, Han Berger, Roy Wesseling, Jurrie Koolhof, Stanley Menzo, Alfons Arts, Dwight Lodeweges, Henk de Jong en Marcel Keizer de huidige Ajax coach.

Cupfighter
Maar dat is allemaal van later zorg eerst zal de blik van de Friese volksclub gericht zijn om de lucratieve kwartfinale van de KNVB beker te bereiken. Net als in de reguliere competitie kent SC Cambuur daarin haar up en downs. Met een zekere regelmaat vroegtijdige uitschakeling, maar in de laatste paar seizoenen is de kwalificatie cupfighter zeker op zijn plaats.
In ’14-’15 werd ten koste van FC Den Bosch, Scheveningen (na verl.) en Heracles de kwarfinale bereikt. Daarin was PEC Zwolle na verlenging met 2-3 te sterk. Na een eervol 3-2 verlies bij PSV in de tweede ronde in ’15-16, volgde vorig seizoen een zeer fraai vervolg. FC Rijnvogels en TEC werden aan de zegekar gebonden, waarna in de achtste finale niemand minder dan Ajax op bezoek kwam in Leeuwarden. Het werd op 15 december 2016 een gedenkwaardige avond die de Cambuurfans nog lang zal heugen. Martijn Barto, voormalig speler bij Harkemase Boys, werd het goudhaantje met twee treffers, waartegenover de Amsterdammers maar een doelpunt konden produceren en dus was de kwartfinale een prooi voor de geel-blauwen. Maar het werd nog mooier. FC Utrecht werd in de eigen Galgenwaard op 2-2 gehouden en ook de verlenging bracht geen beslissing. Strafschoppen waren nodig, en tot grote vreugde van alles wat SC Cambuur was, werd die reeks met 6-7 gewonnen en daarmee een plaats in de halve finale waarin AZ - voor G.V.V.V. ook geen onbekende in de beker, reeds tweemaal waren de Alkmaarders en de Veenendalers tegenstander van elkaar, met logischerwijs tweemaal winst voor de profs – in eigen huis tegenstander werd. Het werd opnieuw een thriller van jewelste, want Cambuur hield gedurende 120 minuten stand, scoorde zelf niet maar liet ook geen doelpunt toe. Derhalve opnieuw een penaltyreeks die voor de beslissing moest zorgen. Missers en rake elfmetertrappen volgde elkaar op met uiteindelijk de thuisploeg die met 3-2 aan het langste trok. Jammer natuurlijk voor de underdog, maar SC Cambuur kon met opgeheven hoofd afscheid nemen en had haar naam zeker en vast gevestigd in het bekeravontuur.


De noordzijde van het Cambuurstadion met de M.I.-side, waar de fanatieke aanhang van de Leeuwarders hun thuis hebben. M-I staat voor de Marathonstraat (huidige Coopmanstraat) en Insulidestraat.

Underdog
Was SC Cambuur toen underdog, nu gaat die rol zeker op voor de bezoekers uit Veenendaal. Want hoewel met een zekere regelmaat wordt beweerd dat de eerste- en tweede divisie dichter naar elkaar toegroeien en de verschillen niet zo groot meer zijn bewijzen de resultaten in de KNVB beker anders.
Natuurlijk zijn er wel eens verrassingen zoals G.V.V.V. zelf bewees door in de voorgaande ronde FC Dordrecht uit te schakelen, wat op haar beurt afgelopen vrijdagavond met 3-0 klop kreeg van onze gastheren in Leeuwarden. En ook herinneren de blauwe spelers en aanhangers zich natuurlijk maar al te goed de jaargang ’11-’12 toen Excelsior- en Sparta Rotterdam zich in de eigen thuishavens kapot liepen en uiteindelijk het onderspit dolven tegen G.V.V.V., wat dan zelf uiteindelijk haar Waterloo vond (2-1) op de steenkoude, maar hartverwarmende eerste februari van het jaar 2012 in Alkmaar.
Maar deze, en een paar andere verrassingen in voorgaande bekerjaren van (semi)amateurs tegen profs, zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Zonder de nauwkeurige regels van de statistiek te volgen heeft uw schrijver een klein onderzoekje uitgevoerd naar de uitslagen van dit soort wedstrijden in laatste dertien jaargangen van de ‘grote beker’. En daaruit blijkt dat de winstkans voor de amateurs daarin maximaal 18 procent bedraagt.
Als je in die hoedanigheid en in dezelfde tijdspanne tegenstander bent geweest van SC Cambuur komt dat percentage uit 11%. Want de Friezen speelden vanaf ’04-’05 tot nu tegen negen amateurclubs te weten: Be Quick ’28, WKE, ASWH, VVSB, DESO, Katwijk, Scheveningen, FC Rijnvogels en TEC, en daarin verloor SC Cambuur slechts een wedstrijd. Dat gebeurde op 19 september 2006 toen ASWH in Hendrik Ido Ambacht met 4-2 de boventoon voerde. Op het duel tegen Scheveningen na, waren dat ook nog eens allemaal uitwedstrijden, dus hebben onze gastheren nu ook nog eens het thuisvoordeel en daarom is de underdog positie niet uit bescheidenheid, maar een waarheid als een (Friese)koe.
 

Voor de volledigheid, in jaargang '81-'82 speelde G.V.V.V. in Roosendaal tegen RBC, uitslag 1-0. Maar RBC was toen nog een zondag hoofdklasser die later betaald voetbal ging spelen.

Heel klein kansje
G.V.V.V. kende een wat mindere generale repetitie dan tegenstrever SC Cambuur. Op het eigen sportpark Panhuis moest het genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel tegen HHC Hardenberg. Pas na het perspraatje met trainer Niek Oosterlee over de draw kwam voor het eerst de focus te liggen op het bekerduel. De vraag ging in het rond hoeveel kans zijn formatie zou maken op succes. Daarbij hield inwoner van Alphen op de Rijn zich wijselijk op de vlakte met de dooddoener dat in voetbal alles mogelijk is, maar dat hij vrijdagavond met eigen ogen had aanschouwd dat er een uitstekend voetballende formatie staat te wachten die in zijn ogen n.a.v. de wedstrijd tegen FC Dordrecht veel te laag op de ranglijst staat.
Het overige journaille gooide wel met procenten, en dat kwam zo’n beetje uit tussen de tien en twintig, waarmee eerder gedane bewering van uw scribent heel aardig wordt onderstreept.
De werkelijk cijfers komen daar weer tussenin uit. Want sinds 1981, toen amateurclubs, onder bepaalde voorwaarden mochten meedoen aan de KNVB beker, speelde G.V.V.V. daarin 21 duels tegen de profs. Daarvan eindigde er drie in winst, waarvan een na strafschoppen. Omgerekend betekent dit circa 14 procent kans om de kwartfinale te behalen.
Al met al dus een kleine kans op een stunt, die nog extra wordt benadrukt doordat de Oosterlee brigade ietwat gehavend aan de start zal moeten verschijnen door het ontbreken aanvoerder Roy Terschegget die in de vorige bekerduels twee gele kaarten kreeg en daardoor een schorsing moet uitzitten, en verdediger Bart Hulsbos, die zijn geplande vakantie niet kon verzetten.
Maar zoals een oude voetbalwijsheid zegt: ‘niet geschoten is altijd mis’ en gaan we er als G.V.V.V.-ers vanuit dat onze favorieten dat wel gaan doen, en de huid zo duur mogelijk zullen gaan verkopen. En mocht de missie slagen, dan is het natuurlijk groot feest, maar ook bij een nederlaag en de uitschakeling hopen we dat iedereen die een blauw hart heeft zich daarbij sportief kan neerleggen.

Voor voormalig Cambuur speler Jeremy de Graaf, nu als spits in dienst bij G.V.V.V. is dit bekerduel helemaal speciaal, maar daarover leest u meer in het interview wat collega redacteur Jeroen van Barneveld met Jeremy had.   

Dit KNVB bekerduel in het Cambuurstadion begint om 19.45 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. S. Mulder (Uithuizen) die zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. H.A.M. van de Ven en Dhr. J.M. van Zuilen. Vierde official is Dhr. I.G.M. van Oostrom.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Wikipedia en website SC Cambuur.