Voorbeschouwing AFC – G.V.V.V.

24 oktober 2018

Onze hoofdmacht krijgt de komende weken een meer dan pittig competitie programma voorgeschoteld. In volgorde van opkomst: AFC uit, Katwijk thuis en De Treffers uit. Allen tegenstanders waartegen G.V.V.V. in competitieverband in het verleden meer punten van verloor dan won, en ook staat dit trio opponenten op dit moment hoger geklasseerd op de ranglijst.
Een mooie uitdaging voor de pupillen van coach Niek Oosterlee om daar verandering in aan te brengen, met hopelijk een begin aanstaande zaterdag op sportpark Goed Genoeg in de hoofdstad, waar de Amsterdamsche Football Club haar domicilie heeft.

Eigen identiteit

Amsterdam is naar inwonertal (ca. 860.000) de grootste gemeente van ons land en herbergt daarmee logischerwijs een flink aantal voetbalclubs, waarvan Ajax, zelfs bij voetbalhaters, heel bekend in de oren zal klinken.
Maar naast deze betaald voetbal organisatie zijn er volgens de website hollandsevelden.nl ook nog eens 52 amateurvoetbalclubs in onze hoofdstad actief die in ieder geval minimaal één elftal hebben wat uitkomt in de standaardklasse van de KNVB.
Zonder ook maar een spoor van twijfel durven we wel te beweren dat van deze 52 clubs onze aanstaande opponent AFC daarvan de oudste, meest bekende en ook succesvolste is. En bovendien sinds het oprichtingsjaar 1895 nog steeds haar eigen identiteit en bestaansrecht heeft weten te bewaren, waar andere voetbalclubs heel vaak alleen door fusies het hoofd boven water konden houden.

Toekomstbestendig
Kortom The Reds, zoals de bijnaam van AFC luidt, zijn na ruim 123 jaar nog steeds springlevend en timmeren vol overgave op het sportieve vlak aan de weg. Daarnaast is er facilitair een grote omwenteling in zicht.
Sinds 1962, toen ze neerstreken op het huidige sportpark, zijn er natuurlijk de nodige uitbreidingen en verbouwingen geweest om de groei te kunnen opvangen. Maar de toekomstige plannen kennen haar weerga niet. Door de kantorenbouw op de zogenaamde Zuidas ondergaat het gehele domicilie van de club een complete metamorfose waarvan u het uiteindelijk resultaat alvast kunt zien als u op onderstaande link klikt waarna een artist impressie filmpje start. Volgens de plannen zou dit in 2019 haar beslag moeten krijgen, maar of dat gaat lukken is een groot vraagteken. Niettemin ook al zou het wat later worden, er wordt een prachtig onderkomen gerealiseerd waarmee AFC weer jaren vooruit kan en dus toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien.

https://bit.ly/2yuK8O8

Tweemaal kampioen
Op het sportieve vlak zijn de Amsterdammers ook al vele jaren in competitieverband niet weg te denken uit de hoogste amateurvoerbalkringen. Op drie seizoenen na - 1998 t/m 2001 - heeft AFC altijd op die hoogste (zondag)trede gestaan, en de 6de plek in 2016 was ook voldoende om in deze divisie te debuteren.
De resultaten die zijn neergezet toen in 1974 de zondag hoofdklasse haar geboorte beleefde, liegen er eveneens niet om. De bovenste helft van de ranglijst was veel meer regel dan uitzondering.
De nieuw ingevoerde topklasse werd in 2010 bereikt door een kampioenschap en vier jaar later was AFC opnieuw het beste jongetje van de klas, door de titel in die zondag afdeling weg te kapen voor de neus van UNA en VVSB. Dit alles verklaart dat, na De Treffers, AFC overall gezien de best presterende zondag amateurvereniging van Nederland is.


Op 9 december 2017 won G.V.V.V. met 0-4. Het was toen vooraf nog even afwachten of het veld door de sneeuwval wel bespeelbaar was. U ziet het opspattende witje goedje bij de voeten vanTaoufik Adnane.

Indrukwekkende opmars
Onder leiding van herintreder Ton du Chatinier – eerder van ’06 t/m ’08 hoofdcoach - werd in 2016 begonnen aan het avontuur in de Tweede Divisie. Het werd voor AFC begrippen een mager seizoen, na een toch wel uitstekende start die voor de winterstop nog tot de derde plek leidde. Maar de klad kwam erin en men duikelde naar een uiteindelijke elfde plek. Met nieuw elan zou dus worden begonnen aan jaargang ’17-’18. Maar iets meer dan een jaar geleden vielen de resultaten opnieuw zeer tegen, de gevarenzone bleef steeds in zicht en Du Chatinier vond dat er aan zijn gezag en stoelpoten werd gezaagd. De oud FC Utrecht coryfee pikte dit niet, liet AFC in de steek, en vertrok naar z’n huis in Frankrijk. 
De gepokt en gemazzelde Andre Wetzel werd op korte termijn bereid gevonden om het hiaat als trainer op te vullen, met uiteraard maar één opdracht. AFC moest en zou tweededivisionist blijven. Het kostte de in Soerabaja geboren Wetzel enige tijd om de boel op de rit te krijgen en toen in de winterstop Raily Ignacio, goalgetter van beroep, werd gehuurd van Kozakken Boys vielen alle puzzelstukjes op zijn plek en begonnen The Reds aan een indrukwekkende opmars, waarmee het vege lijf ruimschoots werd gered. Het leverde de hoofdstedelingen zelfs de titel in de derde periode op en daarmee een plaats eerste ronde van de KNVB beker.
En tot vreugde van alles wat AFC is, werd daarin op niet mis te verstande wijze op 25 september jl. Telstar een oorwassing gegeven. De eerstedivisionist kreeg in Amsterdam maar liefst met 5-0 klop en daarom gaat AFC het komende dinsdagavond opnemen tegen TOP Oss. Decor van dat alles is het Olympisch stadion en dus een prachtig affiche voor alle voetbal liefhebbende hoofdstedelingen.

Progressie
Met Ulrich Landvreugd – zelf als speler actief bij Ajax, SC Cambuur, Ipwisch Town en AFC, en als trainer al ruim tien jaar bezig in het vak o.a. bij de jeugd van AFC en als assistent van Edgar Davids bij Barnet in de UK - als opvolger van interim hoofdtrainer Wetzel is de ingeslagen weg van vorig seizoen voortgezet. Want daarvan getuigd de runner up positie, die werd veroverd door slechts acht verliespunten te lijden in de tot nu toe gespeelde negen wedstrijden. Met iets meer geluk was AFC opnieuw koploper geweest, want afgelopen zaterdag ging het pas in de blessuretijd mis op het Kasteel waarin de Jonge Spartanen de 1-2 omzetten in 3-2 winst. Maar niettemin zullen allen die AFC liefhebben zeer tevreden zijn met de progressie die het vlaggenschip van de club doormaakt.


De deze week 31 jaar geworden Robin Mulder laat zien dat hij nog zeer lenig is.

Kwaliteitsinjectie
Dat de progressie niet vanzelf komt is natuurlijk af te lezen aan de flinke kwaliteitsinjectie die AFC zich permitteerde bij het aantrekken van nieuwe voetbalkrachten.
De eeneiige Amsterdamse voetbaltweeling Yordi en Kenny Teijsse werden verleid om AFC te komen versterken. Yordi heeft zijn naam en faam bij de amateurs al ruimschoots bewezen door bij Quick Boys in drie seizoenen tijd 62 goals te produceren. Onenigheid met de leiding in Katwijk, lees Dirk Kuijt, deed hem besluiten afscheid te nemen van het voetballende vissersdorp. AFC zag de kwaliteiten in van de spits en legde hem vast, met in zijn kielzog tweelingbroer Kenny.
Die heeft al een aardige loopbaan in het betaald voetbal achter de rug, wat hem via TOP Oss, Helmond Sport, Sparta, Go Ahead Eagles bij SC Cambuur bracht waar zijn contract niet werd verlengd. En ook hier sloeg de technische leiding van AFC toe en dus spelen de tweelingbroers voor het eerst in hun carrière samen in een elftal.
Ook dat is een instant succes, want waar Yordi de naam heeft van goalgetter, en Kenny van origine verdediger is, zijn op dit moment de rollen omgedraaid. Kenny staat op zes treffers en Yordi op drie. Of zouden deze nauwelijks van elkaar te onderscheiden broers met regelmaat van rugnummers wisselen, want ze onlangs ook al een keer als geintje uitvoerden met een verslaggever?
Met de komst van verdediger Tim Linthorst, voormalig De Graafschap speler en het laatst actief in Duitsland bij Berliner AK, en aanvaller Fouad Belarbi die overkwam van USV Hercules, waren de transfers compleet. En dit kwartet nieuwelingen had geen aanpassingen nodig en speelden tot nu toe in bijna alle wedstrijden. Met de negen gezamenlijke goals van de broerder Teijsse en de twee die zowel Belarbi als Linthorst maakten is al ook al de helft van de 25 gescoorde goals – de meeste van alle 18 deelnemers - verklaard. Het grootste gedeelte van de andere helft van die treffers kwam op naam van ….

Doelpunten fenomeen Ignacio
Dat topscorer Rayli Ignacio van huurling naar contractspeler promoveerde was een eenvoudig rekensommetje. Want de Hagenaar was de Haarlemmer olie in de Amsterdamse voetbalmachine. Zijn 13 treffers in 18 wedstrijden waren vorig seizoen goud waard voor het behoud van AFC als deelnemer aan deze divisie.
En opnieuw laat Ignacio zien dat doelpunten maken voor hem een tweede natuur is geworden, want zijn teller staat alweer op negen stuks en daarmee loopt hij dus één op één. Ignacio is ook veruit de meest productieve speler over alle seizoenen topklasse en tweede divisie. Daar kunnen erkende goalgetters zoals Marciano Mengerink, Kees ‘Pier’ Tol, Danny van der Meiracker of Berry Powel (nog) niet aan tippen.
In 193 duels voor respectievelijk Spakenburg, Rijnsburgse Boys, Kozakken Boys en AFC liet de 31-jarige topspits tot nu toe 129x het bollen. Omgerekend in de speeltijd die hij maakte bij deze vier clubs is dat 1 goal per 122 minuten.
Als er ooit een boek over dit doelpuntenfenomeen zou verschijnen is ‘Doelpunten als eten’ wellicht een toepasselijke titel.

Weerzien
Vorige week tijdens het blauwe Veenendaalse Spakenburgse onderonsje op het sportpark Panhuis werd het een weerzien tussen een voormalig trainer en een groot deel van zijn pupillen, die eerst eendrachtig samenwerkten, maar toen geheel tegengestelde belangen hadden als concurrenten van elkaar. De G.V.V.V. spelers wonnen van hun ex-coach De Wolf met 3-2.
Komende zaterdag wordt het op sportpark Goed Genoeg een weerzien van 1 op 1 tussen een coach en voormalig pupil. Want in de laatste drie jaar (2013 t/m 2016) van zijn zevenjarig bewind schap bij Rijnsburgse Boys had toenmalig oefenmeester Niek Oosterlee heel veel plezier van Raily Ignacio die in die jaargangen respectievelijk 31, 22 en 12 maal trefzeker was.
Ongetwijfeld zal het weerzien een hartelijke kant hebben, want zo zitten de inborst van speler en trainer wel in elkaar, maar natuurlijk weten ze ook beiden dat als de wedstrijd aan de gang is dat er dan van sentimenten geen sprake meer zal zijn.
Rayli Ignacio kon alleen in zijn Spakenburg periode G.V.V.V. geen pijn doen, want toen bleef zijn productie op nul staan. Maar onder leiding van Oosterlee was hij wel viermaal trefzeker tegen de Veenendalers, bij Kozakken Boys eenmaal, en vorig seizoen was het op het Panhuis ook tweemaal raak in dienst van AFC.
Het daarom te hopen dat Niek Oosterlee het geheim van het doelpunten fenomeen heeft weten te ontrafelen en dit heeft kunnen overbrengen op zijn huidige pupillen, hoe Ignacio onschadelijk kan worden gemaakt. Maar tussen uitleggen en in de praktijk brengen zit ook nogal een verschil, dus het blijft koffiedik kijken hoe dit in werkelijkheid gaat uitpakken. Daarnaast heeft AFC nog zoveel andere scorende spelers dat alle focus leggen op deze topspits ook geen optie is.


Jeremy de Graaf is met zeven goals topscorer van G.V.V.V. Maar hij heeft ook al vier assists op zijn naam staan. Op de foto legt hij af op de niet zichtbare Soufiane Laghmouchi die de 0-3 op het scorebord zette in de laatste AFC versus G.V.V.V.

Ongeslagen in Amsterdam
In de kop van dit artikel werd geconstateerd dat onze gastheren niet alleen ruim hoger staan op de ranglijst, maar ook dat zij in de tot nu toe gespeelde onderlinge wedstrijden in deze Tweede Divisie het voordeel aan hun zijde hebben. Van de vier gespeelde wedstrijden wonnen de Amsterdammers er twee (1-3 en 2-3), werden eenmaal de punten gedeeld (1-1) en eindigde G.V.V.V. een keer aan de goede kant van de score (0-4).
Daarnaast veroverde de equipe van trainer Ulrich Landvreugd in dit seizoen in eigen thuis in vier duels alle mogelijke te behalen punten. Op basis daarvan zou de thuisploeg zich tot favoriet mogen bombarderen.
Maar als tegenargument kan worden aangevoerd dat captain Terschegget en z’n kornuiten in zeven duels op rij ongeslagen zijn gebleven, en dat geldt ook voor de twee gespeelde competitiewedstrijden op sportpark Goed Genoeg. Want het gelijke spel en de winst werden aldaar behaald. Daarenboven oefenden de beide kemphanen in ’11-’12 tegen elkaar, en in het seizoen daarop stond een districtsbekerwedstrijd op de rol, die beide ook in de hoofdstad plaatsvonden. Voor G.V.V.V. kende beide potjes een prima afloop. Het oefenduel eindigde in 2-5 en de bekerwedstrijd in 0-1. Daardoor kunnen de Veenendalers bogen op een ongeslagen status in de uitduels tegen AFC, die ze hopelijk in stand in stand kunnen houden.
 

AFC – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark Goed Genoeg, De Boelelaan 50, 1082PR Amsterdam, en zal onder leiding staan van Dhr. D. Schaper uit Dokkum. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R.S.H. Beijer en Dhr. M.A. Bronts. Vierde official is Dhr. P. Raven.
 

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen
Film: website AFC