Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – G.V.V.V.

22 augustus 2018

Hij was er eigenlijk wel klaar mee. De voorbereiding op de nieuwe competitie duurde centrale verdediger Wilco den Hartog (30) lang genoeg. “We hadden een pittige voorbereiding. Hard getraind en veel wedstrijden gespeeld. Er was weinig tijd te herstellen en dat voelde ik. Daarom ben ik blij dat we weer in een normaal ritme komen. Of ik er zin in heb? Natuurlijk. Als het om het echie gaat altijd.”

Bovenstaande quote liet sterkhouder Den Hartog afgelopen maandag optekenen in dagblad De Gelderlander. Een hartenkreet die we ook al eerder van diverse andere ploeggenoten hoorden, die het wachten op het begin van de competitie ook behoorlijk zat waren.
Best voorstelbaar uiteraard, dat er na zes weken van pittige arbeid, met daarin ook nog eens een uitgebreid trainingskamp en in totaal acht oefenduels, een groot verlangen bestaat naar driemaal trainen in de week en zaterdag het spelen van een wedstrijd.
Nu komende zaterdag is het zover en gaat deze ritmische cyclus van start, waarin G.V.V.V. het spits gaat afbijten met een bezoek aan het 100-jarige Excelsior Maassluis (opgericht op 1 juni 1918). En hoewel wat verlaat willen we alsnog onze gastheren van harte feliciteren met het bereiken van deze meer dan respectabele leeftijd.

Goudomrand
Als je honderd jaar bent valt er natuurlijk heel veel te vertellen over het verleden met alle hoogte- en dieptepunten en alles daar tussen in. Als buitenstaanders hebben wij uiteraard geen inzicht in alle historische climaxen van de vereniging, want dat die de aandacht verdienen bij zo’n eeuwfeest is evident. Maar een ding weten we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel, namelijk dat het jaar 2016 als top van top is gerubriceerd.

Want iedere kenner van het zaterdagvoetbal weet het ongetwijfeld nog. In jaargang ’14-’15 redde Excelsior M. net op tijd het vege lijf in de topklasse, mede door de tussentijdse komst van G.V.V.V.’s latere trainer John de Wolf. Een eindsprint waarin in negen wedstrijden slechts vijf verliespunten werden geleden was ruimschoots voldoende om boven de fatale streep te blijven.
De komst van Jeroen Rijsdijk als nieuwe coach voor een nieuw seizoen was toen al beklonken. En onder leiding van de voormalig IJsselmeervogels en ASWH speler voltrok zich een ongekend sprookje, dat weliswaar in mineur begon. Want uit de eerste zes wedstrijden werden slechts drie punten behaald, maar daarna bleven de Tricolores maar liefst 24 wedstrijden op rij ongeslagen, een ongekend record, wat op de laatste speeldag zelfs het allerlaatste kampioenschap van de topklasse opleverde.


Maar daarbij bleef het niet, want ook zondag kampioen FC Lienden moest eraan geloven in de strijd om het amateur landskampioenschap, en als klap op de vuurpijl werd ook nog eens de supercup ten koste van Staphorst veroverd. Drie hoofdprijzen in een seizoen, eigenlijk vier want ook de Tweede Divisie was daarmee bereikt, beter kan niet. Daarom staat het seizoen ’15-’16 goudomrand en afgezet met edelstenen in de annalen van de voetbalclub uit Maassluis.

Keurige middenmoter
Met zo’n palmares op zak zijn de verwachtingen van de buitenwereld natuurlijk hooggespannen voor een nieuw seizoen. Maar reëel als men is op sportpark Dijkpolder, waar volgens eigen zeggen ging dikke chequeboeken voorhanden zijn, en dat geloven we op hun mooie Tricolores ogen, zou een herhaling van de successen, waarbij het kwartje telkens goed viel, een utopie zijn. Gewoon lekker meedoen in de bovenste helft van de ranglijst was de doelstelling. Dat lukte na een magere start in het debuutjaar van de Tweede Divisie meer dan uitstekend. Want de Rijsdijk equipe sloot die uiteindelijk af met een keurige vijfde plek.
Met diezelfde insteek werd aan de tweede jaargang van de Tweede Divisie begonnen. En wederom was de start niet overtuigend, Excelsior is als een diesel die eerst op gang moet komen. Maar eenmaal op toeren loerde geen enkel moment de kans op ontsporen, maar was de snelheid ook niet dusdanig hoog dat de hoogvliegers achterhaald konden worden.
Met zeer gedegen en uitgekiend spel werden zelfs twee punten meer veroverd dan het jaar ervoor, maar door de grote middenmoot die elkaar nauwelijks ontliep moesten aanvoerder Niels Redert c.s. genoegen nemen met positie zeven in de eindrangschikking, net achter G.V.V.V. wat met 3 wedstrijdpunten meer zesde werd.


Bart Hulsbos was 27 januari jl. dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal raakte het aluminium. Het bleef na negentig minuten spelen een doelpuntloze wedstrijd.

Opvallend
In het vorige seizoen vielen wel een paar bijzonderheden te noteren over de cijfertjes van onze gastheren:
1. Met 30 goals tegen had Excelsior de minst gepasseerde defensie van de Tweede Divisie
2. Met 43 treffers voor hadden de Tricolores na Achilles ’29 (41) de minst scorende ploeg
3. Na kampioen Katwijk (8) en Kozakken Boys (6) was Excelsior met 9 verliespartijen prima derde
4. Ook goalie Jean-Paul van Leeuwen eindigde op een derde plek in de clean sheet ranglijst. In 33 duels hield hij 11x zijn doel schoon. Ricardo Kieboom van Katwijk was met 12 uit 34 eerste, gevolgd door Richard Arends van Kozakken met 11 uit 31
5. Met 12 gelijke spelen waren Dijkpolderbewoners wel kampioen van de Tweede Divisie, gevolgd door IJsselmeervogels met 10 stuks.

Lastige opgave
Met nieuwe hoofdcoach Dogan Corneille aan het roer zal ongetwijfeld worden getracht om de eerder behaalde posities te evenaren, en liever nog te verbeteren. Maar de nieuwe leidsman die de naar Sparta vertrokken Jeroen Rijsdijk opvolgde - waar Rijsdijk nu coach is van Jonge Sparta en als assistent van Henk Fraser bij de hoofdmacht fungeert - gaf in de media al aan dat het een lastige opgave wordt om het met bescheiden middelen beter te doen dan zijn voorganger.
“Die man verdient een standbeeld hier. Ik ben trots op hem en het wordt geen makkie om hem te doen vergeten.”

Ervaren nieuwe coach
We weten het niet zeker, maar het zou ons niets verbazen als Rijsdijk nog een handje heeft gehad bij de aanstelling van zijn opvolger, of tenminste als tipgever heeft gediend.
Want zowel de huidige Jong Sparta trainer als ex-prof Corneille, hij speelde voor VVV Venlo en FC Eindhoven, kennen een gezamenlijke zeer succesvolle periode als actief spelers bij IJsselmeervogels.
Jeroen Rijsdijk werd in de periode van ’04 t/m ’07 driemaal achtereen kampioen met de rooien van sportpark De Westmaat en Dogan Corneille droeg daar tweemaal zijn niet geringe steentje aan bij, voordat hij daarna bij Barendrecht zijn loopbaan afsloot en het trainersvak inging.
Die voerde de nu 44-jarige trainer vanaf 2008 langs ASWH, RVVH, Alphense Boys, Kozakken Boys, Feyenoord (jeugd), IJsselmeervogels, Noordwijk en Willem II, naar dus nu Excelsior Maassluis.
Kortom een gepokt en gemazzelde coach die het klappen van de zweep bij de topamateurs van haver tot gort kent.

Rustige transferperiode
De beleidsbepalers in Maassluis slaagden erin om een groot gedeelte van basisspelers van vorig seizoen te behouden. Een aantal bekende namen daaruit zijn: Jean-Paul van Leeuwen, Vincent van de Berg, Stephan Kruithof, Kevin Dercks, Dean van Ooijen, Daan Smith, Robin van der Ende, Sefa Kurt, Daan Blij, Niels Redert, Walter Bennett en Jeremy Moreno.
Zeven namen verdwenen uit de selectie, waarvan diverse spelers hooguit dertienmaal in actie kwamen en dus niet tot kern behoorden. Aderlatingen waren natuurlijk wel het vertrek van het jonge talent Kevin Ringeling die coach Rijsdijk volgde naar Sparta en het stoppen van Kevin Vink. De 34-jarige boomlange spits en aanspeelpunt in de aanval vond het na acht jaar in de hoofdmacht welletjes en gaat zich richten op een trainerscarrière om ooit in de toekomst voor de groep te staan bij de club waar het voor hem allemaal begon.

Pech achtervolgde Excelsior ook, want tijdens een oefenduel in de winterstop scheurde aanstormend talent Tobias Kleijweg (20) een kruisband, en het begin van de competitie zal voor hem waarschijnlijk nog te vroeg komen om geheel hersteld aan te sluiten bij het keurkorps.

De zeven vertrekker of stoppers werden opgevolgd door maar liefst drie jongelingen uit de eigen veelgeprezen jeugdopleiding. Daarvan kregen Sekou Sylla en Redouan Omar Ouali aan het einde van vorig seizoen al speeltijd en zal Giovanni da Fonseca dat komend seizoen na willen doen.
Van buitenaf kwamen doelman Jari Duijvestijn (Westlandia), Marouane Afakar (Excelsior Rotterdam O19), Assad el Harti (Leonidas zo.) en Mo Taibi (PSV Portugaal).

Wisselend oefensucces, maar wel bekerwinst
Met deze mix van gevestigde namen en jonge aanstormende talenten speelde de nieuwe leidsman Corneille zes oefenwedstrijden in de aanloop naar de competitie. Gewonnen werd er van derdedivisionist Noordwijk (2-3), hoofdklasser Spijkenisse (3-2) en eerste klasser ARC (4-0). Die laatste uitslag zal Alphenaar en trainer Niek Oosterlee niet aan staan, want bij die club begon het voor hem allemaal.
Een doelpuntloos gelijkspel was het resultaat in de ontmoeting tegen zondag derdedivisionist OFC, de enige tegenstander die G.V.V.V. ook trof, en die in een 1-2 winst wist om te zetten in Oostzaan.
Verloren werd er van de competitiegenoot van OFC, Westlandia (2-0), en ook het gedegradeerde FC Lisse was Excelsior M. met deze zelfde uitslag de baas.

De wens om een keer het hoofdtoernooi van KNVB beker te behalen, want dat lukte in de afgelopen vier jaar niet, slaagde dinsdagavond nu wel. Hoofdklasser FC ’s-Gravenzande werd in eigen huis met 1-2 verslagen en dus gaan de Tricolores in de bowl voor de loting van de eerste ronde. Al met al een mooie opsteker voor de pupillen van Corneille en een extra stimulans om ook de competitie goed te beginnen.


Of Soufiane Laghmouchi, hier uithalend, weer van de partij is na zijn liesblessure is nog even afwachten.

Deceptie
Zo’n bekereuforie werd G.V.V.V. door het gedegradeerde s.v. T.E.C. gevoelig door de neus geboord. Op het eigen Panhuis sloegen de slim spelende Tielenaren op cruciale momenten toe, met twee doelpunten in drie minuten tijd net voor rust werden defensieve fouten genadeloos afgestraft. Het balbezit was iets ter grote van 70 tegen 30% voor de thuisploeg, maar de kansen die daar uit werden gepeurd waren te gering om aanvoerder en doelman Van der Sman te verontrusten. En toen een kwartier voor tijd ook nog de 0-3 viel was het over en uit met de koopman.
Het pleit nog in het voordeel van de blauwe brigade dat er niet werd opgegeven en tot het einde aan toe werd gestreden. Maar de eigenlijk zeker verdiende eretreffer kreeg geen beslag. En dat is eigenlijk best bijzonder, want in alle oefenduels, ook de twee van de acht die verloren gingen, werd altijd minimaal eenmaal doel getroffen. Jeremy de Gaaf was exponent daarvan, want die liep met acht treffers, overigens allemaal gemaakt in de tweede helften, één op één.

Hels karwei
Ja, en als je niet scoort kun je ook niet winnen, die wijsheid is al zo oud als het spelletje zelf. Daar zal dan ook een deel van de crux zitten bij deze competitie ouverture. Want uit het verleden weten we dat winnen op sportpark Dijkpolder veel eerder uitzonderingen dan regel zijn.
In de eerder gespeelde 10 duels, waren de Blauwen maar tweemaal de baas, viermaal werden de punten gedeeld, en viermaal waren de gastheren de sterksten.
Tijdens de laatste twee ontmoetingen die dus plaatsvonden in de Tweede Divisie was scoren voor de beide kemphanen het grootste probleem. De uitslagen 1-1 en 0-0 zeggen genoeg.
Ook is bekend uit eerdere onderlinge duels dat Excelsior Maassluis graag het initiatief laat aan de tegenstander en sterk leunt op een ijzersterke defensie en met snelle en behendige spitsen naar resultaat zoekt. Een speelwijze die onder de nieuwe trainer, ook al zou hij dat misschien graag willen, vast in die korte tijd nog niet veranderd zal zijn.
Het zal voor aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen dus ook een hels karwei worden om de vieze smaak van de bekernederlaag weg te spoelen, want alleen winst zou dat kunnen bewerkstelligen. En daarvoor moet je zelf minimaal eenmaal trefzeker zijn en achterin de nul houden.

Maar iedere andere uitslag die de drie punten zou opleveren is uiteraard ook goed voor de ploeg een haar supporters. Of dat gaat lukken blijft zoals gewoonlijk met voorbeschouwen afwachten, want bijna niets is zo onvoorspelbaar als een potje voetbal.      


De wedstrijd op sportpark Dijkpolder, Lavendellaan 1, 3142 NC Maassluis begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. F.R. de Winter uit Blaricum. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. H.M. Kucukerbir en Dhr. Y.L. Weterings. Vierde official is Dhr. C.J.L.P. Berben.

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen