Voorbeschouwing BVV Barendrecht – G.V.V.V.

10 oktober 2018

In de vierde wedstrijd buitenshuis, in deze competitie jaargang, gaan de pupillen van coach Niek Oosterlee een bezoek brengen aan sportpark De Bongerd in Barendrecht. Om het aldaar op te nemen tegen de Barendrechtse Voetbal Vereniging Barendrecht, zoals deze opponent officieel heet. Maar in eigen gelederen is het vaak BVV, en voor de buitenwacht gewoon Barendrecht.

Opvallend

De huidige Tweede Divisie omvat 10 voormalig zaterdagclubs, vijf gewezen zondag voetbal verenigingen, aangevuld met drie beloften teams van betaald voetbal organisaties. Dit laatste trio stroomde pas in toen deze afdeling ontstond in het seizoen ’16-’17 en hebben dus geen verleden in de zes jaargangen topklasse, de voorloper van deze Divisie.
Vier van de vijf zondagclubs, te weten AFC, FC Lienden, De Treffers en VVSB waren vanaf de geboorte van de topklasse (’10-’11) altijd vertegenwoordigd en waren ook de afgelopen twee seizoenen deelnemers in de Tweede Divisie. Alleen Kon. HFC kan niet bogen op die continuïteit en werd pas in 2014 topklasser.
Hoewel de zaterdagclubs dus ruimschoots overheersen zijn er toch maar twee van de tien die bovengenoemde vier zondagverenigingen naar de kroon steken qua continuïteit. En dat zijn niet de voetbalbolwerken uit de vissersdorpen Spakenburg of Katwijk, noch die uit de bollenstreek, die allen tussentijds wel eens een steekje lieten vallen.
Nee, HHC Hardenberg en onze aanstaande gastheer BVV Barendrecht strijken met die toch wel zeer eervolle vermelding en zijn dus in augustus jongstleden begonnen aan hun negende achtereenvolgende seizoen op het allerhoogste amateurniveau. 

Linkerrijtje
In die afgelopen acht jaar vertoefden de Barendrechtse voetballers aan het einde van de competitierit veelal in het zogenaamde linkerrijtje. Slechts tweemaal was dat niet het geval.
Met als hoogtepunt de tweede plaats achter kampioen Katwijk in ’12-’13 en uiteraard de promotie naar deze Tweede Divisie via een vijfde plek in de topklasse in jaargang ’15-’16.
Het debuut daarin werd afgesloten met een achtste positie, en vorig seizoen eindigde de wit-rode formatie op een vierde plek met evenveel punten (59) als nummer drie HHC Hardenberg, alleen was het doelsaldo van de Sallanders een stukje positiever.


Op 7 april jongstleden zorgde G.V.V.V. met flinke regelmaat voor druk op het Barendrechtse doel, het was onvoldoende want de thuisploeg won met 4-2.

Van den Berg
Die successen kwamen respectievelijk op het conto van de leidsmannen, Jack van den Berg en Adrie Poldervaart. Eerstgenoemde stond maar liefst negen seizoenen aan het roer op sportpark De Bongerd en was bij z’n debuut in ’06-’07 direct verantwoordelijk voor de terugkeer naar de hoofdklasse, waar Barendrecht twee jaar eerder noodgedwongen door degradatie afscheid van had moeten nemen. Ook het kampioenschap in 2010 en daarmee de promotie naar de nieuw ingestelde topklasse geschiedde onder zijn leiding.
In 2015 ging de gepokt en gemazzelde coach aan de slag bij oude liefde ASWH, waarmee hij al eerder flink succesvol aan de weg timmerde. Maar ook buurman IFC de zondagclub uit Hendrik Ido Ambacht, profiteerde van Van den Berg’s kennis, kunde en ervaring en steeg onder zijn bezielende coachschap van de tweede- naar de hoofdklasse.
Geen wonder dan ook dat Katwijk bij het plotsklapse vertrek van Dick Schreuder naar de USA in februari van dit jaar uitkwam bij deze trainer met een carrière om u tegen te zeggen. Met medewerking van ASWH verkaste Van den Berg dan ook naar Katwijk en zette met die club afgelopen seizoen zijn in totaal zevende kampioenschap op z’n cv.
Grote verwondering dan ook vorige week in amateur voetballend Nederland dat Jack van den Berg het bijltje er bij neergooide in en bij Katwijk. Het zal ongetwijfeld een weloverwogen beslissing zijn geweest van de trainer en de club, maar het blijft zeer bijzonder, zo’n smetje op het toch zeer glanzende cv.

Dit keer geen onderonsje tussen Oosterlee (l.) en Poldervaart op sportpark De Bongerd.

Poldervaart
Opvolger werd in 2015 dus Adrie Poldervaart, die daarvoor Nieuwenhoorn, Spijkenisse en Zwaluwen Vlaardingen onder zijn hoede had gehad. Ook Poldervaart’s eerste daad was er een van formaat, want onder zijn leiding werd moeiteloos de Tweede Divisie bereikt. Daarna volgde de eerder al omschreven achtste en vierde plaats. De bijna altijd langs de lijn ijsberende, en ook verbaal nadrukkelijk aanwezige fysiotherapeut van beroep, kreeg eind mei een ‘offer you can’t refuse’ van BVO Excelsior Rotterdam. Daar oefende hij zijn eigenlijke beroep al ca. 25 jaar uit, maar de kersvers gediplomeerd coach betaald voetbal, werd gevraagd om het vlaggenschip onder zijn hoede te nemen als opvolger van Mitchell van der Gaag die naar NAC Breda vertrok. Een promotie die niet aan dovemans oren was gericht en daarom moest Barendrecht, die haar trainer de overstap van harte gunde, op zoek naar een nieuwe coach.

Van der Dussen
Een paar weken later werd die gevonden in de persoon van Albert van der Dussen. Van der Dussen was eerder actief bij Jong Ajax, Haaglandia, VUC, GDA, ADO Den Haag, Scheveningen en VELO. Hij was met veel van zijn clubs succesvol en werd tevens genomineerd voor de Rinus Michel Award, die zijn voorganger Poldervaart overigens in 2015 wel in de wacht sleepte.
De 54-jarige Hagenaar werkte tevens als scout voor onder meer Jong Oranje en ADO Den Haag. In Engeland was hij als internationaal scout actief bij Fulham.
Maar naast een nieuwe trainer moest Barendrecht ook op zoek naar nieuwe spelers, want niet de minste, om het maar eens eufemistisch uit te drukken, werden door concurrenten verleid om over te stappen of hingen de schoenen in de wilgen. Dat laatste deed de zeer betrouwbare sluitpost Marc van Splunter, en vleugelverdediger Tim Eekman en middenveldkapitein Joey Jongman – tevens met 15 goals de topscorer van vorig seizoen - vertrokken respectievelijk naar Kozakken Boys en Katwijk. Een meer dan flinke aderlating die absoluut niet zo een twee drie opnieuw zou kunnen worden ingevuld, daar was Barendrecht wel van doordrongen.
Met aanvullingen in de breedte en wat jonge jongens ontstond een niet zo’n hele ervaren selectie, waardoor er ook geen torenhoge verwachtingen mochten mogen gekoesterd, zo reëel was de technische leiding en het bestuur wel.
Voorzitter Martin Seltenrijch verwoordde het tegenover het AD zo: Ik denk dat we een pas op de plaats moeten maken en op dit moment moeten kijken naar de middenmoot en misschien zelfs handhaving.”  

Gerede excuses
Die laatste veronderstelling berust voorlopig, hoewel het seizoen nog lang is, op waarheid. Want de kersverse trainer Van der Dussen kon met zijn ploeg op voorhand nog weinig potten breken. Twee winstpartijen tegenover vijf verlies deden Barendrecht in de gevarenzone belanden. Nu mag Barendrecht voor die magere start daar best gerede excuses voor opvoeren. Want maar liefst, toch min of meer vijf vaste waarden, verblijven voor langere tijd in de ziekenboeg. Aanvallers Ramy Salem, Daniel Esajas en Ali Khaldi, samen vorig seizoen goed voor 21 treffers, zijn de patiënten, alsmede de verdedigende krachten Max van Dijk en Jeffrey Aarts. En dat alles scheelt toch wel meer dan een slok op de borrel. 
Met het aantrekken van Anthony Biekman van FC Dordrecht begin september probeerde men het tij qua aanvallende intenties te keren, en sinds vorige week wordt geprobeerd om de bij Jong Sparta opgestapte Ioannis Bouras te strikken. Maar ook als dat gaat lukken zal er nog wel wat water door de Rijn lopen bij de Rijnmonders voordat er een elftal staat wat kan gaan aanhaken bij de prestaties uit het verleden.
Nog vervelender is het feit dat onlangs voormalig eerste elftalspeler en clubicoon Frans Brienen, die al jarenlang assistent trainer was, opstapte vanwege het feit dat er verschil van inzicht was met z’n baas Albert van der Dussen. Dus ook dat hiaat zullen Bongerd bewoners moeten gaan opvullen.


