Voorbeschouwing USV Hercules – G.V.V.V.

13 augustus 2017

Het ene sparringspartijtje zit er nog maar net op, of de volgende staat alweer voor de deur. Na drie thuis- en één uitduel, wordt de oefencampagne op vreemde bodem afgesloten. Met allereerst komend dinsdagavond een bezoek aan de Domstad, en zaterdag wordt er afgereisd naar het Branbantse Veen, alwaar het plaatselijke Achilles gastheer zal zijn.

In onze provinciehoofdstad wacht op sportpark Voordorp USV Hercules, wat met haar oprichtingsjaar van 1882 ruimschoots in de top tien staat van oudste voetbalclubs in ons land. En tevens wordt met dat treffen een vervolg gegeven aan een prille traditie, want in de laatste 10 jaar troffen de huidige zondag derdedivisonist en G.V.V.V. elkaar al zesmaal eerder tijdens een oefenduel en ook staat in die periode een districtsbekerontmoeting in de annalen van de beide clubs.

Oud maar springlevend
Zonder ook maar enigszins te overdrijven mag je stellen dat de 135-jarige omnivereniging die circa 2500 leden telt - want naast veldvoetbal heeft de Utrechtse Sport Verening Hercules ook zaalvoetbal, tennis, cricket, badminton en goalball afdelingen binnen haar gelederen - in het laatste anderhalf decennium met haar voetbalvlaggenschip flink aan de weg timmert.
Met vier promoties, via kampioenschappen of de nacompetitie, en slechts eenmaal een stapje terug, baanden ‘de zebra’s’ zich een weg naar de Derde Divisie. En afgelopen seizoen waren de Domstedelingen opnieuw in de race voor promotie.  
Via een geweldige eindsprint werd uiteindelijk de vierde positie in de zondag afdeling van Derde Divisie veroverd en was en passant ook de derde periodetitel een prooi voor de Utrechters. Dat gaf recht op deelname aan de nacompetitie en daarin moest het worden opgenomen tegen onze voormalig competitiegenoot en huidig team van onze oud-trainer John de Wolf, Spakenburg.
Op het eigen sportpark Voordorp veroverde Hercules een kleine voorsprong 2-1, voordat het de week daarop op bezoek moest op de Westmaat. Daar leek het lang uit te draaien op een verlenging, want drie minuten voor tijd was de stand 3-2. Helaas gooide Ralph Dua roet in het voetbaleten van Hercules, want hij scoorde de 4-2 en daarmee was het sprookje voor de mannen van trainer Eric Speelziek uit. In de p/d-strijd ging Spakenburg uiteindelijk ten onder tegen Rijnsburgse Boys, de voormalig werkgever van Niek Oosterlee, die nu aan het roer staat bij G.V.V.V. Zo zijn er dus in het voetbalwereldje altijd wel dwarsverbanden te vinden.

Vertrouwen
Maar niettemin zal deze trainer uit Ede, waarmee G.V.V.V. volgens de media ook nog even flirtte toen De Wolf plotsklaps opstapte, zeer tevreden zijn over de prestaties van zijn pupillen. In z’n eerste seizoen een tiende plek in de topklasse gevolgd door een vierde in de nieuwbakken Derde Divisie, is uiteraard een prachtige progressie. Daarmee trad Speelziek dus in de voetsporen van z’n voorgangers Jan Oosterhuis  - nu assistent bij De Graafschap en aan het begin van deze eeuw nog 1 seizoen als speler in dienst bij G.V.V.V. - en Jan Veldhuizen - nu assistent bij FC Lienden - die aan de basis stonden van de opmars.  Maar al eerder, toen het succes nog niet zover was, was het vertrouwen tussen leidsman, spelers en clubleiding dusdanig groot dat er een tweejarige contractverlenging werd overeengekomen.

Een **** scoutingsapparaat
Terecht deze eer voor de genoemde oefenmeesters, maar misschien nog wel meer eer voor het scoutingsapparaat van onze gastheren, die er telkens weer in slagen om een meer dan gedegen selectie bij elkaar te verzamelen. Want Hercules betaalde ruimschoots de tol van de roem die ze met relatief bescheiden middelen behaalde. Het wemelde in die afgelopen succesvolle seizoenen van de scouts op sportpark Voordorp en die zagen diverse pareltjes aan het werk. Dus werd er flink met de geldbuidels gerammeld en werden er beloften gedaan om die voetbaltalenten over te halen voor ‘hun’ club te komen spelen. Tot groot verdriet van alles wat USV Hercules lief heeft, lukte het vooral Spakenburg, IJsselmeervogels, FC Lienden en het ter ziele gegane VVA ’71 om de selectie te plunderen.

Veel vertrekkers
Het lijstje van weggekaapte spelers, die in sommige gevallen via omwegen bij hun huidige club kwamen, hieronder spreekt ons inziens boekdelen.
Youssef el Jebli (De Graafschap), Christiaan van Hussen, Achraf Nejmi en Marciano van Leijenhorst (IJsselmeervogels), Aderrahim Loukili (De Dijk), Richie Steinmann (SteDoCo) Okan Özçelik (RKC Waalwijk), Solace Uyi-Olaye (BV Cloppenberg D.), en Matthijs Blijham en Nathan Bijl (Spakenburg).
Nathan Bijl keerde vorig seizoen weer terug op vertrouwde grond, maar kon nu verlokkingen van FC Lienden niet weerstaan en vertrok samen met ploeggenoot Loed Keizer naar de Betuwe. Daar stond dan weer tegenover dat Matthijs Blijham terugkeerde uit Spakenburg en ook keeper Fons Mulder bewandelde vorig seizoen al de omgekeerde weg, en ging van FC Lienden naar sportpark Voordorp. Dat voorbeeld volgde Veenendaler Lars Willemse dit seizoen ook.
Maar daarmee was de uittocht nog niet compleet. Rob Rietveld ging naar AFC, Zakaria el Bennay naar De Meern, Jordy Buitenhuis koos voor Huizen en Thomas Reynaers voor Noordwijk.
Koen Oost, die van 2011 t/m 2014 72 officiële duels in het blauwe tenue van G.V.V.V. speelde, daarna het faillissement van VVA ’71 meemaakte, en zich in de afgelopen anderhalf jaar tot vaste waarde kroonde bij de Domstedelingen, zette vanwege een drukke baan en het kersverse vaderschap zijn voetbalcarrière op een laag pitje. Daarnaast verloor Hercules aanvallende en verdedigende kwaliteit aan het sportpark Panhuis in Veenendaal. Buurman DOVO pikte spits Gilbrano Plet in en Guido Janssen kwam ons eigen keurkorps defensief versterken. Al met al verloor Hercules maar liefst 11 spelers en dus was er opnieuw flink werk aan de winkel voor het uitstekende scoutingsteam van de club.

Nieuw bloed
Twaalf min of meer wat ervaren spelers en twee jonge talenten werden begroet in Speelziek’s selectie. Een greep daaruit naast de al bekende Matthijs Blijham en Lars Willemse: Marinho Defares (Jong De Graafschap), Mitchell Bolck (VVSB), Christy Bonevacia (OFC), Bilal Loukili en Leroy Oehlers (Huizen) en Alfred Mensah en Guytho Mijland die beide van stadsgenoot Magreb ’90 de overstap waagden.
Voor coach Eric Speelziek dus de schone taak om met zoveel nieuw bloed te zorgen voor een team dat komende zaterdag als het om het echie gaat, klaar is om een eerste resultaat in seizoen ’17-’18 neer te zetten. Dan staat namelijk de eerste kwalificatie ronde van de KNVB beker te wachten met een uitwedstrijd tegen hoofdklasse kampioen ACV, De winnaar van dat duel speelt in de tweede kwalificatie ronde een thuisduel tegen de winnaar van Dongen/DOVO.
 
Voorbereiding
In de voorbereiding zetten ‘oudgedienden’ Tyrone Fonville, Floris Burgers, Roy Kelder, Kevin Ligtermoet, Jeffrey Vlug en Colin Broers samen met hun nieuwe ploeggenoten een tweetal opvallende en zeer verrassende uitslagen neer. AFC werd met 4-0 aan de zegekar gebonden en Jong Willem II, waar G.V.V.V. in de openingswedstrijd van dit seizoen 0-0 tegen speelde kreeg maar liefst met 10-3 klop. Van hoofdklasser Argon werd met 3-0 gewonnen en competitiegenoot van G.V.V.V. Barendrecht trok met 0-1 in Utrecht aan het langste eind. Gisteren was collega zaterdag derdedivisionist Quick Boys te gast en daar kon Hercules het ook niet tegen bolwerken. Met slordig spel en veel onnodige fouten van de thuisploeg wonnen de Katwijkers geheel terecht met 1-3.
 


Op het Vallei & Rijn toernooi in 2014 was Martin van Eck tegen USV Hercules ook al eens doeltreffend. Hier zorgt hij al koppend voor de 2-0 in een wedstrijd die uiteindelijk een 4-0 eindstand kende. Foto: Dick Gijsbertsen.

Vraag
Jammer genoeg kunnen de pupillen van coach Niek Oosterlee niet zulke verassende uitslagen op haar conto schrijven in de oefencampagne. Nee, de fans van de blauwe Veense formatie hebben nog geen sprankelend spelend team gezien in de vier oefensessies die tot nu toe plaatsvonden, die twee nederlagen, eenmaal winst en eenmaal een gelijkspel opleverden. Mede debet daaraan is het feit dat de nieuwe trainer, en dat is natuurlijk zijn goed recht, ofwel misschien wel plicht, om eerst eens goed te inventariseren welk vlees hij in de kuip heeft, en daardoor heeft hij in de vier tot nu toe gespeelde oefenduels al zijn fitte spelers ruimschoots speeltijd gegeven waardoor er steeds in wisselende samenstellingen werd opgetreden.
De vraag is dan nu, gaat Oosterlee, in overleg met zijn staf, daar mee door of worden de twee laatste sparringspotjes tegen USV Hercules en Achilles Veen gebruikt om een naar een definitieve basis toe te groeien? Voor beide opties valt wat te zeggen. Doorgaan op de ingeslagen weg geeft een nog beter inzicht welke speler op welke positie het beste uit de voeten kan om daarna een definitieve keuze te maken. Spelen met een beoogde basis slijpt wellicht wat meer vastigheden in de spelpatronen en sterkt de automatismen.

Papieren favoriet
Gelukkig hoeven wij daar op deze plaats geen keuze in maken omdat we daar niet voor doorgeleerd hebben en we zullen dit dan ook maar over laten aan onze deskundige staf.
Wat we wel weten uit de geschiedenis, al is dit geen enkele garantie voor het komend treffen met USV Hercules, dat uit de negen eerder gespeelde duels – 6x oefen en 3x ‘kleine beker’ – G.V.V.V. zich zevenmaal de sterkste toonde tegenover de Utrechters tweemaal en zich daarom de papieren favoriet mag noemen.
De laatste ontmoeting dateert van 20 oktober vorig jaar toen de Speelziek brigade op bezoek was op het sportpark Panhuis. Na negentig minuten spelen gaf het scorebord toen 4-1 aan door goals van Martin van Eck, Patrick Heesakkers 2x, en Frank Tervoert, terwijl Gilbrano Plet de eer redde voor Hercules.
Hopelijk kan Martin van Eck op herhaling en/of een van zijn ploeggenoten om de smaak van een overwinning te proeven, want dat verveelt nooit, en is goed voor het zelfvertrouwen. De andere doelpuntenmakers van toen kunnen dat in ieder geval niet meer doen want die spelen nu voor respectievelijk De Treffers, Katwijk en DOVO.

Dit één na laatste oefenduel van de voorbereiding op seizoen 2017 – 2018 wordt gespeeld op sportpark Voordorp, Voorveldselaan 4 te Utrecht en begint om 19.45 uur.