Vooruitblik trainingskamp en oefenduel tegen VCV

3 augustus 2017

Na twee weken van intensieve trainingen en het spelen van een sparringspotje gaan de spelers van ons vlaggenschip zich opmaken voor een vol geprogrammeerd weekend.
Want vrijdagmorgen is het weer redelijk bijtijds reveille voor een bezoek aan het jaarlijkse trainingskamp in de voorbereiding op het seizoen 2017 – 2018, waarin dus de Tweede Divisie aan haar tweede levensjaar zal gaan beginnen.
Maar eigenlijk is die bewering niet helemaal waar, want deze afdeling in het Nederlands voetbal bestond al van 1956 t/m 1971. In dat laatstgenoemde jaar stierf deze Divisie een zachte dood door de sanering in het betaald voetbal, maar is die vorig jaar weer tot leven gewekt.


Zomer in Zeeland
Voor trainingskampen heeft G.V.V.V. twee favoriete provincies, namelijk Zeeland en Drenthe. Twee jaar geleden werden de tenten opgeslagen in de kop van Drenthe, in het brinkdorp Roden, maar net als vorig seizoen heeft de staf er dit keer voor gekozen om opnieuw Walcheren als domicilie te kiezen. Niet in Zoutelande waar men al vaker verbleef, maar het ietwat noordelijker gelegen Oostkapelle, met als buurplaats het waarschijnlijk bekendere Domburg, kreeg de voorkeur.
In deze provincie, met sowieso gemiddeld de meeste zonne-uren van heel Nederland, zal het komend weekend redelijk goed toeven zijn met een temperatuurtje van zo’n dikke 20° C en een minieme kans op neerslag.
 
In- en ontspanning
In zo’n trainings/teambuildingskamp is het natuurlijk de kunst van de staf en de begeleiding om het nuttige met het aangename te verenigingen, anders gezegd, in- en ontspanningen moeten in de juiste verhoudingen worden gedoseerd. De inspanningen zijn onderdeel om fit aan de start te staan wanneer de competitie op 26 augustus gaat beginnen met de uitwedstrijd in Groesbeek tegen De Treffers. De ontspanning om als groep elkaar nader te leren kennen, niet alleen als voetballer, trainer, verzorger etc. maar ook in het sociale verkeer. En dat laatste zal voor Mohammed Aijach, Bart van de Beek, Jemery de Graaf, Guido Janssen, Mart de Jong en Robin Segers als nieuwe spelers, en Danny Lücke (nieuwe keeperstrainer) en Daan Gelsing (nieuwe fysiotherapeut), wellicht wel een speerpunt zijn.
Dit geldt natuurlijk helemaal voor de nieuwbakken hoofdcoach Niek Oosterlee, die als leider van de ‘bende’, samen met z’n hulptroepen er voor zorg zal moeten dragen om via sport en spel een onvergetelijk weekend te creëren, zodat er een team in opbouw ontstaat die elkaar ten alle tijden willen steunen.Onbekende tegenstander, met een zeer bekende speler
Een onderdeel van de inspanningen op zo’n trainingskamp is de gebruikelijke oefenpot. Waar G.V.V.V. vorig seizoen het welbekende H.S.V. Hoek trof (1-2 winst), in het verleden al menigmaal tegenstander in competitieverband, op het sportpark aan de Irislaan te Vlissingen, is het nu de bewoner van dat complex zelf die als sparringpartner zal gaan fungeren. En dat is Voetbal Combinatie Vlissingen, kortweg VC Vlissingen, of in de volksmond gewoon VCV.
Deze zondagclub, die vorig jaar haar eeuwfeest vierde, komt uit in de zondag hoofdklasse B. Het zal u dan ook niet verwonderlijk in de oren klinken dat dit een allereerste treffen wordt tussen de thuisploeg en onze hoofdmacht.  
Dat geldt niet voor Giovanni Siereveld, (32), die zijn imposante voetbalcarrière weliswaar begon aan de Irislaan, maar reeds op jonge leeftijd werd weggeplukt door Kloetinge, ook in het verleden regelmatig opponent van G.V.V.V.
Daar bleef zijn optreden niet onopgemerkt, en na twee seizoenen verkaste de robuuste centrale verdediger in 2007 naar de overkant van de Westerschelde om bij H.S.V. Hoek aan de slag te gaan. Daar groeide Siereveld uit tot een voetbalicoon van die club.
Na tien seizoenen in Zeeuws Vlaanderen voetballen vond de inwoner van Vlissingen, hij woont op twee minuten fietsen van het sportpark Irislaan, het tijd worden om weer terug te keren naar het oude nest. In zijn Kloetinge en Hoek-periode vocht Siereveld al menig robbertje uit met G.V.V.V.-spelers, in Zeeland of in Veenendaal en dat zal hij dus aanstaande zaterdag opnieuw gaan doen, maar nu in het tenue van Vlissingen.
Er is trouwens nog een trio spelers van de Zeeuwen voor wie G.V.V.V. niet geheel onbekend is, en andersom natuurlijk ook. Aanvaller Regilio Pinas (32) kwam ook uit voor Hoek en Kloetinge, en datzelfde geldt voor doelman Joan van Belzen (35). Maar ook aanvoerder Hoessein Bouzambou (31) speelde aan de ‘overkant’ bij Hoek, en alle drie komen voor op de wedstrijdformulieren tijdens diverse ontmoetingen met de Veenendalers toen zij nog in de andere clubkleuren speelden .

De weg omhoog is ingeslagen
De afgelopen dinsdag 101 jaar oud geworden voetbalclub kent met zo’n lange geschiedenis natuurlijk haar up en downs. Via de website van de club kunt u door hier te klikken daarvan een samengevat overzicht lezen, waarbij de periode aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw vele voetballiefhebbers nog helder voor de geest zal staan.
Betaald voetbal in Zeeland was de droom, maar die was helaas van korte duur en kostte V.C. Vlissingen bijna haar bestaansrecht.
Gelukkig kwam uiteindelijk alles weer op haar pootjes terecht en vielen er in deze eeuw de nodige successen te vieren. Van de vierde klasse stoomde men, met een paar kleine strubbelingen onderweg, op naar de hoofdklasse. Daar in 2014 aangekomen werd al eenmaal een poging gewaagd via een periode kampioenschap, en daarmee het spelen van een nacompetitie, om aan te haken bij de topklasse. En afgelopen seizoen op dezelfde manier te promoveren naar de Derde Divisie. Beide keren tevergeefs, maar dat de voetbalclub de nodige ambities heeft is daarmee wel duidelijk geworden.
Trainer en oud-doelman Ruud Pennings, bij o.a. Vlissingen, RBC, Veere en Oostkapelle, was in drie perioden de grote architect achter de weg omhoog van Vlissingen (tussendoor was Pennings als coach in dienst bij Hoek en Zeelandia-Middelburg), maar een dertiende seizoen zat er niet in. Competitiegenoot RKSV Halsteren plukte de geboren en getogen inwoner van Vlissingen weg. Niet zo verwonderlijk met vijf promoties op je CV, viermaal met VC Vlissingen en eenmaal met Zeelandia-Middelburg.

Nieuwe leidsman
Toeval of niet, maar bij de zoektocht naar een nieuwe oefenmeester kwam het bestuur opnieuw uit bij een oud-doelman. Het werd namelijk John Karelse, een geboren Zeeuw (Wemeldinge 1970), die al op zijn zestiende jaar debuteerde tussen de palen bij NAC Breda en aldaar maar liefst 441 wedstrijden speelde, een clubrecord. Na een uitstapje bij Newcastle United en AGOVV hing Karelse in 2004 definitief de keepershandschoenen in de wilgen en vervulde hij diverse rollen bij zijn oude liefde in Breda, van keepers- tot hoofdtrainer en van assistent tot analist.
In oktober 2015 kreeg hij het verzoek om opvolger te worden van Jan Poortvliet – die naar China vertrok – bij zondag eerste klasser v.v. GOES uit de gelijknamige plaats. Die handschoen pakte Karelse op en combineerde het trainerschap van het vlaggenschip van die club met zijn werkzaamheden voor JVOZ, ofwel Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland. Onder zijn leiding eindigde GOES als vijfde in de eindrangschikking. Maar in zijn eerste volledige seizoen ’16-’17 begeleidde de oud-prof zijn ploeg via een periodetitel en de nacompetitie naar promotie naar de hoofdklasse.

Ambitieus
Saillant detail hierbij is dat zowel RKSV Halsteren als v.v. GOES gezamenlijk met V.C. Vlissingen uitkomen in de hoofdklasse B in het aankomende seizoen, en dat Mart de Kroo en Steve Schalkwijk hun trainer Karelse volgden, en dus overstapten van v.v. GOES naar Vlissingen.
Naast deze twee nieuwelingen kwamen er nog zes nieuwe spelers de selectie versterken, maar vetrokken er ook een zevental oudgedienden.
Kortom nieuwe leidsman John Karelse kan vol aan de bak met de flink gewijzigde selectie om de ambities, en die zijn geënt op het behalen van directe of indirecte promotie naar de Derde Divisie, waar te maken. Op vrijdag 21 juli begon de groep aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen en speelden ze afgelopen zaterdag in Hoornaar tegen degradant uit de Derde Divisie SteDoCo, waar voormalig G.V.V.V. trainer Frans Adelaar nu aan het roer staat, haar eerste oefenwedstrijd. De enige goal van de wedstrijd door de Vlissingse aanvaller Yves Nyemb was typerend voor de wedstrijd, een frommelgoal in een rommelige wedstrijd, niet ongebruikelijk natuurlijk voor zo’n eerste optreden in een nieuw seizoen. Maar goed de eerste overwinning was een feit en dat is altijd lekker beginnen aan een nieuw voetbalavontuur.

Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken
‘Onze jongens’ begonnen op maandag 24 juli met de trainingen en na vanavond de laatste oefensessie te hebben afgewerkt zal het met de basisconditie wel redelijk goed zitten. Mede vanwege het feit dat er onder leiding van Wilco den Hartog daaraan voorafgaand, op vrijwillige basis door een deel van de A-selectie, in de zomerstop al lekker is doorgetraind. Ook bleek dit afgelopen dinsdagavond al in de allereerste oefenwedstrijd tegen Jong Willem II (0-0), waarin het hoge tempo op het eerste oog geen enkel probleem opleverde voor het keurkorps van Niek Oosterlee.
Op dit trainingskamp en in de komende weken wordt het dus finetunen, waarbij de oefenwedstrijd tegen V.C. Vlissingen een mooie tweede graadmeter wordt.
Vorig seizoen speelde Barendrecht na de oefenwedstrijd tussen H.S.V. Hoek en G.V.V.V. op hetzelfde veld tegen V.C. Vlissingen en uw scribent zag toen een groot deel van die wedstrijd. Onze competitiegenoot won het duel weliswaar met 0-3, maar dat gaf de verhoudingen geflatteerd weer. Want de thuisploeg liet zien over technisch zeer vaardige spelers te beschikken die regelmatig ook voor het nodige gevaar zorgde. Alleen bij het afwerken daarvan stokte het.
Uiteraard zijn er de nodige mutaties gekomen in het elftal van nieuwbakken trainer John Karelse en zal het ook bij hen zoeken zijn naar de juiste afstemming. Maar dat onze sparringpartner er niet een is die zomaar even aan de kant zal worden geschoven, mag duidelijk zijn.   

Bij voorbaat wensen wij de A-selectie, staf, begeleiding en alle andere aanwezigen een heel aangenaam trainingskamp toe, waarbij humor, lol en gezelligheid de boventoon voeren en hopen we dat zondag iedereen zal zeggen: ‘Hè jammer dat het alweer voorbij is’.

Het oefenduel tussen V.C. Vlissingen en G.V.V.V. zal plaatsvinden op het sportpark van de thuisclub wat gelegen is aan de Irislaan 239 te Vlissingen. Aanvang van het duel is 14.30 uur. 

​Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto's: Website V.C. Vlissingen, Omroep Zeeland en Voetbalnederland.nl