Voorbeschouwing VVSB – G.V.V.V.

10 januari 2018

De kerstdis is alweer een tijdje geleden afgeruimd, en ook de oliebollen en appelflappen om 2018 in te luiden zijn al ruimschoots verteerd. En aan het nuttige met het aangename verenigen, op de trainingskampen in zonnige Spaanse oorden, kwam ook aan het begin van deze week weer een einde.

Kortom het voetballeven van alle dag krijgt weer zijn beslag nu de winterpauze achter de rug is. Daarom zullen aanstaande zaterdag weer de eerste officiële balomwentelingen gaan plaatsvinden op het hoogste amateurniveau. Voor ons vlaggenschip houd dit in dat zij op bezoek gaan bij de Voetbal Vereniging Sint Bavo in Noordwijkerhout waarmee dan na dat duel ook gelijk de eerste competitiehelft wordt afgesloten. De ploeg van coach Niek Oosterlee heeft dan alle zeventien mededingers eenmaal ontmoet.

In hetzelfde schuitje
Zowel VVSB als G.V.V.V. werd in de aanloop naar de start van deze tweede jaargang Tweede Divisie geconfronteerd met een onverwacht fenomeen, namelijk het plotsklapse vertrek van de hoofdcoach. Bij onze gastheren kreeg de succesvolle Wilfred van Leeuwen een aanbod van FC Eindhoven wat hij niet kon weigeren, en door clausules in zijn contract kon VVSB zijn vertrek ook niet voorkomen. Half juli, een kleine twee weken later na het vertrek van Van Leeuwen, vond VVSB in de persoon van Mark Schenning, voormalig oefenmeester van UNA, een opvolger.


Deze oud-speler van onder meer Willem II, FC Den Bosch en NAC Breda begon natuurlijk vol goede moed op sportpark De Boekhorst, maar reeds na vier maanden volgde de constatering dat de chemie ontbrak tussen de spelersgroep en de voormalige prof en dat de neergezette resultaten niet consistent waren. Dat betekende, zoals gebruikelijk in het voetbalmetier, het congé voor Schenning.


In eerste instantie werd als noodoplossing assistent-trainer Jack Honsbeek, die dit seizoen nieuw bij de club was gekomen, verantwoordelijk gemaakt. Die interim-periode beviel zowel de club als de voormalig speler van o.a. FC Lisse, Spakenburg en Katwijk zo goed dat net voor de kerstdagen werd besloten om met elkaar door te gaan. Het vertrouwen in de inwoner van Leiden is zelfs zo groot dat er een contract voor anderhalf jaar uit de bus rolde.


Het verhaal van die andere inwoner van Leiden, John de Wolf, is bekend. De oud-Feyenoorder zwichtte voor het aanlokkelijke aanbod van Spakenburg en zadelde G.V.V.V. op met een trainersvacature. Gelukkig werd dat hiaat snel gevuld met de komst van coach Niek Oosterlee naar het sportpark Panhuis. En nog gelukkiger werden alle blauwen met z’n allen toen al vrij snel bleek dat Oosterlee en G.V.V.V. een meer dan prima functionerende combinatie vormden. Dit vertaalde zich naar een uitstekende samenwerking, met mooie resultaten als gevolg. Het was daarom op 21 november jl. dan ook een simpel optelsommetje dat trainer en club met elkaar door wilden gaan in het nieuwe seizoen.


Vuurwerk vooraf op 15 maart 2017 bij VVSB - G.V.V.V. Maar ook tijdens de wedstrijd was het vuurwerk.

Nog een vergelijk
Hoewel de Noordwijkerhouters in de competitie nog niet echt potten hebben kunnen breken, maakten zij haar gevestigde naam als cupfighter opnieuw waar. Want in de achtste finales van de KNVB beker, die als laatste wedstrijd van 2017 werd gespeeld, legde VVSB eredivisionist Roda JC het vuur na aan de schenen. De 0-1 nederlaag in eigen huis betekende dan wel de uitschakeling, maar alle media vonden dat captain Vladimir Jozic c.s. zich de morele winnaar mocht noemen en meer recht had op de winst dan de duurbetaalde profs. Je koopt er weliswaar niets voor, maar door op die wijze afscheid te moeten nemen, waarbij de huid zo duur mogelijk is verkocht, kweekte heel veel goodwill bij de eigen fans en sympathisanten, en maakte ook nog eens veel indruk bij alle volgers van de Tweede Divisie.


Samen met VVSB maakte ook G.V.V.V. als enig overgebleven amateurclub deel uit van die achtste finale om de ‘grote beker’. Maar de Veenendalers moesten in hun laatste wedstrijd van vorig jaar de verre reis ondernemen naar het hoge noorden waar in Leeuwarden SC Cambuur gastheer was. Aanvoerder Roy Terschegget en zijn manschappen konden het een uur lang bijbenen en zelf wat speldenprikjes uitdelen, maar toen de eerste treffer was gevallen in het voordeel van de Friezen was de tegenstand gebroken en liep SC Cambuur uit naar een reguliere 3-0 winst.

 

Kortom geen Noordwijkerhoutse of Veense verrassing in de kwartfinale van de KNVB Beker.

Klein verschilletje
In de competitie sloten de beide kemphanen van aanstaande zaterdag 2017 af met een puntendeling. Onze gastheren gingen op bezoek bij Excelsior in Maassluis en daar eindigde die ontmoeting zoals die begon, met een dubbelblanke stand. Bij G.V.V.V. versus HHC Hardenberg werd er wel gescoord, ieder tweemaal en dus stond er na negentig minuten 2-2 op het scorebord.


Ook togen zowel VVSB en G.V.V.V. naar Spanje voor een trainingskamp en speelde aldaar een oefenpotje. De ploeg van Jack Honsbeek deed dat in Calella (nabij Barcelona) en speelde 1-1 gelijk tegen de lijstaanvoerder van de eerste klasse A, ARC. Afkomstig uit Alphen aan den Rijn en ook de  woonplaats van Niek Oosterlee, die bij dezelfde club op jonge leeftijd het ons geliefde spelletje met de paplepel kreeg ingegoten.


G.V.V.V. speelde in Estapona (nabij Marbella) tegen Jong Werder Bremen, waarbij alle fitte A-selectie spelers in actie kwamen, en zette daar een fraaie en ook nog eens zeer verdiende 2-1 winst neer.


Tim de Rijk (r.) opende op 15 maart 2017 de score, Roy Terschegget maakte vanaf de strafschopstip de 1-1.

Productieve grond
Maar goed dit is allemaal verleden tijd, zaterdag gaat het allemaal weer echt beginnen dan zal er moeten worden geknokt om de punten. Vorig seizoen, tijdens het allereerste treffen in de geschiedenis van de beide clubs in Noordwijkerhout, werd het een bloedspannende wedstrijd die ook nog eens op woensdagavond plaatsvond. Want op twee eerder vastgestelde data gooide eerst sneeuw, en later orkaanachtige wind roet in het voetbaleten.


Met de thuisploeg die telkens het voortouw nam, en zelfs na een kleine veertig minuten met 10 man verder moest, werd het uiteindelijk in blessuretijd 3-3 door een omstreden doelpunt van Caifano Latupeirissa. Maar eigenlijk had VVSB al eerder het duel in het slot kunnen en moeten gooien toen captain Jozic – die na dit seizoen de schoenen in de wilgen gaat hangen na vijftien jaar trouwe dienst – twintig minuten voor het einde zijn strafschop zag worden gestopt door Johan Jansen.


Dit soort doelpuntrijke en spectaculaire wedstrijden zijn geen uitzondering op sportpark De Boekhorst, maar eerder regel. Want vorig seizoen eindigde VVSB – Jong Sparta ook in 3-3 en 4-4 kwam zelfs tweemaal voor. De duels tegen De Treffers en Spakenburg eindigden in die score. Ook in de winstpartijen tegen AFC en UNA vielen vijf treffers te noteren, beide eindigde in 3-2.


In deze jaargang staan er ook al weer vier duels te boek met in totaal vier, vijf of zes treffers. HHC en Achilles ’29 werden met 4-2 en 3-2 aan de zegekar gebonden, tegen IJsselmeervogels werd het 2-2, en De Dijk ging met 1-3 winst aan de haal. Kortom de natuurgrasmat van sportpark De Boekhorst blijkt productieve grond te zijn.

Links: Wouter Bonke doet evenwichtsoefeningen met Daan Gelsing, en rechts nemen zijn handen  Rodny Hofman's knie onderhanden met Robin Mulder als aandachtig toeschouwer.


Lichte handicap?
Of het zaterdag ook weer zo zal zijn is natuurlijk niet te voorspellen, maar dat beide opponenten voor de winst zullen gaan hoeft geen betoog. VVSB wat op eigen terrein pas acht punten veroverde uit evenzovele duels zal aan haar eigen publiek willen laten zien, dat de op papier hoger aangeslagen tegenstander, geen vrijbrief krijgt om het puntentotaal te laten zijn zoals het is. En daarvoor zullen ze alles uit de kast halen om G.V.V.V., figuurlijk natuurlijk, pootje te lichten.


De Oosterlee equipe daarentegen wil uiteraard haar vier wedstrijden op rij zonder nederlaag een vervolg geven en het liefst met drie punten in de tas terugreizen naar Veenendaal, om daarmee ook aansluiting te houden met de subtop.


Zij zullen dit dan wel moeten doen zonder de al langdurig geblesseerde verdedigers Rodny Hofman (kruisband) en Wouter Bonke (enkel). Beiden werden tijdens het trainingskamp individueel flink aan de tand gevoeld door fysiotherapeut Daan Gelsing. Progressie is er, maar spelen zit er voorlopig nog niet in.

 

Wie ook zeker ontbreekt is centrumverdediger Bart Hulsbos, hij moet de eerste van twee wedstrijden straf uitzitten vanwege zijn rode kaart die hij kreeg in het duel tegen HHC Hardenberg. Een groot vraagteken is middenvelder Robin Mulder. In het bekerduel tegen SC Cambuur heeft Mulder een flinke tik tegen de enkel gekregen, die nog steeds niet helemaal genezen is. Mede daardoor speelde Robin in het oefenpotje in Spanje niet en trainde hij aangepast.

Maar goed de selectie is breed en keuzeheer Oosterlee zal ongetwijfeld elf basisspelers en de benodigde mogelijke invallers op het wedstrijdformulier zetten, om daarmee voor de winst te gaan.  

De wedstrijd op sportpark De Boekhorst, Dr. Schaepmanlaan 2, 2211AV Noordwijkerhout begint om 18.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. L.E. Cantineau uit Voorburg. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. H.M. Kucukerbir en Dhr. J.P. Been. Vierde official is Dhr. M.A. te Hennepe.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto’s: Orange Pictures en GVVV.nl/Bas van Capelleveen