Jeremy de Graaf was in de laatste ontmoeting tweemaal trefzeker, maar opponent Bas Mourits deed hetzelfde alsmede zijn kornuiten Donny Navajas Sanchez en Yorik van Deelen, waardoor de 4-2 op het scorebord kwam na negentig minuten spelen.

Wel regelmaat in uitslagen, niet in spel
Betekent dit alles dat G.V.V.V. een makkie staat te wachten? Nee, absoluut niet, want de ploeg van Niek Oosterlee zit nog lang niet 100% goed in haar vel. Zestig procent lijkt ons een reële inschatting. Dit alles ondanks een keurig rijtje van vijf ongeslagen wedstrijden op rij, ook nog eens netjes om en om, van gelijk naar winst, weer gelijk enz.
Die regelmaat in uitslagen is helaas tijdens de wedstrijden niet terug te vinden, want daarin is G.V.V.V. net een golfslagbad met zeer onregelmatige hoge pieken en diepe dalen. Exemplarisch daarvoor was de streekderby tegen FC Lienden afgelopen zaterdag. Voor de rust geen vuiltje aan de lucht, en kon doelman Johan Jansen bij wijze van spreken een middagdutje van drie kwartier doen. Maar na de thee een onherkenbaar blauw team wat met zichzelf en de tegenstander in de knoop raakte en uiteindelijk de handen mocht dichtknijpen dat er een 2-2 gelijkspel uit de bus rolde.

Rollen omgedraaid
Daarnaast is Barendrecht de tegenstander die gedurende de afgelopen drie seizoenen de rollen volledig heeft omgedraaid. Want waar G.V.V.V. in een verder verleden bij de Rijnmonders te boek stond als zogenaamde ‘angstgegner’ (10x winst en 2x gelijk voor de Veenendalers), is dat nu precies andersom. Want in het laatste seizoen topklasse en de twee jaargangen Tweede Divisie wonnen captain Danny Monster c.s. vijf van de zes duels en was er eenmaal een onbeslist. Ook het totale doelsaldo van 13-6 in het voordeel van onze gastheren spreekt daarbij boekdelen. Tevens was BVV vorig seizoen, samen met De Treffers, de enige concurrent die alle zes mogelijke punten afpakten van aanvoerder Roy Terschegget en zijn kornuiten.
Kortom G.V.V.V. staat voor een moeilijke opgave om de huidige regelmaat in uitslagen een vervolg te geven, want daarvoor is winst noodzakelijk. Als dat zou lukken zijn de blauwe fans ook wel weer zo chauvinistisch om dan door de vingers te zien als dat gepaard zou gaan met de eerder vertoonde grote wisselvalligheid. Maar veel blijer zouden ze zijn als hun ploeg dat doet op basis overtuigend spel en daarmee wat meer zelfvertrouwen kan tanken. Tevens zou de technische staf op die manier niet met samen geknepen billen op de bank behoeven toe te kijken.
Hopelijk kan ‘meester’ Terschegget het goede voorbeeld geven, want voor hem is het even afwachten hoe zijn wreefblessure zich hersteld waardoor hij tegen FC Lienden de wedstrijd niet kon voltooien. Voor Martin van Eck zal dit duel zeker te vroeg komen want de aanvallend ingestelde middenvelder is in afwachting van het oordeel van de orthopedisch chirurg die deze week naar zijn gekwetste knie zal gaan kijken.      

BVV Barendrecht - G.V.V.V. begint komende zaterdag om 14.30 uur op het sportpark De Bongerd, Dierensteinweg 6, 2991 XJ Barendrecht en zal onder leiding staan van Dhr. R.J.A. Gansner uit Zandvoort. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Mevr. C.F. Overtoom en Dhr. N.A. Vuvu. Vierde official is Dhr. R.C.P. van der Werff.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen