Vooruitblik KNVB bekerduel G.V.V.V. – Magreb ‘90

21 augustus 2017

Na de in- en uitspanningen van een trainingskamp in Zeeland, en de oefencampagne waarin tegen zes tegenstanders de krachten werden gemeten, staat er aanstaande woensdagavond het eerste serieuze werk te wachten in het seizoen ’17-‘18.
Want aan de vooravond van de competitie ouverture in de Tweede Divisie, waarin G.V.V.V. zaterdag op bezoek gaat bij De Treffers, staat eerst de tweede kwalificatie ronde van de KNVB beker op de programmarol. De loting daarvoor wees uit dat de ploeg van trainer Niek Oosterlee het thuisvoordeel kreeg en daarom gastheer zal zijn voor derdedivisionist Magreb ’90 uit onze provincie hoofdstad.  


Speeldag wijziging
Het keurkorps van onze gasten is vanaf de oprichting een traditionele zondagclub geweest. En hierin leek geen verandering te komen toen de KNVB begin juli de indelingen en de wedstrijdschema’s bekend maakte van de Tweede- en Derde Divisie. Waar de Tweede Divisie, bij de geboorte daarvan vorig jaar, al een mix was van zondag- zaterdagclubs bleef in de klasse lager het onderscheid tussen beide traditionele speeldagen wel bestaan, en dus ook in het aanstaande seizoen. Magreb ’90 werd daarom ook ingedeeld in de zondag afdeling van de Derde Divisie.
Maar omdat de diverse zaterdag derdedivisionisten moord en brand schreeuwden, geheel terecht overigens, over de deelname van maar liefst vijf beloftenteams van de verschillende BVO’s, moesten de bobo’s in Zeist op zoek naar een oplossing voor het ontstane probleem.
Het werd al met al een gekrakeel van jewelste, waarbij heel veel opties de revue passeerden, maar die uiteindelijk pas gestalte kreeg doordat Magreb ’90 en Jong Vitesse bereid waren stuivertje te wisselen. Een nog steeds moeilijk te verteren compromis voor de bezwaarmakers, maar er bleef weinig anders over om toch akkoord te gaan. Dat daar de nodige pecunia vanuit Zeist naar de penningmeesters van de clubs aan te pas kwam is een openbaar geheim.
En zodoende is Magreb ’90 nu zaterdag derdedivisionist en Jong Vitesse verhuisde naar de zondag.Als een raket …
Deze bekeropponent is een nog jonge club zoals het jaartal (vorige eeuw) achter de naamgeving duidelijk maakt en startte toen op sportpark Terwijde, maar heeft inmiddels sinds 2006 haar domicilie op sportpark Papendorp in Utrecht.
Magreb ‘90 kende de laatste jaren een groeispurt van heb ik jou daar. Vanaf de oprichting nog spelend in zondag vijfde en zesde klasse, kwamen daar in 2008 de sportieve ambities omhoog drijven om het hogerop in de voetbalpiramide te gaan zoeken. En als je A zegt, moet je ook B zeggen. Nu, dat deden ze op sportpark Papendorp volop. Er volgden zes promoties in zeven seizoenen tijd, waarvan vijf via een kampioenschap, en één langs de omleidingsroute van de nacompetitie.
Dit alles zorgde ervoor dat Magreb ’90 in jaargang ’15-‘16 debuteerde op het hoogste zondag amateurniveau, de toenmalige topklasse. Opnieuw een stap omhoog maken, naar de nieuw in te stellen Tweede Divisie, bleek een brug te ver. Nee, het kostte zelfs de nodige moeite on zich te handhaven en dus speelden de Domstedelingen vorig seizoen in de tot Derde Divisie omgedoopte topklasse.
Het werden al met al twee jaargangen, waarin we hieronder een heel klein tipje van de sluier zullen oplichten, die in het geschiedenisboek van de club, bij een nauwkeurige beschrijving vele hoofdstukken zal kosten, met een uiteindelijk op sportief vlak positief einde. Want Magreb ’90 behield haar status als derdedivisionist. Niettemin mogen we stellen dat de raketachtige opmars een uitermate knappe prestatie was en is voor de club die zich presenteert als de trots van de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht.

Groeistuipen
Maar die enorme spurt omhoog leverde ook de nodige groeistuipen op die haar tol eisten. Dat kwam begin 2016 tot uiting toen voorzitter en grote roerganger Najim el H. in Turkije in het gevang belandde, werd uitgeleverd aan Marokko, en daar nog steeds vastzit, voor zover we weten. Ook vertrok trainer Alami Ahannach nog voor het einde van het seizoen, en in zijn kielzog gaf een flink gedeelte van de selectie er de brui aan om in ’16-’17 nog voor de club te blijven spelen.
Met een nieuw bestuur werden alle zeilen bijgezet om toch een volwaardige selectie samen te stellen en een nieuwe trainer te vinden voor dat seizoen. Dit alles lukte, Aart-Jan van Boksel werd de nieuwe leidsman en met een kleine 30 man in de selectie zou er dus met een schone lei begonnen kunnen worden aan het avontuur in de Derde Divisie. Maar Van Boksel vertrok al na vier wedstrijden omdat hij niet de vrije hand kreeg en iedereen zich bemoeide met zijn beleid. Ook de opvolgers respectievelijk, Zephnad Wattimury en Mo el Abdellaoui waren een kort trainersleven beschoren. Er volgde opnieuw een bestuurs- trainerscrises, wat als gevolg had dat Van Boksel in de winterstop weer terugkeerde met in zijn kielzog een kwartet spelers die eerder de pijp aan Maarten hadden gegeven. Zonder één officiële wedstrijd gecoacht te hebben stapte de teruggekeerde coach opnieuw op.

Nieuwe bezems
De met FC Breukelen in onmin geraakte trainer Jamal Yahiaoui werd zijn opvolger. En onder diens leiding kwam de sportieve ommekeer, want op dat moment droeg Magreb de rode lantaarn. Een machtige eindsprint, met een flinke reeks overwinningen en op de slotdag winst op kampioen De Dijk, was precies voldoende om de nacompetitie te ontlopen. En dat alles ook nog eens ondanks de vier strafpunten, die werden opgelegd vanwege het niet voldoen aan de licentie-eisen van de KNVB, waarmee ook diverse andere tweede- en derdedivisionisten werden opgezadeld. Kortom een zeer knappe prestatie van onze gasten.
Maar Yahiaoui zag in eerste instantie geen verdere toekomst bij de club vanwege de bestuurlijke chaos, en ook het feit dat de belastingdienst en de gemeente Utrecht nog flink wat geld aan schulden hadden en hebben te vorderen. Met de komst van Tino Klein, vriend van de coach en raadslid in Purmerend, afgelopen mei als voorzitter, veranderde dat. “Na goede gesprekken met mensen binnen de club ben ik overtuigd geraakt van de nieuwe koers die het bestuur gaat varen en wil daar graag mijn bijdrage aan leveren”, zo liet hij in de media weten.
Hopelijk is voor Magreb ’90 hiermee een eind gekomen aan de chaos, of zo u wilt, soap, want dat zal zeer hard nodig zijn op het geschonden blazoen op te poetsen, financieel gezond te worden, en nog belangrijker waarschijnlijk, om het derdedivisieschap ook komend seizoen te continueren.

Summiere betrekkingen
Er zijn tussen voormalig zondagclub Magreb ’90 en G.V.V.V. als zaterdagvereniging in het verleden zeer summiere betrekkingen geweest. Competitie ontmoetingen waren daarmee sowieso niet aan de orde, en ook onderlinge bekerwedstrijden kwamen nog nooit uit een loting tevoorschijn in district West I, of de KNVB beker.
Die districtsbeker was trouwens wel een mooie troostprijs voor Magreb ’90 na de zeer moeizaam verlopen competitie in ’15-‘16. Want op 21 mei ’16 werd Swift in de finale, op het terrein van Argon in Mijdrecht, na verlenging met 3-2 verslagen en daardoor staat die ‘kleine beker’ nu te prijken in de prijzenkast.
Dat leverde de Utrechters vorig seizoen deelname op aan de zogenaamde ‘grote beker’. In de tweede kwalificatie ronde namen ze het op 24 augustus 2016 op sportpark Papendorp op tegen Harkemase Boys. Het werd een bekerspektakelstuk van de eerste orde. In de blessuretijd van de reguliere speeltijd slaagden de Friezen erin om de gelijkmaker (3-3) te produceren. En ook in de velenging ging het gelijk op, beide teams scoorden ieder nog tweemaal waardoor er een eindstand van 5-5 op het scorebord verscheen. In de strafschoppen serie waren de bezoekers uiteindelijk met 3-4 te sterk en was het bekersprookje uit voor Magreb ‘90.      
De tot nu toe twee ontmoeting in de geschiedenisboeken van de beide verenigingen vinden we terug op 25 november 2014, en 10 januari van dit jaar. Beide keren kwam Magreb op bezoek in Veenendaal om te sparren.
In 2014 zorgden Sherwin Grot (nu IJsselmeervogels) en Simon Brouwer voor de 2-0 eindstand en afgelopen januari waren Robin Mulder, Patrick Heesakkers (nu De Treffers) en Joey Steenbergen (onbekend) trefzeker voor de gastheren. Souffiane Reclaoui (nu OFC) was verantwoordelijk voor de eretreffer, waardoor er een 3-1 uitslag op het scorebord stond.
Op spelersgebied zijn er twee uitwisselingen geweest. Karim Elkaddouri (nu CJVV) vertrok na één seizoen G.V.V.V. in 2013 naar Magreb ’90, maakte daar twee kampioenschappen mee, andersom kwam Ismail Ouaddouh in 2014 van de Utrechters naar Veenendaal. Helaas liep die samenwerking tussen speler en club in maart het jaar daarop spaak en keerde hij aan het begin van seizoen ’15-’16 terug op sportpark Papendorp. Dat verblijf bleef ook beperkt tot een seizoen, want net als vele andere spelers vertrok Ouaddouh. De getructe vleugelspits komt nu uit voor Sportlust ’46 in Woerden.

Mutatie record
Dat de selectie van de Papendorp bewoners nog al eens onderhevig is aan mutaties, is geen geheim. Maar voor het aanstaande seizoen zijn de wisselingen van de wacht helemaal niet te stuiten. De website Voetbal Op Zaterdag, meldt maar liefst 28 nieuwe namen en dat is veruit een record van alle tweede- en derdedivisionisten. De webiste van de Utrechters zelf geeft 36 spelers en 4 keepers aan waaruit trainer Jamal Yahaoui mogelijk zou kunnen kiezen. Nu zal dat in de praktijk, en vanwege vakanties en blessures, zoals aangegeven op datzelfde digitale huis, wellicht iets meevallen, maar de keuze blijft reuze.
Met dat zeer uitgebreide keurkorps werden in de voorbereiding ondertussen al negen oefenduels afgewerkt met gisteren als generale repetitie een duel tegen profclub Al Ahli uit Qatar, wat op trainingskamp in Nederland is. Een 0-2 achterstand werd na de pauze vereffend, maar in de slotfase gingen de Qatari alsnog met de 2-3 winst aan de haal.
Alle andere oefenduels werden buitenshuis afgewerkt met als resultaat:
FC Den Bosch 6-0, SteDoCo 1-0, Ter Leede 0-0, Huizen 1-4, Argon 3-2, FC Lisse 5-0, SDC Putten 2-1 en De Meern 2-1.
Daaruit concluderend zou je dan kunnen zeggen dat onze opponent nog flink zoekend is naar de juiste mensen op de juiste plek.

Begin van herleven oude tijden?
Dat alles maakt het voor onze staf, die uiteraard het nodige spionage werk heeft verricht, heel  moeilijk om in te schatten wat de sterke en zwakke kanten van deze opponent zijn. Trainer Niek Oosterlee en z’n staf heeft dat met z’n eigen nieuwe selectie in de afgelopen zes oefenduels hopelijk wel goed gedaan om een juiste analyse te maken, van al zijn beschikbare pupillen. Want met zijn opzet om alle fitte spelers ongeveer evenveel speeltijd te geven, is hij nu aangekomen op een punt waarop definitieve keuzes moeten worden gemaakt.
Want deze KNVB bekerwedstrijd is er niet een om des keizers baard, nee er staat sportieve prestige op spel, en ook niet onbelangrijk, bij het bereiken van het hoofdtoernooi, leuk financieel gewin voor de club. En als dan daarna ook nog een aansprekende tegenstander zou volgen bij de loting, allerliefst thuis natuurlijk, dan zouden oude tijden kunnen herleven, zoals het onvergetelijke bekerseizoen ’11-’12. Want de opbrengsten uit het bereiken van de kwartfinale toen, zijn nog steeds zichtbaar. Ons clubhuis onderging toen een metamorfose en zette G.V.V.V. ook op de voetbalkaart.
Maar uiteraard is dat lang niet ieder bekerseizoen gegeven, zoals u in hiernaast kunt zien waarin uitslagen van de laatste 10 deelnamen zijn weergegeven. Het is de uitzondering die de regel bevestigd, en laten we als blauwen met z’n allen hopen op een nieuwe uitzondering.

Alles uit de kast
Duidelijk zal wel zijn dat de Oosterlee-brigade meer zal moeten brengen, dan dat ze in de oefencampagne hebben laten zien, om Magreb ’90 onder de duim te houden. Bij vlagen zagen we een G.V.V.V. zoals iedere fan dat graag ziet, maar dat was over het algemeen veel te kort om echt te overtuigen.    
Hopelijk is die overtuiging aanstaande woensdagavond wel aanwezig en zal  alles uit de kast worden gehaald om de volgende ronde te bereiken, wat dan tevens een mooie opstap zou zijn naar de competitie ouverture komende zaterdag in Groesbeek, waar De Treffers wacht.

De aanvangstijd van deze tweede kwalificatie ronde om de KNVB beker tussen G.V.V.V. en  Magreb ’90 is 20.00 uur.
Het arbitrale kwartet bestaat uit scheidsrechter Dhr. J.W.M. van der Laan (Cuijk), met als assistenten Dhr. J. Westhof en Dhr. J.R. Waleveld. De vierde official moet nog worden aangewezen.