Voorbeschouwing FC Lienden – G.V.V.V.

30 april 2019

Na het afstruinen van de vrijmarkten, het verorberen van tompoezen, en het drinken van oranjebitter, afgelopen zaterdag door voetballers en hun aanhangers t.g.v. de verjaardag van onze Koning Willem-Alexander, is nu Koning Voetbal weer baas en gaat de competitie in de Tweede Divisie aan de slotfase beginnen.

Daarvoor hoeft G.V.V.V. aankomende zaterdag maar een kort reisje te ondernemen, want hemelsbreed liggen het sportpark Panhuis en die van gastheer FC Lienden, de Abdijhof, maar een kleine negen kilometer van elkaar af. Met de auto, bus of fiets is het een ruime vijf kilometer meer, maar t.o.v. de reis naar bijvoorbeeld de Boshoek in Hardenberg (135 km.), nog steeds een peulenschilletje. Kortom er is simpelweg sprake van een heuse regioderby.


Op 25 november 2017 won G.V.V.V. in Lienden met 0-3. In beeld de drie doelpuntenmakers met van links naar rechts in de juiste volgorde, Robin Mulder 0-1, Soufiane Lagmouchi 0-2 en Jeremy de Graaf 0-3.

Verleden
Toen de thuiswedstrijd van deze streekderby op 6 oktober jl. plaatsvond schreef uw scribent de volgende eerste alinea in de voorbeschouwing:

De ontwikkeling van kleine dorpsclub tot een landelijk bekend voetbalbolwerk van FC Lienden, in nog geen twintig jaar tijd, mag ondertussen als bekend worden verondersteld, want daarover hebben we op deze plaats al meerdere keren uitgebreid de loftrompet gestoken. En ook het feit dat dit met een consistent beleid is gedaan – natuurlijk waren en onderweg de nodige hobbels, maar die werden vakkundig gladgestreken – verdient alle lof. 

Iets korter verleden
Toen sluimerde wellicht al in heel intieme kringen binnen FC Lienden dat tweeënhalve maand later een donderslag bij heldere hemel zou volgen. Goed ingevoerde outsiders hadden in de ruim twee maanden die daarna nog volgden misschien al wel een donkerbruin vermoeden gekregen, maar voor de meeste buitenstaanders kwam het onderstaande persbericht van d.d. 18-12-2018 toch volledig onverwacht.

FC Lienden heeft zich met onmiddellijke ingang teruggetrokken uit de Tweede Divisie. ,,Als gevolg van dit besluit zal het team dat in de Tweede Divisie uitkomt geen competitiewedstrijden meer spelen zodat de KNVB dit team uit de competitie neemt”, stelt Stichting Voetbal Ondersteuning FC Lienden, dat drijft op hoofdsponsors Adrie Timmer en Nico Wagenvoort, op de clubsite.


Financiële tekorten
,,Door het ontbreken van ieder perspectief wordt het niet langer verantwoord en realistisch gevonden om op dezelfde voet verder te (blijven) gaan. Zeker nadat duidelijk werd dat de hoofdsponsors niet langer bereid zijn naast hun aanzienlijke sponsorbijdragen garant te moeten (blijven) staan voor de (aanzienlijke) tekorten”, motiveert de stichting de genomen beslissing. ,,Dit mede als gevolg van het feit dat op behoorlijke wijze meedoen in de Tweede Divisie een begroting van een bepaald minimaal vereist niveau vraagt. (..) Daarbij komt ook dat gezien de huidige stand op de ranglijst opnieuw extra financiële middelen nodig zijn om in het tweede deel van deze competitie qua voetbalprestatie en sportief resultaat beter voor de dag te komen.”


Jeremy de Graaf topscorer van G.V.V.V. met 13 treffers staat al drie duels op rij 'droog'. Zien we zaterdag, net als de laatste keer bij het treffen FC Lienden - G.V.V.V. zijn befaamde vreugdehupje weer terugkeren nadat hij het net heeft gevonden?

Toch doorstart
Daarmee leken de eerder geconstateerde loftuitingen uit de loftrompet behoorlijk verstopt te raken. Maar nog geen maand later werd bekend gemaakt dat trainer Hans van de Haar, in samenwerking met een aantal echte clubfanaten en zijn grote voetbalnetwerk, erin was geslaagd om FC Lienden, weliswaar op een wat bescheidener schaal, toch een doorstart te laten maken. Een uitermate, en zeker op sportieve grond, zeer knappe prestaties van Van de Haar c.s.
Het tekent het karakter van de voormalig profspeler, en succestrainer van FC Lienden. Want onder zijn leiding boekte de club in 2015 en 2016 de allergrootste successen in de geschiedenis. Tweemaal een afdelingstitel in de zondag Topklasse, een landskampioenschap en de supercup waren de prijzen die hij samen met z’n selectie veroverde.
Nooit opgeven, altijd doorgaan zolang er nog wat te winnen valt, en het bijltje er pas bij neergooien als je die echt niet meer boven je hoofd kunt tillen om er klap mee uit te delen, dat is wellicht de gedachtegang geweest van de geboren Amersfoorter en zijn FC Lienden getrouwen, toen begin januari onderstaand statement verscheen op de website van de Betuwse club.

Hans van de Haar is erin geslaagd een doorstart te maken met FC Lienden. De oud-prof stelt wel zijn trainerspositie ter beschikking en gaat verder als technisch adviseur.

,,De leden, supporters, spelers en iedereen die FC Lienden een warm hart toedragen, verdienden het niet om op deze manier te stoppen”. Van de Haar is erin geslaagd om een sponsor te vinden waarmee een klein budget beschikbaar is.
,,Vanuit het team van FC Lienden Zondag 1 zijn er diverse spelers die hebben aangegeven low-budget te willen doorspelen, om zo het seizoen sportief uit te willen voetballen. Om de resterende plekken op te vullen is er besloten om te gaan samenwerken met de Wooter Academy en de Peter Barendse Academy & Soccerschool. Beide voetbalacademies zullen spelers aanleveren om het team van Zondag 1 te completeren.”


Wat zal de toekomst brengen?
En zo geschiedde het dus. Hans van de Haar c.s. verdienen daarmee een zeer grote pluim op de hoed, door het seizoen gewoon af te maken en geen competitie vervalsing te veroorzaken met een vroegtijdige terugtreding. Sterker nog, het ziet er zelfs naar uit dat FC Lienden ook komend seizoen actief blijft in het topamateurvoetbal, want onlangs werd bekend dat reeds zeven spelers hun ja-woord hebben gegeven.
Of dat in Tweede Divisie, of een trede lager is, zal in de resterende vier wedstrijden bepaald. Want daaruit volgt, praktisch gezien, mogelijke rechtstreekse degradatie of via de nacompetitie het vege lijf zien te redden.
Dat laatste zal ongetwijfeld de insteek worden van de Van de Haar/Wooter-equipe. De strohalm waaraan vastgegrepen kan worden is gelegen in het feit dat voor de spelers exodus in de winterstop, uit 16 duels tien punten werden veroverd met als gevolg een voorlaatste positie op de ranglijst. Terwijl daarna met het ‘veredelde campingteam’, - dat zeggen we met alle respect en absoluut niet denigrerend - uit 14 wedstrijden dertien punten werden behaald en de nacompetitie in zicht blijft door het innemen van plek zestien.
G.V.V.V. zal dus te maken krijgen met een gastheer die zich niet zomaar gewonnen zal geven en tot de tanden toe bewapend en tot de laatste snik zal blijven strijden voor een langer verblijf op het hoogste amateurplatform.


Mo Bendadi, die de bal wil oprapen, verruilde in de winterstop het gestreepte blauw-witte tenue voor het blauwe van G.V.V.V. Al zal hij zaterdag, terug op vertrouwde grond, het zwarte reserve shirt van de Veenendalers dragen.

Speciaal
Bij Edenaar Mo Bendadi zal deze streekderby hoogstwaarschijnlijk een heel speciaal gevoel oproepen. Want hij kwam in ’15-’16 over van Bennekom naar de Betuwse blauw-wit gestreepte zebra’s, en viel gelijk met zijn neus in de boter. Want onder Hans van de Haar, die aan het einde van dat seizoen zijn eerste trainersperiode in Lienden afsloot, werd Bendadi kampioen in de zondag Topklasse en was promotie naar de Tweede Divisie zeer overtuigend veilig gesteld. Een tweede landskampioenschap op rij zat er niet in omdat Excelsior Maassluis over twee wedstrijden op doelsaldo net iets beter was.
De creatieve aanvallende middenvelder had zijn naam wel gevestigd en speelde in de eerste twee jaar van de Tweede Divisie bij FC Lienden in 60 van de in totaal 68 wedstrijden, maakte daarin 4312 van de maximaal te behalen 6120 minuten vol, en scoorde in totaal 9 treffers.
Tot aan de winterstop, toen de hierboven geschetste problemen opdoken, speelde hij in 14 van de 16 wedstrijden mee en nam twee treffers voor zijn rekening. Door de financiële perikelen bij FC Lienden koos Bendadi eieren voor zijn geld en kwam hij de gelederen van G.V.V.V. aanvullen die door diverse blessures flink was uitgedund. Met eerst wat invalbeurten, en later toch een aantal prima optredens vanaf acquit, bewees de voormalig zaalvoetballer zijn waarde. Mede daarom zijn club en speler op dit moment weer ‘on speaking terms’, omdat begin maart was besloten om aan het einde van dit seizoen te gaan scheiden.
Als Mohamed, zoals hij voluit heet, speeltijd krijgt van coach Oosterlee, zal hij het moeten opnemen tegen voormalig ploeggenoten en dat geeft normaliter toch meestal wel wat extra cachet aan zo’n optreden.
Want ondanks aardig wat wisselingen van de wacht bij de Abdijhof bewoners zijn er toch nog de helft van de spelers over die in Veenendaal op 6 oktober jl. een 2-2 gelijkspel behaalden of daarbij op de reservebank zaten. Dat maakt de hierna volgende selectie van die wedstrijd van toen wel duidelijk. In geel geaccentueerd de spelers die nu nog deel uit maken van het huidige keurkorps van coaches Hans van de Haar en Nordin Wooter.

Opstelling FC Lienden: Jan Schimmel, Jermo Wilsterman, Haris Memic, Jawad Bellahsan (46. Osama Ben Kaddour), Frank Wiafe-Danquah (46. Michiel Hemmen), Kenny Elders, Milad Intezar, Guytho Mijland, Mohamed Bendadi, Marlon Versteeg (81. Jordi Balk), Shuremy Felomina. 
Reservespelers: Niels Willems, Thom Jonkerman, Maurits Baar en Justin Vos.

Uitdagingen
In tegenstelling tot FC Lienden staat er voor het keurkorps van G.V.V.V. geen strijd op leven en dood meer te wachten in het restant van deze competitie jaargang.
“Maar een voetballer c.q. elftal moet in iedere nieuwe wedstrijd een uitdagingen vinden om zichzelf te verbeteren, ongeacht de positieve of negatieve resultaten van de voorgaande duels”.  
Deze wijsheid las ik afgelopen week in een krant en kwam uit de mond van trainer Erik ten Hag. Dat was volgens hem de basis van het huidige succes van Ajax.
Zoiets debiteerde onze eigen leidsman Niek Oosterlee ook na de zeer gelukkige winst tegen IJsselmeervogels. De doelstelling zou volgens hem nu moeten zijn om het aantal punten die behaald werden in het vorige seizoen te gaan benaderen of evenaren, en daarmee ook de plaats in het linkerrijtje te bestendigen.
In theorie kan dat, want in ’17-’18 veroverden zijn pupillen in totaal 54 punten. Nu met nog vier duels te gaan, en 43 punten op het conto, kunnen dat er dus maximaal 55 worden. Maar de praktijk is natuurlijk altijd weerbarstiger dan de theorie. Niettemin pakte ons keurkorps de volle winst in de afgelopen drie wedstrijden, dus onmogelijk is het zeker niet. Al moeten we ook zo reëel zijn dat de wisselvalligheid die gedurende dit seizoen ten toon werd gespreid de kans daarop niet heel erg groot maakt.Kansje
In diezelfde orde van grote is er ook nog een kansje op het behalen van de derde periode, wat vrijstelling van de eerste ronde voor de KNVB beker oplevert. Omdat AFC en Excelsior Maassluis al zo’n deeltitel op zak hebben is Kozakken Boys de grootste kanshebber daarop zoals de stand hierboven duidelijk maakt. Om op het vinkentouw te blijven zitten is winst tegen de Betuwse ploeg daarvoor wel noodzakelijk.
Een hart onder de riem daarbij voor onze favorieten is dan wellicht het feit dat beide eerdere wedstrijden op de Abdijhof in de Tweede Divisie respectievelijk een 1-2 en 0-3 winst opleverden.     

FC Lienden – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 15.30 uur op sportpark Abdijhof, Molenstraat 18, 4033 AV te Lienden en zal onder leiding staan van Dhr. M.J. Nagtegaal uit Hendrik Ido Ambacht. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R.H. Langeland en Dhr. F. Ozinga. Vierde official is Dhr. M.G. Paarhuis.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen