Vooruitblik G.V.V.V. – Jong Willem II

30 juli 2017
Na een eerste complete week van hard trainen gaan de pupillen van het nieuwe ‘opperhoofd’ Niek Oosterlee aanstaande dinsdagavond voor het eerst in dit spiksplinternieuwe seizoen ’17-’18 hun krachten meten via een oefenduel tegen het beloftenteam van BVO Willem II uit Tilburg.
 
Welkom
Voor de zes nieuwkomers in de selectie t.w. Mohammed Ajiach, Bart van de Beek, Jeremy de Graaf, Guido Janssen, Mart de Jong en Robin Segers, die we net als oefenmeester Niek Oosterlee van harte welkom heten bij onze club, een mooie gelegenheid om hun voetbalkunsten te laten zien. Maar ook voor de ‘oude garde’ - waarbij de terugkeer van Simon Brouwer na een langdurige blessure zeer verheugend is – is dit sparringpotje natuurlijk zeer welkom om de nieuwe trainer te overtuigen van de aanwezige ervaring en voetbalkwaliteiten. Kortom zo’n eerste oefenwedstrijd in een nieuw seizoen heeft voldoende facetten voor iedereen om zeer nieuwsgierig naar uit te kijken.
 
Dwarsverbandje
Dit is de allereerste kennismaking tussen de beloften van de eredivisionist uit Tilburg en G.V.V.V. Maar eigenlijk had dat vorig seizoen al moeten plaatsvinden, want toen stond dit oefenduel op 22 november jl. op de rol. Door enkele blessures en pijntjes bij de selectiespelers van G.V.V.V. werd dat duel toen gecanceld, maar wat in het vat zit verzuurt niet en dus komt het er nu toch van.
Wellicht was toen en nu een inwoner van Veenendaal, en ook nog eens oud-speler van G.V.V.V., wel de aanstichter van deze voetbalontmoeting. Zijn naam is Edward Sijahailatua.
Sijahailatua was tot zijn 28ste jaar profvoetballer, bij Feyenoord, NAC, RKC Waalwijk, Helmond Sport en FC Dordrecht. Omdat hij uitgekeken raakte op het eenzijdige en sociaalarme bestaan als prof en vooruit wilde in het maatschappelijk leven stopte de in Leerdam geboren Molukker. Maar toch kon hij het voetballen niet helemaal missen en daarom ging hij aan de slag op het sportpark Panhuis in Veenendaal. Aan de overzijde van de blauwe kant wel te verstaan. Bij onze rode buren speelde Edward vier seizoenen en daarna verkaste de nu 45-jarige verdediger/middenvelder naar blauwe zijde. Het werd over en weer geen al te groot succes, want in slechts acht officiële wedstrijden trok Sijahailatua het blauwe tenue aan in seizoen ’01-’02.
Na zijn opleiding tot leraar godsdienst en Engels, wat hij o.a. doceerde aan het CSV alhier, kwam de al jarenlang in Veenendaal wonende ex-prof nog uit voor Lunteren en SVP, maar daarna gingen de voetbalschoenen definitief in de wilgen. Nooit had hij daarna gedacht om als trainer aan de slag te gaan. Maar als voetbal zo lang je leven heeft bepaald valt het kwartje soms wat later. Dat gebeurde dus ook bij Edward.
Begonnen als assistent bij LRC Leerdam in zijn geboorteplaats, belandde hij via de jeugdopleiding van FC Dordrecht,  MEC ’07 en DOVO, aan het begin van vorig seizoen als hoofdcoach bij derdeklasser Sleeuwijk. Daar werd hij de opvolger van niet de minste trainer in het amateurvoetbal, namelijk Philip den Haan (o.a. Kozakken Boys, Zwart Wit ’28, IJsselmeervogels, Heerjansdam en Sparta Nijkerk om er maar een paar te noemen). Onder Edward’s leiding behaalden de Sleeuwijkers de nacompetitie voor promotie, maar de allesbeslissende wedstrijd bleek net een brug te ver.
Daarnaast deed Willem II in 2016 een beroep op zijn trainerskunsten en fungeert hij vanaf toen tot nu samen met Mark Hocher ook als assistent van hoofdcoach Edwin Linssen van de beloften.
 
Droppie
Op de website van janvolwerk.com die gedeeltelijk als bron diende voor bovenstaande alinea stond deze leuke anekdote van Edward Sijahailatua.
“Ik weet nog goed dat ik voor het eerst in de kleedkamer van Feyenoord 1 kwam. Dood nerveus natuurlijk. En dan moet je een plekje zoeken. Ik heb gewacht tot iedereen zat. Toen bleek er één stoel leeg. Die tussen József Kiprich en Stanislav Griga, twee grootheden. ‘Je mag hier wel zitten Éva’ zei hij. Ik begreep niet wat hij met Éva bedoelde. Later ontdekte ik dat het een Hongaars woord was en in het Nederlands dropje betekende. Wel heel toevallig. In de jeugd van Leerdam Sport werd ik door mijn trainer Peter van Opijnen ook al droppie genoemd”.     
   
Ex-prof
Net als Sijahalatua is z’n ‘baas’ ook een ex-prof. Edwin Linssen zal door de echte voetbalkenners vooral worden geafficheerd met VVV, want daar begon voor de geboren Limburger zijn voetballoopbaan. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij al bij het vlaggenschip van de BVO uit Venlo en speelde daar negen seizoenen. Niet onafgebroken, want tussendoor maakte hij een uitstapje van een jaar naar Helmond Sport. Via Roda JC en Fortuna Sittard belandde de elegante en creatieve middenvelder in 2010 bij AEK Lanarca op Cyprus, waar hij drie seizoenen speelde om vervolgens zijn actieve voetbalcarrière af te sluiten bij De Graafschap. Daar werd hij in twee jaargangen een echte ‘superboer’ want met de Doetinchemmers promoveerde Linssen in 2015 naar de eredivisie. Er is geen beter moment te bedenken om dan de schoenen in het vet stoppen.
De nu 36-jarige Linssen pakte direct het trainersvak op en doet dat dus sinds 2015 bij Willem II. Als assistent-trainer bij de hoofdmacht, en als hoofdcoach van het beloftenteam. In die eerste functie heeft hij een collega die bij ons zaterdagvoetbal liefhebbers zeker een belletje zal doen rinkelen. Dat is namelijk Dogan Corneille, voormalig speler van o.a. Kozakken Boys, IJsselmeervogels en Barendrecht. En in zijn trainersloopbaan stond Corneille ook voor de troepen van de Werkendammers en de rode Spakenburgers, alsmede Noordwijk, ASWH, RVVH, Alphense Boys en de jeugd van Feyenoord.


 
Hoe sterk?
Jong Willem II gaat dit seizoen, net al vorig jaar, uitkomen in poule B van de reservecompetitie, en krijgt te maken met de evenknieën van FC Dordrecht, FC Eindhoven, Go Ahead Eagles, Helmond Sport, PEC Zwolle, RKC Waalwijk en Roda JC. Voor hen begint de competitie op maandag 21 augustus met de uitwedstrijd tegen Roda JC.
Voor zover we hebben kunnen nagaan is de ontmoeting met ons vlaggenschip hun tweede duel in deze nieuwe jaargang. Op 22 juli jl. dolven ze met 4-0 het onderspit in Eindhoven tegen PSV JO19-1
De mannen van oefenmeester Edwin Linssen kende vorig seizoen een heel behoorlijke start, maar konden dat helaas niet volhouden en moesten uiteindelijk genoegen nemen met een 6de plek.
Omdat de reservecompetitie maar 8 deelnemers telt en er dus slechts 14 competitie wedstrijden op de programmarol staan, wordt er veel geoefend tegen tegenstanders van verschillend kaliber.
Vorig seizoen b.v. kreeg competitiegenoot FC Lienden met 1-2 klop, maar waren UNA en Jong Sparta met respectievelijk 3-1 en 4-1 te sterk.
Het is dus al met al moeilijk in te schatten wat de sterkte van Jong Willem II is, mede gezien het feit dat zo’n selectie normaliter ieder jaar weer aan een flink aantal mutaties onderhevig is, want dat is de consequentie van zo’n opleidingsinstituut. We zullen moeten afwachten wat de jonge Tricolores op het sportpark Panhuis gaan laten zien.
 
Testfase
Waar de terugkeer van oudgediende Simon Brouwer, die aan zijn elfde seizoen gaat beginnen een mooie opsteker is, zijn er ook tegenvallers bij de start van dit seizoen. Want zoals u al eerder via deze website hebt kunnen lezen zitten zowel Bart Hulsbus als Rodny Hofman nog in de lappenmand en is hun terugkeer op korte termijn niet aan de orde. Samen zijn de beide verdedigers goed voor ruim 400 officiële wedstrijden in het G.V.V.V.-tenue en dan kun je niet anders spreken dan dat dat een flinke aderlating is.
Maar daarover klagen helpt niet, er zal moeten worden geroeid met de riemen die voorhanden zijn. Het is aan de gepokt en gemazzelde trainer Niek Oosterlee, die met zijn vorige clubs FC Lisse en Rijnsburgse Boys meer dan uitstekende resultaten behaalde, om daar keuzes in te maken.
Hoewel Oosterlee in een interview met Jeroen van Barneveld van onze webredactie al aangaf dat hij zijn pappenheimers al zoveel als mogelijk heeft bekeken en/of erover gelezen, is de praktijk natuurlijk altijd de beste leermeester. Na een week training met zijn pupillen zal de nieuwbakken coach vast al wel een heel klein beetje houvast hebben gekregen en nu is de tijd dus aangebroken om dat te gaan testen.
Net als hij zijn alle blauwe fans reuze benieuwd hoe deze eerste testcase gaat aflopen.
 
G.V.V.V. tegen Jong Willem II, begint aanstaande dinsdagavond om 20.00 uur en u bent van harte welkom op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. De toegang is gratis. 

Fotobronnen: Website Willem II en Wikipedia