Voorbeschouwing slotakkoord G.V.V.V. – VVSB

22 mei 2018

Je zou haast kunnen veronderstellen dat de competitieleider van deze Tweede Divisie helderziende gaven had toen hij/zij ergens in de zomer van vorig jaar het wedstrijdschema daarvoor in elkaar zette.

Want zaterdagmiddag is sportpark De Zwaaier in Werkendam het hoogstwaarschijnlijke bomvolle decor voor een echte kampioenstrijd tussen thuisploeg Kozakken Boys en de bezoekers uit Katwijk. Deze twee ploegen, die gedurende dit seizoen de competitie van begin tot eind domineerden, moeten daar gaan uitmaken wie als opvolger van Jong AZ de geschiedenis van deze Tweede Divisie in gaat.


Maar ondanks het feit dat de beide degradanten, Achilles ’29 en ASV De Dijk, al bekend zijn wordt het onderin ook nog ongemeen spannend wie het vege lijf via de nacompetitie mag gaan proberen te redden. Dus ook bij aanhangers van T.E.C., FC Lisse, De Treffers en FC Lienden zullen de zenuwen door de keel gieren en zullen veelvuldig de sociale media, teletekst en allerlei andere informatiebronnen worden geraadpleegd hoe het er bij de concurrenten aan toe gaat. Voor alle supporters van deze zes clubs, en uiteraard ook onderhavige spelers en begeleiding, waar nog wat op het spel staat dus een stressvol middagje.

Keizers baard
Daar zal op het sportpark Panhuis absoluut geen sprake van zijn, want G.V.V.V. versus Voetbal Vereniging Sint Bavo uit Noordwijkerhout, kortweg VVSB, is er een om des keizers baard zoals dat zo mooi heet. Uiteraard hadden beide teams en hun supportersschare graag willen ruilen met Kozakken Boys en Katwijk, maar aan de andere kant natuurlijk weer niet met de vier ploegen die strijden om lijfsbehoud.


Zowel de Veense blauwen als de Noordwijkerhouter paars-gelen zijn allang veilig en staan na 33 wedstrijden spelen geboekstaafd als middenmoters met een gelijk puntentotaal van 51. Alleen het doelsaldo van +8 voor de gastheren, en -5 voor de bezoekers, maakt het verschil tussen positie zeven en acht. Daar zal dan ook voor beide kemphanen de uitdaging moeten liggen.


Op 15 oktober 2016 was Martin van Eck het goudhaantje, want hij nam met twee treffers de volledige productie voor zijn rekening tegen VVSB, en de defensie hield de nul. Ook op sportpark De Boekhorst in Noordwijkerhout pikte hij in de return toen een goaltje mee. Maar die wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-3. De vraag is dan ook kan Van Eck opnieuw belangrijk zijn?

Crescendo
Als VVSB er in slaagt om G.V.V.V. pootje te lichten pakken ze dus sowieso een plekje hoger in de eindrangschikking. En wat met geluk als Excelsior Maassluis punten laat liggen tegen AFC, is zelfs een zesde plek nog binnen handbereik. Dat zou voor de ploeg van trainer Jack Honsbeek, die de eind november vorig jaar de ontslagen Mark Schenning opvolgde, een uitstekend resultaat zijn. Want op het moment dat assistent Honsbeek het roer overnam, eerst als interim en eind december voorgoed, met tevens een contract tot en met volgend seizoen als hoofdcoach, stonden de Noordwijkerhoutse voetballers op een p/d-positie.


Onder leiding van de Leidenaar ging het crescendo en werden uit negen wedstrijden maar liefst 22 punten gepakt en daarmee steeg VVSB zelfs naar de vijfde stek. Die vorm kon niet worden vastgehouden, de resultaten werden grilliger, maar van gevaar was geen enkele sprake meer.

Beste zondagclub
Op dit moment werden vier punten meer veroverd dan vorig seizoen in totaal, en daarom ligt een betere positie (vorig seizoen negende) dan ook in het verschiet. Maar één eretitel is sowieso voor captain Vladimir Jozic en zijn mannen - die zelf na een carrière van maar liefst 16 seizoenen in VVSB 1 de voetbalschoenen nu in de wilgen gaat hangen – namelijk die van beste voormalig zondagclub. Want geen van de acht collegae verenigingen die als zodanig kunnen worden geafficheerd kunnen VVSB daarin nog bedreigen.


Opvallend is wel, dat er in tegenstelling tot vorig seizoen, nu meer punten buitenshuis worden behaald dan op het eigen sportpark De Boekhorst. 17-27 thuis, tegen 17-20 uit in ’16-’17, en nu is die verhouding 17-22 tegen 16-29. Daarmee kan G.V.V.V. haar borst natmaken en tevens werd er slechts 1x verloren in de laatste vijf wedstrijden.


Danny de Leeuw verzorgde de assist bij de tweede treffer van Martin van Eck.

Sportieve revanche
Voor de ploeg Niek Oosterlee zou dit slotakkoord in het teken moeten staan van een beetje eerherstel, na de uiterst magere serie in april in mei. Maar ook moet de uitdaging liggen om nu VVSB wel onder de duim te houden. Vorig seizoen eindigden de Veense blauwen op een tiende plek, met evenveel punten (47) dan onze bezoekers, maar toen was het doelsaldo beduidend negatiever dan dat van VVSB (-2 om -12).


Om dat te bereiken volstaat een puntendeling, maar ook zullen aanvoerder Roy Terschegget en zijn kornuiten maar wat graag sportieve revanche willen nemen voor de 2-0 nederlaag begin januari in Noordwijkerhout. Topscorer van VVSB, Tommy Bekooij, met nu 12 treffers achter zijn naam, was toen samen met Mohamed El Ousrouti de scherprechter. Maar net als voor VVSB, geldt voor G.V.V.V. dat met winst het seizoen nog aardig kan worden afgesloten met een zevende stek, en dat is beter dan de tiende uit de voorgaande jaargang. Als aan die voorwaarde wordt voldaan dan is het tevens ook mogelijk nog naar een plaatsje hoger te klimmen als Excelsior Maassluis daaraan mee wil zou willen werken. Dus wat dat betreft zitten de opponenten van komende zaterdag in het zelfde schuitje.

Goed gevoel?
Op basis van de zeer korte geschiedenis die de beide ploegen tegen elkaar hebben is er geen voorspelling te doen, want daarin is de stand exact in evenwicht zoals u kunt zien. Qua vorm heeft VVSB de betere papieren zou je op voorhand kunnen concluderen. Maar gelukkig liet G.V.V.V. afgelopen zaterdag in Rijnsburg zien, ondanks de zeer ongelukkige nederlaag, dat ze het voetballen nog niet zijn verleerd.

 

Als de defensie haar elfde cleansheet zou kunnen laten noteren en beide topscorers Jeremy de Graaf en Soufiane Laghmouchi (indien fit uiteraard) - beide 11 treffers - dan wel het net weten te vinden komt het allemaal goed. Als iemand anders het doet b.v. Martin van Eck zoals bij het allereerste treffen tegen VVSB zelfs tweemaal, is dat natuurlijk ook oké.


Waar Bart Hulsbos terugkeert van een schorsing, moet Mart de Jong nu toekijken door zijn zevende gele kaart in Rijnsburg, voor hem zit het seizoen er dus al op.

 

Het zou mooi zijn als G.V.V.V. in eigen huis voor de laatste keer dit seizoen zou kunnen vlammen en daarmee de winst te bewerkstelligen om zodoende met een goed gevoel aan de welverdiende vakantie te gaan beginnen.

G.V.V.V. – VVSB begint komende zaterdagmiddag om 15.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. E.R. Bijl uit Hendrik Ido Ambacht. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. B.M. Vervoorn en Dhr. A.H. van Rijnsbergen. Vierde official is Dhr. R. Weiland.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto’s: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen