Voorbeschouwing G.V.V.V. – De Treffers

20 februari 2019

Met het voetbalvrije carnavalsweekeinde in het vooruitzicht, waar door onze gasten De Treffers in bijna al hun geledingen hoogstwaarschijnlijk reikhalzend naar uit wordt gekeken, want dat volksfeest is onderdeel van hun cultuur, zullen eerst nog de beste beentjes moeten worden voorgezet door het vlaggenschip van de club op het sportpark Panhuis. Maar dat geldt evenzeer voor de gastheer G.V.V.V. hoewel daar de traditie van het carnaval vieren slechts voor een enkeling een feest van herkenning is.

Likkebaardend cv

Voor wat betreft het spelen op het hoogste amateurniveau, gerekend vanaf de begin jaren zeventig van de vorige eeuw, is de bijna 100-jarige Groesbeekse topclub – op 1 augustus 2019 is het zover - volstrekt uniek te noemen. Want geen enkele andere zondag- of zaterdag voetbalvereniging slaagde erin om in de periode altijd present te zijn.
Vergelijkbare voetbalbolwerken zoals b.v. Katwijk, Spakenburg, IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, Kozakken Boys, AFC en onze eigen club haakten een of meerdere keren af. Zo niet De Treffers, de van oudsher traditionele zondagclub, vertoefde in de afgelopen 45 jaar altijd op het hoogste platform en niet zelden zelfs ook nog op de hoogste trede.
Met in totaal vijftien titels, van winnaar van de districtsbeker tot algeheel amateur kampioen van Nederland, heeft de rood-zwarte formatie een likkebaardend lekker cv opgebouwd, waar slechts heel weinig amateurclubs aan kunnen tippen.
Niet vreemd dan ook dat toen de geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal enkele jaren geleden nog strikt gescheiden waren, De Treffers het IJsselmeervogels van het zondagvoetbal werd genoemd vanwege het grossieren in prijzen.

Vege lijf gered
Uiteraard is het ook niet alle dagen feest op sportpark Zuid in Groesbeek de thuishaven van De Treffers, de laatste titel dateert uit 2010 toen daarmee ook de nieuw opgerichte topklasse werd bereikt. Maar overall gezien is een plaats in het linkerrijtje veeleer regel dan uitzondering. En deze eeuw was er zelfs, zoals bijgaand plaatje aangeeft, bijna altijd een plek bij de top vier. Een plaats in de onderste helft van de ranglijst geschiedde in de laatste twee decennia alleen in seizoen ’13-’14 en in de voorgaande jaargang.
Eind november 2017 stond men zelfs onder de fatale streep, maar voordat de winterstop inviel was dat al weer rechtgezet. Ondanks de transfers van Boy van de Beek, Niels Wouters en Niek Versteegen, die na de winterstop overkwamen van de failliet verklaarde buurman en concurrent Achilles ’29, en het aantrekken van Mees Siers en Cendrino Misidjan bleven de resultaten daarna ook nog steeds kwakkelend, maar gevaar voor afdalen dreigde nauwelijks. En dus was de dertiende plek op de ranglijst dan wel niet des De Treffers, maar het vege lijf was wel keurig gered en dat was op dat moment het belangrijkste.

Zwakke serie
Met weer de nodige mutaties, waarbij vooral de beide Spakenburgse grootmachten hun slag sloegen op sportpark Zuid, Van Riel, De Bondt, Misidjan en Badjeck gingen die richting, en de nieuw aangetrokken Sjoerd Ars, Arda Havar, Frenk Keukens, Abel Franssen, Aziz Khalouta en Aleksandar Jankovic werd met nieuwe energie aan dit seizoen begonnen.
Tot eind oktober voldeed de ploeg, van de aan het eind van dit seizoen vertrekkende coach Anton Janssen die dan De Treffers vier jaar lang onder zijn bewind heeft gehad, aan het gewoonterecht, namelijk een plaats bij de bovenste helft. Maar daarna volgden vijf nederlagen en slechts eenmaal winst en daarmee belandde de rood-zwarte formatie weer ruimschoots in de onderste helft en ging het de winterstop in als dertiende.

Wisselingen van de wacht
Vervelende bijkomstigheid in die verplichte rustperiode was het definitief stoppen van Sjoerd Ars en het wegzenden van Arda Havar. Maar met het huren van de pas 20-jarige Lowie van Zundert (NEC) en Ruben da Rocha Rodrigues (22) (FC Den Bosch) anticipeerde de TC snel en werd de selectie weer op peil gebracht. Die wisselingen van de wacht vallen voorlopig zeer positief uit, want uit de vijf gespeelde wedstrijden in 2019 werden tien punten veroverd (3x winst, 1x gelijk en 1x verlies) en daarbij speelde Van Zundert alles en scoorde al driemaal, Rodrigues was viermaal van de partij en werd alleen tweemaal enkele minuten voor tijd gewisseld.
Doordat De Treffers een duel achterloopt, er moet nog worden ingehaald bij Kon. HFC, vertekent de stand natuurlijk wat. Maar als dat duel in winst zou worden omgezet schuren ze weer dicht tegen de bovenste helft van de ranglijst aan en dat zal zeker de intentie zijn om daar te bivakkeren na 34 wedstrijden.
Daarom zal de Janssen brigade er zeker op gebrand zijn om de punten mee te nemen naar Groesbeek en zo vrolijk het carnavalsweekeinde in te gaan.


Taoufik Adnane heeft z'n schorsing van een duel uitgezeten en zal dus weer present zijn. 

Gevarenzone ontlopen
Coach Niek Oosterlee vergeleek zijn ploeg afgelopen zaterdag na het verlies in Almere met het koersverloop op de Amsterdamse beurs. Hoge pieken worden afgewisseld met diepe dalen. Daar is op zich geen woord van gelogen, maar de immense fluctuaties op de aandelenmarkt wisselen normaliter niet van week tot week, maar spreiden zich vaak uit over langere perioden.
Zo niet bij G.V.V.V. want op de grilligheid van het team, die zich bijna van week tot week voordoet, is nauwelijks een peil te trekken. En er is ook niemand, van zowel de staf als de spelers, die de vinger op de zere plek weet te leggen.
Aan de andere kant zou je puur cijfermatig gezien zelfs kunnen beweren dat onze hoofdmacht het toppunt van stabiliteit is met het rijtje van:

Zelfs als je dat uitsplitst naar thuis- en uitwedstrijden is er nauwelijks verschil te ontdekken:


Maar het hoeft natuurlijk geen betoog voor allen die G.V.V.V. een warm hart toedragen en de acteurs en begeleidingsstaf zelf, dat het een doel is om deze mooie rekenkundige rijtjes in toom te houden. Nee, uiteraard wil iedereen vooral de cijfers in het tweede kolommetje zo hoog mogelijk zien en die in de vierde zo laag mogelijk. Want alleen op die manier worden er zoden aan de puntendijk gezet. Waarbij het streven is om z.s.m. ruim veertig punten of meer te behalen want dat geeft een aardige zekerheid om niet in de gevarenzone te geraken.


Op 12 mei vorig jaar was goalie Bart van de Beek de ongelukkigste man van het veld. Als dank voor al zijn trouwe reservebeurten mocht hij in de basis beginnen om tegen zijn jongere broertje Boy, die bij De Treffers speelt, aan te treden. Helaas duurde het optreden van Bart maar 9 minuten en moest hij met een liesblessure afhaken en nam vaste doelman Johan Jansen plaats onder de lat. Die kon niet voorkomen dat Boy van de Beek in de tweede helft vanaf de elfmeterstip de 0-2 maakte, nadat Cedric Badjeck voor de thee al voor de 0-1 had gezorgd. Schrale troost voor Bart van de Beek was dat hij in het familie onderonsje in ieder geval kon zeggen dat hij de nul had gehouden. 


Geloof in eigen kunnen …
Het is natuurlijk een grote open deur intrappen als we stellen dat aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen komende zaterdag heel wat beter voor de dag zullen moeten komen dan wat ze lieten zien in Almere. Want zonder dat uitgangspunt is de kans op succes tegen De Treffers zo goed als nihil. Daarnaast kunnen zij zich mogelijk vastklampen aan het feit dat de Groesbeekse formatie buitenshuis pas acht punten heeft veroverd in tien duels, tegen de 20 op het eigen sportpark uit elf wedstrijden.
Een ander positief gegeven is dat de uitwedstrijd op 17 november jl. een mooie en dik verdiende 0-3 winst opleverde door treffers van de captain zelf, Robin Segers en Jeremy de Graaf.
Maar goed we weten ook allemaal dat dit soort data geen enkele garantie is voor een goed gevolg.
Indachtig de strofe uit het clublied: ‘Geloof in eigen kunnen moet het doen’, rekenen we op een G.V.V.V. dat alles uit de kast zal gaan halen om deze wedstrijd met een positief resultaat naar haar te hand zetten.     

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer. Hij zij langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. R.S.H. Beijer en Dhr. R Janssen. Vierde official n.n.t.b.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen