Voorbeschouwing G.V.V.V. – BVV Barendrecht

8 mei 2019

Symbolisch gezien was afgelopen zondag een bevrijdingsdag voor AFC. De Amsterdammers behaalden, op drie wedstrijden voor het einde van de competitie, op zeer overtuigende wijze de titel in de Tweede Divisie. Waarmee wij AFC van harte proficiat wensen. Als extra toetje werden de inwoners van de hoofdstad ook nog door Ajax getrakteerd met het binnen hengelen van de KNVB beker.
Ook zuiver van symbolische aard was de dag daarvoor de treurnis van ons vlaggenschip en de bezoekers van aanstaande zaterdag. Want zowel G.V.V.V. als Barendrecht gingen beide met 2-0 onderuit tegen respectievelijk FC Lienden en Jong Sparta. 

Consequenties

Die uitslagen hadden voor de beide kemphanen die zaterdag de degens gaan kruisen op het sportpark Panhuis geheel verschillende consequenties. Want naast de hoop van de gehele blauwe Veense aanhang op een goed resultaat in de Betuwe, die dus de grond werd ingeboord, werd ook in Barendrecht een gebedje gepreveld op een goed resultaat voor de aanstaande concurrent. Want FC Lienden is een van de overgebleven mededingers om het vege lijf te gaan redden in deze competitie jaargang.
G.V.V.V. kon zichzelf, en de bewoners van sportpark De Bongerd, dus geen dienst bewijzen. En daarom kreeg Barendrecht, mede door haar eigen verlies, en het punt dat VVSB bij Kozakken Boys behaalde, de rode lantaarn nog vaster in handen gedrukt.
Voor de mannen van trainer Niek Oosterlee had de zeer magere prestatie geen sportief negatief gevolg omdat de gevaarlijke streep al eerder was omzeild, maar dat er een wel een deukje in het imago werd geschopt door het verdiende verlies, is een vaststaand feit.


Een duel zoals dit tussen de beide aanvoerders tijdens de laatste G.V.V.V - BVV Barendrecht zullen we zaterdag niet gaan zien. Joey Jongman (l.) verhuisde naar Katwijk en Roy Terschegget heeft mogelijk door zijn knieblessure bij FC Lienden al zijn laatste duel gespeeld in het Veense blauw, voordat hij volgend seizoen Spakenburgs blauw gaat aantrekken. 

Linkerrijtje
In die afgelopen acht jaar vertoefden de Barendrechtse voetballers aan het einde van de competitierit veelal in het zogenaamde linkerrijtje. Slechts tweemaal was dat niet het geval.
Met als hoogtepunt de tweede plaats achter kampioen Katwijk in ’12-’13 en uiteraard de promotie naar deze Tweede Divisie via een vijfde plek in de topklasse in jaargang ’15-’16.
Het debuut daarin werd afgesloten met een achtste positie, en vorig seizoen eindigde de wit-rode formatie op een uitstekende vierde plek met evenveel punten (59) als nummer drie HHC Hardenberg, alleen was het doelsaldo van de Sallanders een stukje positiever.
Samen met HHC waren de Rijnmond bewoners ook nog eens de enige twee zaterdagclubs die er vanaf de invoering van de Topklasse en de Tweede Divisie altijd bij waren. Daar kon geen enkel gerenommeerd voetbalbolwerk uit de Bollenstreek, Spakenburg of Utrechtse Heuvelrug aan tippen, die lieten allemaal tussendoor nog wel eens een steekje vallen.

Vals patroon
Maar nu ziet het er naar uit dat ook in het breiwerk van Barendrecht een vals patroon gaat ontstaan. Jong Almere City FC is al de klos als degradant omdat onze bobo’s in Zeist hebben bepaald dat er volgend seizoen nog maar twee beloftenteams mogen uitkomen in deze klasse. Derhalve blijft er één directe degradatieplaats over.
Met een achterstand van vijf punten op VVSB, en zes op FC Lienden, de medegegadigden van Barendrecht om direct af te dalen, is er met nog drie duels te gaan theoretisch nog niets definitief, maar praktisch gezien zal het voor de mannen van coach Jack van den Berg een hels karwei worden omdat breiwerk nog recht te gaan breien.
Daarvoor zal er dan minimaal tweemaal gewonnen moeten worden en worden gehoopt dat de concurrenten geen punten meer gaan pakken. En als dat zou lukken dan wachten er uiteraard nog nacompetitieduels.
Maar gezien het feit dat er in de laatste veertien potjes slechts twee punten werden gepakt, de ploeg ook nog eens zeer moeilijk tot scoren komt, 28 treffers uit 31 duels - ze hebben veruit de minste productiviteit van alle achttien deelnemende teams – en de constatering dat de defensie gemiddeld 2,5 doelpunten per wedstrijd om de oren krijgt, lijkt dat een gevecht tegen de bekende bierkaai te gaan worden.
Toch zullen de Barendrechters niet zonder meer nu al de handdoek gaan gooien want analoog aan de song van Lenny Kravitz die ooit zong: “It ain’t over till it’s over”, zal worden gestreden tot het bittere einde.      


De helaas voor BVV Barendrecht veel te rood gekleurde statistiek.

Ver afgedwaald van doelstelling
Uitzonderlijk is de terugval van Barendrecht, van subtopper naar degradatiekandidaat, niet. Want we zagen dat al eerder bij Katwijk, die zelfs vanaf kampioen, het seizoen erop die deceptie beleefde in de Topklasse. En ook bij zo’n ander voetbalbolwerk Spakenburg, gebeurde het in het debuutjaar van de Tweede Divisie.
Toch zal niemand die BVV - zoals de club in eigen kring vaak wordt genoemd - lief heeft dat hebben zien aankomen. Natuurlijk waren er in de selectie wisselingen van de wacht aan het begin van dit seizoen, want een aantal sterkhouders waren vertrokken. Maar met een aantal nieuwkomers die al flink wat voetbalkilometers op de teller hadden staan, aangevuld met jong talent uit de regio was de technische commissie er van overtuigd dat Barendrecht wel een stabiele tweededivisionist zou kunnen zijn in dit seizoen, zo was te lezen in de presentatiegids. Top vijf zou gezien de concurrentie van de BVO’s in de regio te veel gevraagd zijn, maar een plaats in het linkerrijtje was een reële doelstelling.

Wet van Murphy
Het exacte hoe en waarom Barendrecht zo afdwaalde is van de buitenkant af niet helemaal te verklaren. Maar wel is duidelijk dat onze gasten dit seizoen klaarblijkelijk te maken hebben gehad met de wet van Murphy, die zegt: ‘Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan’.
Dat begon al met de plotsklapse promotie van succescoach Adrie Poldervaart. Die bij Excelsior Rotterdam, waar hij al fysiotherapeut was, tot hoofdtrainer werd benoemd. Een succes dat Barendrecht haar trainer van harte gunde, maar de club wel opzadelde met een probleem dat opgelost moest worden.
In de persoon van Albert van der Dussen werd die gevonden. Maar de tegenvallende prestaties en de ontbrekende chemie tussen trainer en selectie deden de verantwoordelijken besluiten om begin december het contract met de coach op te zeggen. Tussendoor had clubicoon Frans van Brienen, jarenlang eerste elftal speler en al vele seizoenen assistent-trainer, ook al de pijp aan Maarten gegeven vanwege verschil van mening met z’n baas Van der Dussen.
Ook werd het contract van Donny Navajas Sanchez opgezegd omdat die zijn modellenwerk in Italië liet prevaleren boven het spelen voor zijn club. Een zeer te respecteren besluit, maar dat betekende wel dat Barendrecht een creatieve speler ging missen. Schorsingen en (langdurige) blessures, Ramy Salem en Daniël Esajas zijn het gehele seizoen al niet beschikbaar, maakten de spoeling alleen maar dunner.
Daarnaast ontbraken de laatste weken Danny Monster, Delano a Cohen, Emilio Samsey en Bas Mourits in de opstellingen, reden onbekend, maar allen spelers met toch redelijk wat ervaring.
En voor zaterdag zijn Yorik van Deelen (2x geel) en Ilyas Oulad Ali (rood), die deze kaarten ontvingen in het duel tegen Jong Sparta, geschorst.

Uit de brand helpen
Lichtpuntje, en dus niet vallend onder die wet, was het feit Jack van den Berg die begin oktober bij Katwijk zijn congé kreeg, genegen was om zijn oude club, uit de brand te helpen bij het opvullen van het trainershiaat en direct na de winterstop het stokje overnam. Hij kon geen nee zeggen tegen de club die hij al eerder negen seizoenen als trainer onder zijn hoede had en waarvoor hij zes jaar lang als speler uitkwam. Die clubtrouw leverde hem bij elkaar het lidmaatschap van verdienste op.
Maar ook de gepokt en gemazzelde coach kan geen ijzer met handen breken en kreeg zijn team, waarin het aan voldoende kwaliteit en ervaring ontbreekt, niet aan de praat en dus bleef ook onder zijn hoede die zeer vervelende wet gewoon van kracht.


Op 18 november 2017 stond deze eindstand op het scorebord. Simon Brouwer scoorde de 1-0 en Soufiane Laghmouchi de 2-3. Voor Barendrecht waren tussendoor Ramy Salem, Joey Jongman en Ali Khaldi trefzeker.

Wel regelmaat in uitslagen, niet in spel
Betekent dit alles dat G.V.V.V. een makkie staat te wachten? Nee, absoluut niet, want de ploeg van Niek Oosterlee zit nog lang niet 100% goed in haar vel. Zestig procent lijkt ons een reële inschatting. Dit alles ondanks een keurig rijtje van vijf ongeslagen wedstrijden op rij, ook nog eens netjes om en om, van gelijk naar winst, weer gelijk enz.
Die regelmaat in uitslagen is helaas tijdens de wedstrijden niet terug te vinden, want daarin is G.V.V.V. net een golfslagbad met zeer onregelmatige hoge pieken en diepe dalen. Exemplarisch daarvoor was de streekderby tegen FC Lienden afgelopen zaterdag. Voor de rust geen vuiltje aan de lucht, en kon doelman Johan Jansen bij wijze van spreken een middagdutje van drie kwartier doen. Maar na de thee een onherkenbaar blauw team wat met zichzelf en de tegenstander in de knoop raakte en uiteindelijk de handen mocht dichtknijpen dat er een 2-2 gelijkspel uit de bus rolde.


Vlammetje of nachtkaars?
Bovenstaande alinea’s schreef ik in de voorbeschouwing van de heenwedstrijd. En representatief voor dit bijna afgelopen seizoen, dit is nog steeds bijna één op één geldig. De ongeslagen reeks was drie duels, maar leverde wel hetzelfde aantal van negen punten op als toen, door driemaal de volle winst. Maar afgelopen zaterdag in Lienden zakte G.V.V.V. door de ondergrens, en viel op de 2-0 nederlaag niets af te dingen. Dat was niet alleen de constatering van de pers, ook de eigen aanhang kon er ondanks de blauwe bril weinig anders van bakken.
Maar gelukkig beschikken ook het gros van de spelers en staf over voldoende zelfreflectie om dat volmondig te beamen. Natuurlijk was het even flink schrikken toen captain Roy Terschegget al zeer vroeg in de wedstrijd, met een naar het zich laat aanzien flinke knieblessure het veld moest verlaten, maar het verlies daar aan ophangen zou een gotspe zijn. Daarvoor herbergt de selectie voldoende kwaliteit die ook allemaal nog eens beschikbaar waren na een eerdere blessuregolf.
Nee, op de een of andere manier zag je de noodzaak om te winnen bij de opponent 200% aanwezig, terwijl die bij ons keurkorps op standje plichtmatig stond.
Als de pupillen van Niek Oosterlee aan haar sportieve plicht willen voldoen door voor de winst te gaan en aan het thuispubliek willen laten zien dat deze selectie, ook zonder haar aanvoerder en zedenpreken van de stafleden, over voldoende intrinsieke motivatie beschikt, dan zal er van meet af aan bij de les moeten worden gebleven en gevlamd moeten worden. En uiteraard ook gedurende 90+ minuten lang. Zo niet, dan zal dit seizoen uitgaan als de overbekende nachtkaars.        

G.V.V.V. - BVV Barendrecht begint komende zaterdag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. S. Veekamp uit Enschede. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. N. Kromme en Dhr. C.R. Veen. Vierde official is Dhr. P. Lips.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen